محققان: همهگیری بعدی را قارچ مقاوم در برابر دارو بهپا میکند
رأی دهید
پژوهشگران کانادایی در مناطق دوردست چین قارچی مقاوم در برابر دارو کشف کردهاند که کارشناسان نگرانند مبادا همهگیری بعدی را در جهان به پا کند.
این گونه که در ارتفاعات چند هزار متری به فراوانی یافت میشود، در منطقه کوهستانی دورافتادهای در جنوب غربی چین کشف شده است.
این قارچ طوری تکامل یافته است که در برابر داروهای رایج ضد عفونت قارچی مقاوم است و از همین رو، ناقوس هشدار را در محافل علمی به صدا در آورده است. این قارچ از نواحی کشاورزی و تماس با انسان دور است، اما چنانچه مدتی طولانی در معرض داروها یا قارچکشها قرار گیرد، در برابر آنها مقاوم میشود.
جیانپینگ هو، سرپرست این تحقیق که با دانشگاه مکمستر واقع در اونتاریوی کانادا کار میکند، با پیدا کردن این گونه از قارچ آسپرگیلوس فومیگاتوس در منطقه موسوم به «سه رودخانه موازی» در هیمالیای شرقی واقع در جنوب چین، کشف چشمگیری انجام داده است.
این نوع قارچ که جزو کپکهای عادی به شمار میآید، هاگهایی به نام کونیدیا را به وفور در هوا رها میکند و انسان بدون آنکه بداند و دچار بیماری شود، ممکن است صدها عدد از آنها را تنفس کند.
دکتر هو که در زمینه آمادگیهای همهگیری تخصص دارد، گوشزد کرد که به هر حال، ظهور این گونه قوی و مقاوم در برابر دارو، تهدید چشمگیری برای سلامت انسان به شمار میآید.
شیوع بیماریهای قارچی ناشی از قارچ کاندیدا اوریس، هم در ایالات متحده هم در اروپا، در حال افزایش است.
در ایالات متحده در بازه ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ این بیماری بیش از هشت برابر جهش داشت و از ۱۷۱ مورد گزارش در سال، به رقم چشمگیر هزار و ۴۲۰ مورد افزایش یافت. در ضمن میزان مرگومیر مبتلایان به بیماری کاندیدا اوریس که دچار ضعف دستگاه ایمنی بودند، ۳۰ تا ۶۰ درصد بود.
سفر اکتشافی و یافتههای هشداردهنده دانشگاه مکمستر
همزمان با گرمایش اقلیمی کره زمین و افزایش مصرف قارچکشها در کشاورزی، خطر ابتلای انسان به بیماریهای قارچی نیز در حال افزایش است.
محققان دانشگاه مکمستر سفری اکتشافی به منطقه موسوم به «سه رود موازی» در استان یوننان انجام دادند که منطقهای خارقالعاده به وسعت بیش از ۱۷ هزار متر مربع است با قلههای یخچالپوش طبیعی و کوهها و کوهپایههای وسیع.
طبق یافتههایی که در مجله اماسفیر منتشر شده است، این محققان ۳۳۱ گونه قارچ ای. فومیگاتوس برگرفته از حدود دو هزار نمونه خاک را تجزیهوتحلیل کردند و در کمال شگفتی متوجه شدند که حدود هفت درصد سویهها در برابر داروهای ضدقارچ پرکاربردی مثل اتراکنازول و ووریکنازول مقاوماند.
دکتر هو میگوید: «هفت درصد شاید رقم کوچکی به نظر برسد، اما این سویههای مقاوم در برابر دارو میتوانند خیلی سریع منتشر شوند و بر جمعیت محلی و منطقهای قارچها سیطره یابند.»
«باید بررسی مقاومت در برابر داروها را در محیط جغرافیایی گستردهای پیش برد و افزایش داد.»