چه کسی از دشمنی با ایالات متحده سود می‌برد؟( مقاله ای از مجید محمدی )

مجید محمدی ( جامعه شناس )
چه کسی از دشمنی با ایالات متحده سود می‌برد؟ پاسخ به صراحت «هیچ‌کس» است. حتی دیکتاتور‌ها و دولت‌های اقتدارگرا و مافیاهای نظامی و امنیتی و جنبش‌های چپ نیز از دشمنی با امریکا در میان‌مدت و درازمدت سود نبرده‌اند. منافع کوتاه‌مدت مخالفان سرمایه‌داری و دمکراسی اصولا در مقایسه با هزینه‌های میان‌مدت و درازمدت خود آن‌ها قابل توجه نیست. به سرنوشت ویتنام، ونزوئلا، کوبا، کره‌‌شمالی و زیمبابوه و کشورهای بلوک شرق اروپا نگاه کنید. بخش قابل توجهی از فعالان چپ، خود قربانی نظریه‌ی توطئه و نظام‌های اقتدارگرای ضد امپریالیست شده‌اند.
 
در میان‌مدت و درازمدت، نه مردم، نه قدرتمندان و نه روشنفکران و فعالان ضد امپریالیست در آن کشور‌ها از دشمنی و نفرت از غرب سودی نبرده‌اند بلکه خود و کشور خویش را بیشتر در چاه فقر و فلاکت فرو بردند. امروز آیا نیروهای امنیتی و نظامی در کره‌جنوبی وضعیت بهتری دارند یا نیروهای نظامی و امنیتی در کره‌شمالی؟ پوتین در دور تازه‌ی دشمنی با غرب چه دستاوردی برای مردم روسیه داشته است؟ فعالان چپ در فرانسه و بریتانیا و سوئد، وضعیت بهتری از حیث سازماندهی و دسترسی به رسانه‌ها دارند یا فعالان چپ در کره‌ی شمالی و کوبا؟ این پاسخ در مورد ایران و سپاه پاسداران و بیت و شخص خامنه‌ای نیز صدق می‌کند.
 
در طرفِ مقابل، کشورهایی که با ایالات متحده، رابطه‌‌ی خوبی داشته‌اند (در اروپا، آفریقا، شرق آسیا و آمریکای لاتین) اکثرا از وضعیت بهتری برخوردارند چه از حیث رشد اقتصادی و چه از حیث معیارهای اجتماعی و سیاسی. کافی است ۵۰ کشور بر‌تر در شاخص‌های توسعه‌ی انسانی سازمان ملل را از حیث رابطه با ایالات متحده و کشورهای اروپای غربی با ۵۰ کشور پایین فهرست مقایسه کنید. خواهید دید که غالب کشورهای بالای فهرست، رابطه‌ی خوبی با ایالات متحده دارند. حالا ۵۰ کشور آخر فهرست توسعه‌ی انسانی را از حیث رابطه با ایالات متحده بررسی کنید. دشمنان سرمایه‌داری و لیبرالیسم و دمکراسی در همین جا قرار دارند: یا حکومت در دست آن‌ها است یا دارای جنبش‌هایی قوی هستند.
چرا دشمنی؟
اگر موضوع تا این حد روشن است چرا هنوز برخی رژیم‌ها و گروه‌ها بر طبل دشمنی با ایالات متحده می‌کوبند؟
چهار دلیل برای این دشمنی‌ها می‌توان بر شمرد:
 
۱. فریب افکار عمومی و انداختن مشکلات و نارسایی‌ها بر گردن دشمن موهوم خارجی (به جای گشتن به دنبال ریشه‌ها در خود جامعه) از سوی سیاستمداران عامه‌گرا و برخی فعالان جنبش‌های چپ؛
 
۲. بروز گسترش‌طلبی و جاه‌طلبی‌های رهبران سیاسی با نشانه رفتن کشوری قدرتمند؛
 
۳. تحقیر و سرکوب مخالفان با نسبت دادن آن‌ها به دشمنی موهوم فرا‌تر از همسایگان که امکان تنش را در مرز‌ها افزایش می‌دهد؛
 
۴. راه‌اندازی جنبش‌ها و نهضت‌های جهانی توسط دولت‌های اقتداگرا با جذب مخالفان ایالات متحده در میان چپ‌ها و اسلامگرایان.
 
چنان که می‌بینید این‌ها همه، منافع و اثرات کوتاه‌مدتی تنها برای حکومت‌های جبار و تمامیت‌خواه و جنبش‌های سیاسی دارند. همچنین این منافع در برابر منافع تجارت آزاد و دمکراسی و آزادی بسیار اندک است حتی برای دیکتاتور‌ها و حکومت‌های خودکامه که اقتصاد کشورهای تحت فرمان را در اختیار دارند.
ضربه زدن به ایالات متحده
کشورهایی مثل عراق، افغانستان و ایران در سال‌های اخیر و پیش از آن‌ها ژاپن، آلمان، و ویتنام، به ایالات متحده ضرباتی وارد کرده‌اند. اما هزینه‌ی این ضربات برای خود آن‌ها بسیار زیاد بوده است. ایجاد خسارت بر هر کشوری ممکن است اما باید دید با چه هزینه‌ای. رهبران جمهوری اسلامی همیشه از اینکه برای ایالات متحده دردسر درست کرده‌اند سخن می‌گویند اما نمی‌گویند ایران چه خسارت‌هایی را از این مسیر دیده است. مردم سخاوتمند امریکا به کشورهای ژاپن و آلمان برای گذار از دوران جنگ جهانی دوم یاری کردند و آن‌ها راه خود را در این میان یافتند. اما عراق و افغانستان علی‌رغم کمک‌های ایالات متحده نتوانسته‌اند دوران جنگ را پشت سر بگذارند.
توجیه دشمنی‌ها در افکار عمومی
در این میان، ارجاعات به گذشته در روابط کشور‌ها صرفا نقش بسته‌بندی و تزیین شرایط و سیاست‌های موجود را ایفا می‌کنند. توجیهات معمول در مورد شعار غیر عقلانی و غیر انسانی «مرگ بر امریکا» نیز با رفتارهای جمهوری اسلامی هم‌خوانی ندارد. خامنه‌ای این شعار را معطوف به سیاست‌های ایالات متحده می‌داند اما آیا دادگاه‌های جمهوری اسلامی قبول می‌کنند که شعار «مرگ بر خامنه‌ای» در دوران جنبش سبز مساوی با مرگ بر سیاست‌های خامنه‌ای بود و نه مرگ بر خود وی؟
 
خامنه‌ای برای پوشش دوگانگی میان نشستن بر سر میز مذاکره با دولت‌های غربی و فحاشی به غرب‌، گاه به گفتمان ملی‌گرا روی می‌کند تا ملی‌گرایان را نیز جذب کند. سخن گفتن از مصدق در میان اسلام‌گرایان همیشه با رویکرد منفی بوده است اما خامنه‌ای به سیاست اعتماد مصدق به ایالات متحده نیز ارجاع می‌دهد که از اساس بی‌پایه است. هیچ سیاستمداری به هیچ کشور خارجی اعتماد نمی‌کند و این مخصوص خامنه‌ای نیست. سیاستمداران به نتایج ارتباطات خود و راستی‌آزمایی طرف مقابل می‌اندیشند. نفرت‌پراکنی‌های خامنه‌ای فرا‌تر از نگرانی است.
نتیجه‌ی این دشمنی
حاصل این اقدامات، ارتباط کمتر ایران با دنیای توسعه‌یافته و عقب‌ماندگی و فلاکت اقشار بیشتری از کشور است. عقب‌ماندگی هم یعنی فقر بیشتر، بیکاری بیشتر، و مشکلات معیشتی بیشتر برای مردم. وضعیت اقتصادی ایران را با کشور همسایه‌ی آن ترکیه که دولت آن ضد غرب و ضد ایالات متحده نیست مقایسه کنید. مردم ترکیه از هر جهت (بدون منابع نفتی و گازی) وضعیت معیشتی بهتری از مردم ایران دارند. دشمنی با امریکا جز ضرر و هزینه چیزی برای مردم ایران در بر نداشته است.
سپاه و بیت با در اختیار داشتن بنیاد‌ها، اسکله‌های غیر رسمی، پیمانکاری‌ها، و مراکز بانکی و مالی، امکان ندارد از رابطه‌ی اقتصادی عادی با غرب برخوردار نشوند اما مشکل آن‌ها این است که می‌خواهند این برخورداری انحصاری باشد. زمانی که انحصارات تضمین شود رابطه‌ی عادی با غرب نیز با «صلح امام حسن» توجیه خواهد شد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
جنگنده - تهران، ایران

شک نکنید که مفسد ترین و ظالمترین و خونخوارترین کشور دنیا همین آمریکای جهانخوار است که اکنون داعش را بوجود آورده و به جان ملت خاورمیانه انداخته. این کشور تحت کنترل خود شیطان است و سرنوشت فراعنه و رومیان باستان و نمردویان و سدومیان در انتظار این کشور خبیث است. به امید روزی که آمریکاییها و کلا مردم جهان از کنترل این شیاطین سیاستمدار و سرمایه دار آمریکایی و مسخی که به واسطه پروپاگاندای رسانه ای و تبلیغاتی آنها شده اند و اکثرشان ضد مذهب و اخلاق شده اند, نجات پیدا کنند و دوباره به خداوندشان ایمان آورند و اخلاق را سرلوحه همه امورشان قرار دهند.
‌پنجشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۲
۶۲
kasra persia - لندن، انگلستان

از قدیم گفته‌اند کسی که زورش به شوهر ننش نمیرسه باید صداش کنه عمو جون. هیچ دولتی در طول تاریخ به اندازه روسیه واسه کشور ما زیان نداشته. امریکا هم دایه دلسوز تر از مادر نیست ولی آگه با خودمون روراست باشیم بزرگترین قدرت دنیاست و صرفه به اینه که باهاش در نیافتیم. تحریمها اینو ثابت کرد. درست مثل آقازاده ها که بیشترشون گرین کارت آمریکا رو دارند. این ملاها های بی همه چیز ""ترک دنیا به مردم آموزند، ،، خویشتن سیم و زر بیاندوزند
‌پنجشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۷:۵۱
۷۰
senator x - تهران، ایران
ازنویسنده این مقاله یک سئوال دارم,مسئول پیامد این همه بدبختی و معضلات ایران ,ازهمه نظر کیست؟آمریکا.سیاست زمان کارتر با آرامش و ثبات خلیج فارس و خاورمیانه,مخالف بود.به تحریک آمریکا در سال1350,عراق تحرکات مرزیش را با ایران شروع کرد یعنی از همان زمان,آمریکا خواهان جنگ ایران و عراق بود.تعداد ژنرالهای ایران درآن زمان به 91نفر رسیده بود و این مورد آمریکا را وحشت زده کرده بود باتوجه باینکه درآن زمان ارتش ایران,پنجمین ارتش قدرتمند جهان بود.و چون شاه میدانست قصد آمریکا از تریک کردن عراق چیست,بارتش فرمان بازدارندگی داده بود نه حمله.تااینکه در یک حمله هوائی عراق بیش از20روستائی مرزنشین کشته شدند,آنوقت بود که شاه دستور حمله بعراق را صادرکرد و بعد آن قراداد1975پیش آمد و عراق شکست خود را قبول کرد.سپس آمریکا در پی آشوب و برکناری شاه برآمد و خمینی را علم کرد .
‌پنجشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۵
۷۰
senator x - تهران، ایران
2-با ورود خمینی ,خواسته آمریکا جامعه عمل بخود گرفت و خمینی جنگ بی حاصل7ساله را با عراق آغاز کرد.آمریکا اصلا خواهان آرامش درمنطقه نبود و چون شاه با این سیاست مخالف بود,برداشته شد.واز سال1979تا این لحظه میبینیم که منطقه ابدا روح آرامش را ندیده.جنگ ایران و عراق.حمله شوروی بافغانستان.حمله آمریکا به عراق و افغانستان.شورش مخالفین اسد و جنگ در سوریه و حالاهم داعش.اصلا کسی از تاریخچه بوجودآمدن,طالبان و بن لادن و داعش خبر داره؟آیا آمریکا بدنبال صد پاره کردن خاورمیانه است؟آمریکا از این آشوب بدنبال چیست؟جواب آن خواندنی است
‌پنجشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۵
۴۸
آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه
مردم سخاوتمند امریکا به کشورهای ژاپن و آلمان برای گذار از دوران جنگ جهانی دوم یاری کردند و آن‌ها راه خود را در این میان یافتند ( خخخخخخخ البته بعد از جزغاله کردن 500 هزار نفر تو هیروشیما و ناکازاکی و کشتن 40 هزار نفر مردم غیر نظامی در یک روز در درسدن. مشکل ما ایرانیها همینه یا به طرف آمریکا غش می کنیم یا طرف شوروی . ایران با پتانسیلی که داره می توانه یک کشور مستقل باشه البته نه از نوع جمهوری اسلامی که استقلال را در درگیری با تمام دنیا می داند بلکه استقلال این است که با دنیا رابطه داشته باشی اما عامل و نوکر نشوی و با ج ندهی آن چیزی که متاسفانه هرگز برای ایران رخ نداده )
‌پنجشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۷
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.