یورونیوز: در حالی که رفته رفته روزشماری برای انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده به ساعتشماری تبدیل میشود و نظرسنجیها حاکی از رقابت تنگاتنگ دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات این کشور است، یورونیوز فارسی نظر چند شهروند مقیم ایران را درباره این انتخابات و نامزد مورد علاقهشان پرسیده است.
هر چند شهروندان ایران بغیر از آندسته از ایرانیهایی که تابعیتآمریکا را هم دارند، حق رای و انتخاب رئیسجمهور بعدی ایالات متحده را ندارند ولی اهمیت این انتخابات و تاثیر ملموس آن بر زندگی ایرانیها، ما را بر آن داشت تا از آنها بخواهیم ولو بصورت نمادین و با فرض اینکه حق رای دارند، گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنند.
این در شرایطی است که ایرانیها با یکی از سختترین برهههای تاریخ چند دهه اخیر دست و پنجه نرم میکنند. از یک طرف سایه جنگ بر کشورشان سایه انداخته و از طرف دیگر معضلات و مشکلات اقتصادی هر روز بیشتر از دیروز اغلب آنها را تحت فشار قرار میدهد.
بدیهی است در چنین شرایطی، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بیش از گذشته اهمیت یافته است.
یک خانم رهگذر در یکی از خیابانهای تهران با اشاره به وضعیت اقتصادی ایران میگوید: « به نظر من انتخاب خانم هریس قطعا منطقیتر و بهتر از آقای ترامپ است، چون اگر آقای ترامپ انتخاب شود، وضعیت اقتصادی ایران از اینی که هست بدتر خواهد شد.»
رضا، که روزنامهنگار است با اشاره به وضعیت جامعه مدنی در ایران، کامالا هریس را ترجیح میدهد و میگوید: «من ترجیح میدهم در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا کامالا هریس پیروز رقابت شود. چون فکر میکنم شکست ترامپ به سود مردم جهان، خاورمیانه و ایران است. در صورت پیروزی ترامپ، تندروها در ایران تقویت میشوند و نیروهای حامی جامعه مدنی تضعیف خواهند شد. همچنین پیشبینی میشود در صورت پیروزی ترامپ، حجم شدیدی از تحریمهای شدید علیه ایران اعمال شود و در این شرایط هم زندگی مردم عادی در ایران سختتر خواهد شد و هم فعالیت نیروهای جامعه مدنی تضعیف میشود. »
مونا که مددکار اجتماعی است، نگاهی به عملکرد دموکراتهای آمریکا در منطقه میاندازد و دونالد ترامپ را گزینه بهتری میداند: «به نظرم ترامپ. فکر میکنم عملکردش در خاورمیانه نابسامان تاثیرگذار باشد. هریس همان بایدن است که سیاستهایش در افغانستان خیلی به ضرر ما تمام شد.»
زینب، که کارمند است، از تفکرات افراطی سخن میگوید: «نظر شخصی من این است که اگر هریس رأی بیاورد، اوضاع در سطح جهانی و خاورمیانه و ایران بهبود پیدا میکند، به دلیل جلوگیری از عقاید رادیکال و بهبود صلح جهانی.»
خانم دیگری که ترجیح میدهد هویتش مقابل دوربین فاش نشود، میگوید: «به نظر من هر کس که وارد کاخ سفید بشود اگر بتواند بیشترین فشار سیاسی اقتصادی را بر جمهوری اسلامی وارد کند و برای امنیت و ثبات منطقه خاورمیانه تلاش بکند به معنای واقعی، بهترین گزینه میتواند باشد. ترامپ در چهار سال حکومتش تقریبا بیشترین فشار را آورد، اما فکر نمیکنم برای صلح و ثبات منطقه کاری کند. به دموکراتها هم اصلا امیدی ندارم.»
مهدی، محقق فلسفه، فرق زیادی بین دو نامزد برای وضعیت ایران نمیبیند. او میگوید: «با توجه به شرایط حاضر ایران و منطقه، فکر نمیکنم هیچ یک از نامزدهای تغییری برای ایران ایجاد نکند، ولی با توجه به علاقهای که برای دموکراسی آمریکایی دارم، فکر میکنم که حضور خانم هریس در این جایگاه میتواند مفیدتر باشد.»
یک قصاب جوان اما دونالد ترامپ را ترجیح میدهد. او این گونه استدلال میکند: «شخصا دوست دارم آقای ترامپ انتخاب شود، چون عملا شرایطی را فراهم میکند که پول مردم ایران خرج نیابتیها نمیشود، چون این پول حق مردم ایران است و باید در جایی خرج شود که نیاز به آن وجود دارد. »
علیرضا، که دانشجوی فلسفه است، تفاوت چشمگیری بین دو نامزد در قبال ایران نمیبیند. او میگوید: «از آنجایی که در آمریکا چیزی به نام ساختار نظاممند سیاست تحقق دارد بر خلاف ما، فکر میکنم چندان تحولی اقلا در قبال ما نکند که چه کسی رئیسجمهور شود. اما شاید قلباً هریس را ترجیح دهم، چرا که در مسئله اوکراین موضع محکمی دارد، و میگویم برای ما که خوب نمیشود، ولی اقلاُ برای اوکراینیها بهتر شود.»
سهراب که آرایشگر است با اشاره به وضعیت اقتصادی ایران میگوید: «من ترجیح میدهم خانم هریس انتخاب شود چون یک متعادلتر و بهتر است. ولی آقای ترامپ نه. چون در ۴ سال ریاستجمهوریاش، ما از لحاظ اقتصادی آسیب زیادی دیدیم. و امکان دارد آن برنامه نیز به نفع مردم ایران باشد و بتواند این منطقه را به نوعی به ثبات برساند. » سعیده خانهدار نیز دیدگاهی نزدیک به او دارد: «من کلاً اخبار را خیلی دنبال نمیکنم ، اما میدانم که از زمانی که آقای ترامپ انتخاب شد، اوضاع اقتصادی خیلی بد شد. و به عنوان یک خانم دوست دارم که خانم هریس انتخاب شود.»
اما محمد که کتابفروش است، اعتقاد دارد که توانایی دونالد ترامپ در مذاکره میتواند نتیجه خوبی برای خاورمیانه و جهان به دنبال داشته باشد:
«من فکر میکنم چون ترامپ چون شخصیت مذاکرهگر دارد و در جاهایی که لازم است اقتداری دارد نسبت به نامزد رقیبش و رهبران حزب دموکرات، احتمالا برای حل و فصل نزاعهای بینالمللی مثل نزاع روسیه با اوکراین و نزاع اسرائیل با گروههای محور مقاومت میتواند مثمر ثمرتر باشد. » شهروز، که فروشنده است، کمابیش همین نظر را دارد: «من دوست دارم ترامپ رأی بیاورد چون خاورمیانه به صلح دعوت میکند و نمیگذارد که هیچ کشوری با یکدیگر به جنگ بیفتد.»
به هر حال با برگزاری انتخابات و مشخص شدن نتیجه آن، پاسخ به بسیاری از سئوالات و «نگرانیهای» مطرح شده در نقطهنظرات این شهروندان مشخص خواهد شد؛ نگرانیهایی که هر چند مختص ایران و ایرانی است اما نقاط اشتراک زیادی با نگرانیهای بین المللی و ترجیحات شهروندان اروپایی دارد.
البته با توجه به نتایج آخرین نظرسنجیها و گزارشها از رقابت شانه به شانه دو کاندیدا، حتی این امکان مطرح است که تا مشخص شدن نتیجه نهایی روزها و چه بسا چندین هفته زمان لازم باشد.