آدامس باستانی، راز لولا را برملا کرد

برداشتی هنری بر اساس اطلاعاتی که در آدامس 'لولا' یافت شد دانشمندان دانمارکی با استفاده از دی‌ان‌ای موجود در یک آدامس ٥٧٠٠ ساله، ژنوم (کل ترکیب ژنتیکی) صاحب آدامس را مشخص کردند.
 

این آدامس در اکتشاف‌های باستان‌شناسی در تالابی در سیلتولم در جنوب دانمارک پیدا شده است، جایی که چند هزار سال پیش ماهیگیران در آن ماهی صید می‌کردند.

 
جنس این آدامس قطران درخت توس است که از حرارت دادن پوست این درخت به دست می‌آمده است. قطران توس از دوران پلیستوسن میانه -٧٦٠ تا ١٢٦ هزار سال پیش- بعنوان چسب استفاده می‌شده است.
 
هانس شرودر دانشمند دانشگاه کپنهاگ به خبرگزاری فرانسه گفت: "این اولین بار است که کل ژنوم یک انسان کهن از دی‌ان‌ای به دست آمده از چیزی به غیر از استخوان استخراج شده است."
 
چون این آدامس کاملا در گل پوشیده شده بود مواد آلی موجود بسیار خوب محفوظ مانده است.
آدامس چند هزار ساله از جنس قطران توس به گفته پروفسور شرودر، به دست آوردن ژنوم یک انسان باستانی "آن هم از دوره‌‌هایی که بقایای انسانی از آن باقی نمانده" منبعی بسیار ارزشمند برای تحقیقات است.
 
اطلاعات به دست آمده نشان داد جونده آدامس -که او را لولا نامیده‌اند- مونث بوده و به احتمال زیاد پوست و موی تیره و چشم آبی داشته است.
 
بعلاوه، او از نظر ژنتیکی بیشتر به شکارچی-‌گیاه‌چین‌های آن زمان خاک اصلی اروپا شبیه است تا به ژنتیک کسانی که در مرکز اسکاندیناوی زندگی می‌کردند.
 
دانشمندان حتی میکروب‌ها دهان و غذایی را که این زن خورده بود مشخص کردند. با اینکه در آدامس میکروب‌ها و ویروسی پیدا شدند که می‌توانند بیماری‌هایی مثل التهاب لثه یا عفونت تنفسی ایجاد کنند، ممکن است لولا سالم بوده باشد چون این میکروب‌ها می‌توانند بدون ایجاد بیماری هم در بدن ما زندگی کنند.
 
بررسی مواد غذایی باقیمانده در آدامس هم نشان داد که جونده آدامس اردک و فندق خورده بوده است.
 
سن لولا مشخص نیست اما چون گمان می‌رود بیشتر کودکان آدامس می‌جویده‌اند دانشمندان حدس می‌زنند شاید کم‌سن و سال بوده است.
 
دانشمندان نمی‌دانند او چرا آدامس می‌جویده، آیا می‌خواسته با جویدن آن نوعی چسب بسازد، می‌خواسته دندانهایش تمیز شده، می‌خواسته فشار گرسنگی را کم کند یا اینکه صرفا آدامس می‌جویده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +268رضا پهلوی از کشورهای عرب خلیج فارس خواست تا برای به‌رسمیت شناختن «دولت گذار» آماده شوند
  • +232تشکر ایرانی‌ها از اسرائیل جلوی چشم طرفداران حماس؛ رضا پهلوی به این مداخله بسیار نیاز بود
  • +186شاهزاده رضا پهلوی: نیازهای ضروری خود را تهیه کنید، در خانه بمانید و در انتظار «فراخوان نهایی» من باشید
  • +172شاهزاده رضا پهلوی: عزم آمریکا و اسرائیل برای نابودی سپاه از حمایت مردم ایران برخوردار است
  • +158وقتی ۳۰ هزار نفر کشته شدند سکوت کردید؛ حالا برای زیرساخت‌ها فریاد می‌زنید؟
  • +154ترامپ: بمباران مدرسه دخترانه در ایران کار جمهوری اسلامی بود
  • +153نتانیاهو خطاب به ایرانیان: در روزهای آینده شرایطی فراهم می‌شود تا سرنوشت خود را به دست بگیرید
  • +145پلیس لندن راهپیمایی روز قدس را ممنوع کرد
  • +142مدیر عامل فولاد شاهرود هنگام خروج از کشور با ۳ میلیون دلار پول نقد دستگیر شد
  • +127وزیر دفاع اسرائیل: سردخانه‌ها پر از اعضای بسیج و سپاه است اما جمهوری اسلامی با قطع اینترنت این را به مردم نمی‌گوید