ترکیه این سد را بسازد، کار ایران تمام است

سدسازی‌های ترکیه بر روی رودخانه‌های دجله و فرات اثرات محیط‌زیستی چشمگیری بر اکوسیستم مسیر این رودخانه‌ها در کشور عراق به‌جا گذاشته که با گذشت زمان رو به وخامت می‌گذارد. مردم ایران نیز به‌ویژه در استان‌های غرب و جنوب با طغیان ریزگردهای برخاسته از تالاب‌های خشک‌شده در جنوب عراق، اثر سدسازی‌های ترکیه را در بالادست دجله و فرات تحمل می‌کنند.
 

به گزارش از پایگاه اطلاع رسانی سازمان محیط زیست؛ طرح آناتولی جنوب شرقی که به زبان ترکی استانبولی Guneydogu Anadolu Projesi و به اختصار GAP خوانده می‌شود، طرحی عمرانی است که بر پایه‌ آن دولت ترکیه در نظر دارد مجموعه‌ای از سد و نیروگاه برقابی را بر بخش بالایی رودخانه‌های دجله و فرات بسازد.

 
در این طرح، ۱۴ سد بر روی فرات، ۸ سد بر دجله و سرجمع ۱۹ نیروگاه برق آبی ساخته خواهد شد. پس از تکمیل این طرح قرار است ۱/۷ میلیون هکتار زمین کشاورزی را آبیاری و سالانه ۵۵ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کند.
 
نخستین سازه بزرگ این طرح، سد آتاتورک بود که در سال ۱۹۹۲ با ظرفیت ۴۸ میلیارد متر مکعب تکمیل شد. این سد سبب افزایش شدید سطح زیر کشت در جنوب دریاچه‌ سد شده که می‌توان در عکس‌های ماهواره‌ای به‌خوبی آن را تشخیص داد.
 
با تکمیل نهایی طرح گاپ، ترکیه حدود ۴۵ درصد آب رودخانه‌های دجله و فرات را کنترل خواهد کرد. بر پایه‌ برخی برآوردها، اثر تجمعی برداشت آب برای کشاورزی و صنعت، تبخیر از سطح دریاچه‌ سدها، به هم خوردن سامانه‌ آب‌شناختی (هیدرولوژیک) حوضه‌ آبخیز این دو رودخانه و اثر تغییر اقلیم و گرمایش زمین، می‌تواند در یکی دو دهه‌ آینده سبب کاهش آب ورودی به عراق تا میزان ۸۰ رصد شود.
 
رودخانه فرات از ترکیه وارد سوریه شده و با گذر از این کشور، وارد عراق و در نهایت به تالاب هورالعظیم سرازیر می‌شود. روخانه دجله نیز مستقیماً از ترکیه وارد عراق شده و بعد از آبیاری این کشور، سرانجام به تالاب هورالعظیم می‌رسد، بنابراین عمده آب ورودی این تالاب مرزی با ایران از طریق دجله و فرات تأمین می‌شود.
سدسازی های ترکیه مورد اعتراض فعالان مدنی نیز قرار دارد زیرا حدود ۵۵۰ سایت باستانی و آثاری از ۲۰۰۰ سال ق.م تا پایان حکومت عثمانی را زیر آب می برد.
 
یکی از مهمترین سدهای این طرح، سد ایلیسو (Ilisu) است که محمد درویش، مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست هفته گذشته در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص این طرح و پیامدهای زیست محیطی آن در منطقه به نکات مهمی اشاره داشت: ساخت سد ایلیسو با گنجایش ۴۳ میلیارد متر مکعب و ظرفیتی معادل ۳ برابر بزرگترین سد ایران یعنی کرخه در حال انجام است.
 
ایران یکی از متضررین اصلی مهار حقآبه رودخانه‌های دجله و فرات در منطقه است و خشک شدن تالابهای مرکزی عراق و سوریه، تبدیل تالاب هورالعظیم به بزرگ ترین کانون بحرانی ریزگرد در منطقه، درگیری ۲۵ استان غربی و مرکزی کشورمان با معضل ریزگردها و افزایش چشمگیر این مسأله نمونه‌ای از ارمغان حذف حقآبه دجله و فرات است.
 
نابودی بیش از ۶ و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی عراق، سوریه، ایجاد کانون‌های فرسایش بادی و تولید گرد و خاک، خشکی عراق و گرد و غبار برخاسته از این کشور بر روی ایران از دیگر آسیب‌های جبران‌ ناپذیر اقدام دولت ترکیه با احداث سدهای گاپ است.
 
دولت ترکیه با سوءاستفاده از وضعیت امنیتی کشورهای منطقه که درگیر گروه‌های تروریستی داعش و تکفیری هستند، حقابه این رودخانه‌ها را که از عراق و سوریه می‌گذرد، از ۷۵۰ متر مکعب در ثانیه به ۲۵۰ متر مکعب در ثانیه رسانده است.
 
طبق نظر این مقام مسئول اگر ساخت سد ایلیسو به اتمام برسد، کار همه ما تمام است و همه نقاط کشور ما درگیر ریزگرد خواهد شد؛ بنابراین ایران هر چه زودتر باید از تکمیل این سد که تا سال ۲۰۱۹ افتتاح خواهد شد، جلوگیری کند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
mashhabib - قم، ایران
اگر سد سازی بد است چرا ایرانیها 30 سال است که با تمام قدرت روی هر جوی آبی هم که شده سد میسازند ؟؟!!!!!
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۹
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

اگر آن ترک همسایه بسازد سد بالا را - بجانش باید اندازیم,دولت های دنیا را!
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۰
۴۲
Iranemaa - قم، ایران

کلا بعد انقلاب خمینی همه همسایه های ایران برای ایران شیر شدن و بر دشمنان اضافه شد و دوستان کم شدند . یه تعداد سپاهی بی اصالت و اوخوند روزه خون دوزاری شدند سیاستمدار و سرنوشت کشور باستانی ایران افتاد دست این اشغالها . مطمعن باشید این سدها ساخته میشوند و این خردوغان مغول گوشی به حرف ایران و عراق نخواهد داد.الان هم همه عربها و اسراعیل متحد شدند علیه ما. زمان شاه تمام این عربها و ترکای مغول مقابل ایران ناچیز بودن . هلی کوپتر کبری و جنگده ف ۱۴ را غیر از خود امریکا فقط ایران داشت ارتش ایران بدون ادعا و وراجی قوی بود .تو دنیا اعتبار داشتیم .اخوندهای عرعرپرست زیرشکم بدجور خوارمان کردند بدجورررر...،،
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۹
۳۲
agha_ehsan - تهران، ایران

مطمئن باشید ایران هم کاری میکنه که ترکیه در سد رو گل بگیره . اخیرا ایران سیاستهایی رو از امریکا در خاورمیانه یاد گرفته و داره کپی میکنه که باعث شده خیلی از دولتها مخصوصا دولت ترکیه رو تحت کنترل بگیره بدون اینکه خودشون خبر داشته باشن
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۷
۳۹
winnie1987 - بيرمنگهام، انگلستان

سیاستهای دنیا از ۴۰~۵۰ سال پیش به الان فقط باعث قوی تر شدن عربستان و ترکیه شده و ضعف ایران و عراق. اول خمینی رو به جون ایران انداختند، بعد عراق رو به جون ایران انداختند، بعد هم به عراق حمله کردند. ۲ کشور قوی یعنی‌ ایران و عراق شدند ۲ کشور ضعیف و تحت تحریم و مصیبت و دیکتاتوری. ترکیه دهه ۱۹۷۰ هیچ چیز نداشت، از خیر سر آخوندها و با صادرات لباس و سیگار و آدامس و تنقلات و غیره به ایران به همه جا رسیدند، بماند که چه پولی‌ توریست‌های ایرانی‌ اونجا خرج کردند. کار ما به جایی‌ رسید که با سومالی و سودان در یک ردیف قرار گرفتیم، ارزش پاسپورت و پول ما به هیچ رسید ولی‌ ترکیه خودش رو کشید بالا و الان یک کشور نیمه صنعتی‌ و معتبر در دنیا شده. باز برید رأی بدید.
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۸:۰۷
۴۹
sarbaz007 - المان، آلمان

آقا_احسان - تهران، ایران. فعلا که هر چی‌ بدبختی داره سر ما میاد ،خواهشاً از شعار‌های پوشالی ندید مثل تدرو‌های ایران ، خواهشاً یه کم به فکر ایران باشید
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۸:۴۸
۴۴
شب تاب - یوکوهاما، ژاپن

در حقیقت ایرانیها کارشون ٣٨ یا پیش تموم شد ، وقتیکه به جمهورى اسهالى ارى گفتندو سدى عظیم مقابل ازادى و شکوفایى وپیشرفت خودشون درست کردند!!
دوشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۹
۴۲
paksan - ایران، ایران
این میشه یه تحقیق میدانی معتبر و قابل اتکا ..البته شرکتهایی که برای کشف نفت و گاز هم در عراق و مرز ایران فعال هستند هم موثر هستند که با خشکاندن تالابها و تغییر مسیر رودها میخواند دسترسی داشته باشند به قسمتهایی که به نظر میرسه دارای گاز و نفت هستند
‌سه شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۴
۳۸
sahandd11 - کلن، آلمان
ریز گردها فعلی خوزستان معلول کدام علت است.هنوز که سدی ساخته نشده.
‌سه شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۳:۳۶
۶۴
fair 50 - رنتون، ایالات متحده امریکا
[::Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا::]. اگر آن ترک سد سازد تو خاک خویش میسازد - نه چون آسیدعلی چلقوز بچاپد نصف دنیا را !
‌سه شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۵:۳۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.