حمید آصفی : گمان نمی کنم که دیگر آب رفته به جوی بازگردد، ابرجنبش‌ها در راهند

حمید آصفی تحلیلگر و فعال سیاسیرادیو فرانسه: حمید آصفی : برخورد امنیتی-قضایی با میلیون ها زن ایرانی به بهانه حجاب خود قوه قضائیه را  فشل‌تر خواهد ساخت و انبوهی از پرونده‌های جدید را در قوه قضائیه روی هم تل‌انبار خواهد کرد. آب رفته دیگر به جوی بازنمی‌گردد و اختلافات تحلیلی در درون نظام اسلامی در خصوص مسئله حجاب سردرگمی‌های آن را تشدید خواهد کرد. بعید نیست که هدف حکومت از سرکوب دوباره زنان به بهانه حجاب امنیتی و بسته‌تر کردن فضای اجتماعی و تمرین سرکوب در رویارویی با ابرجنبش هایی باشد که در راهند : جنبش‌های کارگران، بازنشستگان و زنان.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه، به دادستان های کل کشور دستور داد که برای برخورد قضایی با مخالفان حجاب اجباری از دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی کشور کمک بگیرند. اما، انگیزه ها و اهداف حکومت اسلامی از برخورد امنیتی با زنان چیست و این رویکرد حکومت اسلامی را با چه چالش هایی روبرو می‌کند؟


در پاسخ به این سئوال‌ها حمید آصفی، تحلیلگر و فعال سیاسی در ایران، از جمله گفته است :  

"نگاه جمهوری اسلامی به موضوع حجاب در وهله نخست ایدئولوژیک است و آن را یکی از بنیان‌های مهم موجودیت و هویت خود می‌داند. در نتیجه، حکومت اسلامی، مقاومت در برابر حجاب اجباری را در درجه اول حمله‌ای به هویت و ایدئولوژی خود تلقی می کند و  با اتکاء به نگاه توطئه‌بینانه‌اش بلافاصله آن را به آمریکا و اسرائیل و دیگر جاها وصل می‌سازد.

در واقع، نگاه جمهوری اسلامی به هر آنچه که ناکارآمدی آن را نشان بدهد و زیر سئوال ببرد، لزوماً نگاهی امنیتی است و وقتی هر چیز  و همه چیز می تواند امنیتی بشود، جواز سرکوب آن نیز بلافاصله صادر می شود.

با این حال، تدابیر شدید علیه مخالفان حجاب اجباری پاسخی است که حکومت می‌خواهد به پایگاه اجتماعی سنتی خود نیز بدهد. یعنی به آنان اطمینان بدهد که از مسائل هویتی نظام به سهولت دست نمی‌کشد، هر چند کل این پایگاه اجتماعی از پنج یا هفت درصد جمعیت جامعه فراتر نمی‌رود.

واقعیت قضیه این است که این دست تدابیر و تهدیدها دیگر قابل اجرا نیستند. ضرب الاجل سردار رادان در خصوص مسئله حجاب اوضاع را از این حیث برای حکومت بدتر کرد. بدتر کرد، چون مقاومت‌ها علیه حجاب اجباری سریعاً گسترش یافت به طوری که حوزه عمومی را در عمل به تسخیر خود درآورد.

من گمان نمی کنم که دیگر آب رفته به جوی بازگردد. برخورد امنیتی-قضایی با میلیون ها زن ایرانی در زمینه حجاب خود قوه قضائیه را که سالانه باید به بیست میلیون پرونده رسیدگی کند فشل‌تر از  هر وقت خواهد ساخت و انبوهی از پرونده‌های جدید در قوه قضائیه را روی هم تل‌انبار خواهد کرد.

از این‌ها گذشته یک اختلاف تحلیلی بسیار مهم نیز در درون ساختار نظام اسلامی درباره مسئله حجاب وجود دارد که به سردرگمی حکومت در این زمینه دامن می زند. بعید نیست که جمهوری اسلامی از خلال تدابیر شدیدی که می‌خواهد علیه زنان به اجرا بگذارد خود را برای رویارویی با ابرجنبش هایی آماده می‌سازد که در راهند. هدف حکومت از خلال سرکوب زنان امنیتی و بسته‌تر کردن فضای اجتماعی است. در واقع، مقابله با زنان تمرین سرکوب همین ابرجنبش هایی است که به احتمال بسیار در سال جاری نمودار خواهند شد و تلفیقی از اعتراض‌های کارگران، بازنشستگان و تدوام جنبش جاری "مهسا" خواهند بود."
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +203شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +151شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +138حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +125نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +124اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +108شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • +106تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم