کارگران خانگی در عربستان در اینترنت خرید و فروش می‌شوند

تصاویر گرفته شده از آگهی‌های فروش زنان کارگر خانگی در فضای اسنپ چتناظران رادیو فرانسه : تصاویری از زنان مراکشی که کارگر خانگی هستند در تاریخ یک مارس ۲۰۱۸ در یک سایتی با نام یابلادی منتشر شد که از یک ماجرای رایج در عربستان پرده بر می‌داشت. تصاویر این افراد در فضای توییتر سعودی‌ها "برای فروش" قرار گرفته بود. این تصاویر درعین حال در شبکه‌های مختلف اجتماعی با تاکید به ملیت‌هایی که دارند برای "واگذاری" به اشتراک گذاشته شده بود. این یک موضوع انحرافی غیرقانونی است اما به‌طور آشکارا در نظام "کفالت" سعودی‌ها تحمل می‌شود جاییکه خدمتکاران خارجی کاملا وابسته به کفیل‌های خود هستند که در این مورد،کارفرمایان آن‌ها اغلب کفیل آن‌ها محسوب می‌شوند.
 

اینستاگرام، توییتر و فیس‌بوک فضاهای جدیدی است که شرکت‌ها از آن برای استخدام خدمتکاران در عربستان سعودی استفاده می‌کنند. حساب توییتری المسوقه ام محمد [بازار ام محمد] با انتشار عکس زنان کارگرد خانه، آنان را در معرض فروش قرار داده است. این حساب توییتری با حدود دو هزار دنبال کننده از سال ۲۰۱۳ فعالیت می‌کند. آگهی‌ها به شکل عکس‌هایی شبیه فضای مکالمه‌های واتس‌اپ به همراه یک عکس است.

 
در این آگهی‌ها عیب‌ها و قابلیت‌های هر زن به طور خلاصه ذکر شده، دلایل "واگذاری" افراد توضیح داده شده و هشتگ "کارگر خانگی" به عربی در توصیف آگهی در توییتر قرار گرفته است.
 
.دلایل این واگذاری‌ها بسیار گسترده است. گاهی اوقات کارفرمای سابق، اسباب کشی می‌کند و جابجا می‌شود. در مواقع دیگر، کارفرمایان این موضوع را قبول دارند که دیر به دیر دستمزد کارگر خود را پرداخت می‌کنند و به‌جای اینکه وضعیت را اصلاح کنند ترجیح می‌دهند که این افراد واگذار شوند. در موارد دیگر پیش آمده است که آن‌ها این کارگران را به ایراد در کار متهم می‌کنند مثلا می‌گوید که این فرد به خوبی از عهده نگهداری از بچه‌ها بر نمی‌آید. گاهی در آگهی‌ها دیده شده است که کارفرما می‌گوید که فرد مورد نظر را می‌تواند ابتدا برای یک دوره آزمایشی واگذار کند و اگر کارفرمای جدید قابلیت‌های فرد را خوب ارزیابی کرد این معامله می‌تواند دائمی شود.
"این خانم به‌خوبی کار می‌کند و همه چیز را می‌شوید و به اندازه کافی تمیز است"
به طور مثال نمونه بالا یکی از آگهی‌هاست که در پیام آن آمده است: "یک کارگر زن هندی واگذار می‌شود. او در خانه به‌خوبی کار می‌کند و همه چی از کف زمین گرفته تا لباس‌ها را می‌شوید و به اندازه کافی تمیز است. اما در عین حال، غذا پختن بلد نیست و فقط می‌داند که چگونه سبزیجات را خرد می‌کنند. او کمتر از یک ماه در عربستان است. وی عربی یا انگلیسی صحبت نمی‌کند و فقط زبان مادری خود را بلد است. این فرد ۵۰ ساله است."
این آگهی همچنین دلیل "واگذاری" او را بیان می‌کند: "دلیل واگذاری وی با بزرگی خانه سابق در ارتباط است، به این معنی که او خیلی [در خانه‌های بزرگ] کارآمد نیست. " در آگهی همچنین ذکر شده است که امکان بررسی قابلیت‌های این فرد در دوره آزمایشی وجود دارد.
 
این تجارت در شبکه‌های مختلف اجتماعی انجام می‌شود. المسوقه ام محمد همچنین حساب کاربری اسنپ چت دارد که به‌طور مرتب استوری‌هایی با ویدئوهای ۱۰ تا ۱۵ ثانیه‌ای منتشر می‌کند و در واقع آگهی تجارت و فروش کارگر است.
 
اسکرین شات تصویری از استوری اسنپ چت حساب کاربری المسوقه ام محمد را نشان می‌دهد: "زن مسلمان بنگلادشی. ۳۷ ساله. عربی را به طور ابتدایی حرف می‌زند. نزدیک دو سال است که در عربستان کارگری می‌کند. در طول این دو سال هیچ مشکلی نداشته است. حقوق ثابت: هزار ریال سعودی [معادل ۲۶۰ یورو]. دلیل فروش: پرداخت دیر به دیر حقوق. قیمت فروش: ۲۰ هزار ریال سعودی [معادل ۴۳۳۹ یورو]. امکان مذاکره درباره قیمت وجود دارد. "
.فرانس ۲۴ با این مرد که خود را "محمد" می‌نامد و حساب‌های کاربری توییتر و اسنپ چت را از بریتانیا اداره می‌کند تماس گرفت.او گفت:

    تنها چیزی که انجام می‌دهیم، متمرکز کردن درخواست‌ها و آگهی‌ها به وسیله انتشار آن‌ها در حساب شبکه‌های اجتماعی خودمان است. من بین کارفرمایان متقاضی کارگر و کسانیکه خواهان واگذاری کارگرهای خود هستند ارتباط برقرار می‌کنم. استفاده از فیس‌بوک، توییتر و اسنپ چت تنها یک راه برای مرتبط نگاه داشتن خودمان با متقاضیان است. شهروندان عربستانی در شبکه‌های اجتماعی بسیار فعال هستند. تنها کاری که انجام می‌دهیم پاسخ به درخواست‌هاست. .

 حساب‌های اینستاگرامی مثل "خدمات کسا"، آگهی‌های مشابه را به اشتراک می‌گذارد.

 
در این آگهی که در اینستاگرام منتشر شده است می‌خوانیم: "زن سنگالی به دنبال کار جدید است. ۳۶ ساله است. سه سال کار کرده است و می‌داند چگونه غذا می‌پزند (اغلب غذاهای سعودی را بلد است). قرار داد بعدی او برای دو سال خواهد بود. دلیل واگذاری او، درخواستش برای افزایش حقوق است. "
 دور زدن نظام کفالت در عربستان
 در عربستان سعودی، کار کارگران خانگی خارجی در کنترل نظام "کفالت" است. یک کارگر خارجی برای دریافت مجوز کار در این کشور باید کفیل داشته باشد. در واقع برای هر کارگر خارجی یک سرپرست تعیین می‌شود. این کفیل مسئول تنظیم قرارداد و مدت ویزای کارگر خارجی است. کفیل گاهی کارفرمای شخصی است و گاهی هم سازمان‌ها هستند.
 
این سیستم، کارگر خارجی را به کفیل خود وابسته می‌کند. وقتی زنی به عربستان می‌آید، او باید پاسپورت خود را در طول مدت قراردادش به کفیل خود بسپارد. اگر در مواقعی در زمان قراردادش بخواهد شغل خود را عوض کند، باید اجازه از کفیلش داشته باشد.
 
اگر این فرد واگذار شود، کارفرمای سابق با کارفرمای جدید قرارداد دیگری امضا می‌کند. این روش یک روش قانونی پیچیده است.
 
برای سازماندهی این فروش‌ها و مزایده‌ها به صورت آنلاین، کفیل‌ها این قوانین پیچیده را دور می‌زنند. آن‌ها مجبور نیستند که هزینه فسخ قرارداد را به کارگر خانگی بدهند و مجبور هم نیستند که در روند قانونی آن وقت خود را هدر دهند. علاوه بر این، آن‌ها هزینه فروش کارگران سابق خود را هم دریافت می‌کنند موضوعی که اگر در مسیر قانونی آن باشد نمی‌توانند انجام دهند.
 "این اقدام غیرقانونی است... اما محبوب"
 یحیی الاسیری بنیانگذار یک سازمان مدافع حقوق بشر در عربستان می‌گوید که به جای فسخ قرارداد با کارگران، کفیل‌ها بین خود نقل و انتقال کارگران خانگی از یک خانه به خانه دیگر را سازماندهی می‌کنند..

    این صفحات در شبکه‌های اجتماعی جدید نیستند. در سایت حراج [یک سایت معروف سعودی برای فروش اقلام مختلف] شما هم می‌توانید اتومبیل و هم کارگر خانگی خود را بفروشید.
 
    این عمل قانونی نیست اما محبوب است. قانون عربستان به وضوح مشخص می‌کند که یک کارگر خارجی حق کار کردن در خانه کارفرمایی را که نام او در قراردادش ذکر نشده، ندارد. علاوه بر این، هر کارگر خارجی معمولا حق دریافت مبلغی برای اضافه کاری و فعالیت در روزهای تعطیل دارد. اما زمانی‌که شما غیرقانونی عمل می‌کنید، روش‌ها کاملا متفاوت می‌شوند.
 
    در واقع، برده داری مدرن را در رسانه‌های اجتماعی می‌بینیم. کفیل‌ها، اربابان کل زندگی کارگران خانگی هستند و آن‌ها هستند که تصمیم می‌گیرند چه کسی مسئول بعدی کارگر او شود. کارگران خانگی خود را در دام انداخته‌اند چراکه این کفیل‌ها به شدت از نادیده گرفتن قوانین به نفع خود بهره‌برداری می‌کنند. از طرف دیگر بسیار دشوار است که این کارگران از کارفرمایان خود شکایت کنند..

"کارگران خانگی تبدیل به یک شی معیوب می‌شوند، به‌جای آنکه او را کنار بگذارید، او را به بالاترین پیشنهاد دهنده می‌دهید حتی اگر مجبور شوید قیمت را پایین بیاورید"
 
ثریا دختر جوانی از مراکش است. او قبل از فرار کردن در اوایل سال جاری میلادی، از ماه اوت ۲۰۱۶ به‌عنوان کارگر خانگی در عربستان مشغول کار بود.
 
 زمانی‌که برای نخستین بار وارد خاک عربستان شدم، مجبور به دادن پاسپورتم به کفیلم شدم. کفیلم پدر یک خانواده بود. کفیل مسئول همه چیز است. او تصمیم می‌گیرد که کجا کار کنید، کجا بمانید و کجا ساعت‌های خود را بگذرانید. این فقط به شانس شما بستگی دارد که یک کفیل خوب داشته باشید یا نه. اگر زنی به اندازه کافی خوش شانس باشد گیر یک کفیل درستکار می‌افتد که خوب خواهد بود. تنها مشکل شرایط کاری است که کارگر درباره آن صحبت نمی‌کند.

 
    اما بعضی از کفیل‌ها خیلی حیله‌گر هستند. آن‌ها درصدی از حقوق شما را مطالبه می‌کنند و می‌توانند تهدید کنند که شما را بدون رضایت به کفیل دیگری می‌سپارند. این نوعی شبکه قرض دادن و قرض گرفتن است. کارگران خانگی تبدیل به یک شی معیوب می‌شوند. به‌جای آنکه او را کنار بگذارید، او را به بالاترین پیشنهاد دهنده می‌دهید حتی اگر مجبور شوید قیمت را پایین بیاورید. این چیزی شبیه فروش گوشی تلفن همراه دست دوم است با این تفاوت که ما درباره انسان‌ها صحبت می‌کنیم. .

"می‌دانستم که من را به بالاترین پیشنهاد دهنده می‌دهند" 
تصمیم گرفتم چند ماه دهانم را ببندم چراکه می‌دانستم اگر بگویم می‌خواهم شغلم را تغییر دهم، آن‌ها فقط من را به بالاترین پیشنهاد دهنده واگذار می‌کنند. اگر به‌طور کلی مشکلاتی با کفیل پیش آید، رفتن بسیار پیچیده است. به‌طور مثال، اگر کارگر خانگی بخواهد قراردادش را فسخ کند، باید هزینه‌هایی را که کفیل در ابتدا متحمل شده بود (مثل بلیت هواپیما و هزینه ویزا) برگرداند. من پولی نداشتم.
 
    اما می‌خواستم آنجا را ترک کنم. به‌جای گفتن حقیقت و خطر احتمال گذاشته شدن برای فروش، ادعا کردم که می‌خواهم برای حضور در مراسم عروسی خواهرم به مراکش بروم. آن‌ها اجازه سفر چند روزه را به من دادند. آن‌ها اجازه دادن بلیت بخرم و البته تمام حقوق من را پرداخت نکردند تا من را مجبور به برگشتن کنند. اما من هرگز بر نگشتم. 

در سال ۲۰۱۳، عربستان سعودی قانون منع سواستفاده از کارگران خانگی را تصویب کرد. طبق این قانون، تمام اشکال سواستفاده‌های جسمی و جنسی در خانه، حداقل یک سال مجازات زندان دارد. علاوه بر این، بعد از انتشار این آگهی‌ها در رسانه‌ها وزارت کشور عربستان دستور بررسی در این زمینه را صادر کرد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۲
Iranemaa - قم، ایران
دقیقا کاری که محمد در صدر اسلام با زنان کافر انجام میداد ولی در عربستان با زنان مسلمان هم این کار اسلامی و غیرانسانی را انجام میدهند جناب سلطنت طلب هم طرفدار این کشور است . البته ناگفته نماند شهروندان این کشور مسلمان حال بهمزن از ما خوشبخت تر هستند و حداقلش اینه که مشکل مالی و تحریم ندارند و پول و پاسپورتشان هم بی ارزش نیست.
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۳
۳۸
scandal - برلین، آلمان
ای بابا، خدای بدبخت بگفته خودشان، ۱۲۴۰۰۰پیامبر فرستاد تا آنانرا آدم کند، نشد که نشد! رسم آنهاست، بما چه و انجمن حمایت از آدمیان بین اللمل هم همینطور!
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۴
۵۳
دیکتاتورها سرمایه دارانند - پاریس، فرانسه

تاوقتی سرمایه داری رو کره زمین هست همین بساطها هم هست هم ادم میخرن میفروشن هم برده داری اینطوری میکنن هم ادمو بخاطر پول میفروشن یا بخاطرش کسی رو میکشن یا توی مسایل حقوقی با وکیل های مختلف که یکی از ابزارهای سیستم سرمایه داریه از زندگی نابودت میکنن هرکسی هم از سرمایه داری دفاع میکنه خودش یه دیکتاتور کوچیکه در قالب بقالی یا چقالی یاکارمندی همه کارگرها برای سیستم سرمایه داری یک شیی بیشتر نیستند سیستم سرمایه داری رو باید نابود کرد
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۲
۴۸
bg_m - صوفیا ، بلغارستان

الان جناب السلطنت الطلبیه میاد و قشنگ این قضیه رو ماست مالی میکنه و ضمن دفاع از اسلام و تعریف از عرب و عربستان و تمامی مشکلات رو میندازه گردن شیعه و روافض و در آخر هم خودشو یک ایرانی اصیل و وطن دوست معرفی میکنه و خواستار سرنگونی رژیم میشه ههههههه
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.