«پنج ایرانی به اتهام دفاعی و نظامی در خارج زندانی هستند»
رأی دهید
معاون وزیر دفاع ایران در جلسهای با کمیسیون امنیت ملی مجلس، از "گرفتار شدن ۳۰ ایرانی در حوزه دفاع در کشورهای مختلف" و زندانی بودن پنج نفر به اتهام فعالیتهای نظامی در خارج کشور خبر داده است. همزمان سخنگوی وزارت خارجه تکرار کرد که تهران آمادگی تبادل زندانیان را دارد.
عباس موسوی، در تازهترین کنفرانس خبری خود، درباره ایرانیان زندانی در کشورهای دیگر از جمله آمریکا گفت: «اتباع ایرانی چه با گناه چه بیگناه که در خارج از کشور زندانی شدهاند، در دستور وزارت خارجه قرار دارند و تا کنون با بسیاری از کشورها که اتباع ما در آنها زندانی شدهاند، در همکاری و تعامل بودهایم که یا آزاد شده یا محکومیت خود را در ایران بگذرانند.»
موسوی به طور مشخص از سیروس عسکری، استاد دانشگاه شریف نام برد که در سال ۲۰۱۹ در سفر به آمریکا به اتهام "سرقت اسرار تجاری مرتبط با فعالیتهای خود در دانشگاه اوهایو" دستگیر شده است. او در نوامبر همین سال از چنین اتهامی تبرئه شد اما به دلیل ابطال ویزایش، کماکان در بازداشت اداره مهاجرت آمریکا به سر میبرد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: «ما اقدامات خود برای آزادی سیروس عسکری را انجام دادهایم، هم در داخل و هم دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن پیگیریهای لازم را انجام داده و این دفتر از نزدیک با مقامات قضایی آمریکایی در تماس بوده است. قرار است امروز و فردا یک تست مجدد کرونا از ایشان گرفته شود و اگر پاسخ تست منفی باشد، همه تدابیر لازم برای بازگشت ایشان به ایران فراهم است.»
روزنامه گاردین به نقل از این استاد ۵۹ ساله مهندسی مواد نوشته که بازداشتگاه او آلوده و شلوغ است و اقدام چندانی برای پیشگیری از شیوع کرونا در ان انجام نمیشود.
عباس موسوی با ابراز نگرانی نسبت به سلامت همه اتباع ایرانی در زندانهای آمریکا، اظهار امیدواری کرده که همه انها هرچه زودتر بدون قید و شرط آزاد شوند: «اگر مواردی هم هست که امکان تبادل باشد، این آمادگی قبلا از سوی ایران رسما یا از طریق پیغامها به آنها اعلام شده است. حتی در خصوص برخی افراد پیشنهاد تبادل داده بودیم که برخی انجام شد.»
او گفته است: «متاسفانه برخی زندانیان ایرانی به دلایل ناموجه و اتهامات موهوم و بی اساس در برخی کشورهای اروپایی و آمریکا دستگیر و زندانی شدهاند که همواره در دستورکار پیگیری ما بوده است. کسانی که به ادعای آمریکاییها یا برخی کشورهای اروپایی به اتهام واهی دور زدن تحریمهای غیرقانونی و بی اساس آمریکا زندانی شده بودند، ما همواره خواستار آزادی بی قید و شرط آنها شده بودیم، برخی کشورها به نظرات آمریکا تمکین کرده و اتباع ایرانی را به آمریکا مسترد کردند و برخی چنین نکردند.»
عباس موسوی اواخر مهر سال ۹۸ نیز اعلام کرده بود که وزارت خارجه برای آزادی ایرانیانی که به اتهام دور زدن تحریمهای آمریکا در ایالات متحده یا کشورهای دیگر زندانی هستند تلاش میکند و فهرستی برای مبادله یا آزادی افراد از طریق سفارت سوئیس ارائه کرده است.
دو ماه بعد از این سخنان، مسعود سلیمانی، استاد دانشگاه، پس از یک سال بازداشت در زندان آتلانتا با ژائو ونگ " شهروند آمریکایی مبادله شد. وانگ به جاسوسی متهم شده بود.
در بهار همین سال، محمد جواد ظریف به رسانههای آمریکایی گفته بود: «شش ماه قبل به ترامپ شش ماه قبل به دولت ترامپ گفتیم برای مبادله زندانیها آماده هستیم اما جوابی نگرفتیم.»
۳۰ مورد "گرفتاری"
روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس از نشست مشترکی با حضور نمایندگان وزارت اطلاعات، دفاع و امور خارجه خبر داد و موضوع جلسه را بررسی وضعیت زندانیانی اعلام کرد که به دلیل"رفتار خصمانه آمریکا" بازداشت شدهاند. حسین نقوی حسینی به نقل از معاون وزیر دفاع گفت: «ما در حوزه دفاع بیش از ۳۰ مورد داشتیم که به دلیل رفتار خصمانه آمریکاییها گرفتار شده بودند. البته با همکاری دستگاههای مربوطه جهت حل مشکل آنها تلاشهای موثری صورت گرفت و وزارت خارجه نهایت تلاش را کرد.»
در باره اتهام مشخص این افراد، محل دستگیری و نحوه آزادی آنها توضیحی داده نشده است.
معاون وزیر دفاع در این نشست عنوان کرده که در حال حاضر پنج نفر به اتهام فعالیتهای نظامی و دفاعی و "بهانههای بیهوده" اسیر و بازداشت شدهاند. روشن نیست که آیا این پنج نفر جزء همان ۳۰ نفر یاد شده هستند یا خیر.
خبرگزاری تسنیم از قول حسین نقوی حسینی مینویسد: نماینده وزارت اطلاعات نیز گزارشی از رویکرد خصمانه و دشمنانه آمریکاییها علیه اتباع و شهروندان ایرانی ارائه کرد و به ویژه برخورد آنها با کسانی که در انتقال تکنولوژی نقش داشتند، چه ایرانیهایی که خارج از کشور ساکن بوده و آمد و رفت هم حتی نداشتند تا کسانی که سفر میکردند. در این زمینه آمریکاییها از سرویسهای اطلاعاتی سایر کشورها نیز استفاده میکنند.»
اعلام آمادگی وزارت خارجه برای مبادله زندانیان در حالی تکرار شده که ظرف سه ماه گذشته، دو مورد مبادله زندانی با آلمان و فرانسه، رسانهای شده است. احمد خلیلی، شهروندی که متهم به تلاش برای دور زدن تحریمها شده بود، اواخر بهمن به ازای آزادی یک آلمانی با محکومیت سه ساله، به تهران برگشت. دوم فروردین نیز، رولاند گابریل مارشال، پژوهشگر فرانسوی که به اتهام "جاسوسی" پنج سال حکم گرفته بود، با جلال روحالله نژاد، مهندس متهم به دور زدن تحریمهای آمریکا معاوضه شد.