انتشار نامه سرگشاده به مخملباف همزمان با اهدای جایزه ویژه جشنواره فیلم بیتالمقدس
محسن مخملباف رئیس هیئت داوران جشنواره فیلم مسکو بود
بی بی سی : شماری از دانشگاهیان، هنرمندان، روزنامه نگاران، و فعالان مدنی ایرانی، در نامه ای سرگشاده به محسن مخملباف، فیلمساز ایرانی ساکن خارج از ایران، تصمیم او برای شرکت در جشنواره بینالمللی فیلم بیتالمقدس را "عمیقا نگران کننده" دانسته اند.
در جشنواره فیلم بیت المقدس در اسرائیل که از چهارم تا سیزدهم ژوئیه برگزار می شود، همزمان با نمایش فیلمهای گبه، سلام سینما، سفر قندهار و باغبان از ساخته های محسن مخملباف، از این فیلمساز ایرانی تقدیر و جایزه ویژه جشنواره به او اهدا شده است.
در این نامه که به امضای صد و پنجاه نفر رسیده، آمده است: "تصمیم آقای مخملباف برای شرکت در جشنوارهای که مستقیما توسط دولت اسرائیل حمایت مالی میشود و قرار است از ایشان به شکل ویژهای در جشنواره تقدیر شود، به مثابه حمایت ضمنی وی از سیاستهای آپارتاید دولت اسرائیل است."
'چگونه هنرمندی با حساسیت بالا و بجا نسبت به بیرحمیهای دولت ایران، میتواند از جنبش بینالمللی و غیرخشونتآمیز "بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم دولت اسرائیل" و تلاشهای مسالمتآمیز آن برای وادارکردن دولت اسرائیل به رعایت حقوق انسانی مردم فلسطین چشم پوشی کند؟"
این جنبش توسط گروه های جامعه مدنی فلسطینی تاسیس شده است تا برای پایان بخشیدن به اشغال اراضی فلسطینی و احقاق حق آوارگان فلسطینی مبارزه کند.
در سال های گذشته شماری از شخصیت های هنری، دانشگاهی و فعالان مدنی به جنبش های تحریم اسرائیل پیوسته اند، از جمله دو ماه پیش، استیون هاوکینگ، استاد فیزیک دانشگاه کمبریج تصمیم گرفت از سخنرانی در یک کنفرانس در بیت المقدس خودداری کند.
امضاکنندگان نامه از آقای مخملباف خواسته اند تا به این جنبش بپیوندند و "پیامآور آزادی برای همگان از جمله مردم فلسطین و ایران" باشد.
اروند آبراهامیان، استاد تاریخ و سیاست ایران و خاورمیانه، الهه رستمی، استاد دانشگاه سواس در لندن، حمید دباشی، استاد مطالعات ایران و ادبیات تطبیقی دانشگاه کلمبیا، علی میرسپاسی، استاد مطالعات خاورمیانه و جامعهشناسی دانشگاه نیویورک، فاطمه کشاورز، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مریلند و محمود کریمی حکاک، استاد هنرهای خلاقانه کالج سینا از جمله امضاکنندگان این نامه اند.
اهدای جایزه ویژه جشنواره به مخملباف
محسن مخملباف که به تازگی ریاست هیات داوران جشنواره فیلم مسکو را بر عهده داشت، برای نمایش تازه ترین فیلمش، باغبان، در جشنواره فیلم بیت المقدس حضور یافته است.
به گزارش سایت رسمی آقای مخملباف، برگزارکنندگان جشنواره فیلم بیت المقدس، جایزه ویژه جشنواره را به دلیل "دستاوردهای هنری و تلاش و مبارزه طولانی او برای آزادی و دموکراسی" به او اهدا کرده اند.
آقای مخملباف هنگام دریافت جایزه ویژه جشنواره فیلم بیت المقدس گفت: "اگر سیاست میان ما تفرقه می اندازد، به باور من، هنر می تواند این فاصله ها را ترمیم کند و ما را در دستیابی به اهداف صلح آمیزمان متحد کند. از این رو می خواهم که این جایزه را به همه هنرمندان، سیاستمداران، روشنفکران و مردم ایران و اسرائیل هدیه کنم که برای صلح و دوستی میان دو ملت کار کرده اند و به آن باور دارند."
فیلم باغبان که محسن مخملباف آن را با همکاری پسرش میثم مخملباف کارگردانی کرده، در روزهای نهم و دهم ژوئیه در این جشنواره اکران شد.
باغبان یک فیلم مستند داستانی است که در شهرهای بیت المقدس، حیفا و عکا در اسرائیل فیلم برداری شده است.
موضوع این فیلم در عین حال که سیری است در آیین بهایی، داستان جدل دو نسل ایرانی است بر سر جنبه های مثبت و منفی ادیان. محسن مخملباف، میثم مخملباف، ائونا ریریوا، پائولا اسدی و گیوم نیاگاتاری در این فیلم ایفای نقش می کنند.
فیلم باغبان پیش از این جایزه بهترین فیلم مستند دوازدهمین جشنواره سالانه فیلم بیروت را دریافت کرده بود.
جشنواره فیلم بیت المقدس از سال ۱۹۸۴ به صورت سالانه برگزار می شود و در سال های گذشته فیلم هایی از محسن، سمیرا و حنا مخملباف را به نمایش گذاشته است.
تاکنون شماری از ساخته های کارگردانان ایرانی از جمله عباس کیارستمی، اصغر فرهادی، مجید مجیدی و کامبوزیا پرتوی در سینماهای اسرائیل اکران شده است.