تغذیه کودک بیش فعال
رأی دهید
یش فعالی یک اختلال رفتاری شایع اســت که حدود 8 تا 10 درصد از کودکان سنین پیش دبســتانی به آن مبتلا هستند. احتمال ابتلا به این اختلال در پسران 3 برابر بیشتر از دختران است، اما علت این تفاوت هنوز ناشناخته است. مطالعات فراوانی روی نقش عوامل تغذیه ای در بیش فعالی کودکان مبتلا انجام شده است که نتایج برخی از آنها را مرور میکنیم:
1.رژیم غذایی در کنترل بیش فعالی موثر است. مطالعات نشان داده اند بسیاری از موارد بیش فعالی ناشی از حساسیتهای غذایی اســت که حــذف آن در کاهش این عارضه بســیار مفید اســت. پرهیز از مصرف غذاهای آماده، شــکر، نوشــابه و شیرینی جات در این زمینه بسیار موثر است. 2 کاهش چربی غذا و کاهش مصرف فست فودها می تواند به این کودکان کمک کند. 3 بادام، کشمش، هلو، آلو بخارا، پرتقال، گوجه فرنگی و خیار حاوی ماده ای به نام سالیسیلات هستند و باید از رژیم غذایی این کودکان حذف شوند. 4 آلودگی هوا و مسمومیت با فلزهای سنگین مثل سرب و.. می تواند عدم تمرکز و یادگیری
را در این کودکان تشدید کند. 5 رنگ غذایی نارنجی که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف می شود نیز در بیش فعالی موثر است. این ماده در غذاهای آماده بسته بندی شده، آدامس، شکلات، سس های آماده، دسرها، کنسروها و رنگ زعفران موجود است. 6.نوشابه های گازدار قادرند که تعادل کلســیم و فسفر بدن را به هم زده و منجر به تشــدید بیش فعالی و بی قراری در این کودکان گردند. 7 قهوه، چای، کوال و سایر نوشیدنی های حاوی کافئین نیز ممکن است علائم این بیماری را تشدید کنند. 8 استفاده از مواد شیرین کننده مصنوعی مثل آسپارتام این بیماری را تشدید می کند.
لازم به ذکر اســت که برخی مطالعات می گویند کــه کمبود برخی مواد غذایی نیز می تواند منجر به تشــدید بیش فعالی گردد این مواد عبارتند از:
آهن: کمبود آهن دقت و تمرکــز را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
اسیدهای چرب امگا3 و امگا6: مطالعات نشــان می دهد غلظت اســیدهای چرب در این افراد به مقــدار زیادی پایین تر اســت و این کودکان علائم کمبود اسیدهای چرب ضروری مانند تشــنگی زیاد را نشــان میدهند. کنجــد، تخم کدو تنبــل و تخم آفتابگردان منابع خوب اسیدهای چرب امگا6 و ماهی ساردین و آزاد از منابع خوب اسیدهای چرب امگا3 می باشد.
منیزیم : برخی بررسی ها نشــان داده اند که کمبود منیزیــوم اغلــب در بیــش فعــالان دیده می شــود و با دریافت آن بیش فعالی به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. منابع غنی منیزیوم عبارتنــد از: مغزها، حبوبات، غالت آسیاب نشده و سبزیجات با برگ تیره.
روی: روی در سرم خون افراد بیش فعال کم است که می تواند ناشــی از کمبــود دریافت و یا کاهش جذب آن باشد.
ویتامینB6: اســتفاده از ویتامین های گروهB ســبب بهبود رفتار در برخی کودکان بیش فعال می شود.
کلسیم: می توان با تنظیم یک برنامه مناســب حاوی کلســیم مثل شــیر، پنیر، کشــک، ماست و ســبزیجات برگ ســبز، کمبود ایــن ماده را برطرف کرد.