تأثیر ویتامین‌ها بر یبوست

یکی از مشکلات شایع در میان نسل امروز یبوست است که در طب سنتی از آن به ام الامراض یاد می‌شود. ویتامین‌هایی هستند که به رفع این مشکل کمک کرده و یا موجب آن می‌شوند، با ما همراه باشید....

یبوست زمانی اتفاق می‌افتد که حرکات روده کند می‌شود. اگر شما کمتر از ۳ بار در هفته عمل دفع را انجام دهید، حتماً به یبوست مبتلا شده‌اید.

بسیاری از عادات غلط زندگی و یا برخی شرایط پزشکی در ابتلا به این عارضه مقصرند؛ از قبیل عدم نوشیدن مایعات کافی، عدم ورزش، استرس بیش از حد، انسداد روده، بیماری روده مانند سندرم روده تحریک پذیر، سرطان کولون، سرطان رکتوم و ...
با این حال مصرف بسیاری از ویتامین‌ها در کنار داروهای بدون نسخه می‌تواند این عارضه را از شما تا حد زیادی دور کند. البته قبل از مصرف هر نوع مکمل ویتامین یا خرید آن باید با پزشکتان مشورت کنید چون بسیاری از ویتامین‌ها برای نوزادان، مبتلایان به بیماری‌های گوارشی، مبتلایان به بیماری‌های مزمن و ... ممکن است مفید نباشند.
 
در ادامه به بررسی چند نوع ویتامین و تاثیر آن‌ها بر یبوست می‌پردازیم:
 ویتامین C
ویتامین سی یک ویتامین محلول در آب است. چون بدن مقدار مشخصی ویتامین سی را می‌تواند استفاده کند، دوز زیاد آن می‌تواند اسهال ایجاد نماید. اما تنها در صورتی که یبوست داشته باشید این تأثیر به مذاق شما خوش می‌آید. توصیه می‌شود دوز ۱۰۰۰ میلی‌گرمی از این ویتامین را سه مرتبه در روز مصرف کنید تا حرکات روده‌تان افزایش یابد. با این حال مصرف بیش از حد مضر است و باعث حالت تهوع و گرفتگی معده می‌شود.
 ویتامین B5
ویتامین ب ۵ یا اسید پانتوتنیک باعث تحریک انقباض ماهیچه‌ای در سیستم گوارشی شده و به عمل دفع کمک می‌کند. میزان توصیه شده برای مصرف روزانه ویتامین ب ۵، برای اکثر بزرگسالان ۵ میلی‌گرم است. بیشتر زنان شیرده باید روزانه ۷ میلی‌گرم از این ویتامین را دریافت کنند.
 فولات
اسیدفولیک به عنوان فولات یا ویتامین ب ۹ نیز شناخته شده است. کمبود اسیدفولیک گاهی اوقات باعث یبوست می‌شود. در صورت امکان به جای مصرف مکمل‌های اسیدفولیک، غذاهای غنی از آن را مصرف کنید. غذاهای غنی از فولات عبارتند از اسفناج، نخود، غلات صبحانه و برنج غنی‌شده با اسیدفولیک. حد بالای اسیدفولیک که اکثر بزرگسالان می‌توانند تحمل کنند، ۱۰۰۰ میکروگرم است.
 ویتامین B12
کمبود ویتامین ب ۱۲می‌تواند باعث یبوست شود. اگر یبوست شما به دلیل کمبود ویتامین ب ۱۲ باشد، افزایش مصرف روزانه آن می‌تواند به کاهش علائم کمک کند. غذاهای غنی از ویتامین ب ۱۲، سوای مکمل‌ها عبارتند از جگر گاو، ماهی قزل آلا، ماهی سالمون، ماهی تن. اکثر بزرگسالان روزانه باید ۲, ۴ میکروگرم ویتامین ب ۱۲ در طول روز دریافت کنند.
 ویتامین B1
ویتامین ب ۱ یا تیامین، به بهبود فرایند هضم کمک می‌کند و سطوح پایین آن با علائمی از قبیل یبوست همراه است. اکثر زنان باید روزانه ۱, ۱ میلی‌گرم و مردان ۱.۲ میلی‌گرم ویتامین ب ۱ مصرف کنند.
 ویتامین D
ویتامین D نیز یکی از مهم‌ترین ویتامین‌های مورد نیاز بدن است. این ویتامین برای جذب مناسب کلسیم و فسفر ضروری است. ثانیاً، ویتامین D برای حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها لازم است. ولی، اگر فردی به مقدار کافی از غذا ویتامین D دریافت نکند، توصیه می‌شود از مکمل‌های ویتامین D استفاده کند. ولی، برخی ادعا می‌کنند که استفاده از ویتامین D یبوست ایجاد می‌کند.
 
ویتامین D از مواد غذایی مختلف مانند شیر، تخم مرغ، ماهی، پنیر، سویا و غیره به دست می‌آید. ثانیاً، قرارگیری در معرض نور خورشید نیز به سنتز ویتامین D زیر پوست کمک می‌کند. بنابراین، کمبود ویتامین D شرایطی نسبتاً نادر است. ولی، عدم استفاده از رژیم غذایی مناسب، قرار نگرفتن به مقدار کافی در معرض نور خورشید یا ابتلا به برخی بیماری‌ها و غیره از برخی علل کمبود ویتامین D هستند. مکمل‌های ویتامین و مینرال برای افرادی که از کمبود این مواد مغذی رنج می‌برند تجویز می‌شوند. ثانیاً، مکمل‌های ویتامین D ممکن است برای کسانی که از اختلالات مربوط به کلسیم رنج می‌برند تجویز شود.

اول از همه باید گفت که استفاده درست از اکثر مکمل‌های ویتامین و مینرال با عوارض جانبی همراه نیست. بنابراین، قبل از مصرف این مکمل‌ها با پزشک مشورت و از مقدار تجویز شده و برای دوره تعیین شده استفاده کنید. اگر از عوارض جانبی مانند یبوست، ضعف، حالت تهوع، استفراغ و غیره رنج می‌برید، این ممکن است ناشی از وجود ویتامین D اضافی در بدن باشد. همان‌طور که اشاره شد ویتامین D برای جذب کلسیم در بدن ضروری است. در واقع، ویتامین D به فرآیند جذب کلسیم در بدن کمک می‌کند. از طرف دیگر، وجود کلسیم اضافی در بدن می‌تواند منجر به بروز علائم خواب‌آلودگی و یبوست شود. از ترکیب کلسیم و ویتامین D با هم برای درمان کمبود کلسیم استفاده می‌شود. ولی، اگر سطح کلسیم از حد طبیعی بدن بالاتر برود، فرد ممکن است دچار یبوست شود. جدا از این، تجمع کلسیم و فسفر در کبد نیز یکی از عوارض جانبی ویتامین D است.

مکمل‌های ویتامین D معمولاً به شکل ویتامین D3 مصرف می‌شوند. این ویتامینی محلول در چربی است که به راحتی جذب بدن می‌شود. ولی، هنگامی که به مقدار زیاد مصرف شود، می‌تواند منجر به سمیت و بروز علائمی مانند طعم فلزی در دهان شود. و چون ویتامین D با یبوست مرتبط است، اگر از یبوست یا هرگونه علائم مرتبط با مکمل‌های ویتامینی رنج می‌برید، توصیه می‌شود سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان
ویتامین E رو که یکی از مهم ترین ویتامین ها برای پوست هست رو فراموش کردن
جمعه ۱ دی ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.