حواشی زیر گرفتن یک دختر دانشجو توسط «گشت ارشاد» در یکی از شعبههای دانشگاه آزاد
براساس تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی، دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در منطقه سوهانک روز شنبه ۵ آبان ماه در اعتراض به حضور گشت های نیروی انتظامی در این دانشگاه دست به تجمع زدند.
در یکی از فیلمهای منتشر شده دختری که تلفن همراهش توسط ماموران گرفته شده در حرکتی اعتراضی مقابل خودرو می ایستد، اما خودرو نیروی انتظامی ناگهان به حرکت در می آید و سعی در زیرگرفتن این دختر دانشجو کرد، به طوری که او را در مسافتی طولانی به عقب می راند.
این فیلم نیز روز یکشنبه منتشر شده است، که ماجرا را از نمایی نزدیکتر نشان می دهد:
اعتراضات دانشجویان در این دانشگاه روز یکشنبه ۶ آبان ماه نیز در شرایطی ادامه داشت که برخی منابع از بازداشت چهار دانشجو خبر دادند هر چند تا کنون منابع رسمی چنین بازداشتهایی را تایید نکرده اند.فیلم جدید از #سوهانک؛ تاریخ در مورد این فیلم قضاوت خواهد کرد.آیندگان به کدامشان افتخار میکنند، دختری که با دست خالی مقابل ون #گشت_ارشاد ایستاد تا از دوستانش حمایت کند یا راننده که اقدام به زیر گرفتن این دختر کرد؟ما خواستار شناسایی و محاکمه این مامور هستیم #دوربین_ما_اسلحه_ما pic.twitter.com/71UzDXtOkk
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) 28 October 2018
حجاب اجباری در ایران، یکی از موارد نقض حقوق شهروندی است و زنان بسیاری در طول سالیان گذشته به دلیل آنچه بدحجابی یا بیحجابی خوانده میشود با برخوردها و محرومیتهای فراوانی مواجه شدهاند.
حضور نیروهای پلیس ویژه برخورد با بدحجابی در ایران که به «گشت ارشاد» شناخته میشوند، یکی از آخرین اقدامات جمهوری اسلامی برای تحمیل حجاب اجباری است. اما برخوردهای خشن و غیرقانونی این گشتها اگرچه گاهی با انتقاد مقامهای ارشد ایران نیز مواجه شده، اما هیچگاه به تعطیلی آنها ختم نشده است.
در آخرین مورد حتی گفته میشود این گشتها به دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در سوهانک رفتهاند؛ در حالی که حضور نیرویهای انتظامی و نظامی از نظر قانون در دانشگاه ممنوع است.
دانشجویان دانشگاه آزاد تهران مرکز در حالی به حضور نیروهای انتظامی به عنوان گشت ارشاد در این دانشگاه معترض هستند که یکی از مسئولان دانشگاه آزاد در مصاحبهایی با خبرگزاری ایلنا، وجود اعتراضات دانشجویی و حتی گشت ارشاد را در این دانشگاه رد کرده و گفته است اتفاقی که رخ داده خارج از دانشگاه بوده و نیروی انتظامی به وظیفه ذاتی اش عمل کرده است.
اما زیرگرفته شدن یک دانشجوی دختر توسط گشت ارشاد واکنش های بسیاری را در شبکههای مجازی به همراه داشت.
برخی از کاربران حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را اینگونه مورد انتقاد قرار دادند:
یکی دیگر از کاربران توئیت کرد که «جای گشت ارشاد در دانشگاه نیست» و کاربری معتقد بود که دانشگاه، پادگان نیست.هیچ مامور لباس شخصی حق نداره مردم رو بازخواست کنه چون مامورای دیگهمون با ماشین از روشون رد میشن.#سوهانک pic.twitter.com/BZqyQdKhQP
— پیامبر جُدا (@iawmiri) 27 October 2018
یکی دیگر از کاربران زیرگرفتن دختر دانشجو را «افتضاحی» دیگر از سوی نیروی انتظامی توصیف کرد و دیگری اینگونه نوشت:محکومیت اقدام خصمانه گشت ارشاد از سوی #دانشجویان #سوهانک #دانشگاه_تهران #دانشگاه pic.twitter.com/S4DFNF5WbL
— کریم صالح�"�️ (@KarimSaleh64) 28 October 2018
فیلم برخورد گشت ارشاد با یک دانشجو در دانشگاه ازاد تهران مرکز در #سوهانک بسیار وحشتناک است.پس معلوم شد چرا دانشگاه ازاد را بردند به سوهانک ،هدف این بود دانشجو ها رو در جایی دور ازمرکز تهران کتک بزنند ودستگیر کنند.!!#گشت_ارشاد #سوهانک
— Sajad_janat (@janat_sajad) 27 October 2018
گشتهای ارشادی که اگر چه در هر انتخابات ریاست جمهوری «برداشتن» آنها شعار اول نامزدهای انتخابی است، اما تا کنون هیچ رئیس جمهوری نتوانسته است سایه گشتارشاد را از سر جامعه کم کند. برای نمونه حسن روحانی در تیر ۱۳۹۴ در یک سخنرانی عنوان کرد که «پایبندی به عفاف و حجاب با زور و جبر امکان پذیر نیست.» این موضعگیری با توجه به سابقه حسن روحانی به عنوان یکی از مجریان حجاب اجباری در سالهای ابتدایی جمهوری اسلامی مورد توجه بسیار قرار گرفت و چند ماه بعد حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعتراض کرد: «هر کس میخواهد در ریاست جمهوری شرکت کند، شعار میدهد که من گشت ارشاد را برمیدارم؛ اما مگر این شدنی است؟»
گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا و نهادهای بین المللی، بارها رفتار ایران در برخورد با معترضان به حجاب اجباری را محکوم کرده اند.
اگرچه اعتراضات دانشجویی این بار مربوط به حضور گشت ارشاد در دانشگاه آزاد است، اما این دانشگاه پیش از این نیز شاهد اعتراضات دانشجویی بوده است. دانشجویان این دانشگاه در خرداد ماه امسال در مخالفت با تصمیم دانشگاه آزاد مبنی بر انتقال مکان دانشکدهها از مرکز شهر به منطقه سوهانک تجمعات اعتراضی برگزار کردند.
ساختمان جدید این دانشگاه پیش از این «مجتمع کمیته امداد امام خمینی» بود و دانشگاه آزاد اسلامی برای انتقال واحد مرکزی خود به منطقه سوهانک این مجتمع را خریداری کرد. نقل و انتقالی که دانشجویان این دانشگاه به آن معترض بودند.