تنش تازه ترکیه با اروپا؛ سخنرانی مقام ترکیه‌ای در سوئد لغو شد

در تازه‌ترین تحولات مربوط به تنش ترکیه با برخی از کشورهای اروپایی اکنون گزارش شده است که رابطه این کشور با سوئد با مشکلاتی مواجه شده است.
 

براساس گزارشها از سوئد، مهمت مهدی اکار، وزیر سابق کشاورزی ترکیه، قرار بود برای حمایت از رای "آری" به رفراندوم ماه آینده (مورد حمایت دولت ترکیه) در سالنی که برای این منظور اجاره کرده بود، سخنرانی کند؛ اما مالک این سالن این اجاره را لغو کرده است.

 
چهره‌های سیاسی مخالف دولت ترکیه در سوئد، از دولت این کشور برای آنچه که آنها دیداری "تحریک‌آمیز" خوانده‌اند، انتقاد کرده بودند.
 
همزمان و در ادامه تنش شدید بین ترکیه و هلند، گزارش شده است که معترضان ترکیه‌ای پرچم این کشور را با پرچم هلند در محل کنسولگری این هلند در استانبول، عوض کرده‌اند.
تنش با هلند
پیشتر پلیس ضدشورش هلند تجمع حامیان رجب طیب اردوغان را برهم زد و مقامات هلندی از ورود فاطمه بتول کایا سایان، وزیر خانواده و رفاه ترکیه،‌ به کنسولگری این کشور در روتردام جلوگیری کردند. براساس گزارشها مقامات پلیس هلند سپس فاطمه بتول کایا سایان را به مرز آلمان برگرداندند. وی از آلمان به هلند رفته بود.
 
وزیر خانواده و رفاه اجتماعی ترکیه روز شنبه (۱۱ مارس/۲۱ اسفند) از مسیر زمینی و از مرز آلمان به سوی روتردام رفته بود اما از ورود به کنسولگری ترکیه در این شهر منع شد.
 
پیشتر نیز دولت هلند نشستن هواپیمای مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در خاک هلند را ممنوع کرد.
 
در واکنش به این تصمیم وزارت خارجه ترکیه کاردار هلند در آنکارا را برای توضیح در این باره احضار کرد. همچنین در واکنش به این ممنوعیت پروازی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در تجمعی در استانبول گفت: "پرواز وزیر خارجه ما را هر طورمی‌خواهید ممنوع کنید، اما از این به بعد ببینید که پروازهایتان قرار است چه طور در ترکیه فرود بیایند."
 
وی دولت هلند را "فاشیست و پس‌مانده نازی‌ها" توصیف خواند. نخست وزیر هلند این موضع آقای اردوغان را "یک حرف جنون‌آمیز" خواند.
 
قرار بود آقای چاووش‌اوغلو هم در مراسمی برای حمایت از رای "آری" به رفراندوم مورد حمایت دولت ترکیه سخنرانی کند.
رفراندوم تاریخی
رفرنداوم ماه آینده در ترکیه در صورت رای آوردن، به اختیارات رئیس جمهوری این کشور می‌افزاید.
 
لایحه اصلاح قانون اساسی که به خواسته آقای اردوغان از سوی دولت به پارلمان تقدیم شده بود، شامل ۱۸ اصل است که با افزایش اختیارات اجرایی رئیس جمهور، نظام حکومتی پارلمانی را به سیستم ریاستی تغییر می‌دهد.
 
بررسی این طرح درپارلمان ترکیه حتی در چند نوبت به درگیری فیزیکی میان نمایندگان موافق و مخالف منجر شد اما نهایتا با ۳۳۹ رای مثبت در برابر ۱۴۲ رای منفی و ۵ رای ممتنع به تصویب نهایی مجلس رسید تا ماه آینده به همه‌پرسی گذاشته شود.
 
در پی تصویب این طرح، آقای اردوغان در سخنانی در استانبول بر لزوم حمایت هوادارانش از تغییر قانون اساسی تاکید کرد.
 
به گفته آقای اردوغان حالا دیگر "تصمیم نهایی بر عهده مردم است."
 
قانون اساسی فعلی ترکیه در سال ۱۹۸۲ و به وسیله نظامیان کودتاگر تصویب شده بود.
 
طبق قوانین ترکیه، همه پرسی اصلاح قانون اساسی باید دو ماه پس از اعلام رسمی تصویب طرح مربوط در روزنامه رسمی دولت برگزار شود.
بعضی از موارد پیشنهادی در اصلاحات 
  •     رئیس جمهور مسئول تشکیل دولت است و علاوه بر وزیران، معاون یا معاونان رئیس جمهور را انتخاب می کند.
  •     بی طرفی سیاسی رئیس جمهور لغو می شود و او می تواند در احزاب عضو شود.
  •     مجلس می تواند در صورت رای نیمی از نمایندگان، زمینه استیضاح رئیس جمهور را فراهم کند اما نمایندگان دولت در برابر مجلس پاسخگو نخواهند بود.
  •     رئیس جمهور از اختیارات ویژه برای نظات بر عملکرد شورای عالی قضات و دادستان ها برخوردار خواهد شد.
  •     رئیس جمهور از اختیار صدور بخشنامه های اجرایی و وضع مقررات کشوری برخوردار خواهد شد.
  •     دوره ریاست جمهوری و نمایندگی مجلس از چهار سال کنونی به پنج سال افزایش می یابد.
  •     تعداد نمایندگان مجلس از ۵۵۰ نفر به ۶۰۰ نفر افزایش خواهد یافت.
  •     حداقل سن نامزدهای نمایندگی مجلس از ۲۵ سال به ۱۸ سال کاهش می یابد.
 
منتقدان می گویند که حتی قانون اساسی مصوب دولت نظامی پس از کودتای ۱۹۸۲ هم استقلال قضات دادگستری را به رسمیت شناخته بود، اما با باز شدن دست رئیس جمهور در شورای عالی قضات و دادستان‌ها،‌ استقلال قوه قضاییه از بین می رود.
 
از سوی دیگر با حزبی شدن ریاست جمهوری، رئیس جمهور در صورت در اختیار داشتن حزب اکثریت در مجلس، هدایت مسیر پارلمان را در دست خواهد گرفت و عملا امکان نظارت مجلس و قوه قضاییه بر او از بین خواهد رفت.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
ایران سرفرازم آرزوست - ورشو، لهستان

روزهای تازیخی رو می گذرونیم.یکی از موفق ترین کشورهای ابتدای قرن اخیر با همچین دیوانه ای جلوی چشم ما شروع به سقوط آزاد کرده. چه غم انگیزه دیدن مردم بی گناهی که قربانی میشن و حتی نمی دونن تو مغز این موجود روانی چی میگذره .وقتی نمی خوان از تاریخ عبرت بگیرن همینه. آخرین کشور درست حسابی نزدیک ما هم داره به قهقرا میره.
یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۳
۵۶
همه چیز ایران بر باد رفت - برلین، آلمان

سکینه زینب. موها تو بتراش ،سیبیل بگذار ! تکلیفتو روشن کن دیگه!کلی هم صرفه جویی کردی برای اقتصاد بزودی مقاومتی تون هم خوب خخخخ
یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۸
۳۷
Rayfarraie - مالزی، مالزی
هر بژید این مردک خیلی ظلم به کردا کرد واقعان هقشه.به امید نابودی عسمان....
یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۸
۳۳
افغان 2017 - نیویورک، ایالات متحده امریکا

آقای اردوغان مخواست در ازای قبول کردن ملیونها پناهنده سوری و غیره شهروندان عادی خودش بدون ویزا به اروپا بروند ولی حالا وزیران کابینه ش حتی باوجو پاسپورت های سیاسی حق یک سخنرانی راندارند و عملا حتی وزیر جوانانش از هلند دیپورت شد .
یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.