توافق اولیه ایران وعربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک
رأی دهید
یک دیپلمات برجسته از نشانههایی از عادی شدن روابط میان دو رقیب دیرینه منطقهای ایران وعربستان سعودی خبر داده است. کارشناسان اما میگویند تا گرم شدن روابط راه باقی است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از این منبع آگاه عصر دوشنبه ۱۹ مهر (۱۱ اکتبر) نوشت هر دو طرف به توافق در خصوص تنشزدایی و کاهش جنگهای نیابتی در منطقه به توافق نزدیک شدهاند.
این منبع آگاه مستقر در ریاض که از جزئیات مذاکره بین دو کشور آگاه است، میگوید ایران و عربستان سعودی برای بازگشایی کنسولگریهای خود در دو کشور به توافق اولیه دست یافتهاند و احتمالا تا چند هفته آینده عادیسازی روابط را اعلام خواهند کرد.
وی افزود این دو قدرت منطقهای "به احتمال بسیار زیاد" در دور جدید مذاکرات که به زودی برگزار میشود، بر سر "جزئیات نهایی نیز به توافق میرسند."
هفتههای گذشته مقامهای دو طرف درباره مذاکرات دوجانبه که در کشور عراق برگزار شده بود، ابراز رضایت کرده بودند.
مذاکرات دو قدرت منطقهای در عراق
در ماه شهریور (سپتامبر) دو مقام رسمی عراقی که نخواستند نامشان فاش شود از برگزاری دور جدیدی از مذاکرات میان ایران و عربستان سعودی در بغداد خبر دادند.
این دو به خبرگزاریهای خارجی گفتند در دیدار بغداد بین نمایندگان ایران و عربستان سعودی درباره مسائلی که در نقشه راه قبلی بلاتکلیف مانده بودند، از جمله برقراری روابط دیپلماتیک میان دو کشور مذاکره شده است.
به گفته مقامهای رسمی عراقی مذاکرات تهران و ریاض در سطح وزیران برگزار نشده اما ارزیابی آنها از گفتوگوها مثبت بوده است.
دیدارها بین نمایندگان ایران و عربستان در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی شروع شده و در زمان دولت رئیسی پیگیری شده است.
جلیل رحیمی جهان آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه تایید کرد دو کشور به "سمت بازگشایی روابط دیپلماتیک و سفارتخانهها" میروند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نیز در اردیبهشت ماه (آوریل) از آمادگی پادشاهی عربستان برای برقرای روابط خوب با ایران سخن گفته بود.
بن سلمان در یک مصاحبه تلویزیونی گفت کشورش امیدوار است شاهد پیشرفت و آبادانی ایران باشد.
قطع روابط دیپلماتیک دو کشور
۱۲ دی سال ۱۳۹۴ گروهی از معترضان به اعدام نمر باقر النمر، روحانی برجسته شیعه در عربستان به سفارت عربستان درتهران حمله کردند. در اقدامی مشابه ساختمان کنسولگری عربستان در شهر مشهد نیز مورد حمله گروهی دیگر از معترضان قرار گرفت.
حسین امیرعبداللهیان، معاون سابق وزارت امور خارجه وقت ایران پس از این حملات ادعا کرده بود یک سری "عوامل نفوذی در حمله به سفارت عربستان در تهران" نقش داشتهاند.
در اعتراض به این اقدامها ریاض روابط دیپلماتیک خود را با تهران قطع کرد و در پی آن لحن مقامهای دو کشور نسبت به یکدیگر خصمانه شد.
عربستان همچنین ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای عربی از جمله حمایت از شیعیان حوثی در یمن و شیعیان بحرین متهم میکند.