تاریخچه نینتِندو؛ نینتِندو از کجا آمد؟

سردر اولین فروشگاه نینتِندودر کیوتوبی بی سی: در خیابان باریکی در شهر کیوتو یکی ازشهر‌های قدیمی ژاپن، فوساجیرو یامائوچی در دفتر کار جدید خود نشسته بود و کارت‌های بازی با رنگ‌های درخشان طراحی می‌کرد.

این کارت‌های دست‌ساز با آرایه‌های زیبا هانافودا نام داشتند و چنان محبوب شدند که آقای یامائوچی ناچار شد افرادی را برای کمک به تولید آنها استخدام کند.


آنچه آقای یامائوچی نمی‌دانست و هرگز هم از آن آگاه نشد این بود که فروشگاه کارت‌فروشی که ۲۳ سپتامبر ۱۸۸۹ در کیوتو پایتخت سابق امپراتوری ژاپن تأسیس شده بود پس از گذشت یک قرن به یکی از بزرگ‌ترین و اثر‌گذار‌ترین شرکت‌‌ بازی‌های کامپیوتری جهان تبدیل خواهد شد.

ماجرای نینتندو از اینجا شروع شد.
دو طرف کارت‌های هانافودا
در طول ۷۰ سال کارت‌هایی با نقش و آرایه‌هایی از طبیعت و نماد‌های دیگر ماهرانه و با استادی تمام در شرکت نینتندو تولید می‌شد.

هانافودا به معنای "کارت‌‌های گل" از دوازده خال تشکیل شده بود که هر‌کدام نشانه یک ماه از سال بود.

این کارت‌ها با الهام از بازی‌های سنتی ژاپن تهیه شده بود اما بی‌تأثیر از بازی ورق ۵۲‌تایی به سبک کشور‌های غربی هم نبود.

هر‌چند به‌جای عدد بر روی ورق‌ها از نقش و تصویر استفاده می‌کردند.

کارت‌های نینتندو در ژاپن بسیار محبوب شدند اما در‌همان زمان رنگ‌های درخشان این کارت‌ها به نمادی از قمار و گروه تبهکاری به نام یاکوزا تبدیل شد.

خاستگاه واژه "یاکوزا" از کمترین امتیاز ممکن در بازی هانافودا گرفته شده‌است که از عدد‌های "یا"، "کو"، "زا" یا سه عدد ۸، ۹ و ۳ تشکیل شده است که در بازی ایکو-کابو با این کارت‌ها امتیاز ۲۰ یا کمترین امتیاز می‌شود.
کارت‌های دست‌سازی که شرکت نینتندو تولید می‌کرد، شرکتی که فوساجیرو یامائوچی بنیان گذاشتاعضای گروه یاکوزا حتی خالکوبی‌هایی با الهام از نقاشی‌ کارت‌های نینتندو بر بدن خود داشتند.

بسیاری از مردم ژاپن به دلیل ارتباط تاریخی این کارت‌های بازی با گروه تبهکاران علاقه‌ای به بازی هانافودا ندارند.

موفقیت تولید کارت‌ها باعث شد که تولید هانافودا تا حدود دهه ۱۹۶۰ و تا زمان افول محبوبیتش ادامه پیدا کند.

در این زمان بود که شرکت نینتندو مدیر جدیدی پیدا کرد مردی به نام هیروشی یامائوچی.
از کارت تا کارتریج
در سال ۱۹۵۰، نوه فوساجیرو یامائوچی در سن ۲۲‌سالگی مدیریت نینتندو را به دست گرفت.

او را مدیری تند‌خو و خشن توصیف می‌کنند اما با شور و عشق کار می‌کرد و ذهن خلاقی داشت.

او می‌خواست شرکت را در عرصه‌هایی فراتر از تولید کارت‌های بازی از جمله اسباب‌بازی و دستگاه‌های بازی و سرگرمی گسترش دهد.

جالب اینجاست که هیروشی هیچ علاقه‌ای به بازی‌های کامپیوتری نداشت و فقط یک بار در عمرش بازی کرده بود.
در اواخر دهه ۱۹۷۰ و در طول دهه ۱۹۸۰ دستگاه‌های بازی و سرگرمی محبوبیت روز‌افزونی در میان نوجوانان و جوانان پیدا کرده بودبا تولید بازی‌های الکترونیکی با قیمت‌های بالا شرکت موفقیت‌های بزرگی به دست آورد اما در مقایسه با آنچه پس از آن به دست آورد هیچ به‌حساب می‌آمد.

در اواخر دهه ۱۹۷۰، سرمایه‌گذاری در فناوری‌های تازه ظهور‌یافته باعث شد که نینتندو به سطح جهانی ارتقا پیدا کند.

این فناوری‌ها همان بازی‌های کامپیوتری بود.

شرکت‌هایی مانند آتاری، مَتِل (سازنده باربی) و تایتو کار در این عرصه را در بازار شروع کرده بودند. شاید شما هم بازی‌های "مهاجمان فضایی" و "پونگ" را به‌خاطر داشته باشید.

در سال ۱۹۷۵، نینتندو کار تولید اولین سیستم‌های الکترونیکی بازی‌های رایانه‌ای خود را شروع کرد. تا سال ۱۹۷۸ آنها توانستند ورژن کامپیوتری بازی اتللو را تولید کنند.

این تازه شروع کار بود.
داستان شخصیت جامپ‌من
در سال ۱۹۸۰، شیگرو میاموتو، طراح هنرمند نینتندو بازی خلاقانه و نوآورانه‌ای طراحی کرد. نام بازی دانکی‌کونگ بود.

شخصیت شرور ماجرا گوریل غول‌پیکری با ذخایر بی‌پایان بشکه بود و شخصیت قهرمان ماجرا مردی با لباس کار قرمز بود که کلاه کوچک قرمز‌رنگی هم بر سر داشت.

در آن زمان این شخصیت جامپ‌من نامیده شد اما شاید او را به نام ماریو، لوله‌کش ایتالیایی بهتر به‌خاطر بیاورید.
بازی دانکی‌کونگ به سرعت محبوب و از بازی‌های پر‌فروش جهان شدبه‌زودی نام جامپ‌من عوض شد. نام او با الهام از نام ماریو سیگل، صاحب کارگاهی که در آن مدیران آمریکایی نینتندو مستقر شده بودند، تبدیل به ماریو شد.

نینتندو بازی‌های جدید‌تری تولید کرد از جمله دانکی‌کونگ جونیور (که در آن پسر دانکی‌کونگ باید پدرش را از چنگ ماریو نجات می‌داد)، افسانه زلدا و برادران سوپر‌ماریو.

بازی برادران سوپر‌ماریو با موفقیت چشمگیری روبه‌رو شد و به‌زودی شخصیت ماریو در تمام دنیا معروف شد.
سیستم بازی نینتندو که در ژاپن به نام فمیکام معروف بود و ان‌ای‌اس یا سیستم بازی نینتندو نامیده می‌شد انقلابی در صنعت بازی‌های رایانه‌ای ایجاد کردبا موفقیت این بازی‌ها، نینتندو کنسول بازی خانگی به نام سیستم بازی نینتندو یا ان‌ای‌اس تولید کرد.

این اولین فامیلی‌کامپیوتر دیسک سیستم (فمیکام) در ژاپن بود اما دو سال بعد در بازار ایالات متحده پر‌فروش شد و باعث رونق صنعت بازی‌های رایانه‌ای شد.

در سال ۱۹۸۹، نینتندو موفق به دستیابی به فناوری ساخت اولین کنسول دستی بازی به نام گیم‌بوی شد.

این اولین کنسول بازی دستی نبود، اولین آن حدود ۱۰ سال قبل تولید شده بود اما گیم‌بوی به دلیل طراحی منحصر‌به‌فرد و عمر طولانی باتری محبوبیت و فروش بیشتری داشت.
اولین کنسول بازی دستی نینتندو به نام گیم‌بویرشد بی‌وقفه نینتندو
رشد موفقیت‌‌آمیز نینتندو در آن زمان به نظر توقف‌ناپذیر می‌رسید.

از ۳۰ سال پیش تا امروز این شرکت شخصیت‌های دوست‌داشتنی و بازی‌های محبوب و پر‌طرفداری تولید کرده است.

لینک، شخصیت اصلی افسانه زلدا، در بازی اوکارینای زمان در سال ۱۹۹۸ تبدیل به اسطوره می‌شود. ماریو برادری به‌نام لوئیجی پیدا می‌کند. واریو و والویجی هر دو شخصیت‌های شرور شیطانی خود را دگرگون می‌کنند.
تریلر نینتندو برای دنباله افسانه زلدا به نام نفس وحش در نمایشگاه رسانه و تجارت ای‌۳کنسول‌های جدید نینتندو مانند نینتندو دی‌اس دارای دو صفحه‌ نمایش با قابلیت چند بازیکن و نینتندو وی با توانایی تشخیص حرکت باعث شد که این شرکت گسترش و نفوذ بیشتری در جهان به دست بیاورد.

بنابر فهرست جهانی گینس نینتندو در میان ده کنسول پر‌فروش بازی‌های کامپیوتری در جهان رتبه اول را به دست آورده است. پس از آن پلی‌استیشن سونی در رتبه دوم قرار دارد.

نینتندو دی‌اس تا‌به‌حال محبوب‌ترین و پر‌فروش‌ترین کنسول بوده است که بیش از۱۵۰ میلیون عدد از آن به فروش رفته است.

نینتندو مرکز نوآوری‌ بازی‌های کامپیوتری مدرن محسوب می‌شود.

بخش عمده‌ای از موفقیت و شهرت نینتندو مدیون دو نفر از مشتاقان و علاقمندان بازی‌های کامپیوتری است که مجله‌ای به نام گیم‌فریک منتشر کردند.
ماجرای پوکمون
ساتوشی تاجیری و کن سوگیموری که کار خود را به عنوان هنرمندان و نویسندگان مجله بازی‌های کامپیوتری ژاپنی به نام گیم‌فریک شروع کردند بودند پس از آنکه از بازی‌های موجود در بازار دلسرد می‌شوند تصمیم می‌گیرند خودشان بازی‌های جدیدی ابداع کنند.

آنها این کار را با مجموعه بازی‌ها برای نینتندو شروع کردند از جمله بازی‌های قصر مندل، یوشی و ماریو و واریو.

اما در سال ۱۹۹۸ دو بازی جدید در بازار بازی‌های کامپیوتری ژاپن عرضه شد که خیلی زود سراسر جهان را در‌نوردید.

نینتندو چند بار بازی کپسول مانسترز را عرضه کرد اما تجربه موفقی نبود. چندی بعد آن را با عنوان پاکت مانسترز عرضه کرد.

در این بازی بازیکنان می‌توانستند در طول سفر خود در جهانی خیالی پر از مربیان و راهنمایان و نبر‌د‌های گوناگون و نشان‌های مختلف، هیولا‌ها را در گوی‌های کوچکی تسخیر کنند.

عرضه دو بازی برای گیم‌بوی، پوکمون قرمز و پوکمون آبی، به معنای آن بود که برای جمع‌آوری ۱۵۱ هیولایی که بازیکنان باید جمع‌آوری کنند یا باید هر دو بازی را بخرند یا از طریق کابل اتصال بازی دو گیم‌بوی را به هم وصل کنند.

با موفقیت جهانی بازی پوکمون شخصیت‌های آن تبدیل به امتیاز بزرگی شدند. اسباب‌بازی‌ها و کارت‌ها و تصاویر و کارتون‌ها و کاریکاتور‌ و مانگا و انیمه‌های فراوانی به دنبال آن آمد که باعث موفقیت ادامه‌دار و ماندگار امروزی پوکمون شد.

وهمکاری میان سازندگان پوکمون، گیم‌‌فریک و نینتندو استوار‌ و پابرجا شد.
پس از این چه خواهد شد؟
نینتندو از شروع فروتنانه‌اش اکنون به اوج خیره‌کننده‌ای رسیده است.

موفقیت نینتندو انکار‌ناپذیر است اما اکنون باید بتواند در بازاری سرشار از نوآوری و خلاقیت رقابت کند.

پلی‌استیشن سونی، ایکس‌باکس مایکروسافت، بازی‌های کامپیوتری، بازی‌های چند‌نفره‌ آنلاین و بازی‌های موبایل فضایی ایجاد کرده است که سازندگان و تولید‌کنندگان جدید و کهنه‌کار روش‌های تازه و هیجان‌انگیزی را بیازمایند.

محصولات ارائه‌شده در نمایشگاه‌هایی مانند تجارت و رسانه ای‌۳ نشان می‌دهد که در صنعت بازی‌های کامپیوتری از زمان بازی پونگ تا امروز چه راه درازی طی شده است.

نینتندو نقش پیشرو خود در این صنعت به عنوان خالق آینده‌نگری که به بهترین وجه به بازی‌های رایانه‌ای پرداخته تثبیت کرده است.

حال ببینیم این کارت‌فروش پیشین تا کجا بال‌ خواهد گشود.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.