چرا ایرانیها «خشمگین» و «پرخاشگر» شدهاند
رأی دهید
صحنه ای از یک نزاع خیابانی در تهران
آبتین صدر
آنچنان که از آمار و ارقام بر می آید، بروز خشونت و پرخاشگری در ایران و کلانشهرهایی همچون تهران پدیده ای ملموس برای شهروندان است. آنچنانکه سالانه ۶۰۰ هزارایرانی دعوا می کنند و دست کم ۷۰ هزار تن نیز از هم شکایت میکنند. این آماری است که مسئولان سازمان پزشکی قانونی و نیروی انتظامی ایران عنوان کردهاند.
با توجه به این آمار و ارقام و آنچنان که خود شهروندان در شهرهای بزرگ و کوچک ایران و در خیابان و محله و تاکسی و مترو و حتی محل کار میبینند؛ به سراغ رضا کاظم زاده روانشناس ایرانی مقیم بلژیک رفتم و از پرسیدم این همه عصبانیت و پرخاشگری در جامعه به ویژه شهرهای بزرگی چون تهران از کجا میآید؟
رضا کاظمزاده: نکته مهم این است که خشم در درجه اول یک پدیده طبیعی و انسانی است. یعنی یکی از واکنشهای انسان است به یک سری محرکهای دنیای بیرون.
اما اینکه انسان چه نوع واکنشی در ارتباط با این احساس خشم درونی نشان بدهد این امر در حقیقت اجتماعی، تربیتی و بستگی به شرایط خانوادهای دارد که یک شخص در آن رشد پیدا کرده است.
در شهرهای بزرگ چون تهران دلایل ایجاد خشم میتواند، کاملاً متفاوت باشد. اساسا در جامعهای مثل جامعه ایران، یکی مسئله سرخوردگی است. یعنی افراد وقتی به طور مداوم احساس کنند که برای برآوردن یک سری از خواستههایشان، آمالشان و آرزوهایشان امکان واقعی در اختیار ندارند، این حس سرخوردگی مداوم مانند یک پتانسیل خشم، میتواند در درونشان تقویت شود و توی شرایط خاص و گاهی اوقات کنترل نشده و پیشبینی نشده به یک شکل بسیار شدید بروز پیدا کند.
این شرایط خاص میتواند تصادف کوچک رانندگی باشد، یا یک اتفاق در درون خانواده، یا حرف بیجای کسی در خیابان و محل کار که میتواند باعث شود که به قول معروف فرد از کوره در برود.
جدای از این در جامعه ایران بروز خشم در قالب روابطی که باهم داریم به نوعی کانالیزه هم شده. فرهنگ ما خصوصیتی دارد و آن این است که موثرترین راه را برای کنترل خشم، سرکوب خشم میداند.
یعنی از کودکی به ما یاد میدهند که احساس خشم را در درون خودمان حبس کنیم.
یک حالت دیگر هم که در جامعه ایران وجود دارد، این است که خشم همزمان در کنار مسایلی که گفتم، گاهی وقتها یک نوع ابزار است.
برای نمونه ما گاهی وقتها ترغیب میشویم به بروز خشم در یکی سری شرایط خاص؛ مثلاً خشمگین شدن مقابل شیطنت کودکان، همچنان یک روش تربیتی است. اینکه شما بچه را تهدید کنید، بترسانیدش یا خودتان را خشمگین نشان بدهید. این کارها را میکنیم و از این غافلیم که همزمان داریم الگویی به او در این رابطه ارائه میدهیم. یا اینکه مثلاً فرض کنید در جوامع شرقی و ایران در رابطه بین زن و مرد، مفهومی داریم به نام «غیرت»؛ این یک مفهومی است که ابراز بروز خشم را حتی به شیوهای فوقالعاده فیزیکی و رادیکال توجیه میکند.
در مجموع یکی نداشتن تربیت برای کنترل خشم و سرکوب آن است که سبب میشود به شکل آتشفشانی در مواقعی خشم را بروز دهیم. دیگر آنکه در جوامعی مثل جامعه ما از خشم به عنوان ابزار هم میشود استفاده کرد. یکی دیگر از دلایل هم مسئله سرخوردگیهای اجتماعی همچون بیکاری، نارضایتی جنسی و ... است که میتواند در انسان به مرور تولید کننده خشم سرکش باشد.
شما اشاره کردید به مهمترین دلایل بروز خشم آتشفشانی در جوامع سنتی همچون جامعه ایران، در جوامع مدرن وضع چگونه است؟
در جوامع غربی خشم را سرکوب نمیکنند. بلکه بیشتر تلاش میکنند به بچهها یاد بدهند که به جای سرکوب خشم، خشم را کنترل کنند در رابطه با دیگران و آن را به شکل جامعهپذیر بروز دهند.
به کودکان یاد میدهند که ناراحتیشان را از یک مسئله یا موضوع، با کلماتی که توهینآمیز نیست اما خیلی صریح و رک و پوستکنده است به طرف مقابل بروز دهند. بیتردید این روش کنترل میتواند از بروز خشم و خشونتی که غیرقابل کنترل و فیزیکی است جلوگیری کند.
با تمام این کاستیهایی که در جوامع شهری سنتی وجود دارد و به ویژه شهرهایی که مختصات خاصی نیز به لحاظ جرمخیزی دارند، بگویید که وظیفه شهروندان چیست؟ آیا میشود شهروندان خودشان تمرینی داشته باشند برای این که خشم خود را کنترل کنند ؟
تفاوت بزرگی که نظام شهری مدرن با نظام سنتی مثلاً جامعه خود ما دارد، این است که مسئله خشم کنترلش تماماً در گذشته در درجه نخست از سوی گروه انجام میشد؛ گروههای اجتماعی ما. همین است که سبب میشود که هنوز هم تا در درون گروه خودمان هستیم تعارف کنیم. فوقالعاده آدمهای مهربانی و احساساتی باشیم. اما وقتی که با غریبه طرفیم یعنی وقتی که پیوستگی و کنترل گروه روی ما نیست، وقتی قضاوت خانواده، پدر، مادر یا اقوام را پیش رو نمیبینیم، آن کنترل برداشته میشود و آن خشونت میتواند به شیوههای مختلف خودش را خیلی راحت نشان بدهد.
این در شرایطی است که وقتی شما وارد یک جامعه مدرن میشوید و آن نظام خویشاوندی را ندارید و افرادی نیستند که مدام دور و بر شما زندگی کنند و شما مدام با افراد بیگانه در خیابان طرفید و ۹۰ درصد آدمهایی که میبینید کسانی هستند که هیچ ارتباطی در گذشته با آنها نداشته اید. مکانیزمهای کنترل خشم شما هم تغییر میکند و دیگر آن خط قرمزهای گروهی رنگ میبازد.
بنابراین راهکارهای سازنده کنترل خشم باید در شما درونی شده باشد. برای اینکه در شما درونی شود این امر اکتسابی است. یعنی فرد احتیاج به تربیت دارد. به تربیتی که بر درونی کردن روشهای کنترل خشم بنا شده است.
این تربیت چگونه است؟
تاکید میکنم که کنترل خشم با سرکوب خشم تفاوت دارد. برای اینکه کنترل خشم در حقیقت به شما اجازه می دهد که شما خشم را زندگی کنید ولی از شما همزمان میخواهد که آن را اداره هم بکنید. وقتی در جامعه مدرن به یک بچه تاکید میکنند که مثلاً اگر ناراحتی بگو چرا ناراحتی و سعی میکنند مجبورش کنند، حتی اگر بتواند درباره مشکلات درونیاش صحبت کند برای این است که یک نوع تمرین است برای آن آینده آن بچه. به جای این که آن خشم را مخفی کند و یا به عنوان یک مشکل بزرگ در درون خودش حبس کند. این را با تمرین به مرور زمان یاد میگیرد که هم این احساس را زندگی کند و هم کنترل کند و هم موقعی که میخواهد بروزش بدهد به شکل اجتماعپذیر و انتقادی این را نشان بدهد. نظام شهری ما در ایران هم بر اساس نوع تربیتی که گفتم و به دلیل خصوصیاتی که دارد باید تغییر کند. ما نظام تربیتی برای زندگی شهری مدرن را متاسفانه نداریم.
ali.reza.london - لندن - انگلستان
این اخلاق حکومت آخوندی هست، اگر خوب به خشونت، زور گیری، تجاوز به عنف، دزدی، پرخاشگری در خانواده نگاه کنید و دلیلش را جویا بشیم میبینیم که این اخلاق حکومت ایران هست که این به سر ما آورده، برای مثل زور گیری ایران در سفارت آمریکا که تلویزیون هم پخش کردند که ما سفیر آمریکا را گرفتیم، و سخنان رهبران ایران که ۲۴ ساعت دارند مشت تو دهان ا اسرائیل ، شوروی و چهار طرف دنیا میزنند خوب ملت هم این فرهنگ را دنبال میکنه ، انگلیس و آمریکا هر سال یکجایه دنیا را به هم میزانه ولی مردم انگلیس و رهبرنشن فرهنگ مشت زنی و این حرفا به کار نمیبرند
سه شنبه 24 تير 1393 - 15:43
مژگان سازگار - لندن - انگلیس
خوشابهال آنان که مهربانند و با گذشتند.زیرا از دیگران گذشت خواهند دید
سه شنبه 24 تير 1393 - 16:32
romano - تهران - ایران
در غرب در ایران! جملهای آشنا برای تحقیر مردم این خاک که هیچ بار تربیتی نداشته و ندارد. بیاد ندارم در تمام دوران کاری ام برای آموزش شاگردانم آنها را با کسی یا ملتی مقایسه کرده باشم تنها عمل اشتباه آنها را با خودشان مقایسه کردهام و نتیجه معجزه! همانطور که در غرب (آرمان شهر حضرات) طی هزار سال گذشته برای اصلاح جامعه با هیچ ملت دیگری مقایسه نشدهاند ما نیز نیازی به مقایسه نداریم و براستی سوال است چرا این ملتهای الگو در جنگهای جهانی و .. همچون حیوان درنده همدیگر را میدرند و حالا همه رام شدهاند و ما چرا به استادیوم نمیرویم رقص نداریم کنسرت نداریم بار نداریم اقتصاد و رفاه و تامین اجتماعی نداریم آزادی بیان نداریم باید کنترل خشم کنیم؟ مانند این است که شما را در جایی زندان کنند و به شما غذا ندهند هی بگوید خشمت را کنترل کن! (زرشک) از آنطرف هم هی بیایند بگویند در بیرون این سلول در جوامع پیشرفته مردم خشمشان را کنترل میکنند تو چرا نمیکنی ابله (باز هم زرشک). ادامه ...
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:07
romano - تهران - ایران
خلاصه داستان هنوز آمار قتل و تجاوز ایران با بسیاری از ملتهای دنیا فاصله دارد فوتبال تمام میشود انگلیسیها مانند سگ هار به جان مردم میافتند آمار تجاوز استرالیا سوم است قتل در روسیه و مکزیک وآمریکا بالاتر از ایران است. لعنت بر این رژیم که هر کچلی را متخصص ترمیم کله طاس و ناصح اعظم برای این مردم فلک زده و محترم کرد. مردم من که مانند شان را هیچ جای دنیا در رئوفی و مهمان نوازی و دستگیری در دنیا ندیدم. مردم ما تنها ترسیده تنها و خستهاند وگرنه جزو بهترین و مودبترین مردم هستند. نمیدانم جای دولت در این وسط برای اجرای قوانین (مثلا رانندگی یا مبارزه با اعتیاد و فساد اداری) در کجا است که هی باید به مردم بیگناه تو سری زد.
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:11
biparva-jan - تهران - ایران
محدودیتهای فراوان، فشار اقتصادی و عاطفی، نا امیدی...
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:32
Majid63 - پاريس - فرانسه
دوست دارید ایرانی بخنده راحت فکر کنه! آزاد باشه، در هر امر خیر پا بودم بگذاره و و و و.. باید آخوند برود از ایران بیرون. فقط و فقط.دنبال چیز دیگری نگردید.مرسی
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:33
bineshaan - لندن - انگلیس
به این آمار بوق زدن ماشین رو هم اضافه کنید. تو تهران روزی چند بار صدای بوق ماشین رو بدون دلیل میشنوید. ۳۰۰۰ بار ۴۰۰۰ بار یا بیشتر؟ تو اروپای غربی روزی چند بار ۴-۳ بار یا کمتر؟دلیل این همه پرخاشگری هم بسیار ساده و برای همه آشکاره.
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:35
هستیا - شیراز - ایران
مگه این اخوندا واسه ادم اعصاب میزارن
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:38
united-iran - آکلند - نیوزیلند
رژیم جمهوری اسلامی هم همین را میخواهد، این رژیم میخواهد ملت به جان هم بیفتند و با یکدیگر درگیر بشوند، هر چقدر ملت دنبال بدبختی باشه و سرش گرم بدبختیهاش باشه جمهوری اسلامی هم بیشتر میتواند هر غلطی که خواست انجام بده و بیشتر به حکومت کردنش ادامه بده، اینها از متحد شدن و دوست شدن مردم و کمک به یکدیگر هراس و ترس شدیدی دارند،دیدید که در جریان تظاهرت 88 وقتی مردم به مجروحان کمک میکردند ماموران رژیم حتی کمک کننده ها را بازداشت میکرد، تنها راه ساقط کردن این رژیم دوستی و متحد شدن مردم با یکدیگر است.
سه شنبه 24 تير 1393 - 17:22
behran - کردستان - ایران
از اول هم خشمگین و پرخاشگر بودیم، فقط الان بستر آن مهیاتر شده
سه شنبه 24 تير 1393 - 18:37
sharafYabi - بیمبه - انگولا
باور عمیق- این مقاله خیلی به درد شما و بقیه ایرانیان خشمگین میخوره. اگه از من میشنوی، چون مخلصانه به شما میگم، چند بار بخونش و در موردش فکر کن. چون که این معضل، ساده نیست و پیچیده است. میتواند یک بعد دیگر به علاوه تمام آبعادی دیگر که در شما وجود دارد, به زندگی شما اضافه کند.
سه شنبه 24 تير 1393 - 18:21
تیتو تیتو - تهران - ایران
romano - تهران - ایران دقیقا همینست که میگویید دوست گرامی مشکل حکومت کثیف ما اینست که کوچکترین احترامی به مردم قایل نیست و 36 سال مارا گوسفند برده میپندارد . حکومتی که خود فاسد است و دست در جیب مردم دارد خود بی فرهنگ است و امیدی به ان نمیتوان داشت . چگونه ممکن است اقتصاد مردم را حل نکرد و صحبت از فرهنگ کرد چگونه میتوان راه های تخلیه صحیح جامعه را فراهم نکرد و صحبت از فرهنگ کرد بخصوص رهبر فاسد ایران که هر دم دم از فرهنگ میزند و خود بویی از عدالت که بنای فرهنگ است را نبرده است .
سه شنبه 24 تير 1393 - 19:32
bineshaan - لندن - انگلیس
romano - تهران - ایران: فوتبال تمام میشود انگلیسیها مانند سگ هار به جان مردم میافتند? آمار تجاوز استرالیا سوم است? قتل در روسیه و مکزیک وآمریکا بالاتر از ایران است?
سه شنبه 24 تير 1393 - 20:31
sharafYabi - بیمبه - انگولا
Romano آقای رمانو شما هنوز دنیا را ندیدی و در آن زندگی نکردهی که بیای اینجا بگی در دنیا دست گیری و مهربانی و رعوفت وجود ندارد. من برای شما یک مثال سر بسته و زنده میزنم. کارمندی دارم که چند سال پیش از ایران به وسیله کوه و دشت خودش را به اروپا رساند. ایشان از نداری، بد بختی و محیط بد در ایران، بارها به خاطر فروش جنس قاچاق دستگئر و به بدترین نحو شکنجه شد. بعد از آمدن به اینجا و استفاده از جای شکنجه برای اقامت خانواده اش هم موفق شد. دختر بزرگتر این فرد الان بد از سه سال وارد یکی از بهترین دانشگاه کشور و در امور فضایی / هوایی شده. فرزند کوچکتر این آقا هم در یکی از بهترین مدارس، همان سلسله را ادامه خواهد داد. سه سال دیگر فرزند بزرگ ایشان با حقوق دست کم ۵۰ هزار دلار در سال استخدام شروع خواهد کرد و منطقه محرومی که ایشان از انجا میاید هم از این نعمات بی بهره نخواهد بود. امیدوارم گرفته باشی چی میگم. دو تا اشتباه نمیتونه یک کار درست بسازه!!
سه شنبه 24 تير 1393 - 22:22
saked - گسلی - بلژیک
یکبار دکتر کاظم زاده را از نزدیک در مطبش زیارت کردم .توی بروکسل خیلی معروف.
سه شنبه 24 تير 1393 - 23:59
piki82 - تورین - ایتالیا
romano - تهران - ایران. مردم ما رئوف و...هستن ?? والا نیستن !! بخدا نیستن !! تو خیابان کافیه بیشتر از 3 ثانیه به کسی نگاه کنی ..کار به کتک کاری میکشه !! قضیه رانندگی و اینا هم که بماند !! فکر نکنم هیچ جای دنیا اندازه ایران نزاع داشته باشه و جالب هم دلایلش هست همیشه سر یک چیز بیخود و مسخره هستش !! البته این بی اعصابی ها همه دلیل داره اما شما هم کلا مثکه زیادی خوشبینی !!
چهارشنبه 25 تير 1393 - 00:26
arkadash - نیکوزیا - قبرس
خون،نژاد و ذات ما خرابه....نه اونقدرها به حکومت ربط داره نه به محیط
چهارشنبه 25 تير 1393 - 04:39
گشتاسپ - شیراز - ایران
آقا از برکت اسلام و آقا امام زمانه
چهارشنبه 25 تير 1393 - 08:49