کشف فسیل یک جنین بسیار سالم دایناسور در جنوب چین
رأی دهید
حدود دو دهه پیش سنگواره تخم یک دایناسور در نزدیکی کلانشهر گانژو در استان جیانگشی در جنوب چین پیدا شد که اکنون زمینهساز یکی از هیجانانگیزین کشفهای دیرینهشناسی شده است.
"اشپیگل آنلاین" در گزارشی که چهارشنبه ۲۲ دسامبر منتشر شد به نقل از پژوهشگران دانشگاه علوم زمینشناسی پکن به سرپرستی لیدا شینگ میگوید جنینی که در این فسیل کشف شده در آستانه خروج از تخم بوده است.
نتایج تحقیقات این پژوهشگران در مجله تخصصی iScience منتشر شده است. فسیل تخم دایناسور سال ۲۰۰۰ در جریان کار شرکت استخراج سنگ Yingliang Group پیدا شده و به همین دلیل جنین کشف شده در آن "نوزاد ینگلیانگ" نامگذاری شد.
جنینی به طول ۲۷ سانتیمتر
بر پایه بررسیهای تیم تحقیقاتی دانشگاه علوم زمینشناسی پکن که دانشمندان دانشگاه بیرمنگام بریتانیا نیز با آنها همکاری میکنند اندازه جنین دایناسور از سر تا انتهای دم حدود ۲۷ سانتی متر است و به شکل خمیده درون تخمی با حدود ۱۷ سانتیمتر طول جا گرفته است.
پژوهشگران میگویند گرچه اغلب استخوانهای جنین دیگر در جای اصلی قرار ندارند، چنین یافتههایی بسیار نادر و در اغلب موارد ناکامل هستند.
دانشمندان از مدتها پیش به این نتیجه رسیدهاند که دایناسورها با پرندگان امروزی خویشاوندی نزدیکی دارند و جنین یافت شده در جنوب چین میتواند اطلاعات ارزشمندی درباره این نزدیکی ارائه دهد.
"نوزاد ینگلیانگ" یک اویراپتوروسور است که در گروه دایناسورهای موسوم به تراپود قرار دارد. این گونه بیدندان هستند، روی دو پا راه میروند و انواع آن از جثهای به اندازه یک بوقلمون تا حیواناتی به طول هشت متر بودهاند.
از این خانواده پیش از این فسیلهایی در آسیا و آمریکای شمالی کشف شده است. با توجه به فرم منقار این جانوران گمان میرود بسیاری از آنها گیاهخوار بودهاند اما در میانشان دایناسورهای همه چیزخوار نیز قرار داشتهاند.
بازمانده واپسین دوران دایناسورها
عمر جنین یافت شده بین ۶۶ تا ۷۲ میلیون سال برآورد میشود و به این ترتیب در دورانی میزیسته که در آن نسل دایناسورها احتمالا بر اثر برخورد شهابسنگی عظیم با کره زمین منقرض شده است.
استیو بروسات، دیرینهشناس دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند که در تحقیقات دانشمندان چینی مشارکت داشته میگوید جنین دایناسور داخل تخم زیباترین فسیلی است که تا کنون دیده است.
حیرت و هیجان دانشمندان از کشف "نوزاد ینگلیانگ" بیدلیل نیست؛ تا کنون جنین دایناسوری یافت نشده که حالت قرار گرفتن آن در تخم دقیقا شبیه جوجه پرندگان امروزی قبل از خروج از تخم و به دنیا آمدن باشد.
تائید ویژگیهای مشترک با پرندگان امروزی
جنین پرندگان امروزی اندکی پیش از شکستن پوسته تخم حالتی خمیده به خود میگیرند که توسط سیستم مرکزی عصبی هدایت میشود. آنها سر خود را بین بالها قرار میدهند.
برای جنینهایی که اندکی پیش از خروج از تخم در چنین حالتی قرار نگیرند خطر زیادی وجود دارد که هنگام شکستن پوسته تخم جان خود را از دست بدهند.
چنین حالتی که در تصویر بازسازی شده فسیل یافت شده در جنوب چین به خوبی مشهود است پیشتر در فسیل دایناسورهای غیرپرنده مشاهده نشده و میتواند تائیدکننده این فرضیه باشد که پرندگان امروزی روند تکامل خود را دستکم از حدود ۶۶ میلیون سال پیش آغاز کردهاند.
دیدگاه خوانندگان
۴۳
rahjoo - مازندران، ایران
نخورنش!!
پنجشنبه ۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۴
۴۳
rahjoo - مازندران، ایران
نخورنش!!
پنجشنبه ۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۴
۴۳
rahjoo - مازندران، ایران
نخورنش!!
پنجشنبه ۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۴
۴۳
rahjoo - مازندران، ایران
نخورنش!!
پنجشنبه ۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۴
۴۳
rahjoo - مازندران، ایران
نخورنش!!
پنجشنبه ۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۴