چه محدودیتهای پسابرگزیتی از امروز در انتظار شهروندان اروپایی و بریتانیایی است؟
رأی دهید
تغییرات ایجاد شده از آن رو اهمیت دارد که از اولین ساعتهای سال ۲۰۲۱ شرایط سفر، مهاجرت، ادامه تحصیل و روابط فرهنگی، هنری و علمی و برای شهروندان عضو اتحادیه اروپا و بریتانیا تغییر خواهد کرد.
برای مثال شرایط برای فرانسویهایی که قصد دارند پس از اول اکتبر ۲۰۲۱ به بریتانیا سفر کنند تغییر خواهد کرد به گونهای که این افراد باید برای ورود به بریتانیا ویزا گرفته و پاسپورت خود را ارائه کنند.
مسافران بریتانیایی نیز که قصد ورود به فرانسه بعد از اول ژانویه ۲۰۲۱ دارند باید برای کنترل گذرنامه در صف کشورهای ثالث بایستند و نه کشورهای اروپایی. آنها همچنین برای سفرهای کوتاه مدت که کمتر از ۹۰ روز در ۱۸۰ روز در نظر گرفته شده است باید کارت شناسایی و یک بیمه درمانی به مأموران مرزی ارائه کنند. بیمه درمانی ارائه شده توسط مسافران بریتانیایی باید تمام مخارج دارویی، بستری شدن و فوتشان را در بربگیرد.
ممنوع شدن ورود گوشت و لبنیات بریتانیایی به فرانسه
با توافق پسابرگزیت مسافران اجازه وارد کردن برخی مواد غذایی مانند گوشت و لبنیات بریتانیایی به خاک اروپا را نخواهند داشت. مقام های اروپایی دلیل اتخاذ این تصمیم را جلوگیری از انتقال بیماریهای دامی به اروپا اعلام کردهاند.
با این حال استثناهایی مانند همراه داشتن شیر خشک برای نوزادان، عسل، حلزون و برخی مواد غذایی برای حیوانات وجود خواهد داشت. البته هر مسافر فقط میتواند ۲ کیلوگرم از این مواد را همراه خود داشته باشد.
همچنین بر اساس توافقنامه لندن و بروکسل، بعضی مواد غذایی که شامل گمرک نمیشوند نیز به شرطی که قوانین اروپایی را رعایت کنند برای ورودشان به کشورهای عضو اتحادیه اروپا منعی نخواهد بود.
این بخش از توافقنامه در روابط تجاری میان لندن و کشورهای اروپایی وجود نداشته است. بنابراین با اتخاذ چنین تصمیمی میتوان از اضافه قیمت ۵ درصدی اجناس سخن گفت.
شرایط اسکان فرانسویها در بریتانیا
فرانسویهایی که قبل از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ در بریتانیا ساکن شدهاند از یکسری امتیازهای خاص بهره مند خواهند شد. این دسته از افراد میتوانند تا ۳۰ ژوئن ۲۰۲۱ درخواست تمدید اقامت خود را از طریق اینترنت ارائه دهند اما اگر بخواهند پس از سال ۲۰۲۱ در بریتانیا ساکن شوند باید از قانون این کشور برای مهاجران پیروی کنند. بنابراین دیگر میان شهروندان اروپایی با شهروندان دیگر کشورها برای مهاجرت به بریتانیا تفاوتی نخواهد بود.
شرایط اِسکان بریتانیاییها در فرانسه
بریتانیاییها برای اقامت در فرانسه از اول اکتبر ۲۰۲۱ باید کارت اقامت داشته باشند. بنابراین آنهایی که پیش از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ ساکن فرانسه بودهاند تا اول ژانویه ۲۰۲۱ فرصت دارند درخواست کارت اقامتشان را که روی آن نوشته شده قرارداد جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا ارائه کنند.
اما بریتانیایی هایی که بعد از ژانویه ۲۰۲۱ میخواهند برای اقامت در فرانسه درخواست دهند باید از طریق پلیس اقدام کنند. کارت اقامتی که برای بریتانیاییها صادر میشود به آنان اجازه میدهد تا در تمام کشورهای عضو شنگن در یک دوره سه ماهه تردد کنند.
دانشجویان اروپایی و تحصیل در بریتانیا
وضعیت دانشجویان در پسابرگزیت به تاریخ ورود آنها به بریتانیا بستگی دارد. دانشجویانی که قبل از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ در یکی از مراکز آموزشی بریتانیا ثبت نام کردهاند و همچنان تصمیم به ادامه تحصیل دارند می توانند از شرایطی استفاده کنند تا درگیر کارهای اداری درخواست ویزا و پرداخت هزینه نشوند.
اما دانشجویانی که شروع سال تحصیلیشان در بریتانیا بعد از اول ژانویه ۲۰۲۱ است باید درخواست ویزای دانشجویی کنند که ۳۹۰ یورو هزینه هزینه دارد. البته اگر آنها بخواهند بیش از شش ماه در بریتانیا تحصیل کنند باید ۵۵۷ یورو هم برای بیمه درمانی پرداخت کنند.
با این حال برای دریافت ویزای تحصیلی باید از سه شرط «پذیرش از یک مرکز آموزشی بریتانیایی»، «صحبت کردن به زبان انگلیسی و فهم آن» و همچنین «دارا بودن شرایط مالی لازم برای تمام دوران تحصیل» برخوردار باشند.
نکته قابل توجه آن است که بریتانیا از اول ژانویه ۲۰۲۱ از سیستم تبادل دانشجو به نام «ارسموس» خارج میشود.
شهروندان اروپا و کار در بریتانیا
شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا که تصمیم دارند پس از اول ژانویه ۲۰۲۱ برای کار کردن به بریتانیا بروند باید درخواست ویزای کار خود را بر اساس سیستم امتیازی ارائه شده از سوی لندن ارائه کنند.
بنابراین متقاضیان ویزای کار از بریتانیا باید ۷۰ امتیاز کسب کنند. ۱۰ امتیاز برای صحبت کردن به زبان انگلیسی، ۲۰ امتیاز برای داشتن پیشنهاد کار، ۲۰ امتیاز برای تخصصی که در بریتانیا مورد توجه است و ۲۰ امتیاز برای داشتن حقوق سالانه بیشتر از ۳۰ هزار یورو امتیازهای در نظر گرفته شده برای دریافت ویزا است.
البته افرادی که کادر درمانی هستند و از مراکز درمانی بریتانیا پیشنهاد کار دارند میتوانند از ویزای خاص و ویژه برای ورود به بریتانیا استفاده کنند.
بریتانیا برای افرادی که دارای تخصصهای بالا بوده اگر چه پیشنهاد کار هم نداشته باشند ویزای خاصی را در نظر گرفته است. مدیران بینالمللی که شناخته شده هستند و صاحب نظران در حوزه های علوم، علوم انسانی، مهندسی، هنر و تکنولوژی برای گرفتن ویزا از بریتانیا میتوانند از این امتیاز برخوردار شوند. همچنین افرادی که بتوانند برای علم، اقتصاد و جامعه بریتانیا مفید باشند برای گرفتن ویزا مشکلی نخواهند داشت.