چاقی و سلامتی 'افسانه‌ای بی‌پایه است'

افراد چاق در آینده با خطر ابتلای به بیماری دست به گریبان هستند براساس ننیجه تحقیقاتی که اخیرا انجام گرفته، شعار چاقی همراه با سلامتی افسانه‌ای بیش نیست.
 

پژوهشگران موسسه مطالعات چاقی در دانشگاه بیرمنگام، بریتانیا، در گزارشی گفته‌اند که افراد چاق در طول عمر خود با مشکلات جسمی مواجه می‌شوند ولو اینکه در اوایل زندگی، نشانه‌ای از عوارض قلبی، دیابت و سطح بالای کلسترول در آنها دیده نشود.

 
در این گزارش، که به نشست کنگره اروپایی بررسی چاقی در پرتغال ارائه شده، آمده است که "اصطلاح چاق اما سالم" نظریه‌ای گمراه کننده است که اطمینان می‌دهد اگر فردی چاق باشد اما عوامل متابولیکی او مانند فشار خون و قند خون در حد مناسب باشد، از سلامت جسمی برخوردار است. این نظریه صحیح نیست.
 
برای تهیه این گزارش، پژوهشگران آمار و اطلاعات پزشکی مربوط به سه میلیون مرد و زن بریتانیایی را بین سال‌های ۱۹۹۵ و ۲۰۱۵ مورد بررسی قرار دادند. از میان این افراد، وضعیت کسانی دنبال شد که در آغاز دوره مطالعه، با وجود اضافه وزن، نشانه‌ای از مشکلات پزشکی مانند فشار خون، قند خون و کلسترول بالا در آنها دیده نمی‌شد. (فرد چاق کسی است که شاخص توده بدنی او ۳۰ یا بیشتر باشد.)
 
نتیجه به دست آمده از این بررسی حاکی از آن است که افراد چاق "اما از نظر متابولیزم بدنی سالم" بیش از افراد با وزن عادی در معرض ابتلای به بیماری قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی قرار داشتند.
استفاده از یک رژیم غذایی سالم برای داشتن وزن مناسب و جلوگیری از ابتلای به بیماری‌های مرتبط با چاقی ضرورت دارد یک عضو بنیاد بیماری‌های قلبی بریتانیا در مورد این گزارش گفته است که معمولا انتظار نمی‌رود تحقیقات علمی با چنین قاطعیتی یک باور قدیمی و نادرست را بی اعتبار کند. او گفته است که پیش از این مشخص بود که افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند به خاطر داشتن فشار خون یا کلسترول بالا بیش از سایرین با خطر سکته مغزی و حمله قلبی مواجه هستند. نکته جدید در این گزارش این است که نشان می‌دهد حتی افراد چاق هم که امروز از نظر پزشکی سالم تشخیص داده می‌شوند از ابتلای به این امراض در آینده در امان نیستند.
 
نتیجه این تحقیقات احتمالا بیشتری تاثیر را بر نگرش نسبت به اضافه وزن و چاقی نوجوانان و جوانان خواهد داشت که به تدریج به یک مشکل اساسی در بسیاری از کشورها، به خصوص کشورهای ثروتمند جهان تبدیل می‌شود.
 
البته این گزارش هنوز همراه با جزئیات تحقیقات انجام گرفته در یک نشریه علمی منتشر نشده و متخصصان دیگر امکان بررسی و ارزیابی نتایج آن را نداشته‌اند. با اینهمه، پذیرش آن برای ارائه در یک نشست علمی بین‌المللی دست کم می‌تواند هشداری برای ابراز تردید جدی در اعتبار و صحت نظریه "چاق اما سالم" باشد.
 
بنیاد بیماری‌های قلبی بریتانیا به همگان توصیه می‌کند برای اجتناب از ابتلای به امراض قلبی، سیگار را ترک کنند، به رژیم غذایی معتدل و مناسبی روی آورند، ورزش و حرکات بدنی را نادیده نگیرند و از اصراف در مصرف الکل خودداری ورزند. داشتن وزن مناسب نیز از دیگر توصیه‌های این بنیاد است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +516شاهزاده رضا پهلوی: به عنوان ایرانی میهن پرست و ملی گرا با اقدام نظامی علیه کشورم مخالفم!
  • +375پیام رضا پهلوی: اجازه نمیدهیم بعد از سقوط جمهوری اسلامی در ایران خلاء قدرت ایجاد شود
  • +320یک طرفدار حزب‌الله: دیگر نمی‌خواهم از ایران و عمامه و دین دفاع کنم. این همه دروغگویی بس است
  • +297رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل: ما توانایی رسیدن و حمله به هر نقطه از خاورمیانه را داریم
  • +247سعید عطاالله، از فرماندهان نظامی حماس، به همراه سه عضو خانواده‌اش کشته شد
  • +232‌تلویزیون اسرائیل: هاشم صفی‌الدین «جانشین احتمالی» نصرالله در بیروت کشته شد
  • +223نماینده مجلس ملی فلسطین: پول ایران را نمی‌خواهیم ما را رها کنید، ما را نابود و دیوانه کردید
  • +208کانال ۱۲ اسرائیل: قاآنی، فرمانده نیروی قدس، «احتمالا» در حمله اسرائیل به بیروت «زخمی» شده
  • +180حمله اسرائیل به ساختمانی نزدیک سفارت ایران در دمشق؛ محل ملاقات فرماندهان سپاه و حزب‌الله
  • +177«حسن جعفر قصیر» داماد حسن نصر‌الله در حمله هوایی اسرائیل به دمشق کشته شد