ظریف: اجرای قانون غنیسازی ۲۰ درصدی و کاهش سطح بازرسی آژانس دستور آیتالله خامنهای است
رأی دهید
منظور آقای ظریف از مصوبه مجلس "قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" است که دولت ایران را موظف به غنی سازی مجدد اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد کرده است.
این قانون می گوید در صورتی که تحریم های آمریکا در ماه اول ریاست جمهوری جو بایدن رفع نشود، اجرای پروتکل الحاقی باید متوقف شود. اجرای این پروتکل به بازرسان آژانس امکان نظارت دقیق بر برنامه اتمی ایران را میدهد.
وزیر خارجه ایران در مصاحبه با وبسایت رسمی رهبر ایران گفته دو روز پس از دستور آیت الله خامنه ای برای اجرای مصوبه مجلس، ایران مجددا شروع به غنی سازی اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد کرد. مصاحبه با آقای ظریف در قالب یک مجموعه مصاحبه در باره برجام است که وبسایت آیتالله خامنهای آنها را تهیه کرده.
دولت ایران هم اعلام کرده که سطح بازرسی های آژانس را در صورتی که تحریم های آمریکا رفع نشود، مطابق با قانون مورد اشاره کاهش خواهد داد و اجرای پروتکل الحاقی را متوقف می کند.
اجرای پروتکل الحاقی به معنی نظارت گسترده تر آژانس در ایران است و توقف غنی سازی ۲۰ درصدی یکی از دستاوردهای قدرتهای جهانی در توافق هسته ای برجام بود. اورانیوم غنی شده با خلوص بالا کاربرد دوگانه در ساخت سلاح اتمی دارد و سرعت رسیدن به آن را در مقایسه با اورانیوم کم غنی شده افزایش می دهد.
چین، سه کشور اروپایی عضو توافق هسته ای (بریتانیا، فرانسه و آلمان)، اعضای اتحادیه اروپا، عربستان سعودی، اسرائیل و ایالات متحده از آغاز غنی سازی با خلوص ۲۰ درصد در ایران ابراز نگرانی کرده اند.
آقای ظریف به مخالفت دولت حسن روحانی با مصوبه مجلس اشاره کرده و گفته "دولت در مورد مصوبه مجلس نظرات متفاوتی داشت و ما آن نظرات را ابراز کردیم، ولی وقتی مصوبه مجلس تبدیل به قانون شد، همه تابع قانونیم... در اجلاس وزرای ۱+ ۴، من بهصراحت گفتم شما ادعا میکنید که کشورهای دموکراتیکی هستید، چطور از ایران میخواهید که مهمترین اصل دموکراسی که رعایت نظراتِ نمایندگان مردم هست را عمل نکنیم؟"
اشاره وزیر خارجه ایران به نشست ویدئویی و غیررسمی وزرای خارجه کشورهای عضو برجام در ماه گذشته است. گزارش شد که این نشست تحت تاثیر اعدام روحالله زم مدیرکانال تلگرامی "آمدنیوز" قرار گرفته بود.
آقای ظریف در تازه ترین اظهار نظرش درباره آینده توافق هسته ای با قدرت های جهانی گفته های اخیر آیت الله خامنه ای را تکرار کرده که آمریکا باید ابتدا تحریم هایی را که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران به اجرا گذاشت رفع کند و سپس در صورت تمایل به توافق هسته ای برجام بازگردد.
آقای خامنه ای پیش از این گفته بود "اصلاً مسئله ما این نیست که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد. آنچه مطالبه ماست، رفع تحریمها است".
وزیر خارجه ایران گفته "بازگشت آمریکا به برجام بدون برداشتن تحریمها نهتنها منفعتی برای ما ندارد، بلکه منفعت صرف برای آمریکاست" چرا که به گفته او امکان نظارت بر برجام را برای ایالات متحده فراهم می کند.
این مقام ایرانی امکان موافقت ایران با شرط احتمالی آمریکا برای برداشتن تحریم ها را رد کرده و بار دیگر گفته است که ایران بر سر برنامه موشکی خود با هیچ کشور دیگری مذاکره نخواهد کرد.
جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا که وعده هایی برای بازگشت به توافق هسته ای برجام را مطرح کرده کمتر از دو هفته دیگر کار خود را به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور ایالات متحده آغاز می کند.
جیک سالیوان گزینه او برای سمت مشاور امنیت ملی گفته است آمریکا با بازگشت به برجام باید ایران را دوباره "به محدوده برگرداند."
مقام های دولتی در ایران از پیروزی آقای بایدن ابراز خشنودی می کنند و حسن روحانی رئیس جمهور ایران گفته به نظر او از هم اکنون "دوره تحریم ها به سر آمده است".