به ترامپ 'هشدار داده شده بود' که به پوتین تبریک نگوید
رأی دهید
آن طور که در یادداشت پیش از این تماس تلفنی آقای ترامپ به ولادیمیر پوتین دیده میشود، مشاوران رئیس جمهور آمریکا با حروف بزرگ نوشتهاند: "تبریک نگویید".
اما آقای ترامپ با دفاع از اقدام خود گفته اوباما هم پیشتر به پوتین تبریک گفته بود. او همچنین گفتگوی خود با کرملین را "بسیار خوب" توصیف کرده و امروز (چهارشنبه ۲۱ مارس - اول فروردین) در توییتر از اقدام خود دفاع کرده و نوشته است:
"من به پرزیدنت پوتین تلفن کردم و پیروزیاش در انتخابات را تبریک گفتم (اوباما هم قبلا همین کار را کرده بود). اما رسانههای دروغپرداز شلوغش کردند چرا که انتظار دارند من او را به صلابه بکشم. آنها در اشتباهند! کنار آمدن با روسیه (و سایرین) چیز بدی نیست، برعکس خوب است."
او در توییت بعدی خود گفته مسکو میتواند در حل بحران هایی چون کره شمالی، سوریه، اوکراین، ایران و داعش و حتی پیشگیری از رقابت تسلیحاتی پیش رو به واشنگتن کمک کند.
همزمان درز یادداشت هشدارآمیز مشاوران آقای ترامپ به رسانههای آمریکایی با واکنش کاخ سفید روبرو شده که گفته افشا کردن محتوای یادداشتهای مشورتی رئیسجمهوری "می تواند مجازات "اخراج" برای افشاگر در پی داشته باشد و به احتمال زیاد عملی "غیرقانونی" است.
بیتوجهی آقای ترامپ به توصیه مشاورانش در پرهیز از تبریک گفتن به آقای پوتین، نخستینبار از سوی روزنامه آمریکایی واشنگتنپست گزارش شد.
واکنشها به تماس تلفنی و تبریک آقای ترامپ به ولادیمیر پوتین در حالی با انتقاد همراه شده که دیروز ژان کلود یونکر رییس کمیسیون اتحادیه اروپا هم در نامهای پیروزی آقای پوتین را تبریک گفت و قول داد این اتحادیه در بهبود همکاریهای امنیتی با کرملین چون همیشه مشارکت کند.
"من همیشه این موضوع را مطرح کردهام که روابط مثبت اتحادیه اروپا و فدراسیون روسیه در حفظ امنیت قاره اروپا حیاتی است."
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان یکی از رهبران غربی بود که "به گرمی" به آقای پوتین تبریک گفت و بر ادامه گفتگوهای دو کشور "برای یافتن راه حل" مشکلاتی که بر سر روابط دو جانبه برلین-مسکو وجود دارد تاکید کرد.
امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه هم برای آقای پوتین در راه "مدرن کردن روسیه" آرزوی موفقیت کرد اما از او خواست به روشن شدن ماجرای مسموم کردن "غیرقابل قبول" یک جاسوس سابق روس در بریتانیا کمک کند.
دونالد ترامپ همچین گفته در جریان این تماس تلفنی دو رهبر موافقت کرده اند که به زودی با یکدیگر ملاقات کنند و در زمینه مسائلی چون به راه افتادن یک رقابت تسلیحاتی فراگیر، بحران اوکراین و جنگ سوریه گفتگو کنند.
با وجود این، رئیسجمهوری آمریکا در جریان این تماس تلفنی به موضوع تنش میان بریتانیا و متحدان غربیاش بر سر مسموم کردن سرگئی اسکریپل، جاسوس سابق روس و دخترش یولیا در بریتانیا، سخنی به میان نیاورده است.
دولت بریتانیا استفاده از سم فلج کننده اعصاب برای مسموم کردن آقای اسکرپیل و دخترش را عملیات نهادهای جاسوسی روسیه میداند اما کرملین چنین ادعایی را تکذیب کرده است.
با وجود این، بریتانیا روز سه شنبه گذشته با اخراج ۲۳ دیپلمات روسی از لندن، مراتب اعتراض شدید خود را به کرملین نشان داد.
مسکو هم ضمن واهی خواندن ادعای بریتانیا دستور اخراج ۲۳ دیپلمات بریتانیایی را صادر کرده است.