انتشار تصاویر خیرهکننده از دره عظیم مارینر مریخ
رأی دهید
دره مارینر که بیش از ۴ هزار کیلومتر طول و ۲۰۰ کیلومتر عرض دارد، عظیمترین دره موجود در سیارههای منظومه شمسی است.
تصاویر منتشره توسط آژانس فضایی اروپا (ESA) با استفاده از دوربین با وضوح بالای فضاپیمای مارس اکسپرس گرفته شده و جزئیاتی باورنکردنی از کف این دره عمیق را به تصویر میکشد.
آژانس فضایی اروپا در بیانیهای که به همراه این تصاویر منتشر کرده آورده است: «به نظر میرسد وقتی صفحات تکتونیکی از هم جدا شدهاند، در کف این دره مثلثهای دندانهدار صخرهای پدید آوردهاند که شبیه ردیفی از دندانهای کوسه به نظر می رسند».
صفحات تکتونیکی صفحاتی هستند که پوسته مریخ را تشکیل میدهند و به صورت مستمر در حال حرکتند. پدیدههایی چون گسل، رشتهکوهها و چینخوردگیها در اثر به هم خوردن این صفحات پدید میآیند.
مدارگرد «مارس اکسپرس» آژانس فضایی اروپا که از سال ۲۰۰۳ به دور سیاره سرخ میچرخد، در ماموریت جدید خود روی دو حفره در غرب دره مارینر به نامهای «لوسکازما» و «تیتونیومکازما» تمرکز کرده است.
لوسکازما در ضلع جنوبی این دره قرار دارد و در مسیری به امتداد ۸۴۰ کیلومتر کشیده شده است. در سوی مقابل تیتونیومکازما در ضلع شمالی دره واقع شده و طولی برابر ۴۴۶ کیلومتر دارد.
دره مارینر تقریبا ده برابر گراند کانیون آمریکا طول دارد، ۲۰ برابر پهنتر است و ۵ برابر عمق بیشتری دارد.
دره مارینر که بیش از نیم قرن پیش کشف شد، حدود یکچهارم محیط مریخ امتداد دارد. اغلب دانشمندان اتفاق نظر دارند که این دره ابتدا بر اثر ضخیم شدن یک ناحیه پوسته مریخ شکل گرفت و سپس در اثر فرسایش گسترش پیدا کرد. یک فرضیه میگوید زمانی که در مریخ آب به صورت مایع جریان داشته است، باعث ایجاد فرورفتگیها و برآمدگیها در کف این دره شده است.
با این حال دانشمندان می گویند فرضیه آب جاری به تنهایی نمیتواند علت وجود این دره را توضیح دهد. آنها میگویند رانش زمین و برجایماندن رسوبات متعدد میتواند از عوامل دیگر به وجود آمدن این دره در ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون سال پیش باشد.