شامپانزه 'توانایی لازم برای پختن غذا را دارد'

پخت و پز یک خصلت منحصر به فرد انسانی است اما شامپانزه ها چقدر به این مهارت نزدیک می شوند؟تحقیقات تازه حاکیست که شامپانزه ها بیشتر توانایی های ذهنی لازم برای پخن غذا را دارند، به جز دو عنصر مهم که در انسان پیدا می شود: کنترل آتش و اعتماد اجتماعی.
 
این یافته نشان می دهد که توانایی پختن غذا در انسان ریشه های عمیق دارد و ممکن است میلیون ها سال قبل در اجداد ما ظاهر شده باشد.
 
این نتیجه گیری همچنین ممکن است بر این مساله دلالت داشته باشد که انسان ها به فاصله کوتاهی پس از آموختن کنترل آتش، توانایی پختن را به دست آورده باشند.
 
نتایج این مطالعه در یکی از نشریات رویال سوسایتی چاپ شده است.
هرچند ممکن است عجیب به نظر برسد اما حتی توانایی پختن تخم مرغ نیازمند مهارت های پیچیده ذهنی است. درحالی که سایر حیوانات عادت به خوردن فوری هر آنچیزی که می یابند یا شکار می کنند دارند، انسان ها می توانند غذا را ذخیره کننده و بپزند، حتی اگر خیلی گرسنه باشند، چون می دانیم که اگر صبر داشته باشیم محصول پخته شده طعم بهتری خواهد داشت.
 
به نظر می رسد که توانایی ما در خودداری از خوردن به امید یک غذای خوشمزه و خوش پخت، مثل آفرینش هنری نیازمند جهشی در تخیل، گسترش زبان و خلق فناوری هایی باشد که ما را منحصر به فرد می کند.
 
بنابراین وقتی ذهن شما به خیالبافی می پردازد و به یک وعده غذای خوب فکر می کنید درحالی که حواستان باید جای دیگری باشد، بدانید که همین افکار خوشمزه است که ما را انسان می کند.
استادی آشپزی
پس ما اولین بار چه زمانی این توانایی را به دست آوردیم؟ برای پاسخ دادن به این سوال، دکتر فیلیکس وارنکن از دانشگاه هاروارد یک مسابقه استادی آشپزی برای میمون ها ترتیب داد که در آن یک رشته آزمایش ها به روی شامپانزه ها انجام شد تا معلوم شود آیا آنها عناصر لازم برای آشپزی را دارند یا نه.

استفاده کنترل شده از آتش به پختن غذا منجر شدخوب معلوم است که شامپانزه ها نمی توانند غذا بپزند بنابراین دلیلی نداشت به آنها یک کیسه مواد اولیه بدهند و در آشپزخانه رهایشان کنند.
 
در عوض دکتر وارنکن دست به یک رشته تجارب زد تا مهارت ذهنی لازم برای پختن را در شامپانزه ها محک بزند. او تحقیق کرد که آیا آنها غذای پخته را ترجیح می دهند یا خام را، آیا می توانند منتظر شوند تا مواد خام بپزد و آیا مواد خام را برای معاوضه با غذاهای پخته در یک جعبه قرار خواهند داد یا نه.
 
او دریافت که شامپانزه ها در همه این آزمون ها و آزمون های بیشتر قبول می شوند.
پس چرا شامپانزه ها پخت و پز نمی کنند؟ ناتوانی در کنترل آتش یک دلیل است و به گفته دکتر وارنکن دلیل دیگر فقدان "مهارت های اجتماعی" است که برای آشپزی لازم است و شامپانزه فاقد آن است.
 
منظور او از مهارت های اجتماعی مودب بودن سر میز غذا یا عدم توانایی در انجام یک محاوره نیست. منظور ناتوانی در اعتماد کردن به دیگران در گروه اجتماعی است؛ اعتماد به اینکه دیگران غذای آنها را موقع آماده شدن نمی دزدند.
 
به عقیده او اعتماد یکی از عوامل کلیدی است که باعث ناتوانی آنها در پختن می شود. از نگاه شامپانزه ها برای آنکه غذایتان را از دست ندهید و گرسنه نمانید، بهترین راه این است که فورا آن را پایین بدهید.
 
به گفته دکتر وارنکن، آزمایش های او نشان داد که بیشتر مهارت های ذهنی لازم برای پختن، ۵ تا ۷ میلیون سال قبل در اجداد انسان وجود داشته و بنابراین همه آنچه برای ظهور هنر آشپزی لازم بود کنترل آتش و توانایی اعتماد به دیگران بود تا وقتی پشت می کنیم غذایمان را ندزدند.
 
او گفت: "اعتماد یک عنصر دیگر است تا پختن را به یک عادت در گروه اجتماعی بدل کند."
انگیزه این مطالعه تحقیق درباره یک نظریه بحث انگیز بود که می گوید پختن غذا برای بزرگ شدن مغز انسان لازم بوده است. این نظریه که پروفسور ریچارد رنگهام، میمون شناس، در هاروارد آن را پرداخته می گوید که پختن غذا به اجداد ما امکان داد پروتئین بیشتری مصرف کنند، و به آنها امکان داد گنجایش مغزی خود را افزایش دهند.
 
محققان تکامل انسان می گویند که مطالعه تازه به روی شامپانزه ها اطلاعات زیادی به سرگذشت انسان نمی افزاید.
به گفته محققان رشد قابل توجهی مغزی اجداد انسان ابتدا حدود ۱.۵ میلیون سال قبل ظاهر شد و یک جهش بزرگ هم حدود ۵۰۰ هزار سال قبل اتفاق افتاد.
این درحالی است که عادت پختن ابتدا ۴۰۰ تا ۳۰۰ هزار سال قبل ظاهر شد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
برو بابا ! ما شامپانزه داشتیم " رئیس جمهور " شده !
‌پنجشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۲
۶۰
64samad agha - گنت، بلژیک
همین جونورها آشی برای ایرانیها پختن که همه چیز توشه ولی از فرط بیمزه گی،فقط همنوعان خودشان مزه اش را میتوانند تحمل کنند.
‌پنجشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۴
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.