نتایج و پیامدهای احتمالی اعتراضات اخیر چیست؟

تظاهرات ضدحکومتی در ایران، به دهمین روز خود نزدیک می‌شود و اکنون می‌توان تصویری کم و بیش روشن‌تر از وضعیت فعلی و نتایج و پیامدهای احتمالی این اعتراضات سخن گفت.
 

با آنکه مقامات و رسانه‌های جمهوری اسلامی در روزهای اخیر با صراحت از پایان اعتراضات خبر داده‌‌اند، روند رویدادها و آنچه در شهرهای مختلف ایران می‌گذرد از واقعیتی کاملا متفاوت پرده برمی‌دارد.


تا همین جا نیز می‌توان از نتایج و پیامدهایی سخن گفت که به احتمال فراوان تاثیراتش تا مدت‌ها بر فضای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران سایه خواهد افکند.  
گستردگی اعتراضات
 
اولین و مهم‌ترین ویژگی اعتراضات اخیر، گستردگی و پراکندگی آن در نقاط مختلف ایران است. از این زاویه، اعتراضات اخیر در تمام دوران استقرار جمهوری اسلامی بی‌سابقه بوده و حتی با اعتراضات سال ۱۳۸۸ نیز قابل مقایسه نیست. اعتراضاتی که از مشهد شروع شد، خیلی سریع و غیرمنتظره به دیگر شهرهای بزرگ و کوچک سرایت کرد. از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب، ده‌ها شهر صحنه اعتراضاتی آکنده از شعارهایی بی‌سابقه یا کم‌سابقه و درگیری بوده‌اند. براساس اظهارات مقامات مسئول، این اعتراضات تا همین جا، دست‌کم ۲۱ کشته برجای گذاشته و به بازداشت بیش از هزار تن انجامیده که از وضعیت آنان اطلاعی در دست نیست.
 
ماهیت اعتراضات و خاستگاه اجتماعی معترضان
 
دومین ویژگی اصلی این اعتراضات، ماهیت ضدحکومتی آن است که به‌طور همزمان از نارضایتی‌های اقتصادی و سیاسی تغذیه می‌شود. براساس شعارهای سرداده شده در این اعتراضات و نیز نقاطی از شهرها که صحنه تظاهرات و درگیری بوده‌اند، می‌توان دریافت که طبقه فرودست و بخشی از طبقه متوسط که در سال‌های اخیر نحیف‌تر و ضعیف‌تر شده و به‌ویژه جوانانی که چه از نظر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی و سیاسی چشم‌انداز روشنی پیش روی خود نمی‌بینند و خسته و ناامید از صورتبندی‌های رایج و غالب، مسیری کاملا متفاوت را در پیش گرفته‌اند که ضدیت با کلیت نظام سیاسی مستقر مهم‌ترین شاخصه آن است، هرچند به سختی می‌توان دریافت که معترضان به دنبال چه جایگزینی هستند و آینده مطلوب مورد نظر آنان چیست.
 
فقدان رهبری و غیبت احزاب سیاسی
 
سومین ویژگی این اعتراضات دست‌کم تا اینجای کار این بوده که معترضان فاقد سازمان‌دهی واحد و رهبری مشخص هستند. در تظاهرات اخیر، به‌رغم یکسانی و یا شباهت‌های بسیار بین شعارها در شهرهای مختلف، هیچ نشانه‌ای از حضور و یا حمایت از احزاب و گروه‌های سیاسی مخالف جمهوری اسلامی دیده نشده است. تنها استثنا در این میان، شعارهایی بوده که در حمایت از خاندان پهلوی سرداده شده است. نبود رهبری و سازمان‌دهی مشخص، باعث شده که برخی از این اعتراضات به عنوان "شورش‌های کور" یاد کنند و برخی نیز سخن از آن بگویند که در صورت تداوم اعتراضات، حرکت اعتراضی فعلی به یک جنبش فراگیر بدل خواهد شد و رهبری و نمایندگی سیاسی خود را پیدا خواهد کرد. تداوم اعتراضات می‌تواند گروه‌های فعلا پراکنده مخالف جمهوری اسلامی را به ناگزیر به وحدتی تاکتیکی و در نگاهی خوشبینانه‌تر، استراتژیک سوق دهد.
 
تغییر نقشه سیاسی و آرایش نیروها
 
چهارمین ویژگی اعتراضات اخیر که در ارتباط مستقیم با دو ویژگی پیشین است، تاثیر تعیین کننده‌ای است که این اعتراضات بر آرایش نیروهای سیاسی و نقشه سیاست در ایران برجای گذاشته و یا خواهد گذاشت. اعتراضاتی که در آغاز گمان می‌رفت تنها دولت حسن روحانی را نشانه گرفته، بسیار سریع تغییر جهت داد و متوجه کلیت نظام جمهوری اسلامی و در راس آن رهبری نظام شد. شعارهای معترضان به طور کلی از چارچوب‌های رایج در دهه‌های اخیر خارج بوده و به‌طور هم‌زمان هر دو جناح اصولگرا و اصلاح طلب نظام را رد کرده است. واکنش شماری از چهره‌های شاخص اصلاح طلب و به‌ویژه بیانیه مجمع روحانیون مبارز به ریاست محمد خاتمی، در محکومیت رخدادها و تغییر رویه شماری از چهره‌های شاخص اصولگرا و حمایت آنان از دولت حسن روحانی و محکومیت اعتراضات، عملا گفتمان رایج و مسلط شکاف اصولگرا- اصلاح‌طلب به حاشیه رفت و قدرت تبیین و توضیح مناسبات و معادلات را از دست داد. به نظر می‌رسد با ظهور جریان سومی که به‌طور کامل بیرون از منازعات درون حاکمیتی قرار می‌گیرد، ارایه یک صورتبندی جدید از نیروهای موثر سیاسی- اجتماعی و ترسیم دوباره نقشه سیاسی بیش از همیشه ضرورت یافته است. در آرایش سیاسی جدید، شکاف اصلی، نه شکاف اصولگرا- اصلاح طلب درون قدرت، بلکه شکاف مدافعان نظام و مخالفان آن است که در ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی از آنان به عنوان ساختارشکنان یاد می‌شود که معنایش چیزی جز سرنگونی نظام حاکم نیست.
 بی‌نتیجه بودن روش‌های سنتی سرکوب
 
تداوم اعتراضات در بیش از یک هفته گذشته، به رغم به کارگرفتن همه شیوه‌های قبلی در برخورد با اعتراضات، دست‌کم تا این مرحله به معنای ناکارآمدی شیوه‌های رایج قبلی در سرکوب معترضان بوده است. در بیش از یک هفته گذشته، جمهوری اسلامی اغلب ابزارهای خود را به کار گرفته است: از خودداری در پوشش اعتراضات در روزهای اول گرفته تا ارایه اخبار و گزارش‌هایی که تنها زاویه و سویه مورد نظر حاکمیت را دربرمی‌گیرد؛ از برخورد با معترضان در خیابان‌ها گرفته تا بازداشت‌های گسترده بیرون از چهارچوب‌های زمانی- مکانی تظاهرات؛ از کشته شدن شماری از معترضان گرفته تا عدم پذیرش مسئولیت در قبال کشتن‌ها؛ از نقش "دشمنان خارجی" و "بازیچه" خواندن معترضان گرفته تا برگزاری تظاهرات به سود نظام؛ از فیلترینگ شدید شبکه‌های اجتماعی گرفته تا ندادن هیچ تریبونی به معترضان در رسانه‌های داخلی. تنها روشی که دست‌کم جز در چند استان مانند همدان، خوزستان و کرمانشاه، هنوز به‌طور سراسری به کار گرفته نشده، حضور مستقیم سپاه پاسداران برای برخورد با معترضان است. اما مداخله سپاه آن هم در سطح کشور بدون شک با هزینه‌ها و پیامدهای خاص خود همراه خواهد بود. به این ترتیب، و با آنکه برخی از مقامات از جمله فرمانده سپاه پاسداران به صراحت از پایان اعتراضات سخن گفته‌اند، به نظر نمی‌رسد که این اعتراضات واقعا به پایان رسیده باشد، هرچند این امکان نیز وجود ندارد که بتوان پیش‌بینی کرد که اعتراضات تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.
 
تغییر بنیادین لایحه بودجه و رویکرد اقتصادی دولت
 
با ادامه اعتراضات، و بر اساس اظهارات برخی از نمایندگان مجلس، از همین حالا می‌توان گفت که لایحه بودجه سال آینده کل کشور که هم اکنون در حال بررسی در مجلس است، به طور جدی و بنیادین در چند حوزه حیاتی تغییر خواهد کرد. بحث حذف یارانه‌ها و افزایش قیمت بنزین احتمالا منتفی خواهد شد و یا به شکل معناداری تغییر خواهد کرد. ممکن است برخی از موارد بحث برانگیز لایحه، از جمله بودجه برخی نهادهای مذهبی هم دست‌کم به شکلی که به بخشی از پرسش‌های موجود در افکار عمومی پاسخ دهد، کاهش یابد. پیامدهای اقتصادی این اعتراضات، احتمالا محدود به تغییرات جدی در لایحه بودجه ارایه شده از سوی دولت نخواهد بود واین احتمال وجود دارد که سیاست‌های اقتصادی دولت که منتقدان از آن به عنوان سیاست‌های نئولیبرالی یاد می‌کنند نیز آهنگی به‌مراتب کندتر پیدا کند، به‌ویژه که چنین تغییر جهتی از حمایت طیف اصولگرای حاکمیت و شخص آیت‌الله خامنه ای نیز برخوردار است. اما این تغییر رویکرد نیز هزینه‌های خود را خواهد داشت و از جمله باعث کاهش تمایل به سرمایه‌گذاری خارجی و نیز افزایش دوباره نرخ تورم و بیکاری در کشور می‌شود.
 
تنش در روابط خارجی و انزوای بیشتر
 
در حوزه سیاست خارجی، تداوم اعتراضات اخیر می‌تواند سیاست تنش‌زدایی حسن روحانی را ناکام سازد و به افزایش تقابل جمهوری اسلامی و غرب بینجامد. در بین کشورهای منطقه، فعلا تنها ترکیه و روسیه در مخالفت با اعتراضات و حمایت از نظام سیاسی مستقر موضع گرفته‌اند. در مقابل دولت آمریکا، به سرعت و با پیگیری علیه جمهوری اسلامی و در حمایت از اعتراضات موضع گرفته است. تداوم اعتراضات و به‌ویژه برخورد خشونت‌آمیز با معترضان می‌تواند کشورهای اروپایی را نیز به موضع انتقاد فعال از جمهوری اسلامی براند. ادامه اعتراضات همچنین تاثیری تعیین کننده بر میزان و یا تمایل به سرمایه‌گذاری خارجی در ایران خواهد داشت و با احتمال افزایش برخی تحریم‌ها، فشار اقتصادی بر حکومت ایران را بار دیگر افزایش خواهد داد.
 
نتیجه
 
احتمالات مطرح شده، عمدتا مبتنی بر فرض تداوم اعتراضات است. اگر این اعتراضات بدون سرکوب خشونت‌آمیز فروکش کند، امکان وقوع این احتمالات به شکل معناداری کاهش می‌یابد و یا به تعویق می‌افتد. سرکوب خشونت‌آمیز، برعکس ممکن است در کوتاه مدت به آرامشی نسبی بینجامد اما احتمال شعله‌ور شدن دوباره زبانه‌های آتش را افزایش خواهد داد. به این ترتیب، رویکرد و سیاست جمهوری اسلامی در نحوه برخورد با معترضان، نقش اصلی و تعیین کننده را در آینده تحولات و پیامدهای احتمالی اعتراضات بازی خواهد کرد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۲
Arash_Barcelona - بارسلونا، اسپانیا

تا زمانی‌ که ملت ایران به این حقیقت که کشور ایران چهل سال است که در تصرف دشمنهای ایران و ایرانی‌ هست پی‌ نبردند همین آاش همین کاسه هست.باید به این حقیقت برسند که این حکومت دروغ و تزویر در پی‌ از بین بردن ایران و ایرانی‌ هست،.مردم در اسارت این بی‌ وطنها هستند.کشور عزیز ما در تصرف این حکومت زوری اسلامی هست.امید دارم که هر چه زوردتر از خواب بیدار شوند.
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۷:۲۳
۵۸
oghabe - سنت گا لن، سوییس

این اعتراضات و این تظاهرات‌ها یک اخطار بود تا بتونیم نقاط ضعف و قدرت و نفوذ را از هر طرف برسی‌ کنیم و آماده تر گردیم و کمبود‌ها را جبران کنیم خیال نکنید بپایان رسیده ما می‌خواهیم تلفات را به حداقل برسانیم ونیروهای نظامی را به مردم و ملت ملحق کنیم و کارگران و اداره جات و کارخانه‌ها و مدارس و دانشگاه‌ها و شرکت نفت و پتروشیمی وبانکهارا به اعتصاب بکشانیم.و در صورت لزوم حتی مسلحانه مبارزه کنیم.پاینده با د ایران, برافراشته باد پرچم سبز و سفید و سرخ شیر و خورشید نشان .
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۷
۴۵
Azerbaijan.oglu - لندن، انگلستان

ایرانی دارای پشتوانه فرهنگی قوی برای ادامه این حرکتها نیستند. و چند روزی با احساسات و هیجان می ریزند خیابان و بعد سرکوب می شوند. چون واقعا نمی دانند دنبال چی هستند. از طرف دیگر بخش بزرگ ایران را ترکها تشکیل می دهند که در سالهای اخیر با توهین و تمسخر و نابودی آذربایجان انها را از خودشان دور کرده اند . بدون ترکها هیچ حرکتی موفق نخواهد شد. نتیجه این توهین و تمسخر بر علیه ملتهای موجود در ایران نتیجه اش افزایش هویت طلبی و استقلال طلبی در بین آنها است. شما خودتان خوب فهمیدید آنها سرنوشتشان را در چارچوب ایران و با ملتی که هر روز از طرف انهامورد تمسخر و توهین قرار می گیرند نمی بینند . راهشان را از ایران جدا کردند. برای موفق شدن در جرکتهای سیاسی یک نگاهی به کرده های خودتان با ترک و عرب و بلوچ و ترکمن بندازید تا متوجه بشید چرا دیگر نمی توانید انها را با خودتان همراه کنید.الان شما هستید که به انها نیاز دارید نه انها به شما
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۵
۴۱
payamtech - پاریس، فرانسه

[::oghabe - سنت گا لن، سوییس::]. تو چرا میگی‌ ما ؟ تار اون‌جایی که معلومه تو ایران نیستی‌ پس نگو ما " حتا اگه لازم باشه اسلحه هم میگیریم " از خودت مایه بززر و لازم نکرده جایی مردم ایران که تو ایران زندگی‌ می‌کنن صحبت کنی‌ اونا خودشون میدونن چیکار کنن و جونشونم از سر راه نیاوردن که شماها اینجا به آرزوتون برسید.
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۷
۴۱
payamtech - پاریس، فرانسه
[::Azerbaijan.oglu - لندن، انگلستان::]. آخه خودتم میدونی‌ چی‌ میگی‌ ؟ نصف این تزاهرتها اردبیلو کمنشهو لرستانو تبریز بوده، بعدشم تو؛ راه خودتو جدا کردی نمیخواد از دهنه همه ترکای ایران صحبت کنی‌ خواهشاً، خیلی‌ دوست داری دیگه ایرانی‌ نباشی‌ برو تو سایت آذربایجان یوکی نه اینجا
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۹:۵۰
۵۸
oghabe - سنت گا لن، سوییس

[::payamtech - پاریس، فرانسه::]. گرامی من و کثیری از ایرانیان و دوستانم بخواست خودمان اینجا نیستیم کاری به دیگران ندارم اما ما بخاطر مبارزه برای آزادی ملتمان و وطنمان در تبعیدی ناخواسته هستیم زمانیکه ما مبارزه را شروع کردیم آرزو داشتیم بیشتر جوانان امروزی که هنوز بدنیا نیامده بودند با آمدنشان کشوری دمکراتیک داشته باشند و با سربلندی وغرور ایرانی رشد و نموکنند . این مبارزه را تا پیروزی نهایی ادامه خواهیم داد,البته در این راه هم باید از خود گذشت و همه گزینه ها را بوقت خود بکار گرفت,امیدوارم متوجه شده باشی بیشتر از این توضیح را جایز نمیدانم.موفق باشی
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۲۰:۳۶
۴۳
mirzadeh i eshghi - آلمان، آلمان

ای ساده لوحان.چقدر این روزها به ریشتون خندیدم.خوش گذشت .تموم شد .آروم شد.البته دارغوزآباد ممسنی هنوز شلوغه وانقلابی ها در سفارت کمره سفلی اسلام آباد غرب تجمع کردن.
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۱۵
۴۱
payamtech - پاریس، فرانسه

[::oghabe - سنت گا لن، سوییس::]. گرامی من باید از همون اولشم حدس میزدم که جزو مجاهدین هستی‌ درسته؟ آسان از تعرض صحبت کردنت معلومه در این صورت دیگه هیچ حرفی‌ برا گفتن باقی‌ نمیمونه
شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۵
۵۸
oghabe - سنت گا لن، سوییس

[::payamtech - پاریس، فرانسه::]. بچه جون آدم حسابت کردم ولی تو مثل ملا ها و اسلامیون فوری حکم میکنی وافترا و تهمت میزنی.من واسه اسلام تره هم خورد نمیکنم تا برسه به مجاهدین به اصطلاح خلق.
شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۰
۴۱
payamtech - پاریس، فرانسه

[::oghabe - سنت گا لن، سوییس::]. بابابزرگ جان. اولا من بهت فش که ندادم یه سوال کردم برو علامت سلو ببین! کی‌ آدم کی‌ نیستش‌ رو بذار دست خدا تصمیمشو بگیره . دوما من هیچ ایرونی‌ چه پنهنده چه غیر پناهنده نباید از خارج از کشور به مردمش بگه تفنگ بگیرید دستتون برید تو خیابونا تو هیچ حقی‌ نداری نه تنها تو نه هیچ‌کدوم از ماها که اینجا زندگی‌ می‌کنیم میخواهی‌ مردم فداکاری کنند اول خودت فداکاری کن برو ایران قاچاقی‌ بد اونجا حق داری نظر بعدی نه از اینجا برامم آسان مهم نیست که چقدر اکتیو بودی تو سیاست اون زمان تو ایران ولی‌ در حال حاضر این‌جایی و بس. میخواهی‌ ناذا بعدی بده ولی‌ نگو اگر لازم باشه تفنگ میگیریم به دستمون وقتی‌ خودت تو سویس نشستی جلوی صدای امریکا عین یه مسابقه کشتی‌ ببینی‌ کی‌ میبره. حالا ما بچه تو بزرگ ما بده انقلابی تو انقلاب دیده آخرش که چی‌
شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +565شاهزاده رضا پهلوی: به عنوان ایرانی میهن پرست و ملی گرا با اقدام نظامی علیه کشورم مخالفم!
  • +470پیام رضا پهلوی: اجازه نمیدهیم بعد از سقوط جمهوری اسلامی در ایران خلاء قدرت ایجاد شود
  • +348یک طرفدار حزب‌الله: دیگر نمی‌خواهم از ایران و عمامه و دین دفاع کنم. این همه دروغگویی بس است
  • +258ویدیوی تخریب سردیس قاسم سلیمانی در «باغ ایران» در لبنان توسط ارتش اسرائیل
  • +257سعید عطاالله، از فرماندهان نظامی حماس، به همراه سه عضو خانواده‌اش کشته شد
  • +248نماینده مجلس ملی فلسطین: پول ایران را نمی‌خواهیم ما را رها کنید، ما را نابود و دیوانه کردید
  • +243وزیر دفاع اسرائیل: حمله ما به ایران «کشنده، دقیق و به ویژه غافلگیرکننده» خواهد بود
  • +212کانال ۱۲ اسرائیل: قاآنی، فرمانده نیروی قدس، «احتمالا» در حمله اسرائیل به بیروت «زخمی» شده
  • +198حمله اسرائیل به ساختمانی نزدیک سفارت ایران در دمشق؛ محل ملاقات فرماندهان سپاه و حزب‌الله
  • +188عکس روز: سردار اسی کوهن؛ زود قضاوت کردیم