حمله قلبی خطر کاهش ادراک و حافظه را افزایش میدهد
رأی دهید
حمله قلبی، یا انفارکتوس (سکته) میوکارد، وضعیت اضطراری پزشکیای است که در آن جریان خون به قلب به طور ناگهانی و شدید کاهش مییابد یا قطع میشود و در اثر کمبود اکسیژن، باعث از بین رفتن عضلههای قلب میشود.
میشل یوهانسن، دانشیار مغز و اعصاب دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز در این زمینه گفت: «با توجه به این واقعیت که بسیاری از افراد در معرض خطر حمله قلبی هستند، امیدواریم که نتایج پژوهش ما زنگ خطری برای افراد باشد تا عوامل خطرزای عروقی مانند فشار خون و کلسترول بالا را هرچه زودتر کنترل کنند.»
یوهانسن افزود: «ما نشان دادهایم که حمله قلبی خطر کاهش ادراک و حافظه در آینده را افزایش میدهد.»
در بررسی تلفیقی شش پژوهش بزرگ متفاوت بین سالهای ۱۹۷۱ تا ۲۰۱۹، پژوهشگران مشخص کردند که آیا افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند، در مقایسه با افرادی که از هر نظر مشابه آنها بودند و فقط دچار حمله قلبی نشده بودند، تغییری در میزان شناخت نشان میدهند یا نه.
پژوهشگران از یک نظام نمرهدهی برای اندازهگیری شناخت جهانی یا کلی شرکتکنندگان طی زمان، و نیز حافظه و عملکرد اجرایی آنها، استفاده کردند تا ببینند افراد چه میزان تصمیمهای شناختی پیچیده میگیرند.
با اینکه پژوهشگران در میان کسانی که دچار حمله قلبی شده بودند، دقیقا پس از اولین حمله قلبی، افت شناختی شایان توجهی پیدا نکردند، آزمایشهای شناختی شرکتکنندگان در سالهای پس از سکته کاهش شناخت را نشان میداد.
در این بررسی، برای نشان دادن یک حوزه شناختی، نمرههای چند آزمون شناختی متفاوت را ترکیب کردند. کاهش امتیاز نشاندهنده کاهش در آن حوزه شناختی خاص بود.
نمونه مورد مطالعه پژوهشگران شامل ۳۰ هزار و ۴۶۵ نفر بود که در زمان اولین ارزیابی شناختی، دچار حمله قلبی یا سکته مغزی نشده بودند و زوال عقل نداشتند. از کل این جمعیت آماری، هزار و ۳۳ نفر دستکم یک بار دچار حمله قلبی شده بودند و از این تعداد ۱۳۷ نفر دو بار حمله قلبی داشتند. بیشتر افرادی که سکته قلبی کرده بودند، مسنتر و مرد بودند.
یوهانسن گفت گامهای بعدی بررسی جنبههای دیگر سلامت قلب و چگونگی اثر آنها بر سلامت مغز است. او تاکید کرد: «ما نشان دادهایم که پیشگیری از حمله قلبی ممکن است یکی از راهبردهای حفظ سلامت مغز در افراد مسن باشد. اکنون باید مشخص کنیم که چه چیزی به طور خاص باعث زوال شناختی در طول زمان میشود.»