مریم ایراندوست، مربی ملوان انزلی در "دیسکاور فوتبال" آلمان
رأی دهید
چهره مصمم مریم ایراندوست از اراده قوی او در راه مبارزه برای به کرسی نشاندن حقوق زنان فوتبالیست ایران حکایت میکند. او سرمربی سابق تیم ملی فوتبال زنان ایران و سرمربی کنونی تیم فوتبال زنان باشگاه ملوان بندر انزلی و یکی از موفقترین و شناختهشدهترین چهرههای فوتبال زنان در ایران است.
مریم ایراندوست هماکنون با اعضای تیم خود برای شرکت در بازیهای دوستانه بینالمللی فوتبال باشگاهی "دیسکاور فوتبال" که از تاریخ ۷ تا ۱۳ مرداد (۲۹ ژوئیه تا ۴ اوت) برگزار میشود در آلمان به سر میبرد.
آسمان از ابر پوشیده شده است اما رنگ صورتی بنرها در محوطه برگزاری "دیسکاور فوتبال"، فستیوال بینالمللی فرهنگی- ورزشی فوتبال زنان، از درخشش ویژهای برخوردار است.
فستیوال ورزشی "دیسکاور فوتبال"، جشنوارهای برای نزدیکی فرهنگها که توسط زنان و برای زنان برگزار میشود، امسال دهمین سال بنیانگذاری خود در آلمان را جشن میگیرد. استادیوم ورزشی "ویلی کرسمن" در منطقه کرویتسبرگ شهر برلین، پایتخت آلمان، این روزها شاهد مسابقات زیادی در ارتباط با این فستیوال است.
چهره مریم ایراندوست، سرمربی ۴۰ ساله و موفق فوتبال زنان ایران که برای شرکت در این تورنمنت به آلمان سفر کرده است، در هنگام ورود به این استادیوم ورزشی میدرخشد. او که موهای خود را با روسری سفیدی پوشانده است به همراه اعضای تیمش وارد زمین میشود.
سنگاندازیها
ایراندوست که خود فوتبالیست موفقی بوده اکنون به عنوان سرمربی تیم باشگاهی ملوان بندر انزلی ایران به کار مشغول است. او به خبرنگار دویچهوله از تلاشهای زیاد و مبارزه برای فوتبال زنان و برابری حقوق ورزشکاران زن در ایران میگوید.
پس از اختلافنظرها و مشاجراتی که سه سال پیش در باشگاه در بندر انزلی در پی اظهارات رئیس باشگاه درباره بازی زنان روی داد، تیم فوتبال زنان منحل شد. دو سال پس از آن با تغییر و تحولاتی که انجام گرفت مریم ایراندوست کار خود را دوباره به عنوان سرمربی تیم فوتبال زنان در این باشگاه آغاز کرد.
او درباره این دوران میگوید: «در این زمان من نواختن پیانو را یاد گرفتم و به تحصیل در رشته ورزش پرداختم اما اینها چیزی نبودند که من را از نظر درونی راضی کنند، چیزی در زندگیم کم بود. مبارزه بسیار سختی بود، احساس میکردیم مثل زندانیانی هستیم که در حصار بتونی به سر میبریم. حالا دوباره بازی میکنیم. این انرژی زیادی به ما میدهد.»
انرژی فوقالعاده و انگیزه زیاد بازیکنان این تیم را در هنگام بازی با ۲۰ تیم دیگر شرکت کننده در فستیوال امسال دیسکاوری میتوان دید.
ایراندوست با توجه به این خصوصیات بازیکنانش است که میگوید: «این همان چیزی است که باعث ویژگی بازی فوتبال زنان در ایران میشود.»
سرمربی تیم ملوان میافزاید: «الان این طور نیست که مردها بگویند زنان جایی در بازی فوتبال ندارند. اما شما هم در اینجا، در آلمان باید برای برابری حقوق ورزشکاران زن مبارزه کنید. در ایران هم درست همین است. اما پیشرفتهای خوبی حاصل شده، الان امکانات زیادی به وجود آمده و حمایتهای بیشتری از ما میشود. اما زنانی هم هستند مثل من که سنشان بالاتر است و برای آنها این امکانات وجود نداشت. ما تلاش میکنیم این نیرو را در خودمان را حفظ کنیم و بهترین کار را برای بازیکنان جوان انجام دهیم.»
مریم ایراندوست میگوید:«من در دوران کودکی به همراه پدرم به استادیوم میرفتم. بازیکنان تیم من به نسبت آن زمان ما، الان شرایط به مراتب بهتری دارند.»
ایراندوست که خود پسری ۱۷ ساله دارد می افزاید:«احساس من این است، پس از این که دوباره مسئولیت تیم را برعهده گرفتم، مثل این میماند که دوران بارداری سختی را پشت سر گذاشتهام. برای من اعضای تیم مثل خانوادهام هستند، بازیکنان مانند فرزندان من هستند و من احساس مادری نسبت به آنها دارم. مادری سختترین کار دنیا است.»
تیم ایران در بازی خود گلهای زیادی را به ثمر رساند. اعضای ذخیره تیم که روی نیمکتهای ویژه نشستهاند نیز مثل بازیکنان در زمین، پس از هر گل از خوشحالی به هوا میپرند و هم تیمیهای خود را تشویق میکنند. ایراندوست هم با شادی برای تشویق پیش بازیکنان میرود.
پس از آن که او از جلوی بنر صورتی رنگی که روی آن نوشته شده "شهامت مبارزه داشته باش" عبور میکند به سمت محل گفتوگو میآید و به صحبت در باره کار و بازیهای هفتگی در ایران ادامه میدهد: «ما خیلی دوست داریم مانند بازیکنان مرد با هواپیما به شهر محل بازی برویم و نه با اتوبوس. گاهی اوقات ۴۰ ساعت برای شرکت برای یک بازی در راه هستیم، ۲۰ ساعت رفت و ۲۰ ساعت برگشت.»
ایراندوست توضیح میدهد که سفر با اتوبوس ارزانتر است و "لیگهای مردان پول لازم را در اختیار دارند، اما لیگ زنان نه".
این مربی به عدم برابری دستمزد فوتبالیستهای زن و مرد در تمام کشورهای جهان اشاره میکند: «مثلا شما قراردادهای کریستیانو رونالدو را با مارتا یا آلکس مورگن مقایسه کنید، امکاناتی که در اختیار بازیکنان مرد و زن گذاشته میشود را با هم مقایسه کنید. این مشکل فقط مربوط به ایران نیست. ما باید برای تغییر این وضعیت در همه جا با یکدیگر همکاری و در این جهت تلاش کنیم.»
باران شروع به باریدن میکند. ایراندوست بارانی رنگارنگ خود را به تن میکند و در ادامه میگوید: «بازی فوتبال مرا بسیار خوشحال و همزمان غمگین میکند.» سرمربی تیم ملوان در توضیح این موضوع میگوید: «من از ده سالگی میخواستم فوتبال بازی کنم. به مادرم میگفتم دلم میخواست پسر باشم تا بتوانم بازی کنم. دلم میخواست برای این کار تغییر جنسیت بدهم. مادرم شوک شده بود. به او گفتم اگر میخواهی این کار را نکنم مردم را قانع کن و به پدرم بگو که مرا با خود به استادیوم ببرد تا بتوانم بازیهای فوتبال را از نزدیک تماشا کنم.»
رفتن با شادی و بازگشت با اشک
ایراندوست تعریف میکند: «حتی یک روز در استادیوم رفتم روی زمین تا بوی چمن زمین را استشمام کنم و روی زمین بازی بودن را احساس کنم.»
او ادامه میدهد: «برای این موضوع رفتم دفتر مسئولان مختلف، دائما باید با مردها بحث میکردم تا بتوانم راهی را هموار کنم. شش ماه تمام با سری افراشته به دفاتر مختلف میرفتم و با چشمانی گریان بیرون میآمدم. اما در پایان موفق شدم، میبینید، الان ما اینجا هستیم.»
نیمه اول بازی به پایان رسیده است. ایراندوست با خرسندی لبخند میزند: «آرزوی من برای آینده این است که زنان اجازه ورود به استادیمهای ورزشی را داشته باشند و بتوانند بازیها را از نزدیک تماشا کنند. من خوشحالم و افتخار میکنم که بازیکن فوتبال شدم.»
"دیسکاور فوتبال" در سال ۲۰۰۹ میلادی توسط ۲۰ تن از زنان به عنوان یک اتحادیه فرهنگی ورزشی در برلین پایهگذاری شد. هدف "دیسکاور فوتبال" مبارزه برای برابری حقوق زنان ورزشکار و مبارزه با تبعیضات جنسیتی در این عرصه در جهان است. از ۱۰ سال پیش این اتحادیه فستیوالهایی را در کشورهای گوناگون برای تمرین و بازیهای دوستانه فوتبال و دیدار و بحث و تبادل نظر در این باره برگزار میکند.
فستیوال امسال در برلین برگزار میشود و در این دوره از رقابتها تیمهایی از آلمان، آرژانتین، شیلی، بولیوی، نپال، اسپانیا، سوریه، اردن، صربستان، ایتالیا، ارمنستان، استرالیا، لیبی، افغانستان، پاکستان، فرانسه، آفریقای جنوبی و گینه نو شرکت دارند.