تلاش برای بازگرداندن زنان ایرانی به ورزشگاهها در آستانه فینال لیگ قهرمانان آسیا در تهران؛ دیدار با دبیرکل فیفا
رأی دهید
«فاطمه سامورا» که اولین زن در سمت دبیرکلی فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) است روز پنجشنبه پس از دیدار با اعضای کارزار حضور زنان ایرانی در ورزشگاهها در صفحه توئیتر خود با انتشار این عکس نوشت: «تلاش و صبوری آنها قابل توجه است. ما به حمایت و تشویق آنها ادامه می دهیم و امیدواریم حاکمیت ایران نیز برای دسترسی همه به ورزشگاهها اقدام کند.»
کمپین حضور زنان ایرانی در ورزشگاهها با ۲۰۰ هزار امضاء به زوریخ رفته است.Held v. constructive talks this morning with advocates for #NoBan4Women. Their courage & passion for ⚽️ is remarkable. We will keep engaging with them, as well as public & ⚽️authorities in 🇮🇷 to work towards stadium access for all. @openstadiums pic.twitter.com/o6tYuGFA8v
— Fatma Samoura (@fatma_samoura) 8 November 2018
پیش از این نیز تعدادی از زنان ایرانی در نامهای به فیفا خواستار آن شده بودند که این فدراسیون از دولت ایران بخواهد به ممنوعیت تبعیضآمیز علیه زنان برای ورود به ورزشگاهها پایان دهد.
همچنین «جیوانی اینفانتینو» رئیس فیفا، اوایل امسال با سفر به تهران از حسن روحانی رئیس جمهوری ایران خواست شرایط ورود بانوان در ایران را به استادیومها فراهم کند؛ با این حال ورود زنان به ورزشگاهها با مخالفت سرسختانه برخی شخصیتهای دینی و دستگاه قضایی ایران روبرو است.
محمدجعفر منتظری دادستان کل ایران در اظهار نظری هشدار داده است که اجازه ایجاد آنچه او «بستر گناه» در نظام خوانده را نخواهد داد.
ورزشگاه آزادی تهران که قرار است دو روز دیگر میزبان دور برگشت فینال لیگ قهرمانان آسیا باشد آخرین مراحل بازسازی خود را برای برگزاری این رقابت پشت سر میگذارد. مسئولان وزارت ورزش گفتهاند در این بازسازی جایگاه ویژه «خانوادهها» نیز مشخص شده است.
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور ایران در امور زنان نیز از اولین اعضای دولت بود که خبر از حضورش در بازی فینال باشگاههای آسیا خبر داد. حضوری که حاشیههای بسیاری در فضای مجازی برای خانم ابتکار رقم زد، تا جایی که او گفت رسانهها حرفهایش را طور دیگری انعکاس دادهاند و او در صورتی به ورزشگاه می رود که ورود زنان نیز آزاد باشد.
با این حال هنوز مشخص نیست که زنان در بازی پرسپولیس و کاشیما بر روی سکوهای ورزشگاه آزادی خواهند بود یا نه. غلامحسین زمانآبادی مشاور فرهنگی فدراسیون فوتبال در اینباره به خبرگزاری ایرنا گفت، هنوز مجوز شورای تامین استان تهران برای حضور زنان در دیدار برگشت پرسپولیس و کاشیما آنتلرز ابلاغ نشده است.
این در شرایطی است که در آخرین میزبانی ایران در این رقابتها در حالی پرسپولیس با تساوی مقابل السد قطر جشن صعود به فینال گرفت که تماشاگران زن نه تنها اجازه ورود به استادیوم را پیدا نکردند، بلکه مأموران زن نیروی انتظامی برای جلوگیری از ورود زنان با گریم مردانه در اطراف ورزشگاه مستقر شده بودند.
اگر چه پس از بازی عکسهایی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که نشان میداد تعدادی از تماشاگران زن با گریمهای خاص، خود را به سکوهای آزادی رسانده و رقابت تیم مورد علاقهشان را از نزدیک تماشا کردند.
این بار با پیگیری مسئولان فیفا و اهمیت مسابقه فینال مسئله متفاوتتر از همیشه است. به طوری که در این مسابقه بلیط فروشی برای زنان نیز انجام شده و گفته میشود تعدادی از خبرنگاران زن از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) مورد تایید قرار گرفتهاند و باید در جایگاه ویژه خبرنگاران قرار بگیرند. هر چند جای سئوال است که این اقدامات تنها مربوط به بازی پرسپولیس و کاشیما است و آیا پس از هیاهوی فینال باز هم درهای ورزشگاهها بروی زنان بسته می شود؟
فعالان مدنی سالها است که خواستار حضور زنان در ورزشگاه هستند. اعتراض به ممنوعیت حضور زنان ایرانی در ورزشگاههایی که مردان مسابقه میدهند، از جمله فوتبال، در سال های اخیر بارها خبرساز شده بهطوری که واکنش های بینالمللی بسیاری را نیز به همراه داشته است.
دیدهبان حقوق بشر پیش از این از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواسته بود تا تضمین کنند زنان و دختران بتوانند تمام مسابقات ورزشی مردان در کشور را تماشا کنند.