تزریق واکسن کوبایی کرونا در ایران از نوروز آغاز می‌شود

دویچه وله :با دستور علی خامنه‌ای برای ممنوعیت ورود واکسن کرونای آمریکایی و اروپایی به ایران، مقامات جمهوری اسلامی از آغاز تزریق واکسن کوبایی در نوروز خبر داده‌اند. پیشتر از واکسن هندی، چینی و روسی نیز صحبت شده بود.

مصطفی قانعی، رییس ستاد مقابله با کرونا در ایران اعلام کرد که تا اسفندماه سال جاری تزریق واکسن کرونای ساخت مشترک کوبا و ایران در کشور آغاز می‌شود.


او دوشنبه شب (۲۲ دی / ۱۱ ژانویه) در یک برنامه تلویزیونی گفت: «واکسنی که با مشارکت کوبایی‌ها در ایران تولید می‌شود، در فاز نخست در کوبا به ۵۶ نفر و در فاز دوم به بیش از ۱۰۰ نفر دیگر در این کشور تزریق شده، اما در فاز سوم قرار است همزمان با کوبا در ایران نیز به چندین هزار نفر تزریق شود.»

به گفته قانعی تولید واکسن داخلی در شش یا هفت شرکت ایرانی آغاز شده، اما احتمالا واکسن کوبایی زودتر از همه وارد بازار می‌شود. بدین ترتیب تزریق همگانی واکسن در بهار سال آینده در ایران شروع خواهد شد.

رییس ستاد مقابله با کرونا گفته اولویت اول تزریق واکسن، کادر درمانی و پس از آن افراد بالای ۶۵ سال که بیماری از جمله فشار خون دارند، هستند.
تولید مشترک کوبا و انستیتو پاستور
روز گذشته (۲۲ دی) رییس انستیتو پاستور ایران از تولید مشترک واکسن کرونای ایران و کوبا خبر داده بود. دکتر علیرضا بیگلری در گفت‌وگو با موج رسا، ضمن اشاره به تجربه و سوابق انستیتو پاستور در ساخت واکسن، این مؤسسه را اولین مؤسسه‌ای دانست که در خاورمیانه اقدام به تولید واکسن کرده است.

به گفته او همکاری انستیتو پاستور با کشور کوبا از حدود ۲۰ سال پیش و با انتقال تکنولوژی ساخت واکسن هپاتیت B از کوبا به ایران آغاز شد که درصد بسیار بالایی از ایرانیان این واکسن را دریافت کرده‌اند.

دکتر بیگلری فناوری تولید واکسن کرونا را از پیشرفته‌ترین فناوری‌‌ها  و بر مبنای زیرساخت واکسن پنوموکوک عنوان کرده و گفت: «این تکنولوژی باعث می‌شود تا واکسن هم بی‌خطر و بی‌ضرر باشد و هم مصونیت بسیار خوبی ایجاد ‌کند.»

بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز "انستیتوی فینلای واکسن" در شامگاه جمعه ۱۹ دی (۸ ژانویه) اعلام کرده بود که توافق‌نامه در این زمینه را با انستیتو پاستور ایران به امضا رسانده‌ است.

رویترز به نقل از مقامات کوبایی نوشته بود که این کشور باید این واکسن را بر روی انسان‌های کشوری خارج از کوبا که میزان مبتلایان بسیار دارد نیز آزمایش کند. میزان ابتلا به ویروس کووید۱۹ در کوبا به دلیل مدیریت مطلوب در سطحی نازل نگه داشته شده است.

رسانه‌های ایران از قول کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت ایران گفته‌اند که ۵۰هزار داوطلب خود را برای انجام کارآزمایی بالینی مرحله سوم آماده کرده‌اند.

به گفته جهانپور پیش‌شرط انتقال فن‌آوری ساخت واکسن از کوبا به ایران اجازه آزمایش انسانی مرحله سوم در ایران بوده است.

اخیرا علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، ورود واکسن کرونای ساخت آمریکا و اروپا را به ایران ممنوع اعلام کرد. مقامات بهداشتی و درمانی ایران از جمله وزیر بهداشت نیز از این دستور حمایت کردند.

پس از آن رییس سازمان نظام پزشکی ایران اعلام کرد که تا نوروز دومیلیون دوز واکسن از چین، هند یا روسیه به ایران وارد می‌شود.
بازتاب واکسن کوبایی در شبکه‌های اجتماعی
با اعلام خبر تزریق واکسن مشترک ایران و کوبا از بهار سال آینده، موجی از انتقاد و اعتراض از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی آغاز شده است.

اکثر این کاربران با تکرار جمله ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه که گفته بود "ایران آزمایشگاه واکسن آمریکایی و انگلیسی نیست" نوشته‌اند که "ایران آزمایشگاه واکسن کوبایی نیست". ایرج مصداقی، فعال سیاسی نیز عنوان کرده که واکسن هپاتیت ساخت ایران و کوبا "یک شکست مطلق" بود.

 پیشتر خبرگزاری رویترز از پروژه مشترک ایران و کوبا برای ساخت واکسن کرونا خبر داده بود. برخی نیز با بهره‌گیری از صحبت یک روحانی تندرو که گفته بود "اگر سلیمانی نبود، فائزه هاشمی کنیز داعش بود"، به‌کارگیری واکسن ساخت کوبا در ایران را باعث "بی‌عزت" شدن ایرانیان دانسته‌اند. کوبا که خود نیز تحت تحریم آمریکاست، در عرصه پزشکی تجربه‌های فراوانی دارد. وضعیت درمانی و پزشکی در کوبا از نکاتی بوده که شماری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی نیز به آن اشاره کرده‌اند. مقامات جمهوری اسلامی تا پیش از دستور خامنه‌ای برای ممنوعیت ورود واکسن آمریکایی و اروپایی، تحریم‌های آمریکا را مانع اصلی ورود واکسن به ایران اعلام می‌کردند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.