نماینده ویژه آمریکا: انتخابات ریاستجمهوری ایران تاثیری روی مذاکرات هستهای ندارد
رأی دهید
رابرت مالی در گفتوگو با سایت «اکسیوس» که روز چهارشنبه ۲۰ اسفند منتشر شد، تاکید کرد که انتخابات پیشرو در ایران مولفهای در جدول زمانی آمریکا در مذاکرات با تهران نیست.
آقای مالی افزوده که دولت آمریکا «سرعت مذاکرات را بر اساس انتخابات ایران تنظیم نمیکند؛ ملاک سرعت این است که تا چه حد این مذاکرات با دفاع از منافع امنیت ملی آمریکا سازگار باشد؛ به عبارت دیگر روند هیچ چیزی را به خاطر انتخابات ایران کند یا سریع نخواهیم کرد».
با این حال، نماینده ویژه دولت جو بایدن به سایت اکسیوس گفته که آمریکا برای ایران «روشن کرده» است که آمادگی دارد تا «در یک روند جدی دیپلماتیک» برای دستیابی به بازگشت متقابل به تعهدات بر اساس برجام، مشارکت کند.
آقای مالی تصریح کرده که از نظر دولت جو بایدن، «مذاکرات مستقیم موثرتر است و احتمال بروز سوء تفاهم در آن کمتر». به گفته وی، «محتوای مذاکرات مهمتر از شکل آن است».
او افزود طیفی از دیدگاهها درباره راهکاری که باید در قبال ایران اتخاذ شود، در دولت آمریکا وجود دارد.
سایت اکسیوس به نقل از «یک مقام ارشد دیگر وزارت امور خارجه آمریکا» نوشته که واشینگتن تنها پس از تجدید مذاکرات با ایران، و به عنوان بخشی از یک روند متقابل، آماده است برخی از تحریمها علیه تهران را لغو کند.
به گفته این مقام، که نام او فاش نشده است، «گامهای احتمالی آمریکا در قبال (کاهش) تحریمها ممکن است یک گزینه باشد اما مذاکرات با ایران، چه مستقیم چه غیر مستقیم، باید از سرگرفته شود».
این مقام تصریح کرده است که رئیسجمهور بایدن برای رفع تحریمها «اقدامات یکجانبه انجام نخواهد داد؛ هر اقدام اساسی از سوی آمریکا باید بخشی از یک عمل متقابل باشد».
جمهوری اسلامی ایران در چند ماهی که از روشن شدن پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا و سپس ورود او به کاخ سفید سپری شده، پیاپی اصرار کرده است که آمریکا باید «همه تحریمها» را لغو کند و ایران تنها «پس از راستیآزمایی» به مسیر مذاکرات با آمریکا باز خواهد گشت.
به نوشته اکسیوس، سرسختی که ایران در مسیر بازگشت آمریکا به برجام نشان میدهد، دولت جو بایدن را متعجب نکرده است.
ایران اما ظاهرا پی برده است که درخواست آن برای لغو کامل تحریمها اتفاق نخواهد افتاد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه در سخنانی گفت که ایران «هم برای (اقدامات) کلی در برابر (اقدامات) کلی آماده است؛ هم برای تعهد در برابر تعهد، و هم برای بخشی از تعهد در برابر بخشی از تعهد، و این آمریکا است که میتواند مسیر درست را انتخاب کند».
آقای روحانی با استناد به آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، گفت «اگر آنهایی که پیمان را شکستند به اجرای پیمان بازگشتند، ما هم به اجرای کامل تعهدات باز میگردیم...ولی یک ساعت هم ادامه تحریمها را جایز نمیشماریم».
معلوم نیست غیر از رد و بدل شدن پیامهای سران و مقامات ایران و آمریکا از پشت تریبونها آیا مذاکراتی غیرمستقیم و از طریق کانالهای دیپلماتیک محرمانه بین تهران و واشینگتن در جریان است یا نه.
وزارت خارجه آمریکا این هفته گفت که به پرسشهایی در زمینه وجود مذاکرات از کانالهای احتمالی، فعلا پاسخ نمیدهد.
در حالی که مقامات ایران ظاهرا با تکیه به سخنان جو بایدن پیش از انتخابات در مورد بازگشت آمریکا به برجام، انتظار داشتند این روند سریعتر رخ دهد، ولی هنوز هیچیک از تحریمهای شدید آمریکا علیه تهران لغو نشده و شرایط اقتصادی ایران کماکان وخیم باقی مانده است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری ایران، روز ۲۰ اسفند گفت عمق سختیهایی که ایران در سه سال اخیر، بعد از خروج آمریکا از برجام، با آن روبرو شد، «هنوز بیان نشده» و ایران «ناچار بوده که با سیلی صورت خود را سرخ نگاهدارد».
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، تاکید کرده که بازگشت احتمالی ایالات متحده به برجام، تنها برای دستیابی به پیمانی مستحکمتر و قویتر درباره فعالیت هستهای ایران و شامل طیف دیگری از موضوعهای مرتبط با ایران، مانند قدرت موشکی و سیاستهای منطقهای ایران نیز خواهد بود؛ امری که تهران قاطعانه آن را رد کرده است.
در این میان، وزیر خارجه اسرائیل، که کشورش منتقد سرسخت برجام است و آشکارا دولت جو بایدن را فراخوانده تا از بازگشت به این پیمان خودداری کند، هفته گذشته گفت آمریکا و اسرائیل «توافق پشت پرده» دارند که هیچیک طرف مقابل را در مورد برجام، غافلگیر نکند.