نامه ۱۵۰ دانشمند: به علت زیکا المپیک برزیل را لغو کنید
رأی دهید
این دانشمندان در نامه سرگشادهشان به سازمان بهداشت جهانی گفتهاند یافتههای جدید درباره این ویروس برگزاری المپیک در برزیل را به امری "غیراخلاقی" بدل میکنند.
دکتر امیر عطاران، از دانشگاه اتاوا در کانادا که از تهیهکنندگان و امضاکنندگان این نامه است، روز شنبه (۲۷ مه - هفتم خرداد) به بیبیسی فارسی گفت: "اگر قرار است از همه کشورهای جهان آدمها به برزیل بیایند، طبیعی است بعضی از این افراد در معرض ویروس زیکا قرار خواهند گرفت و در بازگشت به کشورشان آن را به دیگران هم منتقل خواهند کرد. این یک واقعیت علمی غیرقابل انکار است. حال اگر کمیته جهانی المپیک بیشتر به فکر چند میلیارد دلار درآمد خود از محل این بازیهاست و کوکاکولا و مکدونالد هم فقط نگران تبلیغات خودشان هستند و به فکر نوزادانی که قرار است با ضایعه مغزی به دنیا بیایند نیستند، که هیچ."
مدتی پیش کمیته بینالمللی المپیک گفت که شیوع بیماری زیکا در نقاطی از آمریکایی جنوبی و مرکزی مانع برگزاری بازیهای سال ۲۰۱۶ در ریو دوژانیرو، برزیل، نخواهد شد.
با وجود این، به گفته دکتر عطاران که از مدرسان رشته حقوق پزشکی در کانادا است، او و بیش از ۱۰۰ دانشمند امضاء کننده این نامه از سازمان بهداشت جهانی خواسته اند که دلایل علمی خود در این رابطه را اعلام کند.
"ما به سازمان بهداشت جهانی نامه نوشتیم و از آنها خواستیم که مداخله کنند. اما آنها گفتند نه! جواب ما را هم از نظر علمی ندادن که چرا نه. ما بیش از ۱۵۰ دانشمند و کارشناس مسائل بهداشت عمومی هستیم که این نامه را نوشتیم و دلایل علمی متعددی داریم، اما سازمان بهداشت جهانی هنوز هیچ دلیل علمی ارایه نکرده است. آشکار است، سازمان بهداشت جهانی با کمیته جهانی المپیک برای این رویداد قراداد بسته است و مفاد این قرارداد را هم به ما ارایه نمیکند، بنابراین اجازه دهید بگویم سازمان بهداشت جهانی در این مورد فاسد است و طبیعی است که اگر قراردادی با کمیته المپیک منعقد کرده، به علت پول صدایش در نخواهد آمد و این فساد این نهاد جهانی را نشان میدهد."
از ماه مه سال گذشته که ویروس زیکا در برزیل مشاهده شد، رد آن در ۲۰ کشور دیگر جهان نیز گرفته شده است.
آلودگی زنان باردار به ویروس زیکا باعث تولد نوزادانی با عارضه مغزی "جمجمه کوچک" (میکروسفالی) میشود.
برخی پژوهشگران هشدار میدهند که ویروس زیکا ممکن است خطرناکتر از چیزی باشد که تاکنون تصور میشد.
سازمان بهداشت جهانی پیشبینی کرده است که امسال حدود چهار میلیون نفر در کشورهای آمریکای جنوبی به این ویروس آلوده شوند.
دانشمندانی که به سازمان بهداشت جهانی نامه نوشتهاند میگویند برنامههای مبارزه با زیکا در برزیل موفقیتآمیز نبوده و سیستم درمانی به گفته آنها ضعیف برزیل دلیل دیگری برای تغییر برنامههای المپیک برزیل است.
دکتر امیر عطاران که به همراه دیگر پزشکان امضاء کننده این نامه وبسایتی برای اعتراض خود به راه انداختهاند و از پزشکان سراسر جهان برای پیوستن به تومارشان دعوت کردهاند میگوید: "ما تلاش میکنیم فریاد کسانی باشیم که ممکن است حتی خواندن و نوشتن ندانند اما بعد از المپیک ریو در معرض اپیدمی زیکا قرار خواهند گرفت. ما اکنون در اکثر نقاط آفریقا بیمار مبتلا به زیکا نداریم. ما هنوز زیکا از نوع برزیلی آن در هندوستان نداریم، اما بعد از المپیک مردم این مناطق در معرض ابتلا به زیکا قرار خواهند گرفت."