مراقب "سردرد بستنی" باشید!

در تابستان هیچ چیزی مانند یک نوشیدنی بسیار خنک، یک اسکوپ بستنی یا دیگر خوراکی‌های سرد نمی‌چسبد. اگر بحث مربوط به کالری‌های دریافتی را کنار بگذاریم، هیچ نکته منفی دیگری در مورد این خوراکی‌های خنک وجود ندارد؛ منهای "سردرد پس از مصرف بستنی" یا همان انجماد مغز (Brain Freeze)!
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرادید، در تابستان هیچ چیزی مانند یک نوشیدنی بسیار خنک، یک اسکوپ بستنی یا دیگر خوراکی‌های سرد نمی‌چسبد. اگر بحث مربوط به کالری‌های دریافتی را کنار بگذاریم، هیچ نکته منفی دیگری در مورد این خوراکی‌های خنک وجود ندارد؛ منهای "سردرد پس از مصرف بستنی" یا همان انجماد مغز (Brain Freeze)!

 
در محافل علمی، سردرد پس از خوردن بستنی اینگونه تعریف شده است: «سردرد مربوط به مصرف یا استنشاق یک محرک سرد (HICS).» این بیماری با هر دو نام فوق شناخته می‌شود.
 
انجماد مغز یک احساس تیر کشیدن کوتاه مدت (اغلب حدود 10 ثانیه) در هر دو ناحیه لوب پیشانی و لوب گیجگاهی مغز است. این بیماری برخلاف نامش ارتباطی با درد در ناحیه مغز ندارد زیرا مغز عاری از گیرنده‌های درد است. احساس تیر کشیدن مغز در افراد مستعد ناشی از مجرای ویژه خوراکی‌های سرد به اَشکال جامد، مایع یا گاز در کام دهان، گلو و یا هر دو است.
 
اما از آنجایی که در هوای گرم تابستان خوراکی‌های خنک خیلی می‌چسبد و علی‌القاعده بیشتر شاهد "سردرد بستنی" هستیم، پس به ناچار باید به برخی موارد توجه کنیم.
اول: سردرد ناشی از مصرف بستنی یکی از رایج‌ترین انواع سردرد است که بین 5.9 تا 74 درصد بزرگسالان و بین 38.3 تا 79 درصد کودکان آن را تجربه می‌کنند. نتایج پژوهش صورت گرفته در تایوان نشان داد که 40.6 درصد بزرگسالان (از بین 8359 دانشجو) این نوع سردرد عذاب آور را تجربه کرده‌اند.
 
دوم: سردرد بستنی می‌تواند موروثی باشد؛ بدین ترتیب، اگر والدین آن را تجربه کرده باشند، احتمال اینکه کودکانشان نیز آن را تجربه کنند بسیار بالا است.
 
سوم: نتایج برخی تحقیقات نشان داده افرادی که انجماد مغز یا همان سردرد بستنی را تجربه کرده‌اند، به احتمال فراوان میگرن را نیز تجربه خواهند کرد.
 
چهارم: برخی افراد، هر بار که خوراکی سردی را مصرف می‌کنند، انجماد مغز را تجربه خواهند کرد؛ به همین خاطر آن‌ها به کل از مصرف بستنی یا خوراکی بسیار خنک دیگر خودداری می‌کنند.
 
پنجم: اگر والدین و کودکان اصلا سابقه تجربه سردرد بستنی را نداشته باشند، احتمال تجربه آن بسیار کم خواهد بود.
 
ششم: احتمالا خودتان این مورد را حدس زده باشید؛ شخص هر چه سریعتر یک خوراکی سرد را مصرف کند، احتمال تجربه انجماد مغز نیز بیشتر خواهد شد.
 
هفتم: بررسی مکانیسم دقیق سردرد ناشی از مصرف بستنی هنوز جای کار دارد. دانشمندان بر این باورند که انجماد مغز احتمالا به خاطر سرد شدن خون در شریان کاروتید داخلی و وازواسپاسم یا انقباض عروقِ متعاقب آن در شاخه‌های شریان کاروتید داخلی ایجاد می‌شود. کاروتید داخلی خون مغز و ناحیه سر را تامین می‌کند. انقباض عروق نیز به باریک شدن موقتی رگ‌های خونی اشاره دارد که می‌تواند منجر به سردرد شود. علاوه بر آن احتمالا عصب سه قلو، که مسئولیت حواس ناحیه صورت را نیز به عهده دارد، در این امر دخیل است. شرکت داشتن عصب سه قلو احتمالا بتواند "تیر کشیدن مغز" را توجیه کند.
 
هشتم: نتایج برخی پژوهش‌ها نشان داده که زنان بیش از مردان سردرد بستنی را تجربه می‌کنند. نتایج این تحقیقات موازی با نتایج تحقیقاتی است که نشان داده‌اند که انواع دیگر سردرد بیشتر در خانم‌ها، در مقایسه با مردان، رواج دارد.
 
نکته آخر اینکه فرضیات متعددی در مورد اینکه چرا کودکان بیشتر از بزرگسالان انجماد مغز را تجربه می‌کنند، وجود دارد. اول اینکه، اندازه کام (سقف دهان) و گلوی کودکان نسبت به بزرگسالان کوچکتر بوده و گیرنده‌های حسی آن‌ها فعال‌تر است. دوم اینکه احتمالا پایداری عصبی نسبت به یک محرک سرد بزرگسالان قوی‌تر از کودکان باشد. سوم اینکه، بزرگسالان آموخته‌اند که خوراکی‌های سرد را آهسته‌تر مصرف کنند تا احتمال سردرد بستنی کاهش یابد. می‌توانید در چند روز آینده هنگامی که کودکی مشغول خوردن بستنی است، این نکته را با چشمان خودتان بررسی کنید!
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • چهره‌های قدرتمند باقی‌مانده در رژیم؛ صعود سپاه و افول دولت رسمی در ایران
  • کنایه ارتش اسرائیل به جمهوری اسلامی؛ ۱۵.۸۵ میلیارد دلار هزینه برنامه موشکی‌تان در سال ۱۴۰۴ را سوزاندید
  • شاهزاده رضا پهلوی درباره اعدام‌ها: جامعه جهانی پیش از ریخته شدن خون‌های بیشتر اقدام کند + ویدیو
  • پیت هگست، فرمانده ستاد نیروی زمینی ارتش ایالات متحده را برکنار کرد
  • پزشکیان: از تمام دنیا می‌خواهم نسبت به حمله به انستیتو پاستور واکنش نشان دهند
  • آلبانی در حالت آماده‌باش قرار گرفت؛ بلغارستان دریافت هشدار از ایران را تایید کرد
  • دوران نبرد با تاریکی؛ باور به قدرت ملت (صد سال پهلوی؛ ۱۳۰۴ تا ۱۴۰۴) - بخش هشتاد و پنجم
  • نسرین ستوده بازداشت شد / خطر دوگانه زندانیان سیاسی ایران؛ بمباران‌ها و خشونت حکومتی
  • چرا اسرائیل به بندر انزلی حمله کرد؟ آیا مسیر انتقال تجهیزات پهپاد و مهمات از این بندر می‌گذرد؟
  • روایت میثم امینی، کشتی‌گیر سابق که از فرانسه به ایران بازگشت تا در کنار خانواده‌اش باشد
  • +274شاهزاده رضا پهلوی از ترامپ خواست به اقدام نظامی علیه حکومت ایران ادامه دهد
  • +231شاهزاده رضا پهلوی در سی‌پک: جمهوری اسلامی باید به‌طور کامل پایان یابد
  • +189پاسخ سخنگوی فارسی‌زبان ارتش اسرائیل به مجری حکومتی: از روز اول پدر بالای سرت نبوده
  • +152سخنرانی فرح و ایمان پهلوی (دو دختر شاهزاده رضا پهلوی) در تجمع ایرانیان مقابل کنگره آمریکا در واشینگتن
  • +139ترامپ: این رژیم ۴۵ هزار نفر از مردم معترض خودش را کشت؛ به سرعت کار رژیم را تمام می‌کنیم
  • +129فرمانده یگان ویژه فاتحین، دخیل در سرکوب معترضان، کشته شد
  • +118پیام تند روح‌الله رحیم‌پور به نماینده ایرانی‌الاصل پارلمان فرانسه: تا حالا چه غلطی کردید
  • +108کشته شدن کودک ۱۱ ساله در حین خدمت در ایست بازرسی سپاه
  • +105ترامپ: در حال بررسی خروج از پیمان ناتو هستم، همیشه می‌دانستم آن‌ها ببر کاغذی هستند
  • +97ترامپ به کشورهای وابسته به تنگه هرمز: «شجاعت دیرهنگام» نشان بدهید، بروید و نفت‌تان را پس بگیرید