اصغر فرهادی می‌گوید از جانب «تندروها» تحت فشار است

 اصغر فرهادی، کارگردان سرشناس ایرانی برنده جایزه اسکاررادیو فردا :اصغر فرهادی، کارگردان سرشناس ایرانی برنده جایزه اسکار، در مصاحبه تازه‌ای که با روزنامه بریتانیایی گاردین انجام داده از فشار «تندروها» بر او و فعالیت‌های هنری‌اش انتقاد کرد.

در این مصاحبه که در پاریس انجام شده و روز دوشنبه ۲۰ دی در گاردین به چاپ رسیده، این کارگردان ایرانی در مورد این فشارها می‌گوید: «این همیشه از جانب تندروها و رسانه‌های آنهاست. من به خاطر ارائه 'تصویر غیر واقعی' از کشور مورد انتقاد قرار گرفته‌ام، و من واقعا موافق نیستم.»


او توضیح می‌دهد که «به‌رغم موقعیت‌های پیچیده‌ای که در فیلم‌هایم توصیف می‌کنم، همیشه تصویری بسیار نجیب از مردم، شخصیت‌ها، و روابط در آن‌ها وجود دارد. من نمی‌دانم آنها درباره کدام ‌'تصویر غیر واقعی' صحبت می‌کنند.»

اصغر فرهادی در این مصاحبه در مورد مشکلاتی که حکومت جمهوری اسلامی برای فیلم‌سازان به‌وجود می‌آورد توضیح می‌دهد که «در ایران بستگی دارد چه فیلمی بسازی. اگر موضوع شما یا شیوه داستان‌گویی شما کمتر به طور مستقیم اجتماعی یا سیاسی باشد، می‌تواند مشکل کمتری به‌بار بیاورد. سعی این است که در قالب محدودیت‌ها کارهایی انجام داد.»

روزنامه گاردین در گزارش خود از این مصاحبه می‌نویسد که «فرهادی اذعان می‌کند که فیلم‌های او کمتر از کارهای برخی از همتایانش سیاسی هستند.»

آقای فرهادی در ادامه گفت‌وگویش با این روزنامه می‌گوید: «اما به این هم بستگی دارد که بخواهید فیلم‌هایتان در ایران اکران شود یا خیر. این همیشه اولویت من بوده است.»

این کارگردان ایرانی همچنین تاکید کرده است که می‌خواهد صرفا یک کارگردان سینمایی باشد و «نه هیچ چیز دیگر».

گاردین می‌نویسد که دیگر فیلمسازان ایرانی، مانند جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، بهای سنگینی را برای انتقاد از جنبه‌های جامعه ایران، از زندان و حبس خانگی گرفته تا ممنوع‌الخروجی پرداخته‌اند، «اما به نظر می‌رسد فرهادی از برخورد مشابه در امان مانده است و از این رو اتهاماتی مبنی بر 'حامی دولت بودن' علیه او مطرح می‌شود.»

این روزنامه تأکید می‌کند که «در زندگی عمومی، فرهادی در انتقاد خود علیه عناصر تندرو ایران صریح بوده و او یکی از چندین فیلمساز بود که رسول‌اف را برای تجدید نظر در دادرسی به دادگاه همراهی کرد.»

پیش از این داوود مرادیان، مدیر گروه مستند بنیاد «روایت فتح»، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر ضمن ستایش این کارگردان سینما ادعا کرده بود که او «فیلمساز تیزهوشی است که هم حکومت را دارد و هم بیرون حکومت را.»

پیش از این همچنین خبرگزاری‌های تسنیم و فارس نیز که نزدیک به سپاه هستند، از فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی که به‌تازگی به عنوان نماینده ایران به آکادمی اسکار معرفی شده، حمایت کرده بودند.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز ۲۳ آبان معرفی فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی به‌عنوان نماینده ایران به آکادمی اسکار را «انتخاب خوب» و «تصمیم درست» توصیف کرده بود.

اصغر فرهادی در واکنش به این روند، روز سه‌شنبه ۲۵ آبان با انتشار بیانیه‌ای در اینستاگرام خود اعلام کرد: «خیلی صریح و روشن بگویم: من از شما بیزارم!»

او در این بیانیه با اشاره به این‌که در سال‌های گذشته «رسانه‌های تندرو» وابسته به جمهوری اسلامی «از هیچ تلاشی برای تخریب و حاشیه‌‌سازی و انگ‌ زدن» خودداری نکرده‌اند، افزود که این طیف اکنون با معرفی فیلم او به اسکار نتیجه گرفته‌اند که «زیر سایه‌ی پرچم» حکومت قرار دارد.

او این برداشت را «فریبکارانه» خوانده و تأکید کرد: «هیچ‌گاه کوچک‌ترین قرابتی با منش و تفکر واپسگرای» این طیف نداشته است.

آقای فرهادی همچنین با اشاره به «مصائبی که حکومت همه این سال‌ها موجبش شده» و رویدادهایی چون سرکوب اعتراض‌های دی ۹۶ و آبان ۹۸ و همچنین سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه، سیاست‌های جمهوری اسلامی در حوزه زنان را نیز «تبعیض ظالمانه» خوانده و گفت که حکومت در دوران کرونا نیز کشور را به «مسلخ» برده است.

اصغر فرهادی پیش از این در برابر جناح‌هایی در غرب نیز موضع گرفته است و ازجمله در اعتراض به ممنوعیت سفر دولت ترامپ علیه هفت کشور مسلمان از جمله ایران از شرکت در مراسم اسکار ۲۰۱۷ خودداری کرد.

او پیش از این تأکید کرده است که «تقسیم جهان به دو دسته 'ما' و 'دشمنان ما' ترس ایجاد می‌کند» و در این رابطه به گاردین می‌گوید که به باور او «فرهنگ می‌تواند سلاحی در مقابل تندروی‌ها باشد.»

این کارگردان ایرانی در پاسخ به این پرسش که «آیا احساس می‌کند که فرهنگ در این نبرد پیروز شده‌است؟» می‌گوید: « نمی‌دانم، اما فکر می‌کنم یک عنصر زمان وجود دارد. من فکر می‌کنم تأثیر هنر و ادبیات و سینما تأثیری بلندمدت است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۱۰۸
Stone44 - سوئیس، سوییس
آفتاب‌پرست پوفیوز. هر روز به یک رنگی
‌سه شنبه ۲۱ دی ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۶
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • گوگوش: هنرم را برای روزی می‌گذارم که دیگر در ایران «جمهوری اسلامی» وجود نداشته باشد
  • فاجعه در باشگاه: مرگ دلخراش وزنه‌بردار آماتور هنگام تمرین پرس سینه + ویدیو
  • زیرساخت‌های بارورسازی ابر‌ها در ایران وجود ندارد؛ ابر‌ها در ترکیه می‌بارند خالی به ایران می‌رسند
  • امضای تفاهم‌نامه سازمان بهزیستی و حوزه علمیه برای همکاری در حوزه «سلامت روان»
  • داستان حجاب به کجا می‌کشد؛ «جنگ ترکیبی» یا «تغییر تاکتیک» جمهوری اسلامی؟
  • تلگراف: مادورو از ترامپ خواست در صورت کناره‌گیری، ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه‌اش حفظ شود
  • ازدواج دو پسر از فرزندان امرای ارتش به نام سهراب محوی و بیژن صفاری در تهران در سال ۱۳۴۷
  • ویدیوهای طنز روز از «پایان علی خامنه‌ای» تا «یک روز عادی در نیویورک زهران ممدانی»
  • هشدار فرمانده پیشین نیروی هوایی اسرائیل: یا به ایران حمله کنید یا مذاکره را بپذیرید
  • رضا فیاضی: «چرا دختران ما باید از ترس مأموران به دستشویی پناه ببرند؟»
  • عذرخواهی سیامک انصاری مجری و سعید طالبی کارگردان برنامه‌ «بازمانده» از مردم
  • ته چین خوردن کاردار سفارت آلمان در تهران و صحبت در مورد وضعیت ویزا و سفیر جدید آلمان صحبت می کند
  • ورود بابک زنجانی به جنگ خامنه‌ای با روحانی بر سر جانشینی: این آرزو را به گور خواهد برد
  • پایان موشک‌های چند میلیون دلاری؟ چین موشکی از جنس بتن ساخت که از یک خودروی لوکس هم ارزان‌تر است
  • تخت جمشیدِ دیگر: تصاویر نایاب حفاری باستان‌شناس آلمانی
  • پیش‌بینی عباس عبدی از اتفاقات آینده: بعید میدونم حکومت ایران به راحتی وارد سال ۱۴۰۵ بشه
  • عبدالرحیم سلیمانی اردستانی، روحانی شیعه‌ای که با ادعا درباره وفات فاطمه دختر پیامبر در ایران جنجال به پا کرد
  • زیباکلام: از همسر و فرزندانم تا رهگذران بخاطر انقلاب ۵۷ مرا سرزنش کرده و به من بد و بیراه می‌گویند
  • امید کمرون فرخزاد، پزشک و مخترع ایرانی-آمریکایی کیست؟
  • مرگ از بیخ گوش گذشت! کابین کامیون آویزان شد، امدادگران جان راننده را خریدند
  • +250پرچم شیر و خورشید ایران بر فراز سکوی نخست المپیاد جهانی به اهتزاز درآمد!
  • +182رضا امیرخانی، نویسنده مورد علاقه علی خامنه‌ای در سقوط پاراگلایدار دچار ضربه مغزی شد
  • +134برنامه جنجالی مهران غفوریان و سیامک انصاری به دلیل «توهین به نمادهای کهن و تاریخی ایران»، توقیف شد!
  • +126ترامپ مهاجران سومالیایی را «زباله» خواند و گفت «برگردند مملکت خودشان را درست کنند»
  • +122ضربه آیت‌الله سیستانی به ساختار دینی-امنیتی حکومت خامنه‌ای با یک فتوای یک جمله‌ای
  • +121مهدی پرپنچی : خامنه‌ای درست می‌گوید که اسرائیل و آمریکا دست‌خالی برگشتند
  • +115درگیری شدید بین مردم و پلیس در پیست موتورسواری شیراز - ماموران عقب نشستند
  • +107انتشار دومین سری از ویدیوهای حمله اسرائیل به اتاق های فرماندهی سپاه در جنگ ۱۲ روزه
  • +90همسر سقاب اصفهانی، معاون جدید رئیس‌جمهور در سانحه رانندگی درگذشت+ ویدیو
  • +86زیباکلام: از همسر و فرزندانم تا رهگذران بخاطر انقلاب ۵۷ مرا سرزنش کرده و به من بد و بیراه می‌گویند