آمریکا: گزارش آژانس کافی است، پرونده ابهامات فعالیتهای اتمی ایران را میبندیم
رأی دهید
مارک تونر، یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که گزارش آژانس، ابهامات و سئوالات باقی مانده در مورد برنامه اتمی ایران را به خوبی پاسخ داده است.
او گفت که آمریکا و پنج کشور دیگری که در مذاکرات اتمی با ایران مشارکت داشتند در جلسه شورای حکام آژانس در روز ۱۵ دسامبر با مختومه شدن این پرونده موافقت خواهند کرد تا بتوانیم بر اجرای توافق جامع اتمی متمرکز شویم.
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی به اعضای شورای حکام، نوشته است که ایران پیش از سال ۲۰۰۳ فعالیتهای محدود اما سازماندهی شدهای در مورد یک برنامه تسلیحات اتمی داشته که بعضی از آنها تا سال ۲۰۰۹ هم ادامه یافته، اما نشانه قابل اعتنایی از ادامه یافتن این فعالیتها پس از سال ۲۰۰۹ وجود ندارد.
آقای تونر گفت که گزارش آژانس با ارزیابی اطلاعاتی آمریکا که برنامه تسلیحات اتمی ایران در سال ۲۰۰۳ متوقف شده بود، همخوانی دارد.
او گفت که توافق جامع اتمی میان ایران و گروه ۱+۵ شفافیت و دسترسی لازم را برای اقدام فوری در صورت تکرار چنین فعالیت هایی در ایران فراهم می کند.
در بخشی از گزارش محرمانه آقای آمانو که خبرگزاریهای بین المللی نسخهای از آن را به دست آوردهاند، آمده است که ایران پیش از سال ۲۰۰۳ تأسیسات مناسب برای انجام فعالیت های مرتبط با یک برنامه تسلیحات اتمی را داشته و رشته فعالیت هایی مرتبط با یک دستگاه انفجاری اتمی به صورت سازماندهی شده انجام داده، اما "ارزیابی آژانس این است که این فعالیت ها از سطح مطالعات علمی، امکان سنجی و کسب توانایی های تکنولوژیک مشخص فراتر نرفته است".
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه و عضو ارشد هیئت مذاکره کنندگان هسته ای ایران گزارش آقای آمانو را در مجموع مثبت ارزیابی کرد و به تلویزیون ایران گفت که این گزارش به معنای تأیید صلح آمیز بودن برنامه اتمی این کشور است.
آقای عراقچی پیش بینی کرده بود که در شورای حکام اراده سیاسی برای بستن پرونده ابهامات برنامه اتمی ایران وجود دارد و انتظار می رود که در جلسه آتی شورای حکام این پرونده مختومه اعلام شود.
در توافق جامع اتمی ایران و قدرت های جهانی، این گزارش آژانس و تصمیم شورای حکام مقدمه ای برای رسیدن به مرحله اجرای توافق در نظر گرفته شده است.
ایران اجرای بخشی از تعهدات خود از جمله جمع آوری سانتریفوژهای اضافی را به مختومه شدن پرونده "جنبه های نظامی احتمالی" در شورای حکام منوط کرده است.
هنگامی که ایران تعهدات اولیه خود را عملی کند و آژانس عملی شدن آنها را تأیید کند، روز "اجرای توافق" فرا خواهد رسید که قرار است در آن تحریم های اقتصادی علیه این کشور برداشته شود.