افزایش ابتلا به ایدز در یک سال اخیر / تماس جنسی علت اصلی افزایش آمار

رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت گفت : طی آمارهای یک سال گذشته ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی بسیار افزایش یافته است و علاوه بر آن حدود 70 درصد از مبتلایان کشور از ابتلای خود به این بیماری آگاهی ندارند این 2عامل بیشترین درصد سرایت بیماری به دیگران را به خود اختصاص داده اند .
تصویر افزایش ابتلا به ایدز در یک سال اخیر / تماس جنسی علت اصلی افزایش آمار

 

«مهار همه گیری ایدز با اطلاع رسانی ،پیشگیری ، تشخیص زود هنگام ،درمان و حمایت از مبتلایان» شعار امسال بیماران ایدز در کشور است . 10 آذر روز جهانی «ایدز» بهانه ای شد تا در رابطه با وضعیت این بیماران در کشور با رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت گفت و گویی انجام دهیم .
 
دکتر پروین افسر کازرونی رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت به مناسب روز جهانی ایدز در رابطه با وضعیت بیماری ایدز در کشور به جام جم آنلاین گفت : وضعیت آمار ایدز در کشور تا خرداد سال جاری 32670نفر است که این آمار را 84درصد مرد و 16درصد زن تشکیل داده اند. که به طور کلی 68.2درصد از طریق اعتیاد تزریقی ، 18.5 درصد از طریق روابط جنسی و 1.5 درصد از مادر به فرزند منتقل می شود.البته در موارد جدید ابتلا در یک سال گذشته 39 درصد از طریق اعتیاد تزریقی ، 41درصد از طریق روابط جنسی و بالای 3 درصد از مادر به فرزند منتقل می شود که 66درصد مرد و 34 درصد زن هستند . آمار جدید در مراسم روز جهانی ایدز اعلام می شود .
 
وی افزود : طی آمارهای یک سال گذشته ابتلا به این بیماری از طریق روابط جنسی افزایش یافته است که بخشی از این انتقال از طریق عدم آگاهی فرد مبتلایی است که بیماری را به همسرش منتقل کرده لازم به ذکر است درصد عمده ای از خانم های مبتلا به ایدز از این طریق درگیر این بیماری شده اند به هرحال آنچه که آمار ها نشان می دهد این است که انتقال از طریق اعتیاد تزریقی رو به کاهش است چرا که برنامه های گسترده ای در این محور صورت گرفته است به عبارتی از سال 83 در رابطه با کاهش آسیب ، راه اندازی مراکز کاهش آسیب ، توزیع سرنگ و سوزن ، راه اندازی کلینیک های متادون کمک قابل توجهی به کاهش این آمار کرده است .
 
او با بیان اینکه حدود 70 درصد از مبتلایان کشور از ابتلای خود به این بیماری آگاهی ندارند در ادامه متذکر شد : معضل اصلی عدم آگاهی فرد مبتلا به بیماریش است لذا افرادی که تشخیص داده می شوند تحت مشاوره ،آزمایش ، تشخیص و در صورت ابتلا مراقبت و درمان بصورت کاملا محرمانه و با رعایت رازداری روی افراد صورت می گیرد و به عبارتی افراد مبتلا به ایدز با تشخیص به موقع کنترل بیماری را در دست می گیرند . لازم به ذکر است افرادی که مبتلا به ایدز هستد هنگامی که تحت درمان و مراقبت قرار می گیرند می توانند طول عمر معمولی مانند سایر افراد دیگرداشته باشند و همچنین با مصرف داروهای موجود برای ایدز حجم ویروس در بدنشان کاهش یافته و از انتقال به دیگران جلوگیری می شود .
 
حدود 35 تا 40 درصد از زنان باردار ویروس را می توانند در طول بارداری و شیردهی به فرزند خود منتقل کنند اما اگر خانم باردار مبتلا تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد این خطر به 2 درصد و حتی کمتر از آن کاهش پیدا می کند همان طور که گفتیم مشکل اساسی آن دسته از افراد مبتلا هستند که از بیماری خود بی اطلاع اند .
 
رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت متذکر شد : شیوع مصرف مواد محرک مانند شیشه در کشور رو به افزایش است یکی از ویژگی های مخرب این مواد محرک بروز آسیب های جنسی در جامعه هست و از طرفی آگاهی در رابطه با سلامت جنسی و باروری در جامعه از سطح پایینی برخوردار است و از آن بدتر جوانان و نوجوانان اطلاعات را از کانال های نامعتبر دریافت می کنند لذا همین مسئله باعث بروز مشکلاتی دیگر شده و همچنین عدم آگاهی در بحث انتقال جنسی یکی از دلایل گسترده و مهم این بیماری تلقی می شود .
 
 
کازرونی افزود : موارد ذکر شده که با حساسیت بوجود آمده در مسئولین با توجه به چهارمین برنامه استراتژی کنترل ایدز که در اسفند 94 با حضور رئیس جمهور تصویب شد تصمیم بر آن گرفته شد در بحث عملیاتی شدن برنامه ها و آموزش به جد وارد عمل شویم و در حدود 23 سازمان و وزارت خانه دست اندرکار این برنامه ها هستند اما این همکاری به تنهایی کافی نیست و ما نیاز به مشارکت و همکاری سازمان ها ، رسانه ها و از طرفی مردم که مهم ترین بخش این برنامه ها هستند را داریم چرا که موضوع اساسی در این رابطه سطح آگاهی مردم جامعه است که اگر اطلاعاتشان را در مورد این بیماری و راه های انتقال آن بخصوص انتقال از طریق روابط جنسی را بالا ببرند کمک شایان ذکری به کاهش آمار ها می کنند .
 
موضوع دیگر در رابطه با جوانان و نوجوانان است چرا که این قشر جوان جامعه بیشتر در معرض خطر قرار دارند لذا جوانان باید دقت داشته باشند در خصوص خود مراقبی در برابر گرایش به آسیب های اجتماعی و همچنین ابتلا به بیماری های گوناگون آمیزشی اطلاعات و مهارت های خود را بالا ببرند از طرفی نقش والدین در کسب این مهارت ها بسیار حائز اهمیت است چرا که کسب مهارت ها از جمله عزت نفس ، قاطعیت و نه گفتن ، کنترل اضطراب ، تصمیم گیری و ... به دست والدین بهتر و اساسی تر شکل می گیرد .
 
رییس اداره کنترل ایدز اظهار کرد : البته آموزش و پرورش و نیز مراکزی که فعالیت های فرهنگی و آموزشی دارند نقش عمده ای در آموزش و کسب مهارت های لازم در برابر ایدز و بیماری های آمیزشی دارند لازم به ذکر است در یکساله گذشته با همکاری وزارت بهداشت و یونیسف به صورت پایلوت 5 مرکز سلامت جوانان و نوجوانان راه اندازی کرده ایم که این مراکز و باشگاه های سلامت با روش های ورزشی ، فرهنگی ، اجتماعی و... جوانان را تشویق می کنند تا در کسب مهارت های مربوط به سلامتی و خود مراقبی بیشتر راغب شوند .
 
کازرونی در پاسخ به این سوال که یک فرد چگونه به وجود ایدز در بدنش شک کند، گفت : راه های انتقال ایدز مشخص است چرا که فقط با خون وفراورده های آن، تزریق مشترک، مادر به جنین و جنسی قابل انتقال است. به عبارتی دیگر هر گاه خون فردی آلوده به ویروس باشد در صورتی که به خون فرد دیگری وارد شود می تواند بیماری را انتقال دهد ، یکی دیگر از راه های شایع انتقال بیماری روابط جنسی نامطمئن است ترشحات جنسی در فردی که ویروس HIV وارد بدنش شده و آلوده به این ویروس است در صورتی که وارد مخاط تناسلی فرد سالم گردد می تواند باعث انتقال ویروس شوند توجه کنید این خطر برای همه افراد وجود دارد مثلا اگر مردی اعتیاد تزریقی داشته باشد و از آن طریق آلوده به ویروس HIV شده باشد ، همسر وی نیز هنگام تماس جنسی می تواند به این ویروس آلوده شود .
 
رییس اداره کنترل ایدز یادآور شد: مراکز مشاوره ما در تمامی نقاط کشور در یک محیط کاملا راحت و با حفظ راز داری افراد را معاینه می کنند و در صورت ابتلا به ایدز تمام خدمات برای بیماران رایگان است. آدرس مراکز مشاوره ما بروی سایت WWW.HIV-STI.IR موجود است .لازم به ذکر است به مناسب روز جهانی ایدز (10 آذر ) اتوبوس هایی در سطح شهر تهران در مکان های مختلفی که محل تجمع مردمی است مستقر شده اند تا به مردم خدماتی چون مشاوره ، آزمایش و تشخیص برسانند .
 
خبرنگار جام جم آنلاین از هزینه های یک فرد مبتلا سوال کرد و کارزونی پاسخ داد: در کشور ما افراد مبتلا به ایدز خدمات تشخیصی و درمانی شان کاملا رایگان انجام می شود . داروها را وزارت بهداشت تامین می کند و با هماهنگی وزارت رفاه و کمیته امداد و همچنین با نظام تحول سلامت در هزینه ها و خدمات آزمایشی این بیماران بسیار کمک شده است. لازم به ذکر است کمیته حمایت جزء یکی از برنامه های جدی در برنامه استراتژیک است البته با حمایت وزارت رفاه ، بهزیستی ، کمیته امداد ، وزارت بهداشت و هلال احمر تلاش و برنامه ریزی می شود تا هزینه های بیماران با درصد بالایی تامین گردد .
 
خبرنگار جام جم آنلاین در رابطه با تاثیر داروها روی بیماران پرسید و او گفت : یک زمانی مطرح می شد ایدز درمانی ندارد و فردی که دچار این بیماری شود دیگر راه علاجی برای او نیست اما امروزه تحقیقات علمی چند ساله نشان داده است که داروهای تهیه شده تاثیر بسزایی از نظر تقویت سیستم ایمنی بیمار از دید پیشگیری و عفونت دارد و در کل داروها روند بیماری بسیار کند می کنند و مهم تر از همه این که هرچه فرد سریع تر تشخیص داده شود و تحت مراقبت و درمان قرار گیرد طول عمر بیشتر و یک زندگی عادی تری را سپری می کند .
 
رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت در رابطه با آمار زنان خیابانی در انتقال این بیماری بیان کرد : میزان ابتلا در بیماران تزریقی با مداخله ای که صورت گرفته حدود 13.8 درصد کاهش یافته است اما با مطالعات انجام شده در رابطه با زنان ویژه آمار این نوع از بیماران و انتقال دهندگان کمتر از 5 درصد است . لازم به ذکر است زنانی که به مراکز مشاوره زنان آسیب پذیر مراجعه می کنند و در گیر ایدز هستند بیشتر متشکل است از زنان خیابانی ، زنان معتاد و زنانی که بیماری را از همسرانشان گرفته اند که آمار زنان تن فروش زیر 5درصد گزارش شده است .
 
نکته ای در رابطه با زنان خیابانی وجود دارد این است که مشتریان این زنان اقشار و گروه های مختلف جامعه هستند و به عبارتی افرادی که با این زنان در تماس جنسی قرار گیرند این آمار که زیر 5 درصد است به مراتب افزایش میابد چرا که مشتریان این زنان بیماری را به همسرانشان نیز منتقل می کنند .
 
به گفته او ایدز یک بیماری مزمن عفونی است و اگر فرد مبتلا تحت مراقب و درمان قرار گیرد یک زندگی عادی مانند سایر افراد جامعه خواهد داشت و همچنین از نظر پیشگیری اصول ساده ای دارد چرا که ما در بین بیماران زوج های زیادی را داریم که یکی از طرفین مبتلا و دیگری سالم است و طی گزارشات مشکلی برایشان بوجود نیامده و فرد سالم هم اکنون سلامت خود را حفظ کرده است. همه این موارد ذکر شده برمیگردد به رعایت ، پیشگیری ،آگاهی و البته مصرف داروها که باعث می شود حجم ویروس در بدن فرد مبتلا کاهش پیدا کند و همچنین با رعایت سلامت جنسی درصد ابتلا بسیار کاهش میابد .
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.