سهراب محمدی، بخشیِ بزرگ خراسان، درگذشت

 سهراب محمدی تنها بخشی‌ای بود که مدرک درجه یک هنری دریافت کرده بودرادیو فردا :سهراب محمدی، بخشی و هنرمند پیشکسوت و سرشناس موسیقی مقامی خراسان، روز چهارشنبه، ۲۲ مرداد، در ۸۰ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای محمدی که از آخرین بخشی‌های خودبند کُرمانج شمال خراسان بود، تنها بخشی‌ای بود که مدرک درجه یک هنری معادل دکتری نوازندگی و خوانندگی را نیز دریافت کرده بود.


خانواده سهراب محمدی گفته‌اند که او تا آخرین لحظات عمر دوتار خود را بر زمین نگذاشت.

عموم ایرانیان صدای سهراب محمدی را با قطعه معروف به «شاره جان» به یاد می‌آورند.
«بخشی» لقبی است که به برخی از نوازندگان دوتار در شمال خراسان و ترکمن صحرا داده می‌شود. بخشی‌ها نوازندگان دوتار، آوازخوان، داستان‌گو، سراینده و سازنده ساز دوتار هستند که به نوعی از آن‌ها به عنوان روایت‌گران فرهنگ شفاهی یاد شده و از احترام و جایگاه ویژه‌ای نیز برخوردارند.

«بخشی خودبند» نیز بالاترین رتبه را در میان بخشی‌ها دارد که خود مؤلف، مصنف و تولیدکننده اصلی است و خود نوازنده و خواننده محسوب می‌شود و می‌تواند برای هر موضوع و اتفاقی که در جامعه صورت می‌گیرد، در لحظه شعر بگوید و بخواند.

سهراب محمدی متولد سال ۱۳۱۷ و مانند پدرش بخشیِ توانایی در دیار مانه و سملقان بود. او فنون آواز و دوتارنوازی را نزد پدرش فراگرفت و سپس از او پیشی گرفت و در حماسه‌خوانی و منظومه‌خوانی‌های کرمانجی نیز سرآمد شد.

امروزه شمار اندکی از بخشی‌های خراسان شمالی هنوز دوتار خود را در دست دارند که گفته می‌شود شمارشان به انگشتان یک دست هم نمی‌رسد.

موسیقی بخشی‌های شمال خراسان، شامل خراسان شمالی و بخشی از خراسان رضوی، سال ۸۹ در اجلاس بین‌الدول مجمع یونسکو به عنوان میراث معنوی جهانی به ثبت رسید.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • دونالد ترامپ می‌گوید اگر مردم ایران رهبری رضا پهلوی را بپذیرند، من مشکلی ندارم
  • وزیر خزانه‌داری آمریکا: رهبران ایران دهها میلیون دلار را خارج می‌کنند،آنها مثل موش‌ها در حال ترک کشتی هستند
  • علی شریفی زارچی: تنها رقیب خامنه‌ای در کشتار ایرانیان در تاریخ معاصر، صدام حسین است
  • نیویورک پست از درخواست برای اخراج عیسی هاشمی و فاطمه لاریجانی، فرزندان مقامات ایران خبر داد
  • شورای امنیت سازمان ملل درباره اعتراضات ایران جلسه اضطراری برگزار می‌کند
  • روایت دردناک قتل‌حکومتی بازیکن پیشین تراکتور؛ او بدن خود را سپر گلوله‌ها کرد تا همسرش زنده بماند
  • روزنامه تلگراف: در ایران «رود خون» جاری است
  • ۲۰ تصویر از هنر اعتراضی هنرمندان معترض ایرانی برای اینکه هرگز این روزها را فراموش نکنیم
  • ان‌بی‌سی: ترامپ در حمله احتمالی به ایران خواهان ضربه‌ای «سریع و قاطع» به جمهوری اسلامی است
  • وال‌استریت ژورنال: رقباى ایران در حوزه خلیج فارس سعى دارند آمریکا را از حمله به تهران برحذر دارند