واکنشهای توئیتری به ادامه ممانعت از حضور زنان در «آزادی» با کمک دوربینهای امنیتی
ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه ها کمی پس از اجباری شدن حجاب زنان در ایران آغاز شد. آخرین باری که زنان به ورزشگاه آزادی رفتند، جشن صعود تیم ملی فوتبال به جام جهانی در سال ۷۷ بود و از آن روز تا حالا درهای ورزشگاه ها به روی زنان بسته مانده است.
زنان در تمام این سالها برای ورودشان به ورزشگاه تلاش کرده اند. مسوولان هم در پاسخ به خواسته آن ها اظهار نظرهایی متفاوتی داشتند و بیشتر از آماده نبودن «زیرساخت ها» سخن گفتند.
مهدی تاج ، رییس فدراسیون فوتبال آخرین بار عنوان کرد که موضوع ورود زنان به ورزشگاه ها در دستور کار شورای امنیت ملی است.
شهرآورد (دربی) امسال هم داستانی مشابه برای زنان داشت. این بار نیز زنان چند ساعت قبل از آغاز بازی در شبکه های مجازی از نابرابری جنسیتی و رعایت نشدن حقوق شهروندیشان نوشتند اما مسئولان با بکارگیری ماموران پلیس زن و نصب ۵۰۰ دوربین در ورزشگاه آزادی تلاش خود را برای شناسایی زنانی کردند که می خواستند با گریم مردانه از روی سکوها تیم مورد علاقه خود را تشویق کنند.
پیش از شروع بازی پرسپولیس و استقلال ، رسانه های داخلی از بازداشت دو زن خبر دادند که با گریم مردانه وارد استادیوم شده بودند. خبری که واکنشهای بسیاری را در فضای مجازی به همراه داشت.
زهرا کشوری با این توئیت از هزینهای که برای نصب دوربینها شده تا زنان را در ورزشگاه آزادی شناسایی کنند انتقاد کرد:
بنفشه جمالی هم نوشت: براساس کدام قانون سالها ما از حق رفتن به ورزشگاه محروم شده ایم؟پول اون دوریین هایی که خریدین، نصب کردین توی ورزشگاه آزادی تا هر دختری که وارد ورزشگاه شد رو دستگیر کنید، حق این بچه ها برای داشتن یه کلاس درس نبود؟
— زهرا کشوری (@zahrakeshvari) 27 September 2018
روستای "نوک آباد گشت" سراوان https://t.co/CjCdsVZjLT
و اظهار تاسف یک دختر طرفدار فوتبال:همچنان به طور غیرقانونی ما زنان از حق ورود به ورزشگاه و تماشای مسابقات در ورزشگاهها
— Banafsheh Jamali (@Banafshehjamali) 17 September 2018
محرومیم!
کاش ما زنان و تمامی آنهایی که خواستار حضور زنان در ورزشگاهها هستند میتوانستیم ازاین ممانعت غیرقانونی شکایت کنیم که براساس کدام قانون سالها ما از این حق محروم شده ایم؟#زنان_ورزشگاه
شادی یکی از کاربران توئیتر با انتقاد از جمعیتی که شاهد بازداشت دختران بودند، نوشت:و باز هم ما رنگ "آزادی" رو ندیدیم#دربى٨٨
— 'دخترک فوتبال پرست' (@dokhtaraak69) 27 September 2018
توئیت مهناز افشار، بازیگر نیز قابل توجه بود: «درک اشتیاق زنان برای ورود به ورزشگاه نه سخته نه غیر قابل فهم!»500 دوربین امنیتی تماشاگران #دربی تهران را زیر نظر گرفته اند مبادا دختری بتواند با گریم و دوز و کلک خود را به ورزشگاه صد هزار پسری برساند.چندتایی را هم گرفته و به وزرا برده اند بی آنکه جمعیت اعتراضی بکند.این بی تفاوتی حال به هم زن همه ما عامل بقای استبداد است. خوکرده ایم به ظلم.
— شادی قشقایی (@shadighashghaei) 27 September 2018
اما این تمام واکنش ها درباره ورود زنان به ورزشگاه در فضای مجازی نبود.درک اشتیاق زنان برای ورود به ورزشگاه نه سخته نه غیر قابل فهم! #دربی #زناندرآزادی
— Mahnaz Afshar (@AfsharMahnaz) 27 September 2018
یکی از دخترانی که چندین بار با گریم مردانه وارد استادیوم شده بود. ساعاتی قبل از بازی عکسی را به همراه سیدجلال حسینی، کاپیتان تیم پرسپولیس در صفحه اجتماعی اش منتشر و برای تیم محبوبش آرزوی موفقیت کرد. او بعد از آن در استوری دیگری تصویری از گریم جدیدش را برای حضور در ورزشگاه به اشتراک گذاشت.
عکسی هم در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حاکی از حضور یک دختر با شمایل مردانه در ورزشگاه است که توانسته از سد ماموران و دوربینهای امنیتی بگذرد.
ویدیویی هم در حاشیه بازی امروز منتشر شد که در کنار خودروی گشت ارشاد، دو زن را در حال فروختن ساندویچ نشان می داد. زنانی که تا پشت میله های ورزشگاه آزادی اجازه حضور دارند اما نمی توانند به عنوان یک تماشاچی وارد ورزشگاه شوند!
اما در طول بازی زنان یک نماینده در حاشیه زمین داشتند. آرزو جعفرپور، گزارشگر رادیو که اگر چه پیش از این برای گزارش بازی استقلال و فولاد خوزستان به آزادی آمده بود اما این بار حضورش در آزادی بدون حاشیه نبود.زنان ساندویچ فروش در اطراف #ورزشگاه_آزادی!
— Mohammad (@madsbehi) 27 September 2018
زنانی که نه تنها ورودشون به ورزشگاه ممنوعه بلکه حالا برای امرار معاش مجبورن الویه درست کنن و به تماشاگران فوتبال بفروشن! راستی #ریال کیلویی چند؟! #دربی #استقلال #پرسپولیس pic.twitter.com/xASrxMxEb3
رسانه های داخلی که ابتدا اعلام کرده بودند، یگان ویژه نیروی انتظامی از حضور این گزارشگر زن جلوگیری کرده است ، دقایقی بعد نوشتند که «او وارد استادیوم شد و در جای خود قرار گرفت». جایی که نه جایگاه ویژه خبرنگاران است و نه سکوی تماشاگران! جایی در حاشیه که برای خانم گزارشگر در نظر گرفته اند.
در نهایت تقابل دو تیم پرطرفدار ایران در آزادی «مردانه» تمام شد آن هم به شکل کاملا کسل کننده و در جوی که برخی رسانه ها آن را به نقل از برخی تماشاگران، امنیتی توصیف کردند.