سرلشگر جعفری: آقای روحانی گفت که منظورش سپاه نبوده است
به گفته فرمانده سپاه دولت آقای روحانی ابهاماتی درباره فعالیتهای اقتصادی سپاه داشته که بعد از بررسی مرتفع شده است
در نخستین واکنش صریح سپاه به اظهارات هفته گذشته حسن روحانی، رئیس جمهور ایران درباره فساد، محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران گفت: "در این خصوص از رئیس جمهور سوال شده، گفتهاند که منظور من سپاه نبوده است."
هفته گذشته آقای روحانی در یک همایش مربوط به فساد در ایران، تمرکز قدرت را عامل فساد خواند و گفت :"اگر اطلاعات، تفنگ، پول، روزنامه، خبرگزاری و دیگر مظاهر قدرت در یک نهاد جمع شود، ابوذر و سلمان هم که باشد، فاسد میشود."
برداشت عمومی از اظهارات آقای روحانی این بود که او تلویحا سپاه پاسداران و فعالیتهای اقتصادی آن را مورد انتقاد قرار داده است.
اما فرمانده سپاه امروز سهشنبه ۲۵ آذر در همایش فرماندهان قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در پاسخ به خبرنگاران گفت: "ما هم در جریان این گمانهزنیها قرار گرفتهایم، اما آن طور که در این خصوص از رئیس جمهور سوال شده، گفتهاند که منظور من سپاه نبوده و اظهارات مطرح شده معطوف به یک توصیه و تحلیل کلی بوده است."
فرمانده سپاه در مورد رابطه با بخش خصوصی:
سپاه با اقدام های ابتکاری تحریمهای مربوط به محدودیت در حوزه تجهیزات را مرتفع می کرد اما با این کار واردات محدود میشد و برخی واردکنندگان به همین علت جزو مخالفان سپاه قرار می گرفتند... نگاه قرارگاه سازندگی سپاه این طور بود که طرح های کلان و ملی را با دولت قرار داد می بست و به عنوان مجموعه بزرگ پیمانکاری طرف مقابل دولت می شد، اما در عمل سپاه بسیاری از شرکت های خصوصی را به کار میگرفت... در واقع سپاه مدیریت میکرد و شرکتهای بخش خصوصی که هم اکنون تعداد آنها به بیش از چهار هزار شرکت میرسد و در قرارگاه سازندگی با سپاه کار میکنند و رضایت هم دارند، به همکاری میگرفت.
سرلشگر جعفری رابطه سپاه و دولت را "بسیار خوب و بر اساس حسن اعتماد متقابل" توصیف کرد و گفت: "دشمنان نظام و انقلاب به ویژه ضد انقلاب خارج نشین نمیتوانند این رابطه را که از زمان جنگ تحمیلی برقرار شده، تخریب کنند."
'چهار هزار شرکت خصوصی'
آقای جعفری همچنین در سالگرد تاسیس قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در مصاحبهای با واحد مرکزی خبر تصریح کرده است که این نهاد "به هیچ وجه در فعالیتهایی چون داد و ستد، بازاریابی، تجارت و صادرات و واردات فعالیت نمیکند."
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سالها است که فعالیت اقتصادی میکند و از راهسازی و صنعت نفت گرفته تا بانکداری و مخابرات در بسیاری از حوزههای اقتصادی حضور دارد. فعالیتهای گسترده سپاه در این زمینه همواره مورد انتقاد بوده است.
به گفته فرمانده سپاه، دولت آقای روحانی هم ابهاماتی درباره فعالیتهای اقتصادی سپاه داشته که با بررسی و ارزیابی طرح هایی که توسط سپاه انجام شده، "این ابهامات رفع شده و نیاز به حضور سپاه در این عرصه ها بیشتر احساس شده است."
فرمانده سپاه در توضیحات خود از همکاری بیش از ۴ هزار شرکت خصوصی با قرارگاه سازندگی سپاه خبر داده است.
به گفته آقای جعفری، قرارگاه سازندگی سپاه در طرحهای کلان با دولت قرارداد میبندد و "به عنوان مجموعه بزرگ پیمانکاری بسیاری از شرکتهای خصوصی را به کار میگیرد".
سپاه میگوید که رقیب بخش خصوصی نیست و به دلیل "تواناییهای بالایش" میتواند پروژههایی را در دست بگیرد که دیگر موسسات سرمایه لازم و یا انگیزه اقتصادی برای انجامش را ندارند.
اما منتقدان میگویند حضور فراگیر سپاه و امکاناتی که در اختیار دارد، باعث شده امکان فعالیت بخش خصوصی در پروژههای کلان اقتصادی به شدت کاهش پیدا کند.