رزمایش سپاه پشت مرزهای جمهوری آذربایجان به نگرانی برخی از رسانه‌های باکو دامن زده است

تصویری از رزمایش «اقتدار» نیروی زمینی سپاه پاسداران که توسط خبرگزاری تسنیم منتشر شده استبی بی سی: همزمان با برپایی رزمایش بزرگ سپاه پاسداران در پشت مرزهای جمهوری آذربایجان، برخی رسانه‌ها در باکو این گمان را مطرح کرده‌اند که قصد تهران، جلوگیری از گشوده شدن دالان ارتباطی بین این کشور و منطقه نخجوان است.

جمهوری خودمختار نخجوان، بخشی از خاک جمهوری آذربایجان است که به مرزهای این کشور متصل نیست و از شمال با ارمنستان و از جنوب با ایران هم مرز است.


از زمان استقلال دو کشور، ارمنستان اجازه نداده که جمهوری آذربایجان از خاک این کشور برای رسیدن به نخجوان استفاده کنند. جمهوری آذربایجان در این سال‌ها از طریق خاک ایران به جمهوری نخجوان دسترسی داشته است.

اما بخشی از توافق آتش‌بس جمهوری آذربایجان و ارمنستان بعد از جنگ قره‌باغ این بوده که ایروان اجازه بدهد، دالانی برای ارتباط جمهوری آذربایجان و نخجوان از درون خاک ارمنستان ایجاد شود.

حالا با آغاز رزمایش بزرگ سپاه در مرزهای جمهوری آذربایجان، نگرانی‌هایی از انگیزه ایران در رسانه‌های آذربایجانی بازتاب پیدا کرده است.

«رزمایش اقتدار» سومین و بزرگترین رزمایش سپاه از زمان جنگ قره‌باغ است و به نوشته خبرگزاری تسنیم، در جریان آن، برای اولین بار نصب پل شناور ‌روی رود ارس برای تمرین انتقال تجهیزات و نیرو انجام می‌شود.

خبرگزاری آذربایجان - آپا - یادآور شد که اخیرا ابراهیم رئیسی در گفتگو با الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان گفت: «جمهوری اسلامی هیچ تغییری در مرزها و ژئوپولیتیک منطقه را قبول نمی‌کند و در صورتی که این اتفاق بیفتد با قدرت پاسخ می‌دهد».

خبرگزاری آپا در گزارش خود گفته است که سفیر ایران در باکو گفت که پیشتر دولت جمهوری آذربایجان را از برگزاری این رزمایش آگاه کرده بود.

به گزارش این خبرگزاری، «او در پاسخ به سئوالی در مورد اظهارات برخی مقامات ایران به طرفداری از ارمنستان، گفت که موضوع جانبداری مطرح نیست بلکه موضوع مورد نظر، منافع راهبری بلندمدت ایران است».

این خبرگزاری می‌افزاید در حالی که دولت آذربایجان یا رسانه‌های نزدیک به دولت هنوز واکنشی نسبت به این رزمایش نشان نداده‌اند، برخی رسانه‌ها و کارشناسان این کشور نظرات مختلفی در مورد انگیزه حکومت ایران از برگزاری این رزمایش ابراز داشته‌اند.
رزمایش «اقتدار» بزرگترین مانوور سپاه پاسداران در منطقه از زمان جنگ قره‌باغ توصیف شده استدالان زنگزور
«زنگزور» نام تاریخی منطقه‌ای است که بین نخجوان و باقی خاک جمهوری آذربایجان قرار دارد و به همین دلیل، دالانی که قرار است در این منطقه ایجاد شود، به «دالان زنگزور» معروف شده است.

تلویزیون آنلاین مساوات که از حکومت جمهوری آذربایجان حمایت می‌کند، در تفسیری در روز سه‌شنبه، حکومت ایران را متهم کردکه در صدد جلوگیری از گشایش دالان زنگزور است.

طرح فعال شدن این مسیر زمینی که از حمایت ترکیه، آمریکا و کشورهای اروپایی برخوردار است ارتباط زمینی آسیا و اروپا را بدون نیاز به عبور ترانزیت از ایران تسهیل خواهد کرد.

تلویزیون مساوات به نقل از سرتیپ علی اکبر پورجمشیدیان، جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران گفته است که «ایران نمی‌تواند تهدید مسیر ترانزیتی خود از طریق ارمنستان را نادیده بگیرد».

این تلویزیون حکومت ایران را متهم کرده است که در صدد جلوگیری از ارتباط بین کشورهای ترک زبان است و آن را اقدامی بیهوده توصیف کرده است.

همچنین تارنمای آذر که آن هم حامی حکومت آذربایجان است گفته است که پل زدن بر رودخانه ارس «نشان می‌دهد ایران می‌تواند وارد خاک آذربایجان شود» و با اعلام اینکه «آخوندها آشکارا آذربایجان را تهدید می‌کنند» توصیه کرده است که «رزمایش نظامی مشترک آذربایجان و ترکیه در کنار رودخانه ارس می‌تواند پاسخی جدی به این تهدیدها باشد».

فرهاد ممدوف، تحلیلگر سیاسی جمهوری آذربایجان هم گفته است: «با برگزاری این رزمایش، ایران می‌تواند برای حمله احتمالی به آذربایجان یا مداخله در ارمنستان آماده شود»

او هشدار داده که چنین اقدامی می‌تواند باعث اعتراض آذربایجانی‌های ایران شود و حتی شرایطی را فراهم آورد که آذربایجان به اسرائیل اجازه دهد از حریم هوایی این کشور برای حمله به ایران استفاده کند.

آقای ممدوف گفته است که انگیزه دیگر ایران می‌تواند پرکردن «خلائی» باشد که از ناکامی نظامی روسیه در اوکراین  و تلاش‌های غرب برای فشار برای خروج روسیه از ارمنستان شکل گرفته است.

وی افزوده است: «رزمایش ایران می‌تواند هشداری هم برای دولت ارمنستان باشد که اگر قصد داشته باشد کشورهای غربی را به عنوان متحدان خود جایگزین روسیه کند، ایران می‌تواند از نیروهای نیابتی خود در ارمنستان برای ایجاد بی‌ثباتی و مداخله در آن کشور استفاده کند».
نظرات کارشناسان ارمنیرزمایش «اقتدار» یک مانوور ترکیبی توصیف شده که از جمله شامل مشارکت واحدهای هلی‌کوپتر استدر مقابل، واردان وسکانیان، کارشناس ارمنی مسایل ایران، به وبسایت ارمنی نیوز گفته است که پیام ژئوپلیتیکی رزمایش بزرگ نظامی ایران «کاهش اشتها برای اتحاد آذربایجان و ترکیه، از جمله علیه استان سیونیک در جنوب ارمنستان» است.

این استان با ایران، جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان هم‌مرز است.

وی افزود: «با توجه به تصمیم اخیر اتحادیه اروپا برای اعزام هیئت ناظر این اتحادیه به مرز ارمنستان با آذربایجان، رزمایش ایران پیامی هم برای ارمنستان دارد».

آقای وسکانیان گفته است که جمهوری آذربایجان در حال ساخت شبکه‌ای از فرودگاه‌ها در سرزمین‌هایی است که در جنگ سال ۲۰۲۰ با ارمنستان به دست آورده که به گفته او «می‌تواند علیه ایران، ارمنستان و روسیه به کار گرفته شود».

این کارشناس ارمنی اظهار داشته است که این فرودگاه‌ها صرفا کاربرد نظامی دارند و اسرائیل و کشورهای عضو پیمان ناتو می‌توانند از آنها علیه ایران، ارمنستان و روسیه استفاده کنند.

وی اظهار داشته است که «ایران برای هر سناریوی احتمالی از جمله حمله به آذربایجان یا استقرار نیروهای نظامی در قره باغ» آماده می‌شود.

هاروت آرتین آراکلیان، یک کارشناس ارمنی دیگر در مصاحبه با کانال یوتیوب ایروان تودی، گفته است: «مهماتی که آذربایجان هر روزه از اسرائیل دریافت می‌کند برای جنگ با ارمنستان نیست زیرا پیروزی بر ارمنستان به این مقدار مهمات نیاز ندارد».

مقامات دولتی آذربایجان، ارمنستان و روسیه در مورد انگیزه رزمایش سپاه پاسداران اظهار نظر رسمی نکرده‌اند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۴
arian1 - ابادان، ایران
یک عده پاسدار کودک کش که تمام اقتدار آنها در کشتن دختر بچه های بی پناه مدارس دخترانه است را جمع کرده اند تا مثلا نشان بدهند که نیروی قدرتمندی دارند. ما دیدیم که سپاه فقط یک طبل توخالی است
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۶
۴۵
sahandogli - لندن، انگلستان

ایران به یک جنگ نیاز ارد در این شرایط. امیدوارم همین اتفاق بیافتد و نتیجه ای که 100 سال است در آرزوش هستیم برسیم در آذربایجان جنوبی. ایران زر می زند نمی توند و حتی جسارت این حمله به آذربایجان را ندارد. در صورت جنگ و حتی یک حمله کوچک تورکهای ایران و ترکیه را برابرش خواهد دید. یادتان باشد که چند ماه قبل ترکیه آذربایجان و ایراییل روی تشکیل آذربایجان جنوبی به توافق رسیدند. با این جنگ ایران به تجزیه خودش بیشتر کمک می کند. کاش احمق ها در ایران این حماقت را بکنند
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۷
۴۵
sahandogli - لندن، انگلستان

در ضمن قبل ار 1800 چیزی به نام ارمنستان وجود نداشت و بعد از آن توسط روسها چیزی به نام ارمنستان تشکیل شد و ارمنی ها را از ترکیه سوریه عراق لبنان و فلسطین به این مناطق کوچ داداند و حتی 80 درصد ساکنان ایروان در 1820 تورک و آذربایجانی بوده اند. کریدور یا منطقه زنگه زور تا سال 1952 سال جزو خاک آذربایجان بود و روسها برای ایجاد مشکل در آینده بین ارمنی ها و ترکها این منطقه را به ارمنی ها دادند تا به نوعی ارتباط تورک ها را قطع کردند چون آنها هم می دانستند این شوروی و این عقیده کومنیستی زیاد دوام نخواهد آورد.در واقع آنجا خاک آذربایجان است اما در حقوق بین المللی امروز جزو خاک ارمنستان قرار گرفته است و اگر این کریدور توسط ارمنی ها ایجاد نشود آذربایجان هم کریدور لاچین را خواهد بست و ارتباط ارمنی ها قره باغ را با ارمنستان قطع خواهد کرد. و منافع ارمنستان از این کریدور خیلی بیشتر از آن چه تصور می شود است اما ایران از ترس خارج شدن از بازی های سیاسی و تجاری منطقه به دنبال تنش است تا بتواند از این ایجاد این کریدور جلوگیری کند تا آذربایجان برای ایجاد ارتباط با نخجوان از خاک ایران استفاده کند
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۱
۶۱
یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک
در رابطه با ایران این را میدانم که متخصص در حیطه رام کردن می‌باشند.
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۹
۴۸
samisan - توکیو، ژاپن
برو حرف مفت نزن ملت ایران از اخوندها نفرت دارند ولی تمام اون مناطق جزو ایران بود و زر زیادی نزن برو .......
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۱
۴۸
chi begam ke nagoftanesh - در ماموریت، نورد
سهند یاردان غلی، بیسواد سایبری با جعل تاریخ میخوای، اختلاف درست کنی بین اقوام اصیل ایرانی، همه میدونن که عامل و بازیچه جمهوری کثیف اسلامی هستی، در این شرایط یکپارچگی و اتحاد مردم ایران زمین، دوم اینکه این جمهوری جعلی آذربایجان در واقع اسم اصلیش آران هست که به همیاری آذربایجانی های با شرافت و اصیل ایرانی به نام وطن باز خواهد گش، در ضمن ارمنستان هزاران سال وجود داشته در کنار امپراتوری ایران و خراج گذار ایران بوده
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۲
۴۸
chi begam ke nagoftanesh - در ماموریت، نورد
در ضمن یاردان غلی، ترکیه آمال آرزوهای تو بیش از ۴۰ درصدش را مردمان با نژاد ایرانی تشکیل میدهند، . که درصدیش هم اقوام مغول تو درس وجود دارند که تا چهل سال پیش برای یک نخ سیگار شیشه ماشین مسافران عبوری را میشکستند، در ضمن میتونی به کشور مادرت رجوع کنی و پاسپورت مغولستان هم دریافت کنی، و توی سایت ایرانیان مورد نوازش قرار نگیری، سایبری هایی مثل تو عامل جمهوری کثیف جنایتکار بظاهر اسلامی، نمی‌تونید یکپارچگی ایرانیان را در این شرایط گذار از جمهوری اسلامی تو و امثال تو از بین ببرید. برو خوش باش با اردوغان جونت وطن فروش
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۳
۴۸
chi begam ke nagoftanesh - در ماموریت، نورد
#مهسا _ امینی# مسیح ایران زمین. راهت پررهرو و همیشه نماد مظلومیت و عدالت خواهی ایرانیان در قلب ما خواهی ماند. درود بر همه شهیدان راه وطنمان ایران،. یادشان گرامی و روانشان شاد.
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۴
۴۲
Chokam - ری، ایران
احتمالش هست اینجا از ایران جدا بشه،چون ترکای همسایه علیوف اردوغان علناً بهش میگن آذربایجان جنوبی. البته تااخونداهستن نمیشه،اما بعد از اخوند هراتفاقی ممکنه برای اینجاپیش پیش بیادنه تنهابرای اینجا،برای کل ایران
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۲
۴۸
chi begam ke nagoftanesh - در ماموریت، نورد
یه سایبری دیگه جمهوری ننگ و فساد، تو و سهند خیلی به هم میاین،. وطن فروشی و اجنبی پرستی از مشخصات ذاتی شماست.
‌سه شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۲۳:۴۴
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +891شاهزاده رضا پهلوی: آمادگی خود را برای هدایت و رهبری دوران گذار اعلام می‌کنم
  • +561نتانیاهو خطاب به مردم ایران: خامنه‌ای از شما بیشتر از اسرائیل می‌ترسد
  • +407اعلام آمادگی شاهزاده رضا پهلوی برای رهبری دوران گذار و نظرات موافقان و مخالفان
  • +262شاهزاده رضا پهلوی: جمهوری اسلامی غیر‌قابل اعتماد و توافق با آن غیرممکن است
  • +228نظر وزیر خارجه آینده آمریکا درباره آتش‌بس در غزه: اسرائیل باید تک تک اعضای حماس را نابود کند
  • +226شاهزاده رضا پهلوی: مقابل رژیم مرگ و اعدام، مبارزه ما برای زندگی است
  • +217دانشجویان دختر بلژیکی در اعتراض به بازداشت آهو دریایی در مقابل سفارت ایران نیمه‌برهنه شدند
  • +169خبرگزاری فرانسه: موساد از بالا تا پائین سپاه پاسداران و بیت رهبری مأمور دارد
  • +164شرق الاوسط : اسرائیل و ترامپ طرحی برای سرنگون کردن رژیم ایران تهیه کرده‌اند
  • +147وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ بر این باور است که جمهوری اسلامی باید برای مذاکره «التماس کند»