رواج زورگیری های خُرد در ایران : یک الگوبرداری کوچک از دزدی های کلان مسئولین
رأی دهید
به گزارش شبکههای اطلاعرسانی، در این میان برخوردهای خشونتآمیز دستگاههای انتظامی نظام ایران با جرائمی از این دست که دلایل ریشهای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی دارند، نه تنها به کاهش یا حتی کنترل این پدیده منجر نشده بلکه «مصادره خُرد» یا خفت کردن و زورگیری را به نوعی درآمدزایی مجرمانه تبدیل کردهاست؛ که الگوبردای شده از اقدامات کلان نظام در سنوات گذشته و حال در مصادره اموال مردم و افزودن آن بر گنجینه ثروت نهادهای وابستهاش است.
باشگاه خبرنگاران جوان همین امسال در اردیبهشتماه 99 با انتشار ویدئویی در توضیح این جرائم نوشت: «چندی پیش فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که در آن تعدادی از افراد با لگد زدن به خودروی شهروندان، اقدام به ایجاد تصادف ساختگی در خیابانها میکردند و پس از متوقف ساختن خودروها و پیاده شدن سرنشینان وسایل نقلیه، با ایجاد درگیری و ضرب و شتم رانندگان از فرصت به وجود آمده استفاده کرده و در یک لحظه خودرو شهروندان را به سرقت میبردند.
یکی از فروشندگان موبایل در محله جمهوری تهران میگوید: «افرادی که گوشیهایشان دزدیده میشود سریال این گوشیها را به پلیس میدهند که هر وقت روشن شد، پلیس بتواند طرف را ردگیری کند. اگر دزدها حرفهای باشند، سریال گوشی را عوض میکنند و قفل را باز میکنند؛ ولی اگر حرفهای نباشند گوشی را اوراق میکنند و قطعات و السیدی آن را میفروشند. به ندرت پلیس گوشی دزدیده شده را پیدا میکند و به صاحباش برمیگرداند».
یکی از شهروندان اهل مهرشهر کرج هم به این بحث میپیوندد: «باغ پدری من در اطراف مهرشهر است، یک روز متوجه شدم کابل برق باغ را بردهاند؛ به دادسرا مراجعه کردم؛ 98 درصد افرادی که مراجعه کرده بودند به خاطر دزدیده شدن گوشیهایشان آمده بودند!
گوشی را به سرعت برق و باد میدزدند؛ از داخل ماشین یا حتی از دست آدم! با یکی در آنجا صحبت کردم، میگفت در اسنپ نشسته بوده گوشیاش را مسافر بغلی موقع پیاده شدن از روی پایش قاپیده و رفته! یکی هم پیک موتوری بود که گوشی او را هم دزدیده بودند. یکی دیگر میگفت نشسته بودم یکی آمد به داخل خانهام و گوشی من و خانمم را برد و متوجه نشدیم! اولین سؤالی که در دادسرا میپرسیدند این بود که گوشیات رو بردهاند؟
یک آموزگار بازنشسته ساکن اصفهان نیز معتقد است: «خود حکومت و در رأس آن سپاه پاسداران و بسیج و نیروهای لباسشخصی از زورگیران شناخته شده هستند. حکومت از همان روزهای اول انقلاب به اسم خمس و زکات و سهم امام و پیغمبر از مردم پول زور گرفت و مال و اموال بسیاری را به غارت برد».
بنابر ارزیابی کاربران این شبکههای اجتماعی، نکته طنزآمیز ادعای مقامات نظام در به اصطلاح مبارزه با زورگیری اینجاست که «زور»، «زورگویی» و زورگیری» و عادی نشان دادن خشونت و رواج آن از جمله به پشتوانه نظام حقوقی و قوانین وحشیانه از جمله اعدام و قصاص و… توسط خود حکومت تبلیغ و ترویج میشود.