خرید کردن شادی آورتر از تماشای مسابقه است

ایران وایر , همایون خیری
گرچه انگیزه‌های شادی و نشاط اجتماعی فراوانند اما هنوز هم دلایل و انگیزه‌های شادمانی فردی و جمعی موضوعاتی جالب برای بررسی‌های علمی در میان جامعه شناسان و روانشناسان محسوب می‌شوند. مطالعه تازه‌ای که پژوهشگران دانشگاه بریتیش انجام داده‌اند نشان می‌دهد در مقایسه میان شادی ناشی از خرید کردن و شادی حاصل از بازدید از مکان‌های گردشگری آنچه برای مردم شادی آورتر محسوب می‌شود خرید کردن است.
 
در مقاله پژوهشگران کانادایی که در نشریه علوم روانشناسی و فردیت منتشر شده دو نوع شادمانی مورد بررسی قرار گرفته است؛ شادمانی حاصل از خرید کردن روزانه و شادمانی حاصل از هدیه برای استفاده از یک وعده ماساژ یا سفر برای اسکی. نویسندگان گزارش می‌گویند آزمایش شوندگان هفته‌ها بعد از پشت سر گذاشتن دوره آزمایش شادی حاصل از خرید کردن را بیش از شادی حاصل از هدیه گرفتن ماساژ یا سفر برای اسکی ترجیح داده‌اند.
 
شادی مفهومی وسیع دارد و علاوه بر آموزه‌های دینی، نظام‌های سیاسی مختلف نیز مبانی متفاوتی را برای ایجاد احساس شادی در فرد و جامعه برمی‌شمارند. گزارش شادی جهانی در سال 2012 که به عوامل ایجاد نشاط در جوامع پرداخته است نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از شادی جهانی با موضوع درآمد ناخالص ملی و رشد اقتصادی گره خورده است. علاوه بر این، موضوعاتی نظیر ثبات اجتماعی و وضعیت محیط زیست نیز بر ایجاد شادی جمعی در یک جامعه اثر می‌گذارند.
 
از اواخر دهه 90 میلادی موضوع خرید کردن و مواجهه با اتفاقات خوشایند بعنوان یکی از عوامل شادی فردی به جمع موضوعات پژوهشی در رشته‌های روانشناسی و بازاریابی راه یافت. پژوهشگران دانشگاه ایالتی مانکاتو در مینه سوتا در مطالعه خود دریافته بودند میزان شادی کسانی که برای خرید کردن به فروشگاه‌ها می‌روند تحت تاثیر نوع و مقدار خرید آن‌هاست. بنابراین کاربرد مواد خریداری شده می‌تواند اثرات کوتاه یا درازمدت بر احساس شادی خریداران داشته باشد. مطالعه‌ای که پژوهشگران دانشگاه‌های پنسیلوانیا و آریزونا انجام داده بودند نیز نشان داد تغییرات قیمت اجناس می‌تواند خریداران را در موقعیت‌های خوشحال کننده یا ناراحت کننده قرار دهد.
 
گزارش تازه پژوهشگران کانادایی به شادی ناشی از تکرار خرید روزانه در مقابل شادی ناشی از یک موقعیت تفریحی ویژه اشاره می‌کند. گزارش نشان می‌دهد موقعیت‌هایی نظیر پنج خرید در روز برای دو هفته برای خریداران شادی آورتر از تفریحی نظیر بازدید مجانی از یک باغ وحش، بلیت رایگان یک مسابقه ورزشی یا یک سفر بدون هزینه برای اسکی می‌تواند باشد. زیرا اگرچه سفر برای اسکی یا بازدید از یک باغ وحش در همان زمان وقوع شادی عمیق‌تری به همراه دارند ولی اثر درازمدت آن‌ها در مقابل اثر خرید کردن ناچیز است.
پژوهشگرانی که گزارش تازه را منتشر کرده‌اند می‌گویند وقتی خریداران یا مسافران به تجربیات خود از خرید و سفر فکر می‌کنند احساس شادمانی ناشی از خرید کردن در آن‌ها بیش از مناسبت‌های دیگر بوده است.
پژوهشگران می‌گویند در میان عوامل ایجاد شادی می‌توان به لذت از خوردن غذای خوب، شرکت در فعالیت‌های ورزشی، روابط انسانی خوشایند و پاداش گرفتن برای کار خوب اشاره کرد.   
 
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشست سال 2012 خود و با تلاش کشور پادشاهی بوتان هر ساله روز 20 مارس را بعنوان روز بین‌المللی شادمانی نامگذاری کرده است. روز اول فروردین در تقویم جلالی ایران مصادف است با روز 21 مارس.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • شاهزاده رضا پهلوی درباره اعدام‌ها: جامعه جهانی پیش از ریخته شدن خون‌های بیشتر اقدام کند + ویدیو
  • پاسخ شهبازی،مجری حکومتی معروف به « اسکول نظام» به کمال پنحاسی سخنگوی فارسی زبان ارتش اسرائیل
  • کنایه ارتش اسرائیل به جمهوری اسلامی؛ ۱۵.۸۵ میلیارد دلار هزینه برنامه موشکی‌تان در سال ۱۴۰۴ را سوزاندید
  • ویدیو و تصاویر از سیزده بدر ایرانیان در زیر سایه جنگ + ویدیویی از سیزده بدر شهبانو فرح پهلوی
  • (تصاویر) سرنوشت غم‌انگیز لوکیشن تصویر پس‌زمینه مشهور ویندوز XP
  • چرخی در میان ویدیوهای صدا و سیما از حامیان جمهوری اسلامی در خیابانهای تهران
  • ویدیوی جدید آخرالزمانی از انفجار مهیب اصفهان
  • گریه و زاری آیت‌الله جوادی آملی در پیام به مردم: بزرگوارید، ما در برابر شما خضوع و احساس کوچکی می‌کنیم
  • لباس جنجالی و بدن‌نمای جنیفر لوپز ۵۶ ساله جنجال به پا کرد؛ جسارت یا عبور از خط قرمز؟
  • «بزرگترین موج حملات موشکی» ایران به اسرائیل در مقایسه با دو هفته گذشته
  • +292شاهزاده رضا پهلوی از ترامپ خواست به اقدام نظامی علیه حکومت ایران ادامه دهد
  • +245شاهزاده رضا پهلوی در سی‌پک: جمهوری اسلامی باید به‌طور کامل پایان یابد
  • +217پاسخ سخنگوی فارسی‌زبان ارتش اسرائیل به مجری حکومتی: از روز اول پدر بالای سرت نبوده
  • +180سخنرانی فرح و ایمان پهلوی (دو دختر شاهزاده رضا پهلوی) در تجمع ایرانیان مقابل کنگره آمریکا در واشینگتن
  • +159ترامپ: این رژیم ۴۵ هزار نفر از مردم معترض خودش را کشت؛ به سرعت کار رژیم را تمام می‌کنیم
  • +148فرمانده یگان ویژه فاتحین، دخیل در سرکوب معترضان، کشته شد
  • +124پیام تند روح‌الله رحیم‌پور به نماینده ایرانی‌الاصل پارلمان فرانسه: تا حالا چه غلطی کردید
  • +116کشته شدن کودک ۱۱ ساله در حین خدمت در ایست بازرسی سپاه
  • +115ترامپ: در حال بررسی خروج از پیمان ناتو هستم، همیشه می‌دانستم آن‌ها ببر کاغذی هستند
  • +110علیرضا فغانی در واکنش به اظهارات ترامپ: عصر حجر یعنی خرید گوشت و مرغ قسطی، قحطی دارو، کشتن معترضان و....