گاردین: اروپا به دنبال ایجاد چتر حمایتی برای شرکت‌های معامله‌کننده با ایران است

 فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روزنامه بریتانیایی گاردین طی گزارشی می‌نویسد که با افزایش احتمال خروج آمریکا از برجام، اتحادیه اروپا موضوع ایجاد چتر حمایتی، شامل ارائه خطوط اعتباری برای حمایت از شرکت‌های معامله‌کننده با ایران را مورد بررسی قرار داده است.
 

بر اساس این گزارش، انتظار می‌رود با خروج اجتمالی آمریکا از توافق هسته‌ای، این شرکت‌های اروپایی و چندملیتی با زیان چشمگیری مواجه شوند.

 
هنوز معلوم نیست که دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا ۱۲ مه، توافق هسته‌ای ایران را تمدید کند یا نه، اما دیدگاه‌ها و انتقادات وی از این توافق، همچنین انتصاب‌های اخیر در رده‌های ارشد کاخ سفید گمانه‌زنی‌ها از خروج آمریکا از برجام را افزایش داده‌است.
 
اخیراً ترامپ، رکس تیلرسون، وزیر خارجه خود را به‌خاطر «اختلاف نظر درباره ایران و برخی سیاست‌های خارجی دیگر» برکنار کرده و مایک پومپئو رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای، را که به شدت منتقد برجام است،جایگزین وی کرده‌است.
 
ترامپ همچنین جان بولتون از سیاستمداران محافظه‌کار با دیدگاه‌های سخت در قبال ایران را به سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید منصوب کرده است.
 
گاردین می‌نویسد که خروج آمریکا از برجام می‌تواند به بازگشت تحریم‌های سخت علیه ایران و زیان شرکت‌های چندملیتی معامله‌کننده با جمهوری اسلامی منجر شود، چرا که این شرکت‌ها حمایت بانک‌های جهانی از تجارت با ایران را از دست خواهند داد. این موضوع می‌تواند به اختلافات اروپا و آمریکا دامن بزند.
 
بر اساس این گزارش، هفته جاری وزیران خارجه اتحادیه اروپا تشکیل جلسه داده و در تلاش هستند آمریکا را مجاب کنند تا در برجام باقی بماند، اما بجای خروج از توافق هسته‌ای، تحریم‌های دیگری علیه ایران وضع شود که بتواند برنامه موشکی ایران را هدف قرار دهد.
 
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز دوشنبه در یک نشست خبری گفت که اروپا در نظر دارد یک چتر حمایتی در مقابل تحریم‌های آمریکا برای شرکت‌های خود ایجاد کند تا منافع این شرکت‌ها حفظ شود.
 
بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، نیز چهارشنبه اعلام کرد که اروپا ممکن است که حتی با خروج آمریکا از برجام، این توافق را زنده نگه دارد، اگرچه برجام ارزش خود را به مقدار زیادی از دست خواهد داد و روند کار مشکل‌تر خواهد شد.
 
سیمون گس، از مقامات کلیدی سابق وزارت خارجه بریتانیا که مسئول مذاکرات و توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ بود، نیز از ایده حفظ برجام در غیاب آمریکا حمایت کرده‌است.
 
گاردین می‌نویسد که وی طی نامه‌ای به رهبران اروپا نوشته است که اروپا باید در مقابل تحریم‌های احتمالی آمریکا علیه شرکت‌های معامله‌کننده با ایران پاسخ شدیدی داده و خطوط اعتباری غیر دلاری و تضمین‌های لازم برای ادامه کار آنها را ارائه دهد.
 
آخرین آمارهای سازمان توسعه تجارت ایران نشان می‌دهد که اروپا طی ۱۰ ماه سال گذشته خورشیدی حدود ۸٫۸ میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده‌است که نسبت به دور مشابه سال گذشته افزایشی ۳۴ درصدی نشان می‌دهد.
 
پس از برجام، تجارت ایران و اروپا به مقدار چشمگیری افزایش یافته است. برای نمونه در کل ۱۲ ماه سال ۹۴ واردات ایران از اروپا کمی بالاتر از ۶ میلیارد دلار بود و در سال ۹۵ به حدود ۸ میلیارد دلار رسید. این در حالی است که واردات از اروپا تنها در ۱۰ ماه سال گذشته بیشتر از کل واردات ۹۵ بوده‌است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۸
آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه
خروج آمریکا از برجام کاملا به نفع جمهوری اسلامی خواهد بود و این آرزوی جمهوری اسلامیه این اتفاق در دهه 90 میلادی هم رخ داد آن زمان هم بیل کلینتون تحریم های شدیدی علیه ایران وضع کرد ولی چون اروپاییها می خواستند با خاتمی روابط نزدیک برقرار کنند همین چتر حمایتی از شرکتها را بوجود آوردند و باعث شدند تحریم های کلینتون بی اثر شود بطور حتم اگر آمریکا از برجام خارج شود اروپاییها دوباره این کار را خواهند کرد بخصوص که ترامپ بولتون را آورده که اروپاییها از او متنفر هستند البته ایران هم باید برای تحقق این کار یک فکری به حال برنامه موشکی اش بکند به هر حال ایران هم واقعا به موشک با برد 1200 کیلومتر نیاز ندارد و شاید ایران هم برای تحقق این چتر اقتصادی سر کوتاه کردن برد موشکهاش توافق کنه
شنبه ۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۹
۳۴
tiger.man - ریکیاویک، ایسلند

تجارت اتحادیه اروپا با امریکا در سال 2016 بالغ بر 1900 میلیارد یورو بود که بیش از 1200 میاردش صادرات به امریکا بود و با کشور فقط عربستان ( منهای متحدینش ) بالغ بر 180 میلیارد دلاره که . سوال اینجاست که در اخرین لحظاتی که اروپا را مجبور به انتخاب بشه کدام طرف را انتخاب خواهند کرد؟
شنبه ۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۰
۳۴
tiger.man - ریکیاویک، ایسلند
تصحیح میکنم با عربستان بالغ بر 130 میلیارد ...
شنبه ۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۴
۲۵
romano - تهران، ایران
[::آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه::]. دوست عزیز جمهوری اسلامی با برجام بی برجام میمیره چون سیستم دفاعی و ایمنی درونی که بیماریهاش رو پاک رو نداره. از طرف دیگه جم اسلامی دوران کهولتش رو داره طی میکنه و دیگه هیچ معجزه یا تغییری نمیتونه نجاتش بده چون سیستم تکنوکرات نداره و تمام تصمیماتش در مهمترین مقطع حیاتش ایدولوژیکه (از اول هم بوده و اونم ایدولوژیک نمایشی) بنا بر این مثل هر سیستم ایستایی یک نقطه فروپاشی داره. پس بهتره مردم بیشتر از این زجر نکشن. دین در ایران هنوز عامل اعتقاد مردمه ولی حکومت دینی دیگه فاتحش خونده شده و اگر ملاها که هیچ پاپ رو هم بیارید مردم بهش پشت میکنن (دلیل؟ در جمهوری اسلامی که داره تو سوریه نطق داعش رو میکشه روستایی نماز خون پشتشو به نماز جمعه میکنه). اینها رفتنین و مردم بزودی خفتشون میکنن یک نا آرامی به 100 شهر کشیده شد و 50 کشته داد آخر این راه دادن 5000 کشته و 300 شهره که مردم اصلا بهش فکر نمیکنن چون جون به لبشون رسیده و اینها هم اینو خوب فهمیدن. آخرین کارت این رژیم روحانی بود که بازی کرد.
شنبه ۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۳
۱۰۷
pars40 - فرایبورگ، سوییس
اول اینکه حقوق بشر اروپا و آمریکا به درد خودش میخوره . چون برای اینها بشر یعنی کسی که چشم آبی باشه و موطلایی بقیه هم موجوداتی هستن که فقط برای بردگی اینها هستند . این حقوق بشر فقط وسیله ای هست برای فشار بر کشورهای دیگه و بهانه ای برای ایجاد جنگ و حمایت از دیکتاتورها 40 ساله دران میگن در ایران حقوق بشر رعایت نمیشه سوال اینجاست شما که میدونید چطور اجازه میدید اینها ازادانه هر کجا خواستن برند و پولهای ایران رو به راحتی در هر بانکی قرار بدهند . مساله اینجاست که وجود دیکتاتورهایی مثل آخوند داعشی شیعه کاملا به نفع کشورهای سرمایهداری هست هم از بحاظ اقتصادی هم سیاسی هم نظامی . اگر صدامی نبود آمریکا و اروپا چطور میستونست به بهانه حقوق بشر سلاح کشتار جمعی وارد خاور میانه بشه ؟؟ خوبه که مردم و جوانهای ایران خیلی آگاه هستن و شدن در این سالها که دیگه گول حرفهای توخالی و دروغ این چشم رنگی های خودخواه خودپرست رو نمیخورن .
شنبه ۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۳
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.