چهارمین تونل نوار غزه نابود شد؛ شکست استراتژی تونل سازی حماس

اسرائیل بعضی از این تونل ها را منهدم یا شناسایی کرده است. صدای آمریکا : پس از آن که ارتش اسرائیل اعلام کرد که چهارمین تونل تهاجمی حماس را کشف و ویران کرده، کارشناسان نظامی اسرائیلی گفتند که اکنون حماس با یک معضل نظامی بزرگ روبرو شده و آن شکست استراتژی تونل سازی به هدف خنثی کردن برتری نظامی اسرائیل بوده است.
 

حماس در گذشته این دالان های زیرزمینی را بین غزه و شبه جزیره سینا حفر می کرد که از طریق آن بتواند اسلحه ارسالی توسط جمهوری اسلامی ایران و سازمان های همگام را که از طریق سینا فرستاده می شد دریافت کند و در ضمن کالاهایی را که اسرائیل ورود آن ها به غزه را ممنوع ساخته بود، به داخل آن سرزمین رسانده شود.

 
ولی در سال های اخیر، حماس در غزه شیوه جنگی تازه ای را در پیش گرفت و آن، حفر تونل به هدف رخنه به داخل خاک اسرائیل و دور زدن حصار سیمی – الکترونیک در مرز اسرائیل و غزه بود که با دوربین های مدار بسته کنترل می شود.
 
در مراحل نخستین، این شیوه با موفقیت روبرو شد و حماس توانست یک سرباز اسرائیلی را از داخل خاک کشور برباید و او را از طریق تونل به غزه منتقل کند.
 
حماس، اسرائیل را پس از پنج سال مذاکرات غیر مستقیم و چانه زدن های بسیار، ناچار ساخت بابت آزادی این سرباز، بیش از یک هزار زندانی امنیتی فلسطینی را از اسرائیل تحویل بگیرد.
 
ولی اکنون حدود یک سال است که اسرائیل با صرف چند صد میلیون دلار، توانسته است یک شبکه الکترونیک پیشرفته به دور نوار غزه احداث کند که بخشی از آن روی زمین و بقیه آن در عمق چند متری زمین قرار گرفته که تونل های احداث شده و یا در حال احداث را شناسایی می کند و به ارتش اسرائیل امکان می دهد آن را ویران سازد.
 
در سال های پیش، حماس با تولید راکت های ابتدایی، و سپس راکت های پیشرفته تری که گفته می شود با کمک مهندسین سپاه پاسداران ایران تولید شد، توانست درد سر بزرگی برای اسرائیل ایجاد کند. ولی اسرائیل با ابداع سیستمی به نام «گنبد آهنین» که راکت ها را در هوا شکار می کند، توانست برای این مشکل امنیتی پاسخ نسبتا مناسبی بیابد.
 
کارشناسان اسرائیلی نوشتند که با تکمیل شدن شبکه شناسایی دالان های زیرزمینی، این استراتژی جنگی حماس نیز خنثی می شود.
 
عاموس هرئل تحلیلگر برجسته روزنامه اسرائیلی هاآرتس نوشت: شناسایی و بمباران دالان زیرزمینی حماس این ارزیابی را تقویت می کند که اسرائیل توانسته است یک راه حل دفاعی مناسب برای مقابله با این شیوه بیابد و یک جنگ افزار راهبردی را از حماس سلب کند.
 
آخرین تونلی که شنبه ۲۳ دیماه توسط نیروی هوایی اسرائیل بمباران شد، نشان می دهد که ارتش این کشور برای رویارویی با خطر دالان های تهاجمی، پاسخ دفاعی مناسبی یافته است. در ظرف چند هفته چهار تونل شناسایی و ویران شد.
 
این بار تونل به صورت عریض ساخته شده بود که چند نفر در کنار هم می توانستند از آن بگذرند و ارتفاع در حدی بود که امکان انتقال جنگ افزارهای نیمه سنگین نیز وجود داشت. دیوارها و سقف تونل از لوحه های بتونی پوشیده شده بود که خطر ریزش نداشته باشد.
 
این تونل در نقطه تلاقی مرزهای اسرائیل، غزه و مصر حفر شده بود و یک شاخه آن به داخل اسرائیل و شاخه دیگر به شبه جزیره سینا می رسید.
 
هاآرتس در ادامه گزارش تحلیلی خود نوشت: رهبران حماس اکنون با این معضل روبرو هستند که چه شیوه جنگی دیگری باید در پیش گیرند که بتوانند تا حدودی بین قدرت ارتش اسرائیل و توانایی رزمی خودشان توازن برقرار کنند.
 
عاموس هرئل نوشت که حماس طی سال های اخیر، برای حفر تونل های تعرضی میلیون ها دلار هزینه کرده و هزاران کارگر در طول زمان در آن جا مشغول حفر بوده اند و اکنون این احتمال وجود دارد که همه آن تلاش ها به هدر رود.
 
وبسایت خبری «والا نیوز» نوشت که کشف این تونل توسط ارتش اسرائیل و انهدام آن، نه تنها یک شکست نظامی برای حماس در مقابل اسرائیل است، بلکه حماس را در برابر مصر خجلت زده می کند.
 
این خبرگزاری نوشت که یک هفته پیش از بمباران دهانه این تونل توسط نیروی هوایی اسرائیل در داخل غزه، افسران اطلاعاتی مصر همراه با فرماندهان چریکی حماس در خط مرزی غزه با مصر به بازرسی مشترک پرداختند تا اطمینان حاصل شود که تونل تازه ای از غزه به سینا حفر نشده است.
 
در آن هنگام حماس به مصر قول داد که کار حفر تونل کاملا متوقف گردیده است و پس از آن که اسرائیل تونلی را شناسایی کرد که یک شاخه آن به داخل مصر می رسید، حماس و فرماندهان آن خجلت زده می شوند.
 
والا نیوز نوشت: حتی اگر حماس ادعا کند که از حفر این تونل بی اطلاع بوده، اعتراف می کند که ضعف نشان داده و از سازمان های دیگر رو دست خورده است، و اگر تائید کند که خود مسوول احداث تونل بوده، به مصر دروغ گفته است.
 
یوسی ملمن یکی از تحلیلگران قدیمی اسرائیل در مقاله ای در روزنامه معریو ابراز نگرانی کرد که ممکن است حماس نسبت به اقدام اسرائیل در انهدام این تونل به انتقام جویی نظامی دست بزند و تب جنگی بالا رود و درگیری نظامی خطرناکی را به دنبال آورد
 
حماس فردای آن روز ادعا کرده بود که اسرائیل یک تونل غیرنظامی را بمباران کرده است. ولی عکس هایی که انتشار یافت نشان داد که این تونل کاملا کاربرد نظامی داشته است.
 
روزنامه معریو نوشت: با وجود ارزیابی پیشین سازمان های اطلاعاتی اسرائیل مبنی بر آین که حماس در شرائط کنونی مایل نیست اسرائیل را به جنگ تازه ای بکشاند، ولی این نگرانی وجود دارد که کنترل اوضاع از دست برود و درگیری های محدود گسترش یابد و به جنگی بزرگ مبدل شود.
 
یوسی ملمن این نگرانی را دوشنبه ۲۵ دیماه بیان کرد. ولی تا هنگام نگارش این گزارش، اوضاع مرزی همچنان آرام است.
 
با این همه، وب سایت خبری «کیکار» (میدان)همان روز نوشت که ارتش اسرائیل به اهالی آبادی های پیرامونی غزه هشدار داده که حماس ممکن است در آینده ای نه چندان دور به یک اقدام تعرضی هوایی دست بزند. این وب سایت نوشت که کلنل کوبی هلر فرمانده هنگ جنوبی پیرامونی غزه به اهالی یک آبادی مرزی اسرائیل گفته است که گرچه خطر تونل ها در حال حاضر برطرف شده، ولی ساکنان آبادی های پیرامونی باید هشیار باشند زیرا ممکن حماس به یک اقدام هوایی غافلگیر کننده دست بزند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۲
Iranemaa - قم، ایران
تا باشه از این خبرها باشه که اینقدر از پول ماها خوردند و شکم گنده کردند و دنبال زیرشکم به سبک پیامبرشون هستند عربهای ضد زن .
‌پنجشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۸
۴۷
بردبار - بندر ماه شهر، ایران

اگر با پول ما مردم بیچاره ایران این تونل ها رو میسازید امیدوارم رو سرتون خراب بشه . مثل موش زندگی میکنید.
‌پنجشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.