جدیدترین ارزیابی وزارت خارجه اسرائیل: ایران و آمریکا به زودی توافق می‌کنند

دویچه وله: به رغم غیرسازنده خواندن پاسخ ایران توسط آمریکا، وزارت خارجه اسرائیل می‌گوید این دو کشور تا چند هفته دیگر توافق می‌کنند. آمریکا به جمهوری اسلامی هشدار داده احیای برجام را به مختومه شدن پرونده‌اش در آژانس موکول نکند.

کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل ادعا می‌کند به یک گزارش غیرعلنی وزارت خارجه این کشور دست یافته که در آن از توافق ایران و آمریکا بر سر احیای برجام در هفته‌های آینده سخن در میان است.


برخی رسانه‌های اسرائیلی، از جمله روزنامه تایمز بامداد شنبه سوم سپتامبر به نقل از کانال ۱۲ نوشته‌اند گزارش یاد شده در بخش پژوهش‌های سیاسی وزارت خارجه اسرائیل تدوین شده است.

بر پایه این ارزیابی ایالات متحده همچنان توافق هسته‌ای را تنها امکان مواجهه با برنامه‌های اتمی جمهوری اسلامی می‌داند.
برخورد واقع‌بینانه‌تر ایران و آمریکا؟
تحلیلگران وزارت خارجه اسرائیل گفته‌اند جمهوری اسلامی و ایالات متحده درباره مواضع طرف مقابل واقع‌بینانه‌تر از قبل برخورد می‌کنند و هر دو می‌کوشند حمایت سیاسی از توافق احیای برجام در آستانه رسیدن به نتیجه نهایی را تقویت کنند.

مذاکرات احیای برجام که آمریکا به طور غیر مستقیم با آن مشارکت دارد فروردین سال پیش در وین آغاز و بیستم اسفند بدون نتیجه متوقف شد.

دور جدید این مذاکرات پس از حدود پنج ماه وقفه به مدت چهار روز (۱۳ تا ۱۷ مرداد) در وین ادامه یافت و در پایان آن جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده ارشد مذاکرات "متن نهایی" توافق پیشنهادی را برای تصمیم‌گیری به طرف‌ها ارائه داد.

ایران ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) ملاحظات خود درباره این متن را ارائه کرد و آمریکا یک هفته بعد از طریق دفتر بورل نظر خود درباره آن را در اختیار جمهوری اسلامی و دیگر طرف‌های توافق هسته‌ای گذاشت.

در ادامه این روند ایران دهم شهریور نظراتش درباره پاسخ آمریکا را به هماهنگ‌کننده ارشد مذاکرات برجام تحویل داد و آمریکا در نخستین واکنش دیدگاه‌های ایران را غیرسازنده خواند.
خوش‌بینی کشورهای غربی به نزدیک بودن توافق
با این حال در روزهای گذشته مقام‌های ارشد غربی نسبت به آینده احیای توافق هسته‌ای و برجام ابراز خوش‌بینی کرده‌اند. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه به تازگی ابراز امیدواری کرده مذاکرات احیای برجام در چند روز آینده به توافق منجر شود.

همزمان با این تحولات جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا به روزنامه اماراتی نشنال گفته به نسبت هفته‌ها و ماه‌های گذشته توافق بر سر احیای برجام نزدیک‌تر شده و ایالات متحده نسبت به آن خوش‌بین است.

او با تکرار سخنانی که پیشتر هم ابراز شده بود، علت خوش‌بینی آمریکا را صرف‌نظر کردن جمهوری اسلامی از برخی پیش‌شرط‌ها برای بازگشت به توافق هسته‌ای عنوان کرد.

به رغم این خوش‌بینی‌ها هنوز دو سه مسئله حل نشده برای احیای توافق هسته‌ای وجود دارد که پیش‌شرط ایران برای مختومه شدن پرونده پرسش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره منشاء مواد رادیواکتیو در سه مکان اعلام نشده از مهم‌ترین آنهاست.
تاکید آمریکا درباره ضرورت پاسخ ایران به آژانس
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید روز جمعه ۱۱ شهریور (دوم سپتامبر) به ایران هشدار داد احیای توافق هسته‌ای را به مختومه شدن تحقیقات آژانس که مربوط به مسائل پادمانی است مشروط نکند.

او با تاکید بر ''حمایت سرسختانه" آمریکا از استقلال آژانس افزود ''احیای برجام نباید به تحقیق‌های آژانس درباره تعهدهای قانونی ایران بر اساس معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای مشروط شود.''

جمهوری اسلامی درباره پرسش‌های آژانس توضیحاتی داده اما رافائل گروسی، مدیرکل این نهاد نظارتی سازمان ملل بارها گفته پاسخ‌های ایران قانع‌کننده نبوده و به همین دلیل پرونده این مسئله همچنان گشوده است.

کشورهای غربی توافق هسته‌ای را وسیله‌ای برای جلوگیری از دست‌یافتن جمهوری اسلامی به سلاح اتمی ارزیابی می‌کنند اما آژانس می‌گوید بدون شفاف‌سازی فعالیت‌های اعلام نشده ایران قادر به تائید صلح‌آمیز بودن برنامه اتمی این کشور نیست.

با خوش‌بینی‌هایی که در مورد قریب‌الوقوع بودن توافق بر سر احیای برجام ابراز می‌شود اسرائیل به تلاش‌های خود برای قانع کردن آمریکا و در نظر داشتن گزینه نظامی برای مقابله با اتمی شدن ایران افزوده است.

لائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل چند روز پیش در گفت‌وگوی تلفنی با امانوئل مکرون تاکید کرد که اگر توافق هسته‌ای احیا شود این کشور به آن پایبند نخواهد بودو برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به بمب اتمی هر اقدامی لازم باشد انجام می‌دهد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • دهمین روز خیزش سراسری؛ تداوم اعتراضات در شهرهای ایران؛ شلیک گاز اشک‌آور در بازار تهران
  • روایت شاهدان عینی از حمله مأموران به بیمارستان ایلام؛ «رکوردی تازه در جنایت»
  • سعید پیردوست، بازیگر سینما و تلویزیون، در سن ۸۵ سالگی درگذشت
  • واکنش انتقادی علی دایی به شرایط کنونی: مصاحبه‌ای که حذف شد
  • سایت والانیوز: ایران درپی تامین اجزای موشک بالستیک است و تهدیدهای ترامپ اتفاقی نیست
  • مجله فوربس: احتمالا آمریکا برای ضربه سخت به جمهوری اسلامی ناو هواپیمابر به منطقه بفرستد
  • شاهزاده رضا پهلوی: نیازی به مداخله نظامی نیست، تغییر در ایران به‌دست خود مردم رقم می‌خورد
  • پزشکیان: همه ما کشور را به اینجا رساندیم؛ دولت آمریکا حمله به بیمارستان ایلام را جنایت علیه بشریت خواند
  • سخنگوی دولت ایران می‌گوید قیمت‌ کالاهای اساسی از هفته آینده بین «۲۰ تا ۳۰ درصد» افزایش می‌یابد
  • تصاویر از مدال گرفتن فردین از دست شاه تا عکس یادگاری مرتضی عقیلی و پوری بنایی در کناردریا
  • اعتراضات به صفوف نماز جمعه رسید! ؛ آقای امام جمعه می‌دونم که کاری نمی‌کنی ولی گفتم که بشنوی!
  • معترض زخمی: پشیمان نیستم؛ به خدا من هم جوانم، دنبال رهن خونه و گرفتارم و گرسنه
  • رادان: لیدرهای دستگیر شده اعتراف کرده‌اند که دلار گرفته‌اند / اعتراضات در هشتمین روز ادامه دارد
  • هشتمین روز اعتراضات: از جاوید شاه گفتن مادر معترض کشته شده تا ایستادگی مردم معترض در بازار مولوی
  • ۷ کشور که بی‌ادب‌ترین مردم دنیا را در قبال توریست‌ها دارند!
  • دوران محمدرضا شاهی؛ ایستادگی برای حق کارگر (صد سال پهلوی؛ ۱۳۰۴ تا ۱۴۰۴) - بخش هفتادویکم
  • ویدیوی پر بازدید از رد و بدل کردن مکالمه ای بدون حرف از ترامپ و خامنه ای پس از دستگیری مادورو
  • صداوسیما سقوط و دستگیری نیکلاس مادورو و همسرش را انکار کرد + ویدیو
  • تصاویر: نگین میرصالحی، کارآفرین و فشن بلاگر خودساخته ایرانی‌تبار هلند
  • انتشار اولین ویدیو از عبور ذلیلانه مادورو از کریدورهای اداره مبارزه با مواد مخدر آمریکا