کدخدایی: مشارکت پایین هیچ مشکلی نیست ، اعتبار و مشروعیت انتخابات همچنان پابرجاست

 عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان رادیو فردا :عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، روز سه‌شنبه ۲۸ اردیبهشت در مصاحبه‌ با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت مشارکت احتمالی پایین در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ هیچ مشکل حقوقی ایجاد نخواهد کرد و اعتبار و مشروعیت آن همچنان پابرجاست.
 

طبق آمارهای شورای نگهبان ۵۹۲ نفر برای نامزدی در انتخابات امسال ثبت‌نام کرده‌اند. این در حالی است که تعداد ثبت‌نام‌کنندگان در انتخابات سال ۹۶ حدود هزار و ۶۳۰ نفر بود.

 
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، ایسپا، که یک نهاد دولتی است هشدار داده که میزان مشارکت در انتخابات امسال حدود ۳۹ درصد از واجدان شرایط خواهد بود که از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ پایین‌ترین میزان خواهد بود.
 
با توجه به اینکه جمهوری اسلامی بخشی از مشروعیت خود را نتیجه مشارکت مردم در انتخابات می‌داند، برخی معتقدند که سران حکومت به شیوه‌های مختلف تلاش خواهند کرد مردم را که از شیوع ویروس کرونا و پیامدهای تحریم‌های آمریکا به شدت خسته و ناراضی هستند به شرکت در انتخابات تشویق کنند.
 
عباسعلی کدخدایی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «حضور نامزدهای با گرایش‌های مختلف احتمالا می‌تواند میزان مشارکت را افزایش دهد».
 
اعضای شورای نگهبان، شامل شش فقیه و شش حقوقدان، مسئول بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات و همچنین بررسی مصوبات مجلس ایران هستند. این نهاد فقط صلاحیت افرادی را تایید می‌کند که مخالف رهبری نباشند.
 
نامزدهای انتخاباتی را می‌توان به سه گرایش تقسیم کرد: تندورها که طرفدار توسعه برنامه‌ هسته‌ای ایران هستند، میانه‌روها که خواهان حفظ وضعیت موجودند و اصلاح‌طلبان که می‌خواهند نظام جمهوری اسلامی را از داخل تغییر دهند. نامزدانی که خواهان تغییرات اساسی هستند توسط شورای نگهبان حذف می‌شوند.
 
آقای کدخدایی در بخش دیگری از مصاحبه خود با آسوشیتدپرس گفت سخنان تند نامزدها روی تصمیم‌گیری شورای نگهبان تاثیری نخواهد داشت. او مدعی شد: «شورای نگهبان هیچگاه صلاحیت نامزدها را بر اساس انتقاد و یا اعتراض و به خصوص انتقادهای لفظی بررسی نمی‌کند».
 
به نظر می‌رسد منظور آقای کدخدایی از تاکید بر این نکته، محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری سابق باشد که تهدید کرده است در صورت رد صلاحیتش کارزاری برای تحریم انتخابات به راه خواهد انداخت.
 
در انتخابات سال ۹۶ پس از آن‌که آقای احمدی‌نژاد توصیه آیت‌الله خامنه‌ای مبنی بر عدم شرکت در انتخابات را نادیده گرفت شورای نگهبان صلاحیت او را رد کرد. اما امسال رهبر ایران مستقیما به نامزدی آقای احمدی‌نژاد اشاره نکرده است.
 
هفته گذشته در مهلت پنج روزه‌ای که تعیین شده بود بیش از ۵۹۰ نفر برای نامزدی در انتخابات ثبت‌نام کردند. طبق قانون اساسی ایران حسن روحانی، رئیس‌جمهوری، حق شرکت در انتخابات را ندارد.
 
شاخص‌ترین چهره جناح تندرو، ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه، است که در انتخابات سال ۹۶ از حسن روحانی شکست خورد.
 
در پی خروج دونالد ترامپ از برجام و از سرگیری تحریم‌های آمریکا در سال ۹۷ که به شدت به اقتصاد ایران لطمه زده است بخش قابل توجهی از مردم از ریاست‌جمهوری حسن روحانی ناامید شده‌اند.
 
آقای کدخدایی گفت: حدود ۴۰ نامزد زن نیز ثبت‌نام کرده‌اند ولی هیچ «تغییر خاصی» در روند بررسی صلاحیت نامزدها به وجود نیامده است. گفته او به این معنا است که صلاحیت داوطلبان زن تایید نخواهد شد چون در قانون اساسی ایران درباره مقام ریاست‌جمهوری گفته می‌شود که «رجل» می‌توانند برای این مقام نامزد شوند.
 
فعالان سیاسی و منتقدان می‌گویند یکی دیگر از معانی عبارت «رجل» می‌تواند «سیاستمدار» باشد که هم مردان و هم زنان را شامل می‌شود.
 
میزان مشارکت در انتخابات مجلس در سال گذشته حدود ۴۲.۵ درصد بود که نازل‌ترین میزان مشارکت از زمان روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی است. میزان مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ حدود ۷۳ درصد بود. آمارهای دولتی نشان می‌دهد که امسال ۵۹.۳ میلیون نفر واجد شرایط رای‌ دادن هستند.
 
عباسعلی کدخدایی در پایان مصاحبه خود با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «مردم و انتظارات اجتماعی و سیاسی همیشه تمایل دارند که میزان مشارکت بالا باشد. با این همه، از منظر حقوقی و قانونی مشارکت پایین برای اعتبار و مشروعیت انتخابات هیچ مشکل حقوقی ایجاد نمی‌کند».
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۷۶
hassan5 - تهران، ایران

۴۳ سال شاهد انتخابات مسخره ج.ا بودیم، مشارکت و یا عدم مشارکت مردم نقشی در روند نظام اسلامی ندارد.بقول خامنه ای مشارکت ملت فقط بعنوان تأیید نظام مطرح میباشد.مطمعنا از حالا نتیجه انتخابات مشخص شده است
‌چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۱:۴۳
۵۴
دژمن بیطرف - پاریس، فرانسه

خود گویی و خود خندی عجب مرد هنرمندی. حکایت گربهه هست که دستش به گوشت نمیرسید میگفت پیف پیف بو میده.
‌چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۲:۰۷
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان

مقام محترم ریاست‌ جمهوری هفته گذشته توسط آقا انتخاب شد.فقط منتظر شرکت با شکوه ملت مسلمان در انتخابات هفته آینده هستیم.البته می‌‌دانیم. که ملت عزیز در هفته آینده ،۸۸ درصد در انتخابات شرکت کردند. و ری خود را دادند. چرا نه. در دین مبین ،که زمان بیضه اسب حضرت عباس هم نیست. زمانی‌ که حضرت موسی‌ ۲۰۰۰ سال قبل از مولا ما.علی‌ را می‌‌شناخت و قسم به علی‌ می‌‌خورد. .چرا نباید ما .در هفته آینده. ۸۸ درصد در انتخابات شرکت نکرده باشیم. هر چه دنبال یک فعل در زبان فارسی‌ گشتم. که یک اتفاق در آینده. که، شما دو هفته پیش انجام دادید.پیدا نکردم. در زبان آلمانی‌ هست. آینده در گذشته.
‌چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۶:۳۸
۳۴
Reza9118 - شهرکرد، ایران

دیگه به حدی از پررویی و وقاحت رسیدن که مستقیم به مردم ایران میگن شما هیچ اهمیتی ندارید، خودتون میدونید یا رای بدید یا نه، بالاخره ما یه قاطری رو به عنوان رئیس جمهور انتخاب میکنیم..
‌چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۶
۵۳
دارا۲۰ - تهران، ایران

بیان این مطلب گویای تفکری فاسد و منحصر به یک نظام خودکامه که مبتنی بر یک سیستم مافیائی است. مردم و نظر اکثریت مطلق نه تنها دیده نمی شود بلکه در چنین حکومتی یک نفر برای همه تصمیم می گیرد. آخوندها از نمد انتخابت فرمایشی برای حکومت شان کلاه مشروعیت درست می کنند و جالب اینکه سرکردگان حکومت فتنه و فساد و خودکامه اسلامی به درجه از وقاحت و بی شرمی رسیده اند که تحریم انتخابات فرمایشی از طرف میلیون ها نفر شهروند ایرانی برایشان دیگر هیچ اهمیتی ندارد. صدام هم در رژیم بعث عراق اینگونه انتخاب می شد و اکنون رژیم ایران دستکمی از حکومت مهوع کیم در کره شمالی ندارد.
‌چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۸
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
شرکت سهامی جمهوری اسلامی. که هیچکس هم سهم ٥١ درصد توش نداره
‌چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.