تلاش برای نجات استقلال و پرسپولیس؛ تغییر مالکیت از دولت به دولت
رأی دهید
بی بی سی :داوود شرفی (روزنامهنگار)
در حالی که پرسپولیس و استقلال و شماری از مسئولان ورزشی ایران ادعا میکنند این دو باشگاهها شرایط مد نظر کنفدراسیون آسیا را کسب کردهاند و خطر حذف از رقابتهای آسیایی پرطرفدارترین باشگاههای ایران را تهدید نمیکند، به نظر میرسد که برخی مشکلات کماکان پابرجا هستند.
مالکیت باشگاههای استقلال و پرسپولیس، برای دریافت مجوز حرفهای کنفدراسیون فوتبال آسیا، از وزارت ورزش به جوانان ایران به دو وزارتخانه دولتی دیگر واگذار شده است.
طبق اعلام رسانههای ایران، از این پس وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) مالک باشگاه استقلال و وزارت امور اقتصاد و دارایی، مالک باشگاه پرسپولیس خواهد بود.
مالکیت باشگاههای استقلال و پرسپولیس، برای دریافت مجوز حرفهای کنفدراسیون فوتبال آسیا، از وزارت ورزش به جوانان ایران به دو وزارتخانه دولتی دیگر واگذار شده است.
طبق اعلام رسانههای ایران، از این پس وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) مالک باشگاه استقلال و وزارت امور اقتصاد و دارایی، مالک باشگاه پرسپولیس خواهد بود.
این اتفاق پس از آن روی داد که کنفدراسیون فوتبال آسیا در نامههایی رسمی به سه باشگاه پرسپولیس، استقلال، گلگهر و همینطور فدراسیون فوتبال ایران، تا ساعت ۱۵:۲۹ (۲۳:۵۹ به وقت مالزی) دیروز (دوشنبه) فرصت داد، مدارک نهایی خود برای دریافت مجوز حرفهایسازی به این کنفدراسیون بفرستند.
'دروغ 'در ایران، 'حساسیت' در کنفدراسیون فوتبال آسیا
پنجشنبه دوم دی، کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامهای به فدراسیون فوتبال ایران از "کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای" خواست، نظر نهایی خود را درباره آخرین وضعیت حضور سه باشگاه گلگهر، پرسپولیس و استقلال اعلام کند.
حضور باشگاههای فوتبال ایران در لیگ قهرمانان آسیا، مستلزم دریافت مجوز حرفهای از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا است. باشگاههایی به این استاندارد مورد نظر ایافسی دست پیدا میکنند، که الزامات قانونی مانند "خصوصیسازی"، "شفافیت مالی"، "مالکیت مستقل از حاکمیت و دولتها" و "وضعیت مالیاتی" خود را مشخص کرده باشند.
پیش از این نامه، کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال ایران، به دو باشگاه پرسپولیس و استقلال "سه ماه" فرصت داده بود تا موانع قانونی حضور در لیگ قهرمانان آسیا را برطرف کنند.
بیست و هشتم آذر مصطفی آجرلو، مدیرعامل باشگاه استقلال و مجید صدری، سرپرست باشگاه پرسپولیس، در مصاحبههایی مشترک، از صادر شدن نهایی مجوز حضور در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا خبر دادند.
هر دو مدیر ادعا کرده بودند "تمامی موانع مورد نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا" برداشته شده و هر دو باشگاه موفق به کسب صدور مجوز حضور در این مسابقات شدهاند.
برخی رسانههای ایران، مصاحبه این دو نفر را دلیل اصلی حساس شدن کنفدراسیون فوتبال آسیا دانستند.
داریوش مصطفوی، رئیس کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای در گفتگو با رسانههای ایران ضمن تایید ایجاد حساسیت با مصاحبههایی که او از سوی مدیران عامل باشگاههای ایران "دروغین" و "کذب" خوانده بود، از غیرممکن بودن صدور غیرقانونی مجوز برای این باشگاهها خبر داد.
آقای مصطفوی به روزنامه خبرورزشی گفت: "کنفدراسیون فوتبال آسیا از فدراسیون ایران، برای اجرای دقیق به تعهداتش در زمینه بررسی مدارک باشگاههای ایرانی، ضمانت یک میلیون دلاری گرفته است."
رئیس کمیته استیناف زمان این تعهد را تابستان سال ۱۳۹۹ اعلام کرد.
نتیجه بررسی بدهیهای مالی توسط نهاد مستقل؛ ''دروغ گفتهاید ''
در نامهای که روز اول دی به فدراسیون فوتبال و سه باشگاه ایرانی رسید، نوشته شده بود که کنفدراسیون فوتبال آسیا در تاریخ ۱۹ آبان ۱۴۰۰ تمامی مدارک مالی و مالیاتی باشگاههای استقلال، پرسپولیس و گلگهر را جهت "راستیآزمایی" به شرکت مستقل و مورد اعتماد حسابرسی خود به نام "Ballympics" ارسال کرده است.
این شرکت نتیجه بررسیهای خود روی صورت حسابهای این سه باشگاه را به صورت مستقیم به کنفدراسیون فوتبال آسیا، فدراسیون فوتبال ایران و نشانی ایمیل سه باشگاه ارسال کرده بود.
نتیجه به دست آمده در بررسی این شرکت، با ادعای سه باشگاه ایرانی مطابقت نداشت. طبق ادعای داریوش مصطفوی، کنفدراسیون فوتبال آسیا از طریق شرکت مستقل حسابرسی خود متوجه بیش از "۲۰ هزار میلیارد تومان" بدهی معوقه استقلال و پرسپولیس میشود.
چهارم دی، داریوش مصطفوی، از ارسال ۴۷۸ صفحه "دادخواست برای رد مجوز حرفهای" از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای باشگاه پرسپولیس خبر داد.
خبرگزاری تسنیم در گزارشی از بررسیهای صورت گرفته از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا روی پروندههای مالی استقلال و پرسپولیس، مدعی شد ایافسی هر دو باشگاه را "ورشکسته" تشخیص داده و به همین دلیل گفته است این دو باشگاه تا پیش از این باید در مورد افزایش سرمایه خود اقدام مىکردند. در این بین "زیان انباشته" پرسپولیس به بیش از یک هزار برابر "سرمایه ثبتى" این باشگاه رسیده که از نگاه کنفدراسیون فوتبال آسیا، "بیسابقه و عجیب" به نظر میرسد.
بدهی ۲۰ هزار میلیارد تومانی 'در یک روز حل شد'
طبق اعلام کنفدراسیون فوتبال آسیا، بخش "بدنه کنترل ورودی" (AFC Entry Control Body) مسئولیت تعیین صلاحیت حضور یا عدم حضور باشگاهها در مسابقات باشگاهی تحتنظر این کنفدراسیون را برعهده دارد. این بخش، خواهان رد صلاحیت سه باشگاه ایرانی یعنی استقلال، پرسپولیس و گلگهر شده است.
اما فرصت نهایی سه باشگاه که در پایان وقت اداری کنفدراسیون فوتبال آسیا به پایان میرسید، مهلتی بود که باشگاههای ایرانی میتوانستند مدارک خود را برای تعیین وضعیت نهایی، به کمیته انضباطی ایافسی ارجاع دهند.
طبق اعلام کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای، باشگاههای ایران با استناد به ماده ۲۱۶ ، روز دوشنبه اعتراض خود را درباره بدهی مالیاتی ارائه کردهاند و به همین خاطر وضعیت بدهی مالیاتی آنها به حالت تعویق درآمده است.
رسانههای ایران نوشتهاند یکی از مشکلات اصلی استقلال و پرسپولیس، بدهیهای مالیاتی سنگین بود. در این خصوص به گفته خبرگزاری تسنیم، "اختلاف نظرهایی" میان دو باشگاه و همچنین سازمان امور مالیاتی وجود داشت که در نهایت این مشکل حل شد و به گفته این خبرگزاری دو باشگاه دیگر بدهی مالیاتی ندارند.
به بیان دیگر باشگاههای استقلال و پرسپولیس، از بار سنگین بدهی ۲۰ هزار میلیارد تومانی در عرض کمتر از یک روز خلاص شدند.
خبرگزاری مهر با تایید واگذاری "مجمع" و "مالکیت کامل" باشگاه استقلال به وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و مجمع پرسپولیس به وزارت اقتصاد و دارایی، نوشت: "مشکلات دو باشگاه اما هنوز پابرجاست."
طبق استدلال این خبرگزاری، نیمی از ایرادات وارده کنفدراسیون فوتبال آسیا مبنی بر مشترک بودن مجمع دو باشگاه حل شده باشد، اما نیمی دیگر که دولتی بودن این دو باشگاه بود، به قوت خود باقی مانده است.
کمیته انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا، تصمیم نهایی در مورد تغییرات جدید در اصلاحیه امور مالیاتی و جدا شدن مالکیت مشترک را به فدراسیون فوتبال و باشگاههای ایرانی ابلاغ خواهد کرد.
رسانههای ایران در مورد وضعیت باشگاه گلگهر، دیگر باشگاهی که باید مدارک خود را تقدیم کنفدراسیون فوتبال آسیا میکرد، اظهار بیاطلاعی کردهاند.