توافق جمهوری اسلامی برای تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق با وجود بحران کسری گاز در ایران

 پالایشگاه گاز طبیعی در میدان گازی پارس جنوبی در سواحل شمالی خلیج فارس در عسلویهرادیو فردا: وزیر نفت ایران از توافق با عراق برای تمدید «پنج ساله» قرارداد صادرات گاز به این کشور خبر داد و اعلام کرد تحویل گاز ایران به نیروگاه‌های برقی بغداد و بصره عراق ادامه خواهد داشت.

خبرگزاری شانا، وابسته به وزارت نفت ایران، روز شنبه ۲۳ اردیبهشت گزارش داد وزیر نفت کشور پس از دیدار با زیادعلی فاضل، وزیر برق عراق، با اعلام امضای این تفاهم‌نامه گفت که «مسائل کارشناسی در این زمینه به‌طور کامل حل شده است».


جواد اوجی در جمع خبرنگاران تصریح کرد: «احداث خطوط لوله انتقال نفت و گاز و بهسازی پالایشگاه‌های نفت عراق از دیگر محورهای قید شده در تفاهم‌نامه دو کشور است.»

بر اساس این گزارش،‌ تفاهم‌نامه همکاری ایران و عراق در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی شامگاه ۲۰ اردیبهشت‌ماه در حضور نخست‌وزیر عراق، بین وزیران نفت دو کشور امضا شد.

تمدید قرارداد تأمین گاز برای نیروگاه‌های برقی عراق در شرایطی است که سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم در سازمان حفاظت محیط‌ زیست ۱۶ دی‌ماه پارسال اعلام کرد به خاطر کسری گاز کشور «از میان ۱۶ نیروگاه بخار در ایران ۱۴ نیروگاه در حال حاضر مازوت می‌سوزانند؛ روندی که سبب افزایش شدید آلودگی هوا در ایران شده است».

ایران از سال ۱۳۹۶ صادرات گاز به عراق را آغاز کرد و طبق قرارداد، سالانه بین هشت تا نُه میلیارد متر مکعب گاز به عراق تحویل می‌دهد.

ایران همچنین قرارداد ۲۵ ساله با حجم مشابه صادرات گاز با ترکیه دارد که در سال ۲۰۲۶ به پایان خواهد رسید.

مقام‌های نفتی ایران طی ماه‌های گذشته از «آمادگی» کشور برای تمدید این قرارداد خبر داده بودند؛ آن‌هم در شرایطی که زمستان پارسال ایران با روزانه ۳۰۰ میلیون متر مکعب کسری گاز مواجه بود. این رقم هنگفت، معادل یک‌ونیم برابر متوسط مصرف داخلی گاز ترکیه در سال گذشته میلادی است.

زمستان سال ۱۴۰۰ نیز ایران با کسری روزانه ۲۵۰ میلیون متر مکعبی گاز مواجه بود و هر سال به کسری گاز ایران اضافه می‌شود. البته کسری گاز در کشور از پاییز تا اواسط بهار ادامه دارد؛ اما نقطه اوج آن در زمستان است.

حکومت ایران برای جبران کسری گاز اقدام به مازوت‌سوزی گسترده و استفاده از گازوئیل در صنایع و نیروگاه‌های کشور می‌کند. بر اساس سند محرمانه‌ای که فروردین امسال به دست رادیو فردا رسید، دی‌ماه پارسال مصرف مازوت ایران روزانه ۴۲ میلیون لیتر بوده که نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲ درصد رشد داشت.

در این ماه همچنین مصرف گازوئیل کشور با نُه درصد افزایش به ۱۲۷ میلیون لیتر در روز رسید. بخش عمده از این سوخت‌های آلاینده جایگزین گاز در نیروگاه‌ها و صنایع کشور شده بود.

علاوه‌بر این، امضای توافق‌نامه برای بهسازی پالایشگاه‌های عراق در حالی است که بر اساس این سند محرمانه وزارت نفت، پالایشگاه‌های ایران با فناوری قدیمی، یک‌سوم نفت دریافتی را به مازوت و قیر تبدیل می‌کنند.

ایران همچنین از زمان اِعمال تحریم‌های آمریکا، قادر به دریافت و انتقال پول گاز و برق صادراتی به عراق نیست.

دولت بغداد پول برق و گاز وارداتی از ایران را با دینار عراق به حساب وزارت نفت ایران در بانک تجارت عراق واریز می‌کند و ایران تنها برای واردات اقلام بشردوستانه می‌تواند از این مبلغ استفاده کند.

با این حال، نظر به این‌که کل صادرات ایران به عراق تقریباً ۱۰ برابر وارداتش از این کشور است، عملاً پول گاز و برق صادراتی ایران به عراق بدون استفاده می‌ماند.

یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، اخیراً گفته بود که میزان بدهی بغداد به ایران از بابت واردات برق و گاز به «هفت تا هشت میلیارد دلار» می‌رسد.

جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، نیز ۱۶ اردیبهشت اعلام کرد که حتی دریافت پول کالاهای صادراتی ایران به عراق نیز با چالش مواجه شده است.

او گفت بانک مرکزی عراق به دلیل تحریم‌ها، به صرافی‌هایی که مقصد نقل و انتقالات ارزی‌شان ایران باشد، «دلار نمی‌دهد».

به گفته کارشناسان بین‌المللی، عراق در سال‌های اخیر و درپی تحریم‌های واشینگتن علیه تهران، به یک شاهرگ حیاتی اقتصادی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است. ایران علاوه بر گاز و برق، همچنین کالاهای مصرفی بسیاری به عراق صادر می‌کند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۰
پرشین پرینس - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا
این عرب زاده های حـ... فقط بدنبال ویرانی ایرانند. بعد یک‌مشت .. نشور حـ... ساندیس خور میان اینجا به حمایت از جمهوری اسـ... و بر علیه خاندان ایرانساز پهلوی. البته خوب مجبورند چون خواهر و مادرشون از جمهوری اسـ... سهمیه شب جمعه میگیرند. مرگ بر سه فاسد، ملا، چپی ، مجاهد
یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۰:۴۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +204شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +151شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +138حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +125نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +124اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +108شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • +106تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم