تماس آمریکا با یک گروه کودتاچی در ارتش شاه
رأی دهید
بیبیسی فارسی در آرشیو ملی آمریکا به اسنادی دست پیدا کرده که نشان میدهد دولت جان اف. کندی - که با محمدرضا شاه پهلوی رابطه سرد و پرتنشی داشت - با گروهی در ارتش ایران در تماس مخفیانه بوده است که میخواستند کودتا کنند.
اوضاع ایران در سالهای ۱۹۶۱- ۱۹۶۳ میلادی ناآرام و شاه هم بنا بر اسناد، دچار افسردگی روحی شدیدی بوده به طوری که واشنگتن را به دوستی با شوروی، برکناری نخستوزیر و کنارهگیری از قدرت تهدید میکرده است؛ آمریکاییها هم در ظاهر آرامش میکردند و در خفا برای همه سناریوها برنامه داشتند، از جمله این که اگر روزی از یکی از خطوط قرمز آنها عبور کرد سرنگونش کنند.
بنا بر یک گزارش سری که در سال ۲۰۱۴ میلادی از حالت طبقهبندی خارج شده است، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا روی نماینده (یا رهبر) آن گروه کودتاچی اسم رمز "ایران ۹۱۸" گذاشته بودند تا هویتش را مخفی نگه دارند؛ "ایران ۹۱۸" با یکی از وابستگان نظامی سفارت به نام سرهنگ کارل پوستون به طور مستمر دیدار و درباره تدارکات کودتای احتمالی گفتگو میکرد.
وابستگان نظامی آمریکا اگر ماموران سازمان اطلاعات مرکزی (سیآیاِی) نباشند برای اداره اطلاعات وزارت دفاع (دیآیاِی) کار می کنند. گزارش تماسهای "ایران ۹۱۸" با سرهنگ پوستون به خاطر حساسیت محتوای آن ابتدا "تمیز میشد" (جزئیات منابع و شگردهای اطلاعاتیاش حذف میشد) و فقط به روئیت معدودی از مقامات ارشد مانند رئیس سیآیاِی میرسید.
هرچند تعیین هویت "ایران ۹۱۸" هنوز امکانپذیر نیست، اسناد و مدارک موجود حکایت از آن دارد که او به احتمال زیاد یکی از افسران نزدیک به سپهبد محمدولی قرنی بوده است- یکی از بلندپروازترین نظامیان تاریخ معاصر ایران که از شرکت در کودتای ۲۸ مرداد علیه محمد مصدق تا نخستین فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی را در کارنامه خود دارد.
بنا بر صورتجلسه "تمیز شده" دیدار چهارشنبه ۲۷ دسامبر ۱۹۶۱ میلادی (۶ دی ۱۳۴۰) "ایران ۹۱۸" به مامور سفارت گفت که برنامه کودتا همگام با تحولات سیاسی کشور پیش میرود؛ او گفت تعداد طرفداران گروه در داخل و خارج ارتش رو به افزایش است و آنها در حال محاسبه میزان تلفات احتمالی خود در روز کودتا هستند؛ و زمانی وارد عمل خواهند شد که مطمئن باشند کمتر از ۱۰ درصد نیروهایشان را از دست خواهند داد. او فهرست اسامی ۴۲۴ نفر را هم به وابسته نظامی آمریکا داد که قرار بود بعد از کودتا پستهای دولتی رده پایینتر به آنها داده شود.
اسناد و مدارک موجود حکایت از آن دارد که «ایران ۹۱۸» یکی از افسران نزدیک به سپهبد محمدولی قرنی بوده است نقشه براندازی شاه
هم زمان در واشنگتن گروهی از نزدیکان کندی برای سرنگونی شاه نقشه داشتند. رهبر آن اقلیت بانفوذ یکی از لیبرالترین قضات دیوان عالی آمریکا به نام ویلیام داگلاس بود. داگلاس - از چهرههای مهم حزب دموکرات و دوست خانواده کندی و دوستدار محمد مصدق - به عنوان رابط جبهه ملی با کاخ سفید و مشاور غیررسمی برادران کندی در امور ایران عمل میکرد. بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۵ میلادی از حالت طبقهبندی خارج شده، داگلاس قویا معتقد بوده که "مشکل ایران" یک راه حل دارد و آن سرنگون کردن شاه است.
بنا بر اسناد، ویلیام داگلاس و متحدانش - رابرت کندی (برادر رئیس جمهور و وزیر دادگستری وقت) و جان وایلی (سفیر سابق آمریکا در ایران) برای انتقال قدرت در ایران یک طرح مشخص به کاخ سفید ارائه کرده بودند تا شاه را کنار بزنند و زمام امور را به شورای سلطنت بسپارند - شورایی متشکل از سیاستمداران مورد اعتماد واشنگتن از جمله ناصرخان قشقایی و علی امینی.
اما طرح آنها در سازمان اطلاعات مرکزی، وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا خیلی طرفدار نداشت. اکثریت به اصطلاح امروزی "محافظه کار" در دولت وقت آمریکا میگفتند که پایین کشیدن شاه از تخت سلطنت کاری ندارد، ولی پر کردن آن تخت با یک گزینه قابل اعتماد سخت است چرا که از جبهه ملی فقط اسمی باقی مانده و خانهای قشقایی در تبعید حتی در ایل خود نفوذی ندارند چه برسد به آن که بخواهند پادشاهی بکنند.
با این حال، حمایت از سرناچاری مقامات وقت آمریکا از شاه - مردی که پشت سر "ساقه نازک" صدایش میکردند - به معنای آن نبود که یک گزینه نظامی احتیاطی برای روز مبادا علیه او تدارک نبینند.
دولت کندی برای کودتا به تیمور بختیار اعتماد نداشت ولی اگر اوضاع ایران به خاطر ترور شاه یا فرارش از کشور بهم میریخت، آمریکا میخواست بختیار را به عنوان دیکتاتور ایران به قدرت برساند از "آزمایش امینی" تا گزینه بختیار
بنا بر یکی از اسناد آرشیو ملی آمریکا، تحت عنوان "تدابیر احتمالات سیاسی- ایران"، دولت کندی قصد داشت که اگر شاه به تهدیدش عمل کرد و به یک چرخش استراتژیک به طرف شوروی دست زد، علیه او کودتا کند؛ به این ترتیب که اول "در برابر شاه، دوستی و تفاهم نشان بدهد و همزمان با رهبران میانهرو جبهه ملی و شخصیت های نظامی ضد کمونیست قابل اعتماد تماس برقرار بکند و اگر وقتی کودتا از حمایت گسترده برخوردار شد، آنها را به کودتا علیه شاه تشویق کند.»
خط قرمز دیگر واشنگتن علی امینی، نخست وزیر وقت ایران بود- مردی که او را "بهترین و احتمالا آخرین شانس خوب برای جلوگیری از افتادن ایران در ورطه هرج و مرج" میدانست.
در واقع کارگروه ویژه "بحران ایران" کاخ سفید پیش از آنکه تصمیم بگیرد از "آزمایش امینی" محکم حمایت بکند گزینه سرنگون کردن شاه را هم بررسی کرده و به این نتیجه رسیده بود که اگر شاه فورا برود، جایش را انقلابیون ملیگرا یا نظامیان فاسد خواهند گرفت. کندی، اما، در ایران نه دولت انقلابی یا نظامی، بلکه اصلاحات میخواست تا از بروز یک انقلاب کمونیستی در جامعه اربابرعیتی ایران جلوگیری بکند؛ بعد از بحث و بررسیهای فراوان کندی و دستیارانش به این نتیجه رسیدند که کم خطرترین راه رسیدن به هدف در ایران این است که فعلا شاه را نگه دارند ولی آرام آرام او به حاشیه برانند و برای اصلاحات روی علی امینی سرمایه گذاری بکنند.
به نظر می رسد کاخ سفید (حداقل در ماههای اول نخستوزیری امینی - یعنی پیش از آن که پشت سر او را "آزمایش نافرجام امینی" بخواند) به طور جدی به دفاع از وی مصمم بوده زیرا در سناریویی که شاه یک علی امینی "محبوب" و "موفق" را از روی حسادت برکنار میکرد نقشه این بود که "آمریکا فورا با نخستوزیر و طرفدارانش در ارتش مشورت و آنها را به حمایت از کودتا تشویق بکند تا نخست وزیر را مجددا در مقامش ابقا و قدرت شاه را کاهش بدهد."
علی امینی - سفیر پیشین ایران در واشنگتن و از چهرههای مغضوب شاه - حدود چهار ماه بعد از به قدرت رسیدن کندی و در پی اعتراضات و اعتصابات داخلی - به اکراه توسط شاه به نخستوزیری منصوب شده بود. از شاه و اکثر نظامیان ارشد گرفته تا طرفداران محمد مصدق و عوامل کودتای ۲۸ مرداد (برادران رشیدیان و محمد بهبهانی) با او مخالف بودند و علیه دولتش توطئه میکردند.
بنا بر اسناد، شاه در پشت صحنه با علی امینی (نخست وزیر) و دولت کندی به شدت اختلاف داشته است امینی در ماه مه ۱۹۶۱ تازه کابینهاش را تشکیل داده بود که سپهبد تیمور بختیار، اولین رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) میخواست سرنگونش کند؛ کندی پشت صحنه طرح کودتا را خنثی کرد. چند ماه بعد (در اواخر اکتبر) خود شاه قصد داشت امینی را برکنار کند که بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۴ میلادی از حالت طبقه بندی خارج شده، در پی مخالفت محکم آمریکا و بریتانیا عقبنشینی کرد.
به نظر میرسد برای دفاع از علی امینی در برابر شاه یا سایر دشمنان و احتمالا برای داشتن یک بازوی نظامی قابل اعتماد برای سناریوهای دیگر بود که آمریکاییها از طریق یک وابسته نظامی خود با گروه "ایران ۹۱۸" در تماس بودند؛ آن تماسها به خصوص بعد از سقوط نظام پادشاهی عراق در کودتای سال ۱۹۵۸ مهمتر هم شده بود زیرا بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۷ میلادی از حالت طبقه بندی بیرون آمده، وابستگان نظامی ایالات متحده در ایران بعد از کودتای عراق به دقت دستهبندیهای داخلی ارتش ایران را زیر نظر داشتند و از "تماسهای رسمی" خود با امرای ارتش هم برای ایجاد رابطه ای دوستانه با آنها استفاده می کردند تا اگر شاه را سرنگون کردند، حداقل با آمریکا خصومتی نداشته باشند.
آن روزها ایران خط مقدم جنگ سرد دو ابرقدرت بود و آمریکا برای دفاع از ایران همه گزینهها را روی میز داشت از جمله بمباران اتمی گذرگاههای مرزی آذربایجان و اعزام دو لشکر به ایران. گزینه دیگر گزینه تیمور بختیار بود- به این ترتیب که اگر اوضاع کشور به هر دلیلی - مثل ترور شاه یا فرارش از کشور - بهم میریخت و هرج و مرج میشد، آمریکا میخواست به عنوان "گزینه آخر"، سپهبد بختیار را در مقام دیکتاتور ایران به قدرت برساند.
تیمور بختیار بعدها علنا به دشمن شماره یک شاه تبدیل و در عراق توسط عوامل ساواک ترور شد. اسناد جدید حکایت از آن دارد که اولین رئیس ساواک از سالهای آخر ریاستجمهوری دوایت آیزنهاور (اواسط سال ۱۹۵۸ میلادی) در فکر کودتا بوده. بختیار در فوریه سال ۱۹۶۱ هم در جریان سفرش به واشنگتن به دولت کندی پیشنهاد سرنگون کردن شاه را داد - غافل از آن که آمریکاییها خود او را مردی "شیطانی"، "جاهطلب" و "به شدت فاسد و خودخواه" و زیادی مستقل میدانستند که اگر قدرت را در دست میگرفت احتمال داشت ایران را از اردوی غرب خارج و یک کشور بی طرف اعلام بکند.
معلوم نیست آمریکاییها درباره سپهبد بختیار دقیقا به شاه چه گفتند؛ شاه حدود دو هفته بعد از بازگشت تیمور بختیار به تهران، نه فقط او که روسای اطلاعات و ستاد ارتش - که واشنگتن همه آنها را مانند بختیار فساد یا ناکارآمد میدانست - برکنار کرد.
سپهبد قرنی بعد از آزادی از زندان خیلی زود تماسهای مخفیانه با سفارت آمریکا را از سر گرفت. مقامات سفارت به همه رابطان او اعتماد نداشتندشبکه قرنی در ارتش
شواهد و مدارک موجود حکایت از آن دارد که کودتاچی مورد علاقه دولتمردان وقت آمریکا رقیب سابق تیمور بختیار یعنی سپهبد محمدولی قرنی بوده است.
بسیاری نام قرنی را از ماجرای " شنیده اند- این که چهار سال بعد از کودتای ۲۸ مرداد در مقام فرمانده اطلاعات نیروی زمینی ارتش (رکن دو) میخواست با جلب حمایت دولت آیزنهاور در ایران دولت تعیین کند (در یک کودتا علی امینی را به قدرت برساند) که نقشهاش کشف و به خلع درجه و سه سال زندان محکوم شد.
بنا بر یک سند جدید، افسران طرفدار قرنی حدود دو هفته بعد از آن که کندی برنامه کودتای بختیار علیه امینی را خنثی کرد- در شرایطی که قرنی هنوز در زندان بسر می برد - برای دفاع از امینی نزد آمریکاییها اعلان آمادگی کردهاند؛ این خبر که "دوستان قدیمی امینی در بین افسران ناراضی" در ارتش آماده حمایت از او بودند واشنگتن را خوشحال کرد زیرا بنا بر سند، دولت کندی در یک سناریوی کودتا روی ائتلافی از علی امینی، جناح اللهیار صالح در جبهه ملی و گروه قرنی حساب می کرد.
آمریکاییها قرنی را افسری فرصتطلب و طرفدار غرب میدانستند که هرچند از بختیار "ضعیفتر" بود، برای کودتا گزینه مناسبتری به نظر میرسید زیرا برخلاف بختیار شهرت به فساد نداشت و در بین طرفداران محمد مصدق هم "نسبتا قابل قبولتر" بود و از آن مهمتر در نهادهای نظامی- امنیتی ایران دوستان زیادی داشت.
در اسناد آمریکا، از سپهبد حسن علویکیا (قائممقام ساواک)، سرلشکر منصور اردوآبادی (فرمانده ژاندارمری خراسان)، سپهبد عبدالعلی منصورپور، سپهبد یزدانپناه، حسن امامی (امام جمعه تهران) و سید ضیاءالدین طباطبایی به عنوان هواداران قرنی یاد شده است.
واشنگتن از این نظر گروه قرنی را جدی میگرفت که بنا بر ارزیابی یک وابسته نظامی آمریکا، بهترین شانس یک کودتای موفقیت آمیز را داشت زیرا "نسبتا منسجم است. به طور غیرقابل جبرانی به یک شخص متصل نیست و در برگیرنده طیف قابل ملاحظهای از دیدگاه های سیاسی است….و برای تصرف پادگان تهران در موقعیت خوبی قرار دارد."
سرهنگ دوم نیکلاس رودزیاک ( که فارسی صحبت می کرد و ماموریتش در تهران تازه تمام شده بود) در عین حال یادآور شد که گروه قرنی بدون حمایت یا تشویق آمریکا یا بریتانیا یا هر دوی آنها دست به کودتا نخواهد زد.
بنا بر یکی از اسناد آرشیو ملی آمریکا، علی امینی روز چهارشنبه ۲۷ دسامبر ۱۹۶۱ (۶ دی ۱۳۴۰) با استوارت راکول، معاون سفیر آمریکا، دیدار و نارضایتی شاه از تاخیر کمکهای نظامی امریکا را ابلاغ کرده. بنا بر سند، دو طرف در مورد موضوعات دیگری هم گفتگو کردند که معلوم نیست چه بوده - زیرا گزارش آن را معاون سفیر در پیامی جداگانه به واشنگتن ارسال کرده. از قضای روزگار - یا شاید هم در اقدامی حساب شده - همان روز وابسته نظامی سفارت و "ایران ۹۱۸" درباره برنامه کودتای احتمالی گفتگو میکردند.
در یک سند جدید آمده که سرتیپ اسماعیل ریاحی (نفر اول از راست) پیش از انتصاب به وزارت کشاورزی در گفتگوهای محرمانهای با مقامات نظامی آمریکا این برداشت را ایجاد کرد بود که بطور مشروط آمادگی آن را دارد که در سرنگون کردن شاه شرکت کند "ایران ۹۱۸" که بود؟
اظهارات "ایران ۹۱۸" حکایت از آن دارد که گروهش در آستانه یک اقدام نظامی خونین نبوده بلکه میخواست از دولت کندی چراغ سبز کودتا را دریافت بکند. احتمال دارد که "ایران ۹۱۸" خود قرنی بوده باشد هرچند این احتمال ضعیف به نظر میرسد. قرنی چند ماه قبلش از زندان آزاد شده بود ولی تحت نظر ماموران امنیتی حکومت قرار داشت و بنا بر اسناد جدید، از طریق رابط با سفارت آمریکا پیام رد و بدل میکرد.
مقامات سفارت از حساسیت شدید شاه به قرنی خبر داشتند. بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۷ میلادی از حالت طبقه بندی بیرون آمده، واشنگتن بعد از ماجرای "کودتای قرنی"، به شاه قول داد که کارکنان سفارتش نه فقط با افسران ارتش درباره امور سیاسی حرفی نزنند که "از هر گونه تماس با چهرههای مخالف و شخصیتهای مشکوک خودداری بکنند."
به خاطر آن قولها بود که آمریکایی ها در تماسهای مخفیانه خود با سپبهد قرنی به شدت جوانب احتیاط را رعایت میکردند و به همه نزدیکان او هم اعتماد نداشتند. یکی از آن رابطان حسین شاملو نام داشت که سفیر آمریکا فکر میکرد با سفارت بریتانیا و ساواک هم مراوداتی دارد و قابل اطمینان نیست.
به نظر میرسد "ایران ۹۱۸" یک نظامی نسبتا ارشد بوده باشد زیرا در غیر این صورت نمی توانست به طور مستمر با وابسته نظامی آمریکا گفتگو بکند و توسط ساواک یا اطلاعات ارتش رصد نشود؛ به علاوه، حرفهای او درباره برنامه کودتا به اندازه ای جدی گرفته میشد که به بلندپایهترین مقامات در واشنگتن گزارش میشد.
"ایران ۹۱۸" به وابسته نظامی آمریکا گفت که شاه هرگز اجازه نخواهد داد علی امینی امرای متهم به فساد و برکنار شده ارتش را محاکمه و زندانی کند. او معتقد بود دادگاه جنجالی مظفر بقایی - رهبر حزب زحمتکشان ملت ایران - نمایشی است چرا که بقایی و شاه پنهانی تماس داشتند و به محض تبرئه بقایی، شاه میخواست از او برای تضعیف امینی استفاده کند. سند حکایت از آن دارد که "ایران ۹۱۸" تیمور بختیار را هم یکی از چهرههای فاسد حکومت میدانست.
در بین نظامیان ارشد، ظاهرا سرتیپ امینی - (که به نظر میرسد محمود امینی عموی علی امینی بوده باشد) - هم با این گروه در ارتباط بوده زیرا در سند آمده: "منبع گفت سرتیپ امینی اخیرا به او نامه نوشته و توصیه کرده که اگر گروهش تصمیم گرفت دست به اقدام بزند خبرش کنند تا فورا به ایران بگردد."
پاسخ مقامات آمریکایی به "ایران ۹۱۸" و دامنه تماس آنها با وی مانند هویتش هنوز از صندوقچه اسرار دولت آمریکا بیرون نیامده ولی روشن شدن بخش کوچکی از مراودات مخفیانه آمریکا با گروه سپهبد قرنی و رایزنی دو طرف درباره کودتای احتمالی نشان میدهد که حداقل در دو سال اول ریاست جمهوری کندی - یعنی پیش از آن که آمریکا از "آزمایش نافرجام" علی امینی قطع امید بکند و شاه شخصا با پرچم "انقلاب سفید" وارد میدان بشود و مخالفان اصلاحات ارضی و حقوق زنان را در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ سرکوب بکند - گزینه کنار زدنش از قدرت خیلی بیشتر از آن چه تا به حال تصور میشد در واشنگتن یا بین امرای ارتش ایران مطرح بوده است.
بنا بر یکی از اسناد آرشیو ملی آمریکا، سرتیپ اسماعیل ریاحی - رئیس رکن یک ارتش که شاه بعدها به وزارت کشاورزی منصوبش کرد تا برنامه اصلاحات ارضی را پیش ببرد - پیش از انتصاب به وزارت در گفتگوهای محرمانه خود با مقامات نظامی آمریکا این برداشت را ایجاد کرد بود که "اگر اعلیحضرت اصلاحاتی که وی فکر میکند در نیروهای مسلح و سراسر کشور ضرورت دارد را انجام ندهد- آمادگی آن را دارد که در (کودتا برای) سرنگون کردن شاه شرکت کند".
قرنی بعد از انقلاب هم با سفارت آمریکا تماس داشت و به آنها میگفت حملات لفظی آیتالله خمینی را جدی نگیرند چونکه شعارهایش تاکتیکیست
اوضاع ایران در سالهای ۱۹۶۱- ۱۹۶۳ میلادی ناآرام و شاه هم بنا بر اسناد، دچار افسردگی روحی شدیدی بوده به طوری که واشنگتن را به دوستی با شوروی، برکناری نخستوزیر و کنارهگیری از قدرت تهدید میکرده است؛ آمریکاییها هم در ظاهر آرامش میکردند و در خفا برای همه سناریوها برنامه داشتند، از جمله این که اگر روزی از یکی از خطوط قرمز آنها عبور کرد سرنگونش کنند.
بنا بر یک گزارش سری که در سال ۲۰۱۴ میلادی از حالت طبقهبندی خارج شده است، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا روی نماینده (یا رهبر) آن گروه کودتاچی اسم رمز "ایران ۹۱۸" گذاشته بودند تا هویتش را مخفی نگه دارند؛ "ایران ۹۱۸" با یکی از وابستگان نظامی سفارت به نام سرهنگ کارل پوستون به طور مستمر دیدار و درباره تدارکات کودتای احتمالی گفتگو میکرد.
وابستگان نظامی آمریکا اگر ماموران سازمان اطلاعات مرکزی (سیآیاِی) نباشند برای اداره اطلاعات وزارت دفاع (دیآیاِی) کار می کنند. گزارش تماسهای "ایران ۹۱۸" با سرهنگ پوستون به خاطر حساسیت محتوای آن ابتدا "تمیز میشد" (جزئیات منابع و شگردهای اطلاعاتیاش حذف میشد) و فقط به روئیت معدودی از مقامات ارشد مانند رئیس سیآیاِی میرسید.
هرچند تعیین هویت "ایران ۹۱۸" هنوز امکانپذیر نیست، اسناد و مدارک موجود حکایت از آن دارد که او به احتمال زیاد یکی از افسران نزدیک به سپهبد محمدولی قرنی بوده است- یکی از بلندپروازترین نظامیان تاریخ معاصر ایران که از شرکت در کودتای ۲۸ مرداد علیه محمد مصدق تا نخستین فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی را در کارنامه خود دارد.
بنا بر صورتجلسه "تمیز شده" دیدار چهارشنبه ۲۷ دسامبر ۱۹۶۱ میلادی (۶ دی ۱۳۴۰) "ایران ۹۱۸" به مامور سفارت گفت که برنامه کودتا همگام با تحولات سیاسی کشور پیش میرود؛ او گفت تعداد طرفداران گروه در داخل و خارج ارتش رو به افزایش است و آنها در حال محاسبه میزان تلفات احتمالی خود در روز کودتا هستند؛ و زمانی وارد عمل خواهند شد که مطمئن باشند کمتر از ۱۰ درصد نیروهایشان را از دست خواهند داد. او فهرست اسامی ۴۲۴ نفر را هم به وابسته نظامی آمریکا داد که قرار بود بعد از کودتا پستهای دولتی رده پایینتر به آنها داده شود.
هم زمان در واشنگتن گروهی از نزدیکان کندی برای سرنگونی شاه نقشه داشتند. رهبر آن اقلیت بانفوذ یکی از لیبرالترین قضات دیوان عالی آمریکا به نام ویلیام داگلاس بود. داگلاس - از چهرههای مهم حزب دموکرات و دوست خانواده کندی و دوستدار محمد مصدق - به عنوان رابط جبهه ملی با کاخ سفید و مشاور غیررسمی برادران کندی در امور ایران عمل میکرد. بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۵ میلادی از حالت طبقهبندی خارج شده، داگلاس قویا معتقد بوده که "مشکل ایران" یک راه حل دارد و آن سرنگون کردن شاه است.
بنا بر اسناد، ویلیام داگلاس و متحدانش - رابرت کندی (برادر رئیس جمهور و وزیر دادگستری وقت) و جان وایلی (سفیر سابق آمریکا در ایران) برای انتقال قدرت در ایران یک طرح مشخص به کاخ سفید ارائه کرده بودند تا شاه را کنار بزنند و زمام امور را به شورای سلطنت بسپارند - شورایی متشکل از سیاستمداران مورد اعتماد واشنگتن از جمله ناصرخان قشقایی و علی امینی.
اما طرح آنها در سازمان اطلاعات مرکزی، وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا خیلی طرفدار نداشت. اکثریت به اصطلاح امروزی "محافظه کار" در دولت وقت آمریکا میگفتند که پایین کشیدن شاه از تخت سلطنت کاری ندارد، ولی پر کردن آن تخت با یک گزینه قابل اعتماد سخت است چرا که از جبهه ملی فقط اسمی باقی مانده و خانهای قشقایی در تبعید حتی در ایل خود نفوذی ندارند چه برسد به آن که بخواهند پادشاهی بکنند.
با این حال، حمایت از سرناچاری مقامات وقت آمریکا از شاه - مردی که پشت سر "ساقه نازک" صدایش میکردند - به معنای آن نبود که یک گزینه نظامی احتیاطی برای روز مبادا علیه او تدارک نبینند.
بنا بر یکی از اسناد آرشیو ملی آمریکا، تحت عنوان "تدابیر احتمالات سیاسی- ایران"، دولت کندی قصد داشت که اگر شاه به تهدیدش عمل کرد و به یک چرخش استراتژیک به طرف شوروی دست زد، علیه او کودتا کند؛ به این ترتیب که اول "در برابر شاه، دوستی و تفاهم نشان بدهد و همزمان با رهبران میانهرو جبهه ملی و شخصیت های نظامی ضد کمونیست قابل اعتماد تماس برقرار بکند و اگر وقتی کودتا از حمایت گسترده برخوردار شد، آنها را به کودتا علیه شاه تشویق کند.»
خط قرمز دیگر واشنگتن علی امینی، نخست وزیر وقت ایران بود- مردی که او را "بهترین و احتمالا آخرین شانس خوب برای جلوگیری از افتادن ایران در ورطه هرج و مرج" میدانست.
در واقع کارگروه ویژه "بحران ایران" کاخ سفید پیش از آنکه تصمیم بگیرد از "آزمایش امینی" محکم حمایت بکند گزینه سرنگون کردن شاه را هم بررسی کرده و به این نتیجه رسیده بود که اگر شاه فورا برود، جایش را انقلابیون ملیگرا یا نظامیان فاسد خواهند گرفت. کندی، اما، در ایران نه دولت انقلابی یا نظامی، بلکه اصلاحات میخواست تا از بروز یک انقلاب کمونیستی در جامعه اربابرعیتی ایران جلوگیری بکند؛ بعد از بحث و بررسیهای فراوان کندی و دستیارانش به این نتیجه رسیدند که کم خطرترین راه رسیدن به هدف در ایران این است که فعلا شاه را نگه دارند ولی آرام آرام او به حاشیه برانند و برای اصلاحات روی علی امینی سرمایه گذاری بکنند.
به نظر می رسد کاخ سفید (حداقل در ماههای اول نخستوزیری امینی - یعنی پیش از آن که پشت سر او را "آزمایش نافرجام امینی" بخواند) به طور جدی به دفاع از وی مصمم بوده زیرا در سناریویی که شاه یک علی امینی "محبوب" و "موفق" را از روی حسادت برکنار میکرد نقشه این بود که "آمریکا فورا با نخستوزیر و طرفدارانش در ارتش مشورت و آنها را به حمایت از کودتا تشویق بکند تا نخست وزیر را مجددا در مقامش ابقا و قدرت شاه را کاهش بدهد."
علی امینی - سفیر پیشین ایران در واشنگتن و از چهرههای مغضوب شاه - حدود چهار ماه بعد از به قدرت رسیدن کندی و در پی اعتراضات و اعتصابات داخلی - به اکراه توسط شاه به نخستوزیری منصوب شده بود. از شاه و اکثر نظامیان ارشد گرفته تا طرفداران محمد مصدق و عوامل کودتای ۲۸ مرداد (برادران رشیدیان و محمد بهبهانی) با او مخالف بودند و علیه دولتش توطئه میکردند.
به نظر میرسد برای دفاع از علی امینی در برابر شاه یا سایر دشمنان و احتمالا برای داشتن یک بازوی نظامی قابل اعتماد برای سناریوهای دیگر بود که آمریکاییها از طریق یک وابسته نظامی خود با گروه "ایران ۹۱۸" در تماس بودند؛ آن تماسها به خصوص بعد از سقوط نظام پادشاهی عراق در کودتای سال ۱۹۵۸ مهمتر هم شده بود زیرا بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۷ میلادی از حالت طبقه بندی بیرون آمده، وابستگان نظامی ایالات متحده در ایران بعد از کودتای عراق به دقت دستهبندیهای داخلی ارتش ایران را زیر نظر داشتند و از "تماسهای رسمی" خود با امرای ارتش هم برای ایجاد رابطه ای دوستانه با آنها استفاده می کردند تا اگر شاه را سرنگون کردند، حداقل با آمریکا خصومتی نداشته باشند.
آن روزها ایران خط مقدم جنگ سرد دو ابرقدرت بود و آمریکا برای دفاع از ایران همه گزینهها را روی میز داشت از جمله بمباران اتمی گذرگاههای مرزی آذربایجان و اعزام دو لشکر به ایران. گزینه دیگر گزینه تیمور بختیار بود- به این ترتیب که اگر اوضاع کشور به هر دلیلی - مثل ترور شاه یا فرارش از کشور - بهم میریخت و هرج و مرج میشد، آمریکا میخواست به عنوان "گزینه آخر"، سپهبد بختیار را در مقام دیکتاتور ایران به قدرت برساند.
تیمور بختیار بعدها علنا به دشمن شماره یک شاه تبدیل و در عراق توسط عوامل ساواک ترور شد. اسناد جدید حکایت از آن دارد که اولین رئیس ساواک از سالهای آخر ریاستجمهوری دوایت آیزنهاور (اواسط سال ۱۹۵۸ میلادی) در فکر کودتا بوده. بختیار در فوریه سال ۱۹۶۱ هم در جریان سفرش به واشنگتن به دولت کندی پیشنهاد سرنگون کردن شاه را داد - غافل از آن که آمریکاییها خود او را مردی "شیطانی"، "جاهطلب" و "به شدت فاسد و خودخواه" و زیادی مستقل میدانستند که اگر قدرت را در دست میگرفت احتمال داشت ایران را از اردوی غرب خارج و یک کشور بی طرف اعلام بکند.
معلوم نیست آمریکاییها درباره سپهبد بختیار دقیقا به شاه چه گفتند؛ شاه حدود دو هفته بعد از بازگشت تیمور بختیار به تهران، نه فقط او که روسای اطلاعات و ستاد ارتش - که واشنگتن همه آنها را مانند بختیار فساد یا ناکارآمد میدانست - برکنار کرد.
شواهد و مدارک موجود حکایت از آن دارد که کودتاچی مورد علاقه دولتمردان وقت آمریکا رقیب سابق تیمور بختیار یعنی سپهبد محمدولی قرنی بوده است.
بسیاری نام قرنی را از ماجرای " شنیده اند- این که چهار سال بعد از کودتای ۲۸ مرداد در مقام فرمانده اطلاعات نیروی زمینی ارتش (رکن دو) میخواست با جلب حمایت دولت آیزنهاور در ایران دولت تعیین کند (در یک کودتا علی امینی را به قدرت برساند) که نقشهاش کشف و به خلع درجه و سه سال زندان محکوم شد.
بنا بر یک سند جدید، افسران طرفدار قرنی حدود دو هفته بعد از آن که کندی برنامه کودتای بختیار علیه امینی را خنثی کرد- در شرایطی که قرنی هنوز در زندان بسر می برد - برای دفاع از امینی نزد آمریکاییها اعلان آمادگی کردهاند؛ این خبر که "دوستان قدیمی امینی در بین افسران ناراضی" در ارتش آماده حمایت از او بودند واشنگتن را خوشحال کرد زیرا بنا بر سند، دولت کندی در یک سناریوی کودتا روی ائتلافی از علی امینی، جناح اللهیار صالح در جبهه ملی و گروه قرنی حساب می کرد.
آمریکاییها قرنی را افسری فرصتطلب و طرفدار غرب میدانستند که هرچند از بختیار "ضعیفتر" بود، برای کودتا گزینه مناسبتری به نظر میرسید زیرا برخلاف بختیار شهرت به فساد نداشت و در بین طرفداران محمد مصدق هم "نسبتا قابل قبولتر" بود و از آن مهمتر در نهادهای نظامی- امنیتی ایران دوستان زیادی داشت.
در اسناد آمریکا، از سپهبد حسن علویکیا (قائممقام ساواک)، سرلشکر منصور اردوآبادی (فرمانده ژاندارمری خراسان)، سپهبد عبدالعلی منصورپور، سپهبد یزدانپناه، حسن امامی (امام جمعه تهران) و سید ضیاءالدین طباطبایی به عنوان هواداران قرنی یاد شده است.
واشنگتن از این نظر گروه قرنی را جدی میگرفت که بنا بر ارزیابی یک وابسته نظامی آمریکا، بهترین شانس یک کودتای موفقیت آمیز را داشت زیرا "نسبتا منسجم است. به طور غیرقابل جبرانی به یک شخص متصل نیست و در برگیرنده طیف قابل ملاحظهای از دیدگاه های سیاسی است….و برای تصرف پادگان تهران در موقعیت خوبی قرار دارد."
سرهنگ دوم نیکلاس رودزیاک ( که فارسی صحبت می کرد و ماموریتش در تهران تازه تمام شده بود) در عین حال یادآور شد که گروه قرنی بدون حمایت یا تشویق آمریکا یا بریتانیا یا هر دوی آنها دست به کودتا نخواهد زد.
بنا بر یکی از اسناد آرشیو ملی آمریکا، علی امینی روز چهارشنبه ۲۷ دسامبر ۱۹۶۱ (۶ دی ۱۳۴۰) با استوارت راکول، معاون سفیر آمریکا، دیدار و نارضایتی شاه از تاخیر کمکهای نظامی امریکا را ابلاغ کرده. بنا بر سند، دو طرف در مورد موضوعات دیگری هم گفتگو کردند که معلوم نیست چه بوده - زیرا گزارش آن را معاون سفیر در پیامی جداگانه به واشنگتن ارسال کرده. از قضای روزگار - یا شاید هم در اقدامی حساب شده - همان روز وابسته نظامی سفارت و "ایران ۹۱۸" درباره برنامه کودتای احتمالی گفتگو میکردند.
اظهارات "ایران ۹۱۸" حکایت از آن دارد که گروهش در آستانه یک اقدام نظامی خونین نبوده بلکه میخواست از دولت کندی چراغ سبز کودتا را دریافت بکند. احتمال دارد که "ایران ۹۱۸" خود قرنی بوده باشد هرچند این احتمال ضعیف به نظر میرسد. قرنی چند ماه قبلش از زندان آزاد شده بود ولی تحت نظر ماموران امنیتی حکومت قرار داشت و بنا بر اسناد جدید، از طریق رابط با سفارت آمریکا پیام رد و بدل میکرد.
مقامات سفارت از حساسیت شدید شاه به قرنی خبر داشتند. بنا بر سندی که در سال ۲۰۱۷ میلادی از حالت طبقه بندی بیرون آمده، واشنگتن بعد از ماجرای "کودتای قرنی"، به شاه قول داد که کارکنان سفارتش نه فقط با افسران ارتش درباره امور سیاسی حرفی نزنند که "از هر گونه تماس با چهرههای مخالف و شخصیتهای مشکوک خودداری بکنند."
به خاطر آن قولها بود که آمریکایی ها در تماسهای مخفیانه خود با سپبهد قرنی به شدت جوانب احتیاط را رعایت میکردند و به همه نزدیکان او هم اعتماد نداشتند. یکی از آن رابطان حسین شاملو نام داشت که سفیر آمریکا فکر میکرد با سفارت بریتانیا و ساواک هم مراوداتی دارد و قابل اطمینان نیست.
به نظر میرسد "ایران ۹۱۸" یک نظامی نسبتا ارشد بوده باشد زیرا در غیر این صورت نمی توانست به طور مستمر با وابسته نظامی آمریکا گفتگو بکند و توسط ساواک یا اطلاعات ارتش رصد نشود؛ به علاوه، حرفهای او درباره برنامه کودتا به اندازه ای جدی گرفته میشد که به بلندپایهترین مقامات در واشنگتن گزارش میشد.
"ایران ۹۱۸" به وابسته نظامی آمریکا گفت که شاه هرگز اجازه نخواهد داد علی امینی امرای متهم به فساد و برکنار شده ارتش را محاکمه و زندانی کند. او معتقد بود دادگاه جنجالی مظفر بقایی - رهبر حزب زحمتکشان ملت ایران - نمایشی است چرا که بقایی و شاه پنهانی تماس داشتند و به محض تبرئه بقایی، شاه میخواست از او برای تضعیف امینی استفاده کند. سند حکایت از آن دارد که "ایران ۹۱۸" تیمور بختیار را هم یکی از چهرههای فاسد حکومت میدانست.
در بین نظامیان ارشد، ظاهرا سرتیپ امینی - (که به نظر میرسد محمود امینی عموی علی امینی بوده باشد) - هم با این گروه در ارتباط بوده زیرا در سند آمده: "منبع گفت سرتیپ امینی اخیرا به او نامه نوشته و توصیه کرده که اگر گروهش تصمیم گرفت دست به اقدام بزند خبرش کنند تا فورا به ایران بگردد."
پاسخ مقامات آمریکایی به "ایران ۹۱۸" و دامنه تماس آنها با وی مانند هویتش هنوز از صندوقچه اسرار دولت آمریکا بیرون نیامده ولی روشن شدن بخش کوچکی از مراودات مخفیانه آمریکا با گروه سپهبد قرنی و رایزنی دو طرف درباره کودتای احتمالی نشان میدهد که حداقل در دو سال اول ریاست جمهوری کندی - یعنی پیش از آن که آمریکا از "آزمایش نافرجام" علی امینی قطع امید بکند و شاه شخصا با پرچم "انقلاب سفید" وارد میدان بشود و مخالفان اصلاحات ارضی و حقوق زنان را در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ سرکوب بکند - گزینه کنار زدنش از قدرت خیلی بیشتر از آن چه تا به حال تصور میشد در واشنگتن یا بین امرای ارتش ایران مطرح بوده است.
بنا بر یکی از اسناد آرشیو ملی آمریکا، سرتیپ اسماعیل ریاحی - رئیس رکن یک ارتش که شاه بعدها به وزارت کشاورزی منصوبش کرد تا برنامه اصلاحات ارضی را پیش ببرد - پیش از انتصاب به وزارت در گفتگوهای محرمانه خود با مقامات نظامی آمریکا این برداشت را ایجاد کرد بود که "اگر اعلیحضرت اصلاحاتی که وی فکر میکند در نیروهای مسلح و سراسر کشور ضرورت دارد را انجام ندهد- آمادگی آن را دارد که در (کودتا برای) سرنگون کردن شاه شرکت کند".
دیدگاه خوانندگان
۳۸
scandal - برلین، آلمان
هرچند "تاریخ" برای "آینده" یک کشور و فرهنگ بسیار مهم میباشد، ولی ترا به آن پرودگار یکتا سوگند، فعلا تاریخ بسیار گذشته را فراموش کن و از تاریخ "نوین" ایران و انگلاب اسلامی آن افشاگری کنید، که چرا و چگونه این بلا سرمان آمد، با سپاس!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۵
۱۰۷
pars40 - فرایبورگ، سوییس
[::scandal - برلین، آلمان::] دوست عزیز شما که در اروپا هستی باید دسترسی به اطلاعات داشته باشی و خیلی ساده هست اما دلیل اول نادانی و بیسوادی مردم که خیلی راحت با یک آخوند و چهارتا خرافه من در آوردی خیلی زود تسلیم میشن دوم اینکه قدرتهای دنیا یعنی آمریکا و انگلیس و روسیه و فرانسه لینها همه به دنبال منافع مالی خودشون بوده و هستن و همیشه یک عده خاین رو در یک کشور به قدرت میرسونن تا بوسیله اونها بتونن کشور مورد نظر رو بچاپن . تا حمایت خارجی نباشه سیستم های دیکتاتوری نمیتونن دوام طولانی داشته باشن مثل حکومت ایران کافیه فقط به سودهایی که وجود جمهوری داعشی برای اینها داشته نگاه کنید .
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۴
۳۸
scandal - برلین، آلمان
با درود، شما مو به مو سرگذشت و تاریخ تلخ ایران را بیان فرمودید ولی با اینهمه تفاصیل خیلی لذتبخش تر میبود که این داستان شوم ایران زمین را در کاغذهای بسیار سری پیدا مینمودیم!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۷
۳۸
scandal - برلین، آلمان
با درود، شما مو به مو سرگذشت و تاریخ تلخ ایران را بیان فرمودید ولی با اینهمه تفاصیل خیلی لذتبخش تر میبود که این داستان شوم ایران زمین را در کاغذهای بسیار سری پیدا مینمودیم!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۷
۱۰۷
pars40 - فرایبورگ، سوییس
[::scandal - برلین، آلمان::] دوست عزیز شما که در اروپا هستی باید دسترسی به اطلاعات داشته باشی و خیلی ساده هست اما دلیل اول نادانی و بیسوادی مردم که خیلی راحت با یک آخوند و چهارتا خرافه من در آوردی خیلی زود تسلیم میشن دوم اینکه قدرتهای دنیا یعنی آمریکا و انگلیس و روسیه و فرانسه لینها همه به دنبال منافع مالی خودشون بوده و هستن و همیشه یک عده خاین رو در یک کشور به قدرت میرسونن تا بوسیله اونها بتونن کشور مورد نظر رو بچاپن . تا حمایت خارجی نباشه سیستم های دیکتاتوری نمیتونن دوام طولانی داشته باشن مثل حکومت ایران کافیه فقط به سودهایی که وجود جمهوری داعشی برای اینها داشته نگاه کنید .
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۴
۳۸
scandal - برلین، آلمان
هرچند "تاریخ" برای "آینده" یک کشور و فرهنگ بسیار مهم میباشد، ولی ترا به آن پرودگار یکتا سوگند، فعلا تاریخ بسیار گذشته را فراموش کن و از تاریخ "نوین" ایران و انگلاب اسلامی آن افشاگری کنید، که چرا و چگونه این بلا سرمان آمد، با سپاس!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۵
۳۸
scandal - برلین، آلمان
هرچند "تاریخ" برای "آینده" یک کشور و فرهنگ بسیار مهم میباشد، ولی ترا به آن پرودگار یکتا سوگند، فعلا تاریخ بسیار گذشته را فراموش کن و از تاریخ "نوین" ایران و انگلاب اسلامی آن افشاگری کنید، که چرا و چگونه این بلا سرمان آمد، با سپاس!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۵
۱۰۷
pars40 - فرایبورگ، سوییس
[::scandal - برلین، آلمان::] دوست عزیز شما که در اروپا هستی باید دسترسی به اطلاعات داشته باشی و خیلی ساده هست اما دلیل اول نادانی و بیسوادی مردم که خیلی راحت با یک آخوند و چهارتا خرافه من در آوردی خیلی زود تسلیم میشن دوم اینکه قدرتهای دنیا یعنی آمریکا و انگلیس و روسیه و فرانسه لینها همه به دنبال منافع مالی خودشون بوده و هستن و همیشه یک عده خاین رو در یک کشور به قدرت میرسونن تا بوسیله اونها بتونن کشور مورد نظر رو بچاپن . تا حمایت خارجی نباشه سیستم های دیکتاتوری نمیتونن دوام طولانی داشته باشن مثل حکومت ایران کافیه فقط به سودهایی که وجود جمهوری داعشی برای اینها داشته نگاه کنید .
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۴
۳۸
scandal - برلین، آلمان
با درود، شما مو به مو سرگذشت و تاریخ تلخ ایران را بیان فرمودید ولی با اینهمه تفاصیل خیلی لذتبخش تر میبود که این داستان شوم ایران زمین را در کاغذهای بسیار سری پیدا مینمودیم!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۷
۳۸
scandal - برلین، آلمان
هرچند "تاریخ" برای "آینده" یک کشور و فرهنگ بسیار مهم میباشد، ولی ترا به آن پرودگار یکتا سوگند، فعلا تاریخ بسیار گذشته را فراموش کن و از تاریخ "نوین" ایران و انگلاب اسلامی آن افشاگری کنید، که چرا و چگونه این بلا سرمان آمد، با سپاس!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۵
۱۰۷
pars40 - فرایبورگ، سوییس
[::scandal - برلین، آلمان::] دوست عزیز شما که در اروپا هستی باید دسترسی به اطلاعات داشته باشی و خیلی ساده هست اما دلیل اول نادانی و بیسوادی مردم که خیلی راحت با یک آخوند و چهارتا خرافه من در آوردی خیلی زود تسلیم میشن دوم اینکه قدرتهای دنیا یعنی آمریکا و انگلیس و روسیه و فرانسه لینها همه به دنبال منافع مالی خودشون بوده و هستن و همیشه یک عده خاین رو در یک کشور به قدرت میرسونن تا بوسیله اونها بتونن کشور مورد نظر رو بچاپن . تا حمایت خارجی نباشه سیستم های دیکتاتوری نمیتونن دوام طولانی داشته باشن مثل حکومت ایران کافیه فقط به سودهایی که وجود جمهوری داعشی برای اینها داشته نگاه کنید .
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۴
۳۸
scandal - برلین، آلمان
با درود، شما مو به مو سرگذشت و تاریخ تلخ ایران را بیان فرمودید ولی با اینهمه تفاصیل خیلی لذتبخش تر میبود که این داستان شوم ایران زمین را در کاغذهای بسیار سری پیدا مینمودیم!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۷
۳۸
scandal - برلین، آلمان
با درود، شما مو به مو سرگذشت و تاریخ تلخ ایران را بیان فرمودید ولی با اینهمه تفاصیل خیلی لذتبخش تر میبود که این داستان شوم ایران زمین را در کاغذهای بسیار سری پیدا مینمودیم!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۷
۱۰۷
pars40 - فرایبورگ، سوییس
[::scandal - برلین، آلمان::] دوست عزیز شما که در اروپا هستی باید دسترسی به اطلاعات داشته باشی و خیلی ساده هست اما دلیل اول نادانی و بیسوادی مردم که خیلی راحت با یک آخوند و چهارتا خرافه من در آوردی خیلی زود تسلیم میشن دوم اینکه قدرتهای دنیا یعنی آمریکا و انگلیس و روسیه و فرانسه لینها همه به دنبال منافع مالی خودشون بوده و هستن و همیشه یک عده خاین رو در یک کشور به قدرت میرسونن تا بوسیله اونها بتونن کشور مورد نظر رو بچاپن . تا حمایت خارجی نباشه سیستم های دیکتاتوری نمیتونن دوام طولانی داشته باشن مثل حکومت ایران کافیه فقط به سودهایی که وجود جمهوری داعشی برای اینها داشته نگاه کنید .
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۴
۳۸
scandal - برلین، آلمان
هرچند "تاریخ" برای "آینده" یک کشور و فرهنگ بسیار مهم میباشد، ولی ترا به آن پرودگار یکتا سوگند، فعلا تاریخ بسیار گذشته را فراموش کن و از تاریخ "نوین" ایران و انگلاب اسلامی آن افشاگری کنید، که چرا و چگونه این بلا سرمان آمد، با سپاس!
شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۵