صالحی: چالش آمریکا با ما «شیوه حکمرانی ایران» و «اصل ولایت فقیه است»
رأی دهید
آقای صالحی گفته است که "عدهای حاکمیت و شیوه حکمرانی ایران را مطابق میل خودشان در نظم جهانی نمیبینند و با ما درگیرند. اصلش این است؛ یعنی حکمرانی ما از دیدگاه آنها مشکل است، والا بحث هستهای، حقوق بشر و دموکراسی مباحثی نیستند که واقعاً مهم باشند".
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، این موضوع را کمتر از یک هفته به آغاز دوره ریاست جمهور جو بایدن در آمریکا گفته است.
آقای بایدن و گزینههای او در دولت آینده ایالات متحده، سخنانی درباره توافق هستهای با ایران، بازگشت به آن و رفع تحریم های دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، ابراز کردهاند.
در همین چارچوب جیک سالیوان، گزینه سمت مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته هدف از این کار محدود کردن ایران در زمینه هایی همچون سیاست منطقه ای و برنامه موشکی است.
آقای صالحی احتمال وارد شدن مسائل جدید به توافق هسته ای برجام را رد کرده و گفته "ما هیچ شرط وشروط دیگری را نمیپذیریم. اگر میخواهند برگردند، برجام، همان برجام قبلی است".
وی درباره غنی سازی اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد هم توضیح داده که در صورت بازگشت آمریکا به تعهداتش، ایران هم غنی سازی با این خلوص را متوقف خواهد کرد.
آقای صالحی گفته اورانیوم با خلوص ۲۰ درصدی در حال حاضر "۲۰ گرم در ساعت تولید میشود: "یعنی عملاً داریم نیم کیلو در روز تولید میکنیم. ما این ۲۰ درصد را تولید و ذخیره میکنیم و اگر آنها به برجام برگشتند، ما هم به تعهدمان برمیگردیم".
ایران میگوید هدفش از تولید اوارانیوم ۲۰ درصدی استفاده در راکتور تحقیقاتی است که مصارف پزشکی دارد.
چین، سه کشور عضو توافق هسته ای یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان، اتحادیه اروپا، آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل از اقدام ایران ابراز نگرانی کردهاند.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم خواستار آغاز گفت و گو با ایران برای حفظ توافق هسته ای برجام و نظارت بر برنامه های اتمی این کشور شده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، به تازگی گفته که آیتالله خامنهای در جلسه ای که حسن روحانی رئیس جمهور، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، و خود وی به عنوان وزیر خارجه حضور داشته گفته است که مصوبه مجلس در زمینه غنی سازی ۲۰ درصدی باید اجرا شود".
منظور آقای ظریف از مصوبه مجلس "قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" است.
این قانون دولت ایران را به غیر از غنیسازی مجدد اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد، موظف کرده صورتی که آمریکا تا اوایل اسفند ماه تحریم ها رفع نکند، به اجرای پروتکل الحاقی هم خاتمه دهد.
اجرای این پروتکل به بازرسان آژانس امکان نظارت دقیق تری بر برنامه اتمی ایران را می دهد اما دولت ایران می گوید مصمم است در صورتی که تحریم نفتی و محدودیت مبادلات بانکی مرتبط با آن تا اوایل اسفند رفع نشود، سطح بازرسی های آژانس را کاهش دهد.
همزمان بلومبرگ شبکه خبری آمریکا گزارش داده است که جو بایدن سلسله ای از موضوعات فوری را در دستور کار روزهای اول ریاست جمهوری اش دارد که رفع تحریمهای مرتبط با صادرات نفت ایران از جمله آنها نخواهد بود.
آقای بایدن دو روز دیگر رسما دوره چهار ساله ریاست جمهوری خود را به عنوان چهل و ششمین رئیس آمریکا آغاز خواهد کرد.