زمینلرزه کرمانشاه؛ «۱۲ هزار» واحد مسکونی صد در صد تخریب شدهاست
رأی دهید
بنا بر گزارشهای فعلی از مناطق آسیبدیده در پی زمینلرزه بین ۴۱۳ تا ۴۴۵ نفر کشته شدهاند. آمار ارائهشده از قربانیان در خبرگزاریها و رسانهها برابر نیستند. دستکم ۷۳۷۰ نفر نیز در پی این حادثه زخمی شدهاند.
پسلرزهها نیز طی ساعتهای گذشته در مناطق غربی، بهویژه پیرامون قصر شیرین و سرپل ذهاب، ادامه داشتهاست. در ۲۶ دقیقه بامداد ۲۳ آبان زمینلرزهای ۴.۱ ریشتری قصر شیرین را لرزاند. سه ساعت بعد نیز حوالی سرپل ذهاب، شهری که بیشترین قربانیان زلزله ساکن آن بودند، پسلرزهای ۳.۹ ریشتری ثبت شدهاست.
گزارشها حاکیست شهروندان سرپل ذهاب، برای دومین شب پیاپی، در خیابانها ماندهاند. از آنجایی که منطقه در حال حاضر سرد است، شهروندان آسیبدیده برای گردم کردن خود مجبور به افروختن آتش شدهاند.
تا ساعتهای اولیه صبح همچنان گزارشهایی از کمبود چادر و مشکلاتی در اسکان موقت آسیبدیدگان سرپل ذهاب گزارش شدهاست. خبرگزاری ایلنا برای نمونه گزارش داده «بسیاری از مردم به دلیل نداشتن امکاناتی مانند چادرهای امداد شب را کنار آتش و در خیابانها سپری میکنند. این در حالی است که سرمای پاییزی بر این مناطق حاکم شده… مردم همچنان منتظر رسیدن امکانات هستند».
البته گزارشهایی در مورد رسیدن شماری چادر امدادی به این منطقه منتشر شده، اما مشخص نیست امکانات ارسالی برای آسیبدیدگان کفایت میکند یا نه.
شب دوشنبه مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر تاکید کرده بود: کار اسکان اضطراری تا فردا ظهر (ظهر روز سهشنبه ۲۳ آبان) پایان مییابد.
در کنار مشکلات ناشی از کمبود چادر، گزارشهایی از کمبود آب آشامیدنی نیز منتشر شدهاست. مقامهای کرمانشاه روز گذشته نیز تاکید کرده بودند، پس از زمینلرزه، آب موجود در شهر آشامیدنی نیست. خبرگزاری مهر میگوید «روستائیان زلزلهزده در استان کرمانشاه از تشنگی شدید رنج میبرند». فرماندار قصرشیرین نیز به خبرنگاران گفتهاست آب آشامیدنی در شـش شهر قطع شده و تأمین آب «یکی از نیازهای جدی» است.
مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش نیز در بیانیهای گفتهاست «خسارات شدیدی به برخی از فضاهای آموزشی در سرپل ذهاب، دالاهو و اسلامآباد غرب وارد شد؛ به طوریکه در شهرستان سرپل ذهاب برخی مدارس تا ۱۰۰ درصد تخریب شدهاند».
موضوع ایمنی سازههای شهری و روستایی در منطقه زمینلرزهزده بار دیگر در کانون توجهات قرار گرفته است. مناطق گستردهای از ایران بر گسلهایی فعال و خطرناک قرار دارند و پژوهشگران بارها در مورد لزوم ایمنسازی سازهها و ساختن سازههای مقام در برابر زلزله هشدار دادهاند.
با این وجود تخریب گسترده مجتمعها و خانههای نوساز در منطقه، از همین الان انتقادهایی را همراه داشتهاست.
حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده اسلامآباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی، گفته است بیمارستان اسلامآباد غرب و مسکنهای مهر که عمر زیادی ندارند تخریب شدهاند. او با اشاره به ساختمان بیمارستان پیشین در این شهر با عمری نزدیک به ۳۰ سال «که خراب نشده» افزوده است «ولی بیمارستان جدید دچار تخریب شد و تختهای آن تخلیه شد». آقای فلاحتپیشه پرسیدهاست «چرا باید چنین ساختمانهای غیرمستحکمی ساخته شود؟».
استاندار کرمانشاه میگوید خواستار آسیبشناسی تخریب سازههای جدید در زلزله این استان شدهاست.
انتقادهایی نیز از پوشش رسانهای خبرهای زمینلرزه در رادیو تلویزیون دولتی ایران مطرح شدهاست. احمد صفری، نماینده کرمانشاه، گفته «اگر پوشش رسانهای خوب بود اکنون امکانات و کمکهای بیشتری از استانهای همجوار برای ما میآمد، اما صدا وسیما به بیان آمار کشته و زخمیها اکتفا کرد».
زمینلرزه ۷.۳ ریشتری کرمانشاه که مناطقی گسترده از ایران و غرب آسیا را لرزاند، در سال جاری میلادی بهعنوان مرگبارترین زمینلرزهی جهان برآورد شدهاست.