چرا دهه شصتی‌ها اینقدر معروف شدند!

باشگاه خبرنگاران : دختران و پسران دهه 60 ویژگی های خاصی دارند، که آنها را بیش از دهه‌های دیگر معروف کرده است.
 
به گزارش باشگاه خبرنگاران، جوانان امروز و کودکان دیروز ،دهه شصتی هایی که به قول خودشان نسل سوخته جامعه ایرانی به شمار می آیند و از همه چیز و همه کس ناراضی و شاکی هستند اما چرا ؟ آیا نارضایتی آن ها صحیح است؟
 

در عصری که امروز در آن قرار داریم اگر توجه جدی به معظلات نسل جوان و ایجاد فضای مناسب و پر امید به این افراد نشود به طور قطع شکاف هایی در جامعه به وجود می آید.

 
در سال های اخیر بسیاری از جوامع میل بسیاری به سرمایه گذاری برای این قشر دارند اما متاسفانه توجه بِه این موضوع در جامعه ما کمرنگ بوده و یا به آن توجه نمی شود و یا بهتر است بگوییم به برخی از آنها چرا که با گفت و گویی ساده با آنها متوجه می شوید که جوانان خود را به دو گروه دهه شصتی ها و هفتادی ها تقسیم کرده اند.
 
گرانی،عدم داشتن شغل مناسب،سختگیری های مجدانه والدین برای ازدواج،نداشتن شرایط برای تهیه ی مسکن از جمله مواردی هستند که این جوانان به آن معترض بوده و به گفته ی خودشان درس و ادامه تحصیل تنها سرگرمی و امید به زندگی آن ها شده است.
 
کودکان دهه شصتی معروف به نسل سوخته ، نسلی که هم اکنون به جوانانی تبدیل شده اند که به قول خودشان خیلی از لذت های دنیوی نصیبشان نشده و اکنون دهه هفتادی ها به جبران کمبودهایی که آن ها داشته اند با تمام وجود إمکاناتی که برای این نسل وجود دارد تلافی تمامی سختی هایی که دهه شصتی ها متحمل شدند را به جا می آورند.
 
دهه شصتی‌های همیشه معترض و دهه هفتادی‌های همه جا حاضر
امیر، لیلا، سیاوش، علیرضا و سیمین های بسیاری هستند که وقتی پای درد و دلشان می نشینیم اینگونه زبان می گشایند حدود ٢٠ یا ٣٠ سال گذشته کودکانی چشم به جهان گشودند که اطلاعات زیادی از جنگ و خونریزی و درگیری نداشتند اما در سنین بسیار پایین و أوج نوجوانی که باید به تفریح و سرگرمی مشغول می شدند ، خود را البته با میل و اشتیاق در لباس رزم و در جبهه های جنگ یافتند، نوجوانان ١٣ -١٤ ساله ای که یک شبه بزرگ شدند و به بزرگ مردان غیور و مثال زدنی تبدیل شدند، رشد کودکانی از جنس موشک و خمپاره.
 
روزگاری که درگیر جنگ تحمیلی بودیم و دلبستگی به جز چند عروسک و فرار به انباری که برای فرار از موشک صدام به آن پناه می بردیم و در آن مدت شنوای قصه های زیبای مادربزرگ بودیم نداشتیم.
 
انباری هایی که آن زمان از آن ها با نام پناهگاه یاد می شد، هنوز هم صدای وحشتناک آن آژیر ها در گوشم وجود دارد،آژیری که حتی فرصت نداشتیم خودمان فرار کنیم، ناگهانی خود را در آغوش پدر مشاهده می کردیم که در حال دویدن بود.
 
علی رضا : من از همان دهه شصتی هایی هستم که معتقدم ما نه زندگی بی دغدغه و آرام دهه 40 و 50 یی ها را داشتیم و نه از زندگی راحت طلبانه و پر از تکنولوژی دهه 70 و 80 یی ها بهره ای برده ایم چرا که زندگی کنونی دهه هفتادی ها به قطع یقین قابل قیاس با زندگی ما نیست.
 
اما برای اینکه به قول معروف یک تنه به قاضی نرفته باشیم با گروهی از دهه هفتادی ها نیز به گپ و گفت نشسته و سخنان آن ها را نیز مد نظر قرار دادیم.
 
گروهی از دانشجویان دانشکده سوره که متولد سالهای ٧٤ و ٧٥ بودند دل پری از مظلوم نمایی دهه شصتی ها داشتند: شاید شرایط زندگی ما راحت تر از دهه شصتی ها بود اما زرنگی،اعتماد به نفس بالا و پر جنب و جوش تر بودن ما را نمی توان نادیده گرفت چرا که برخی از دهه شصتی های به قول خودشان همیشه مظلوم در کنج خانه نشسته و همیشه منتظر پیشرفت و شرایط مطلوب هستند و هیچ وقت این موضوع را که ما تلاش بیشتری نسبت به آن ها داریم را قبول نکرده و نمی کنند.
 
رسوبات مشکلاتی که برای تمامی جوانان در کشور وجود دارد
ازدواج و ادامه تحصیل دو موضوع بسیار مهمی که در زندگی هر شخصی تاثیر شگرفی دارد، که در این خصوص ازدواج دهه شصتی ها نیز به یک داستان تعریف کردنی و به نوعی نقل محافل بدل شده است، ماجرایی که خود این جوانان نیز قبول  و دلائل بسیاری برای عدم میل  به ازدواج خود در سر دارند ، دلایلی که به قول خودشان مهم است و عین صبوری و تواضع  میدان را خالی کرده و جا را برای  دهه هفتادی های همیشه در صحنه باز کرده و مجردی را برای ادامه ی زندگی خود برگزیده اند.   
 
با توجه به اینکه دهه شصتی ها دلایل خود را در عدم میل به ازدواج بیان کردند در گفت و گویی با غفار تبریزی روان شناس متوجه شدیم که دلایل این افراد برای شانه خالی کردن از ازدواج خیلی صحیح نیست.
 
غفار تبریزی می گوید: بالارفتن سطح توقعات دهه شصتی ها مهم ترین عامل برای عدم میل و رغبت آن ها برای ازدواج است و این در حالی است که دهه هفتادی ها با توجه به توقعات محدود تری از شریک و همسر آینده خویش دارند ،زودتر ازدواج کرده و به همین دلیل است که جوانانی با سن بیش از سی سالگی کمتر میل به ازدواج و  تشکیل ازدواج دارند.
 
اما از مسأله ازدواج که چشم پوشی کنیم به مسأله ی دیگری به نام تحصیل می رسیم که گویا میل به درس خواندن و ادامه ی تحصیلات در جوانان دهه شصتی بیش از جوانان دیگر است چرا که با بررسی آمار متوجه می شویم که تعداد افراد دانشگاه رفتهاز سال ٨٠ تا ٩٠ از یک میلیون و دویست هزار نَفَر به نهصد و بیست هزار نَفَر کاهش پیدا کرده است و این یعنی ادامه تحصیل برای دهه شصتی ها اهمییت بیشتری داشته است که امیدواریم این روند ادامه پیدا نکند.
 
در صحبت با این دو گروه افرادی که از دو نسل مختلف بودند به خوبی متوجه می شویم که آن ها با توجه به تمامی اختلاف نظر هایی که دارند در یک خصوص مبنی بر اینکه دهه هشتادی ها کودکانی عجیب با طرز فکری عجیب تر هستند اتفاق نظر داشتند و معتقدند که کودکانی با زندگی در چنین شرایطی  و تربیتی اغلب لوس چه آینده ای در پیش خواهند داشت؟
 
ایجاد رفاه و آسایش برای دهه شصتی ها،هفتادی ها و هشتادی ها قطعا برای مسولان یکسان است که امیدواریم در این خصوص تلاش بیشتری صورت گیرد تا مشکلات  در زندگی آن ها رسوب نکند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۵
kata1379 - مشهد، ایران

اکثر متولدین این دهه پر توقع و فاقد پشت کارند و زحمت کش نیستند اکثر زود باور و متاسفانه سطحی نگرند من که اصلا در این گروه اجتماعی کور سوی امیدی ندیدم
‌چهارشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۷
۴۶
behbas - تورنتو، کانادا

کی‌ گفته دهه ۶۰ها نسل سوختن.دهه شصتی‌ها که چیزی از سختی نفهمیدن چون طفلی بیش نبودن. تا به عقل رسیدن جنگ تموم شده بود. نسل سوخته نسل ۴۰ و ۵۰‌ها هستن که بچگیشون و جوونی‌شون در جنگ بود و مشکلات درس خوندن در تلویزیون. البته شماها یادتون نمیاد اما ما در تلویزیون درس هم خوندیم، دهه ۶۰ها شیره خشک کم بود، هههه شما تا اومدین برین مدرسه جنگ تموم شد و راحت میرفتین بدون ترس،
‌چهارشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۲۳:۲۳
۴۸
آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه

واقعا هم که بدترین دهه بود هیچ تفریحی وجود نداشت تلویزیون کلا دو تا کانال داشت که تو مزخرف پخش کردن از هم پیشی می گرفتند امیدمان تنها به شنبه ها بود که اوشین پخش کنه و یک مسابقه نامها و نشانه ها که پنج شنبه ها پخش می کند مجبور بودیم صدای آهنگ را همیشه پایین بیاریم چون یک دفعه کمیته حمله می کرد فیلم ویدیویی را قاچاقی با هزار جور دردسر جور می کردیم یک کم مو که از زیر روسری بیرون می آمد کتک پشت سرش می آمد تو این بدبختی صدام هم ما را بمباران می کرد و همیشه با آژیر قرمز به زیرزمین خانه فرار می کردیم اما یک چیزی خوب بود که امروز نیست و آن صفا و صمیمیت بین انسانها بود که امروز موجود نیست
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۳:۵۳
۵۰
اصحاب کهف - بروکسل، بلژیک

" شاید شرایط زندگی ما راحت تر از دهه شصتی‌ها بود اما زرنگی،اعتماد به نفس بالا و پر جنب و جوش تر بودن ما را نمی توان نادیده گرفت" ۲ کلام از ننه عروس!!چه رویی دارن.می‌خوام‌ بدونم اگه آزادی‌ها و ساده گیری‌های الان نبود و تو خفقان دهه ۵۰ و ۶۰ ای‌‌ها بودید هم باز شکر میخوردید!?! جائی‌ که حرف زدن با جنس مخالف مساوی یک ماه علافی تو منکرات بود. حرصم میگیره از این حجم ابلهی...!
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۵:۴۵
۳۴
Bahar Persian - گیلان، ایران

[::behbas - تورنتو، کانادا::]. نسل ۴۰ ۵۰ نسل پر روها ....و شارلتان‌ها است همین نسل بود که ایران را به یین روز انداخت نسل بیسواد‌ها و بی‌ وطن‌ها
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۶:۱۰
۴۷
بردبار - ماه شهر، ایران

دم شما گرم ، کاملل با شما موافقم ، من خودم دهه پنجاهی هستم و سال ۶۱ در بندر ماهشهر زندگی میکردیم و پدرم رو توی سن ۷ سالگی به خاطر جنگ از دست دادم ![::behbas - تورنتو، کانادا::].
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۷:۴۱
۵۰
اصحاب کهف - بروکسل، بلژیک

Bahar Persian : تو اول برو حساب و شمارش اعداد رو یاد بگیر بعد بیا بذر افشانی کن...نسل ۵۰ کجاش تو انقلاب بود؟تو ۶-۷ سالگی؟!!! خجالت بکش.همینه دیگه ,۷۰‌ ی هستی‌.اتفاقا نمونه اعلاش. مام همینو میگیم!!!
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۳
۴۱
عقاب سرخ - پاسارگاد، ایران
والله من هنوز درست متوجه نشدم دهه شصت یا 50 از کی شروع میشه مثلن مت لد 1358 میشه دهه شصت یا پنجاه?اما هم دهه پنجاهی ها مثل یکی دوتا از خواهربرادر ها و بچه های فامیل که شدیدا شا کی هستن خواهرم اخر دانشگاه بوده که همه جا تهطیل میشهو نمیتونه مدرکی که اینقدر دوس داشته و واسش تلاش کرده را بگیره و مجبور به نامزدی میشه و بعد نامزدش شهید شده و بعد از مدتی باز به ازدواج و و اما گذشته از ترس ولر زهای اژیر قرمز ها و تو پناهگاه دویدن ها زمین خوردن ها چالش بزرگ من مشق نوشتن بود وااای که چقد باید مشق و املا و انشا رو نویسی و تکالیف مینوشتیم..اتفاقن تو موشک بارون ها از تلوزیون درس میخوندیم خواهرم ساعت 8 یا نه صبح بیدارمون میکردن که بجنبین تلوززون داره مشق میگه 😀اما با همه سختی ها باز دوران قشنگ و خاطره انگیزی بود
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۰
۴۴
asiai - تهران، ایران

[::Bahar Persian - گیلان، ایران::]. دهه 50 موقع انقلاب فوقش 7 سال داشتن، چطور تونستند انقلاب کنن؟ خواهر من اول حساب کن بعدا نظر بده! متاسفانه بیسوادی و بی‌ ادبی‌، مشخص بارز، اکثر نسل جدید می‌باشد (البته تعداد محدودی هم هستند که تربیت و رفتار اصیلی دارند)
‌پنجشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۵
۳۴
Bahar Persian - گیلان، ایران
[::asiai - تهران، ایران::]. [::اصحاب کهف - بروکسل، بلژیک::]. بابک زنجانی مال کدوم دهه است ؟ شهرام جزایری چطور ؟ رضا ضراب چی‌ ؟ کلا اختلاس چی‌‌ها مال کدوم دهه هستند آخه چرا حرف منو عوض می‌کنین اون باتوم چی‌‌ها یی که میریختن تو سینما مردم را با باتوم می‌زدن ماله کدوم دهه بودن آخه چرا یین قدر سری سری میگزرین
جمعه ۲۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۳:۱۱
۵۶
یار دبستانی - تورنتو، کانادا
خانم عزیز اگر منظور شما اختلاس است ! اینها خودشون مهره هستند و در ضمن دزد بودن یا قاتل یا ......ربطی‌ به سن و سال نداره و در مورد خفقان و دستگیری جوانان آن زمان که هم سن و سال‌های من خوب یادشون است باید بهتون بگم : گوش دادن به آهنگ ممنوع ،تی‌ شرت آستین کوتاه ممنوع ، مشروب ممنوع ، ویدئو ممنوع، داشتن دوست دختر ممنوع، موتور سواری‌ ممنوع، و خیلی‌ از شرایطی که امروز آزاد است در اون زمان ممنوع بود پس نسل سوخته ما هستیم و نسلی که انقلاب کردند دهه ۲۰ و ۳۰ هستند . :(
جمعه ۲۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۴
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.